Astăzi 19 Februarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Februarie 2020
Abonamente

Integrare Europeană 4 Decembrie 2009, ora 14:31

NATO: intre mit si realitate

Marime Font

Salutabila ideea Ambasadei Lituaniei - care este si punct de contact NATO in RM - de a organiza o vizita de documentare la Cartierul general al Aliantei Nord-Atlantice de la Bruxelles pentru un grup de jurnalisti si reprezentanti ai societatii civile din republica. Salutabila, macar si pentru faptul ca ne-a oferit posibilitatea de a ne pune intrebarea: ce este NATO astazi si de ce moldovenii sunt atat de rezervati in ceea ce priveste ideea aderarii la aceasta organizatie internationala?

Mitul nr. 1 al moldovenilor despre NATO este ca aceasta ar fi o organizatie pur militara, implicata in Afganistan, Irak, Balcani etc. Suficient pentru a fi sceptici si neincrezatori. Mai ales ca notiunea de Afganistan reactiveaza in memoria noastra colectiva amintiri dintre cele mai neplacute, despre anii de trista pomina, cand in RM soseau sute de sicrie de zinc, din cauza Armatei Sovietice, si ea implicata in aceasta zona. Iar propaganda ruseasca amplifica aceste sentimente anti-NATO.

Totusi, timpul Razboiului Rece a trecut. Europa s-a schimbat, iar odata cu caderea Zidului Berlinului, cu desfiintarea Pactului de la Varsovia, NATO si-a reprofilat activitatile. In prezent, Alianta este preocupata de securitatea celor 28 de state ce o reprezinta, dar participa si in actiuni antiteroriste sau in activitati de cercetare. Apropo, RM este parte activa in cadrul Programului SPS (Stiinta pentru Pace si Securitate) inca din 1994. Au fost deja realizate cateva proiecte importante cu sprijinul NATO - „Evaluarea susceptibilitatii alunecarilor de teren in partea centrala a RM”, „Armonizarea reducerii riscului seismic in zona Vrancea”, „Eliminarea chimicalelor in Moldova”.

Dar posibilitatile pe care le ofera NATO astazi nu sunt nici pe departe exploatate in totalitate de RM. Avem in vedere sustinerea reformelor din sectorul securitatii si cel al apararii, aducerea acestora in conformitate cu standardele euroatlantice. Acum ca niciodata, Planul Individual de Actiuni NATO-RM are nevoie de abordari moderne, ce ar permite o informare mai buna a cetatenilor - printr-o campanie de comunicare, bunaoara, ce ar contribui la depasirea mentalitatilor invechite vizavi de NATO. Sunt chestiuni strategice, pe care si societatea civila, dar si noua guvernare ar trebui sa le aiba in campul atentiei.

Scurt istoric

 

• In 1949, 12 tari fondatoare deveneau membre ale Aliantei Nord-Atlantice: Belgia, Canada, Danemarca, Franta, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Marea Britanie si Statele Unite. Articolul 10 al Tratatului de la Washington stabilea ca extinderea este deschisa pentru „toate tarile europene care vor respecta principiile prevazute de tratat si care vor contribui la securitatea zonei Nord-Atlantice”.

• Dupa incheierea Razboiului Rece, unele democratii tinere din Europa Centrala si de Est si-au manifestat dorinta de a adera la NATO. Mai intai, au fost invitate Cehia, Ungaria si Polonia. In 1999, acestea au fost primele tari ale fostului Pact de la Varsovia care au intrat in NATO.

• Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia au fost invitate sa inceapa negocierile de aderare in 2002, pentru ca in 2004 sa devina membre oficiale ale NATO.

• Din aprilie 2009, au devenit tari membre NATO Albania si Croatia. Pana atunci, ele au colaborat cu NATO in diferite domenii, au efectuat reforme in sectorul apararii si securitatii.
 

 

I-am rugat sa raspunda la intrebarea "Ce perspectiva au relatiile R. Moldova - NATO?" pe cativa membri activi ai societatii civile, care au facut parte din grupul nostru de la Bruxelles 

O cooperare pentru europenizare

Vlad Lupan, expert independent

Relatia RM cu NATO a evoluat in timp, pentru ca sa se transforme intr-o cooperare pentru europenizare. In 2006, tara noastra a semnat IPAP - un plan individual de actiuni cu NATO, prin care urma sa fie reformat sectorul de securitate. In formula sa democratica si europeana, sectorul de securitate include sistemul judiciar, democratia in domeniile drepturilor omului, inclusiv mass-media, precum si politia, serviciile de securitate si aparare, alte structuri, iar importanta reformarii acestora a fost mentionata de experti de nenumarate ori. Din pacate, evenimentele din 7 aprilie si utilizarea acestui sector intr-o maniera represiva impotriva propriilor cetateni, pro-europeni inainte de toate, a fost acel semnal final si zdrobitor ca o cooperare dintre RM si NATO, singurul actor ce ne asista in acest domeniu, a fost neglijata, si ca aceasta cooperare mai este stringent necesara pentru viitorul nostru european. Cine mai are dubii in ce priveste aceste reforme, pune la indoiala viitorul nostru european. Iar Rusia, prin declaratia din aprilie 2009 a ministrului sau de Externe, Serghei Lavrov, a spus clar ca nu e de acord nici cu extinderea UE spre Est. Astfel, cei care au crezut ca proclamarea neutralitatii va motiva Kremlinul sa ne permita sa intram in UE au gresit. Dorinta de a avea un viitor european ne lasa doar o optiune de securitate, care sa asigure protectia, progresul democratic, vectorul european si viabilitatea acestui stat mic, R. Moldova - calea spre UE, prin NATO.

Un parteneriat pentru integrarea europeana

Victor Chirila, director executiv Asociatia pentru Politica Externa

Faptul ca NATO este perceputa in RM ca o organizatie pur militara vine din epoca sovietica. Din pacate, in ultimii 20 de ani, la noi nu a existat o dezbatere corecta pe acest subiect. Nici politicienii nu au fost interesati sa incurajeze informarea larga a populatiei. Mai mult, a existat o propaganda anti-NATO, in special, in ultimii opt ani. Se amintea doar de Serbia, de Afganistan, fara sa se explice motivele ce au dus la implicarea NATO in razboiul din Balcani. Relatia RM cu NATO ar trebui sa arate ca un parteneriat pentru integrarea europeana. Moldovenii trebuie sa stie ca, fara reformarea sectorului de securitate si de aparare, RM nu se va putea integra in UE. Or, cel care ar putea sa ne ajute in acest sens e numai NATO. Planul Individual de Actiuni pe care RM l-a semnat cu NATO in 2006 e complementar cu Planul de Actiuni pe care l-a semnat in 2005 cu UE. Ambele contin compartimentul „Dialog politic”, vizand aceleasi aspecte ce tin de democratie, asigurarea independentei justitiei, libertatea mass-media. NATO are o relatie stabila cu tarile nemembre ale Aliantei, deoarece securitatea teritoriala a acestora este la fel de importanta pentru NATO ca si cea a propriilor membri. Nu intamplator, la Parteneriatul pentru Pace ia parte si Rusia, tara foarte suspicioasa vizavi de relatia noastra cu NATO.

NATO nu va mai fi privita ca o sperietoare

Cornel Ciurea, expert IDIS „Viitorul”

Sunt convins ca relatiile noastre cu NATO vor evolua, iar stereotipurile prezente in societatea moldoveneasca vizavi de aceasta organizatie vor fi inlocuite cu o abordare mai pragmatica. NATO nu va mai fi privita ca o sperietoare, ci ca o alternativa pentru sistemul nostru de securitate. Nefiind astazi neaparat un obiectiv major pentru politica noastra externa, aceasta organizatie se prezinta pentru moment ca o optiune de rezerva care ulterior poate deveni o solutie pentru problemele noastre. In perioada de fata, RM poate invoca NATO pentru a-si intari pozitiile de negociere cu vecinii din Est. Important e sa ai dozajul corect de argumente si sa nu iriti prea mult, fiind in acelasi timp ferm in apararea intereselor nationale. Cu siguranta, colaborarea noastra in cadrul Planului Individual de Actiuni (IPAP) se incadreaza in setul de interese nationale ale R. Moldova.

O armata profesionista poate oferi RM un plus de sigurnata

Mihai Bologan, expert, ASEM

Cetatenii RM ar trebui sa inteleaga corect ce reprezinta, de fapt, NATO si ce inseamna statutul de neutralitate, stipulat in Constitutia RM. In Europa exista cateva tari, inclusiv membre ale UE, care au adoptat statutul de neutralitate - Irlanda, Suedia, Finlanda, Elvetia si Austria. Unele dintre acestea s-au detasat de conceptul general de neutralitate, adoptand sintagma „neparticipanta la un bloc militar”. Acest fapt nu exclude o colaborare stransa cu NATO si dislocarea de trupe in zonele de conflict, unde participa soldati NATO sau ONU. ?ara noastra are mari sanse de a colabora cu NATO - fie in plan militar, cu participarea soldatilor nostri in operatiunile NATO, fie prin acorduri de cooperare in domeniul perfectionarii Armatei Nationale. Pe langa armata, NATO poate asigura si dezvoltarea altor organe de forta, precum serviciile de paza si securitate sau de carabinieri. O armata profesionista poate oferi RM un plus de siguranta, prin preluarea experientei bogate a NATO. Gama de proiecte dintre RM si NATO depinde exclusiv de necesitatile noastre de asigurare a securitatii nationale si de dorinta autoritatilor noastre de a implementa cat mai multe proiecte cu suportul NATO. Singurul interes sigur al acestei aliante politico-militare in RM este asigurarea unei securitati in imediata apropiere a frontierei sale, fara a conditiona aderarea Moldovei la NATO.

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2020, ora: 22:34

Ministerul Culturii din România îi mulţumeşte Irinei Rimes pentru colaborare

Ministerul Culturii din România îi mulţumeşte Irinei Rimes pentru colaborare

 Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi” 2020 a devenit un subiect popular în social media după ce cântăreaţa Irina Rimes, desemnată de Ministerul Culturii ambasadoarea evenimentelor ce vor marca sărbătoarea, a făcut mai multe afirmaţii despre sculptorul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2020, ora: 17:46

PSRM scoate de la naftalina proiectul lui Plahotniuc „pro-Moldova” și-l lansează cu un nou nume: „Declaraţii privind politica externă echilibrată”

PSRM scoate de la naftalina proiectul lui Plahotniuc „pro-Moldova”  și-l lansează cu un nou nume: „Declaraţii privind politica externă echilibrată”

 PSRM a emis o declarație „cu privire la politica externă echilibrată a Republicii Moldova” și propun ca aceasta să fie semnată de toate partidele parlamentare. Declarația a fost dată publicității în cadrul unui briefing de deputații socialiști Vlad...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2020, ora: 13:57

PAS, PPDA și PDM ar putea semna un document privind parcursul european al R. Moldova

PAS, PPDA și PDM ar putea semna un document privind parcursul european al R. Moldova

 Deputații PAS, PPDA și PDM pregătesc și ar putea aproba și vota împreună, în Parlamentul de la Chișinău, un document cu privire la menținerea viziunilor pro-europene și parcursului european al R. Moldova. Documentul a fost elaborat de către deputații din fracțiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2020, ora: 00:01

Ce au negociat PD și PSRM în ședința de la Parlament ?

Ce au negociat PD și PSRM în ședința de la Parlament ?

 Mai mulți deputați democrați și socialiști s-au întrunit în această seară într-o ședință închisă la Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 14:24

 Brâncuși a avut atât de multe iubiri încât îmi este greu să le țin minte. Prin atelierul și patul lui au trecut prințese, aristocrate de viță veche, industriașe, baronese, pictorițe, dansatoare, cântărețe, jurnaliste, scriitoare de avangardă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 11:33

Gândirea globală a lui Dodon

Gândirea globală a lui Dodon

 După ce „ai noștri” l-au dus la ONU să țină un discurs de toată rușinea (dar pe placul Moscovei!), după ce a înnebunit Bruxelles-ul, NATO și München-ul cu făcătura rusească de „recunoaștere internațională a neutralității permanente a Republicii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 08:10

 „În această dimineață, într-un apartament de pe bulevardul Moscova 20 a avut loc o deflagrație. O barbat a fost găsit mort în interiorul apartamentului”, ne-a comunicat Pușcașu.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Februarie 2020, ora: 06:24

Horoscopul zilei de 17 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 10:17

 Autorităţile ieşene investighează moartea suspectă a unui copil de şase luni, originar din Republica Moldova, care ar fi fost sufocat, din greşeală, de mama sa. Tatăl bebeluşui este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 09:07

Consiliul Politic Național al PD și-a reales astăzi vicepreședinții și membrii Biroul Executiv, și a discutat „conceptul de resetare” al formațiunii. Andrian Candu nu se regăsește printre vicepreședinții PD.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2020, ora: 08:54

Horoscopul zilei de 16 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 10:06

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Fostul procuror șef al Procuraturii Anticorupție vine cu primele declarații după eliberarea sa din arest preventiv. Viorel Morari susține că procurorul care a scris denunțul pe numele său ar fi acționat din răzbunare. Mai mult, acesta s-a ocupat de dosarul lui Constantin Țuțu cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:54

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Urmează să ai interviul pentru jobul visat și te temi de întrebările care vor veni din partea reprezentantului angajatorului? Cu siguranță că acestea nu vor fi ușoare, însă încrederea în tine cântărește mult. Deși nu putem știi cu exactitate care vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:45

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în nord și centru, iar în sud vremea va fi destul de însorită. Maximele termice ale zilei vor fi de 6..8 grade Celsius. La noapte termometrele vor indica până la -3.. – 5 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:38

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, a pledat, în discursul rostit la începerea Conferinţei de Securitate de la München, pentru intensificarea cooperării Uniunii Europene cu Rusia, criticând abordarea unilaterală a Administraţiei Trump. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:02

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Aproape o jumătate de milion de români, printre ei și moldoveni care dețin cetățenia română, au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit. Un număr de 498.700 de români au aplicat până la la 31 ianuarie 2020 pentru statutul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:56

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O tânără de 17 ani a căzut, de la etajul întâi, după ce s-a urcat pe pervazul geamului pentru a se fotografia. Victima este basarabeancă, dar îşi face studiile la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, din Suceava.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:48

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Președintele țării acuză unii ambasadori UE, acreditați la Chișinău, că ar dezinforma Bruxelles-ul și capitalele europene în privința activității Guvernului Chicu. Declarația a fost făcută într-un episod al emisiunii sale pe Youtube, „Președintele Răspunde”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:22

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Candidatul partidului aflat la putere în Franţa şi-a anunţat retragerea din competiţia pentru primăria Parisului. Anunţul a fost făcut chiar de Benjamin Griveaux care a spus că prin acest gest vrea să-şi protejeze familia şi partidul din care face parte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:16

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

 Egipt a confirmat vineri primul caz de coronavirus din această ţară adăugând că persoana afectată este un cetăţean străin care a fost plasat în izolare într-un spital, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:07

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Abținerea de la mâncare timp de 16 până la 18 ore pe zi ar putea fi esențială pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni medicale, chiar dacă trebuie să vă antrenați pentru a face față foamei. Postul intermitent poate reduce tensiunea arterială, te scapă de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:03

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Președintele Uniunii Europene a propus vineri să completeze gaura lăsată de Marea Britanie în următorul buget pe termen lung al blocului, cu venituri dintr-o nouă taxă pe materiale plastice și fonduri din comerțul cu emisii de carbon, notează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:02

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc la vârste mai înaintate faţă de acum 30 de ani şi divorţează mult mai greu, un semn al schimbărilor fundamentale prin care a trecut societatea românească după Revoluţia din 1989, se arată într-o analiză realizată de compania de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Februarie 2020, ora: 06:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

Horoscopul zilei de 15 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)