Astăzi 28 Februarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 07:49
Abonamente

Editorial 26 Decembrie 2014, ora 20:03    Din editia print

Marime Font

NATO și România (VIII) Lecții pentru Republica Moldova

Dat fiind că imi place să termin lucrurile pe care le încep, vreau la sfârșit de an să revin la problematica relațiilor dintre NATO și R.Moldova, într-o încercare de a sistematiza și totaliza reflecțiile legate de costurile și beneficiile aderării țării noastre la Alianța Nord-Atlantică. 

Mai ales că îmi doresc acest gând realizat cât mai curând, iar cei care încă visează cai verzi pe pereți nu au decât să se uite peste Nistru, la ceea ce se întâmplă la vecinii noștri ucraineni. Prin urmare, cel din urmă editorial al anului 2014 îl dedic românilor de peste Prut, care au avut înțelepciunea și caracterul de a deveni în anul 2004 membri ai NATO, punând la adăpost de vitregiile timpului și a istoriei statul românilor, oferind și nouă o anumită speranță că vom putea beneficia în timp de la această calitate, pentru a simți mai multă siguranță pentru ziua de mâine. În plus acest exercițiu de reflecție asupra pașilor făcuți de România în procesul de aderare euro-atlantică este extrem de important de a fi înțeles la Chișinău, atunci când luăm în considerare transformarea social-economică, politică și militară realizată de vecinii noștri pe parcursul etapelor de aderare, cât și în perioada de post-aderare. Dar în acelaș timp pentru că vreau să văd pornite în anul care vine discuții serioase în actul de guvernare și în societate privind perspectiva transformării R. Moldova într-un potențial candidat de aderare la NATO.

Răscruci de drumuri după 1989

Angajată într-un profund proces de transformare internă după Revoluția din 1989, România s-a văzut în acelaș timp confruntată cu destrămarea totală și iremediabilă a sistemului institutțional internațional din care făcea parte, rând pe rând, în 1990 dispărând CAER, iar în 1991 Tratatul de la Varșovia. Pe de altă parte, mediul regional era inflamabil, țara fiind prinsă între două focare de război, la sud prin războiul civil cauzat de destrămarea Iugoslaviei, iar la nord-est prin conflictul transnistrean și pericolul revanșismului rus. Prin urmare obținerea accesului la securitatea și prosperitatea generate și garantate de instituțiile occidentale NATO și UE era o sarcină de o vitalitate primordială pentru clasa politică româneacă.

Chiar dacă discuțiile privind aderarea României la bloc erau în derulare din 1991, diplomația românească optând din start pentru a fi inclusă în acest proces cu șanse egale, odată cu restul statelor est-europene, primul pas concret pe acest făgaș a fost realizat în anul 1993, când România a depus oficial cerea de aderare la NATO. La 26 ianuarie 1994, era consemnată includerea în Parteneriatul pentru Pace (PpP), România fiind prima țară semnatară a programului. Remodelarea politico-militară a României a încept prin subordonarea factorului militar deciziei politice, un prim pas în acest sens fiind elaborarea măsurilor de asigurare a securității naționale. Din acest punct de vedere au fost adoptate în anul 1994 două acte normative importante – „Concepția Integrată privind Securitatea Națională a României” și „Doctrina Militară de Apărare a României” – care așezau eforturile statului român într-o dimensiune de raportare la perspectivele de aderare la alianță.

Loading...


Percepțiile aliaților din cadrul NATO, mai ales ale administrației americane, față de perspectiva aderării României la alianță nu erau dintre cele mai pozitive și încurajatoare.Astfel, se opina că România era mult în urma restului statelor est și central-europene, iar angajamentul pentru reformă era departe de a fi clar. Rapoartele de monitorizare constatau că „viața politică și societatea civilă fuseseră serios handicapate de regimul despotic a lui N. Ceaușescu, care afecta acum eforturile Bucureștiului de reformă. Guvernul includea câteva partide naționaliste și anti-semite. Este cu greu ceea ce se putea numi un candidat ideal”. Dar sprijinul public la București era puternic pro-occidental și pro-NATO. România își făcuse din aderarea la UE și NATO o prioritate de vârf, iar diplomații români lucrau din greu la acreditarea tezei că țara lor reprezintă Polonia sudului în termeni de pondere strategică și importanță regională. Mai mult, românii insistau ca România și Ungaria să intre împreunăîn NATO, pentru creșterea stabilității regionale și a evitării exarcebării relațiilor bilaterale. La 30 august 1995 președintele Iliescu lansa Ungariei un apel la reconcilierea istorică după modelul franco-german. Această propunere a jucat un rol important în îmbunătățirea climatului existent între cele două țări, ceea ce permitea un an mai târziu (septembrie 1996) semnarea tratatului româno-ungar, piesă importantă în efortul celor două națiuni de a deveni membri NATO.

România nu s-a aflat printre favoriți în cursa pentru primul val de extindere, dar din discuțiile cu factori de decizie NATO s-a putut desprinde că țara putea depăși statutul de candidat perpetuu și îmbunătăți șansele dacă semna cât de curând tratatele cu Ucraina, Ungaria și R. Moldova. Tratatul cu Ungaria va fi semnat în 1996, cel cu Ucraina în 1997, iar ideea semnării tratatului cu R. Moldova a fost abandonată, la nivelul cancelariilor occidentali nefiind exclusă total ideea revenirii statului moldovenesc în cadrul României. Dar în același timp absența acestui acord a fost o mare victorie a diplomației românești, care a putut convinge alianța nord-atlantică că lipsa unui astfel de tratat cu R.Moldova este mai importantă și mai strategică decât semnarea sa.

Între summitul de la Madrid și extindere

Summitul NATO din 1997 stipula clar că primele state ieșite din comunism care deveneau în 1999 membre ale organizației erau Polonia, Cehia și Ungaria, considerate a fi cele mai pregătite pentru aderare. Dar România era un pilon prea important în arhitectura securitătii europene și trans-atlantice pentru a putea fi pasată la infinit, așa cum va fi și cu R.Moldova odată. Asezarea României la intersecția axelor geografice de interes strategic reprezinta o legătură coerentă a sistemului de securitate regional, asigurând o excelentă capacitate de comunicare între flancurile Alianței. În acelaș timp, România reprezenta pe termen mediu și lung un element european și regional strategic având în vedere resursele energetice de care dispunea. Ea oferea cele mai bune căi de tranzit ale petrolului și gazelor naturale de la Marea Caspică către Europa de Vest (prin Marea Neagră și Dunăre), dar deasemenea dispunea de importante capacități de prelucrare a petrolului.

Pe de altă parte, din punct de vedere al securității Europa Centralã și de Est reprezinta un spațiu coerent, iar fragmentarea sa a dus întotdeauna la tensiuni majore și conflicte în Europa. Neadmitând acest grup relativ mare de țări, din care făcea parte și România, în totalitate se distrugea unitatea acestei sfere de securitate, ceea ce afecta balanța strategică a zonei, cu efecte majore în securitatea regională și sub-regională. O asemenea atitudine descuraja investitorii străini să investească, în momentul când România avea cel mai mult nevoie de ei pentru a realiza reforma economică. Aceștia urmau să prefere țări mai „sigure” considerând, greșit sau corect, că din moment ce România nu a fost admisă aceasta are probleme de securitate. În definitiv, o admitere selectivã a țărilor central-europene redeschidea ideea de Europă bipolară și împărtită în sfere de influețtă politică, considerându-se că doar cei care aparțineau de NATO fac parte din democrațiile vestice în timp ce celelalte state fac parte din așa numita „zonă gri”, unde alte influențe puteau fi exercitate și care puteau duce la ceea ce a fost Europa pe durata Războiului Rece, cu singura diferență că divizarea și granițele erau mai la est.

Luând toți acești factori în considerare, NATO a lansat chiar din aprilie 1999 Planul Național de Aderare (PNA), destinat susținerii, pregătirii statelor doritoare să devină membre NATO. Prin intermediul acestui mecanism, NATO și statele candidate au cooperat în vederea orientării, susținerii și evaluării eforturilor făcute în direcția pregătirii aderării la Alianță. La Summit-ul NATO de la Praga (21-22 noiembrie 2002), pe baza evaluării progreselor înregistrate de statele candidate, șefii de stat și de guvern ai țarilor membre ale NATO au decis invitarea României, alături de alte șase state, să înceapă convorbirile de aderare la Alianța Nord-Atlantică.

Prima runda de convorbiri de aderare a României la NATO, care s-a desfașurat la 13 decembrie 2002, la Bruxelles, a avut ca temă asumarea, de către România, a obligațiilor de natură politică și militară pe care le implica statutul de membru al Alianței. Cea de-a doua runda a convorbirilor de aderare a României la NATO, care a avut loc la Bruxelles, la 9 ianuarie 2003, a avut ca scop asumarea, de către România, a obligațiilor privind resursele, securitatea informațiilor și obligațiile juridice rezultate din calitatea de membru NATO. Suplimentar, România, similar celorlalte state invitate, a elaborat un calendar pentru finalizarea reformelor necesare facilitării integrării în Alianță, document discutat cu statele aliate și aprobat de catre Guvern și Presedintele României. Calendarul a fost anexat la scrisoarea privind confirmarea interesului, vointei si capacității României de a-și asuma obligațiile ce decurg din statutul de membru al Alianței, pe care ministrul Afacerilor Externe a transmis-o Secretarului General al NATO, înaintea ceremoniei de semnare a Protocoalelor de aderare din 26 martie 2003.

După finalizarea procesului de ratificare, Secretarul General al NATO, în numele statelor aliate, a adresat viitoarelor state membre invitația formală de a adera la Tratatul Nord-Atlantic, realizată în anul 2004, care a marcat integrarea în NATO a 7 state: România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.Depunerea instrumentului de ratificare la Washington, la 29 martie 2004, a fost urmată de ceremonia arborării drapelului României în fața Cartierului General al NATO din Bruxelles, organizată la 2 aprilie 2004.

2014: zece ani după aderare

Aderarea la NATO a reprezentat un moment istoric pentru România, atât prin prisma consacrării apartenenței la sistemul de valori euro-atlantice, cât și prin asigurarea celor mai puternice garanții de securitate din istoria contemporana a României, spre beneficiul direct al cetațenilor români și pentru dezvoltarea democratică, stabilă și prosperă a societății românești, iar dupa 10 ani în NATO, România este un stat democratic, ferm ancorat la valorile euro-atlantice, parte a celei mai puternice și de succes organizații politico-militare din istoria modernă. Statul român a reușit, în acești zece ani, să consolideze o armată modernă, suplă, eficientă, cu experiență operatională, adaptată la standardele și exigențele NATO. Astfel, România și-a intărit statutul de țară contributoare la efortul de realizare a securității spatiului euro-atlantic. Evenimentele din acest an fatidic, în care Federația Rusă se manifestă cu atata agresivitate în raport cu statele suverane din vecinătatea ei apropiata, ne indeamnă să ne intrebam ce s-ar fi întamplat dacă România nu era un partener cu drepturi depline al UE și NATO? La fel cum pe acest fundal, apare cu atat mai nociv faptul ca unele partide și personalități politice din R. Moldova încearcă sa instrumentalizeze electoral și politic temele legate de NATO și UE, fără a sesiza că alternativă pentru viitorul nostru în afara acestor două organizații nu există.

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:49

Un nou caz suspect de coronavirus a apărut la Timișoara. Este vorba despre o tânără care s-a întors de la Veneția, în weekend, cu autocarul, și era în autoizolare acasă, pentru că venea dintr-o zonă declarată de risc de autoritățile italiene. Tânăra a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:46

Un număr de 18 noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost diagnosticate joi seară în Germania, potrivit autorităţilor sanitare regionale, crescând la 44 numărul de persoane infectate în ţară, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:35

Imaginile de la fața locului au fost postate în grupul Automobilist.md, pe o rețea de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 28 Februarie 2020, ora: 07:28

Codreanu crede că împrumutul din care vor fi procurate autobuze pentru capitală va băga cetățenii în datorii

Codreanu crede că împrumutul din care vor fi procurate autobuze pentru capitală va băga cetățenii în datorii

După ce edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că până la sfârșitul anului Primăria va procura 100 de autobuze noi din Belarus, ex-primarul interimar Ruslan Codreanu spune că autoritățile bagă chișinăuienii în datorii. Aceasta din cauza sumei creditului ce trebuie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:24

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, VINERI 28 FEBRUARIE 2020. Dragoste și siguranță până la capăt!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, VINERI 28 FEBRUARIE 2020. Dragoste și siguranță până la capăt!

Astazi are loc o cuadratura intre Venus in Berbec si Pluto in Capricorn, transformand ziua in una super intensa si sexy. Daca inima ta isi doreste ceva si exista un monstru in calea dorintei, acesta e alcatuit fie din fricile tale fie din ambitiile egoului tau, gelozie sau lacomie. Dar degeaba...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:18

Japonia oferă R. Moldova un CREDIT cu rată de 20 de ori mai mică decât dobânda la creditul rusesc promis lui Dodon

Japonia oferă R. Moldova un CREDIT cu rată de 20 de ori mai mică decât dobânda la creditul rusesc promis lui Dodon

Republica Moldova va accesa un credit japonez preferenţial în valoare de 18,6 milioane de dolari pentru modernizarea tehnicii şi a echipamentului agricol. Un proiect de hotărâre cu privire la iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de împrumut dintre Guvern şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:12

Cruzimea împotriva animalelor se pedepsește!

Cruzimea împotriva animalelor se pedepsește!

 Bestialitatea, barbaria cu care unii indivizi aleg să acționeze poate pentru amuzament, din frustrare sau din dorința de a-și exterioriza superioritatea asupra necuvântătoatelor a devenit o adevărată problemă, un adevărat fenomen social în zilele noastre care cu greu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:09

VIDEO - Pieton accidentat pe trotuar

VIDEO - Pieton accidentat pe trotuar

Accident de groază în capitală. Două mașini s-au tamponat și au lovit un pieton. Totul s-a întâmplat în dimineața de 27 februarie, la intersecția străzilor Zamfir cu Doncev. La fața locului, poliția a stabilit că un șofer de 20 de ani, conducând un...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 28 Februarie 2020, ora: 07:00

Cu toții știm că Vitamina C este importantă pentru sistemul nostru imunitar. Din fericire, sunt o multitudine de legume și fructe cu care ne putem ajuta organismul să rămână sănătos.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 00:53

opinie A început acțiunea americano-europeană de anihilare a președintelui pro-rus Igor Dodon

A început acțiunea americano-europeană de anihilare a președintelui pro-rus Igor Dodon

„Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian” e un spectacol de succes al Teatrului Național din București, jucat, de altfel, și la Chișinău. Subiectul piesei e cunoscut şi din celebrul film „Căsătorie în stil Italian” (cu Sophia Loren şi Marcello...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 00:08 de Mihaela Culcinschi

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

La începutul anului trecut, înainte de alegerile parlamentare în urma cărora Partidul Democrat a pierdut puterea în R. Moldova, fosta cantină a Cancelariei de Stat a fost înstrăinată din proprietatea statului cu numai 9 mln. lei, iar 2000 de metri pătrați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 17:10

Cartofi umpluți cu brânză și piept de curcan la cuptor

Cartofi umpluți cu brânză și piept de curcan la cuptor

Iata o reteta deosebita, foarte usor de preparat: Cartofi umpluti cu branza si piept de curcan la cuptor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 17:06

Bruschete cu roșii și legume fripte

Bruschete cu roșii și legume fripte

Va prezentam o deliciosa reteta de bruschete cu rosii si legume fripte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 16:58

Care este cea mai bună perioadă a zilei pentru a face sport, potrivit cercetătorilor

Care este cea mai bună perioadă a zilei pentru a face sport, potrivit cercetătorilor

Pentru a stimula functiile de invatare si memorare ale creierului exista o anumita perioada a zilei cand ar trebui sa faci sport, spun specialistii. Cel mai bun moment al zilei in care ar trebui sa fii in sala de sport pentru antrenament este dimineata, pentru ca exercitiile facute inca de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 16:52

Hipertensiunea intracraniană: simptome, diagnostic, tratament

Hipertensiunea intracraniană: simptome, diagnostic, tratament

Creierul joacă rolul de centru de control al întregului organism, așa că este firesc să devenim foarte îngrijorați dacă vreo afecțiune ajunge să determine modificări aici. Unul dintre sindromurile frecvente la acest nivel este hipertensiunea intracraniană! Ce este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 16:49

UE avertizează Marea Britanie că se pregăteşte de scenariul lipsei unui acord post-Brexit

UE avertizează Marea Britanie că se pregăteşte de scenariul lipsei unui acord post-Brexit

Comisia Europeană continuă să se pregătească pentru eşecul negocierilor post-Brexit cu Marea Britanie, astfel că există riscul unor relaţii fără niciun acord începând din ianuarie 2021, informează Mediafax citând Le Figaro. „Comisia Europeană anticipează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 16:46

Demența digitală. Cum ne tulbură mintea noile tehnologii

Demența digitală. Cum ne tulbură mintea noile tehnologii

Viata noastra depinde astazi atat de mult de noile tehnologii, incat am ajuns sa ne simtim pierduti fara calculator, internet si telefon inteligent. In fiecare zi o noua inventie vine sa ne faca munca mai usoara, preluand mai ales din efortul mental pe care ar trebui sa-l depunem. Care sunt insa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 16:38

Wizz Air reduce frecvenţa zborurilor din România către Italia, în perioada 11 martie - 2 aprilie

Wizz Air reduce frecvenţa zborurilor din România către Italia, în perioada 11 martie - 2 aprilie

 Operatorul aerian Wizz Air anunţă reducerea numărului de zboruri efectuate din România către destinaţiile din Italia pe fondul epidemiei cu coronavirus. Potrivit companiei, măsura va fi valabilă în perioada 11 martie - 2 aprilie 2020, când capacitatea de zbor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 14:35

Sfaturi pentru cei care călătoresc. Cum să vă protejați de virusuri

Sfaturi pentru cei care călătoresc. Cum să vă protejați de virusuri

Institutul Național de Sănătate Publică vine cu o serie de sfaturi pentru cei care au nevoie să călătorească, în contextul epidemiei de coronavirus Covid-19: Sfaturile sunt valabile atât pentru călătoriile cu avionul, cât și cele cu trenul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 14:28

Confruntările religioase violente în INDIA: cel puțin 25 de persoane au murit

Confruntările religioase violente în INDIA: cel puțin 25 de persoane au murit

Bilanțul morților în urma confruntărilor violente din New Delhi a ajuns la 25, relatează Al Jazeera. Violențele dintre grupurile musulmane și cele hinduse au început duminică și au continuat pentru a patra zi la rând. Peste 200 de oameni au fost internați în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 14:19

Ninge în mai multe localități / FOTO

Ninge în mai multe localități / FOTO

La sfârșitul iernii, a început să ningă în nordul țării. Imaginile de mai jos au fost surprinse în Otaci, acolo unde au căzut precipitații sub formă de zăpadă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 12:19

Danemarca şi Estonia confirmă primele cazuri de infectare cu coronavirus

Danemarca şi Estonia confirmă primele cazuri de infectare cu coronavirus

Danemarca şi Estonia au raportat, joi, primele cazuri de infecție cu coronavirus, transmite CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 12:07

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, JOI 27 FEBRUARIE 2020. Tu ce alegi între dragoste și conflict?

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, JOI 27 FEBRUARIE 2020. Tu ce alegi între dragoste și conflict?

Luna este in Berbec, prima zodie din cele 12, zodia noului inceput, deci o luam de la capat in calatoria celor 28 zile ale ei. In Berbec, Luna se intalneste azi in conjunctie cu Venus. Energia Berbecului taie in carne vie cand e nevoie, deci nu e loc de amabilitati si dulcegarii daca nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 11:23

Tom Cruise, izolat într-un hotel din Italia, în mijlocul crizei cu coronavirus / VIDEO

Tom Cruise, izolat într-un hotel din Italia, în mijlocul crizei cu coronavirus / VIDEO

 Tom Cruise se află în Veneția, Italia, la filmările pentru “Mission: Impossible 7”. Celebrul actor american, în vârstă de 57 de ani, este izolat în hotelul Gritti Palace Hotel, din Veneția, după ce filmările pentru noul film au fost suspendate din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 11:15

Avocat suspectat de circulația drogurilor - FOTO

Avocat suspectat de circulația drogurilor - FOTO

 Avocat suspectat de circulația drogurilor. La el acasă a fost găsită o cantitate impunătoare de PVP În perioada 2019 – prezent, polițiștii au investigat activitatea ilicită a unui grup de persoane implicate în circulația ilegală de droguri. În cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 10:45

ACCIDENT GRAV pe strada Calea Ieșilor: O ambulanță și un automobil s-au ciocnit violent / FOTO

ACCIDENT GRAV pe strada Calea Ieșilor: O ambulanță și un automobil s-au ciocnit violent / FOTO

O ambulanță și un automobil s-au lovit violent în această dimineață pe strada Calea Ieșilor din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)