Integrare Europeană

NATO: intre mit si realitate

Salutabila ideea Ambasadei Lituaniei – care este si punct de contact NATO in RM – de a organiza o vizita de documentare la Cartierul general al Aliantei Nord-Atlantice de la Bruxelles pentru un grup de jurnalisti si reprezentanti ai societatii civile din republica. Salutabila, macar si pentru faptul ca ne-a oferit posibilitatea de a ne pune intrebarea: ce este NATO astazi si de ce moldovenii sunt atat de rezervati in ceea ce priveste ideea aderarii la aceasta organizatie internationala?

Mitul nr. 1 al moldovenilor despre NATO este ca aceasta ar fi o organizatie pur militara, implicata in Afganistan, Irak, Balcani etc. Suficient pentru a fi sceptici si neincrezatori. Mai ales ca notiunea de Afganistan reactiveaza in memoria noastra colectiva amintiri dintre cele mai neplacute, despre anii de trista pomina, cand in RM soseau sute de sicrie de zinc, din cauza Armatei Sovietice, si ea implicata in aceasta zona. Iar propaganda ruseasca amplifica aceste sentimente anti-NATO.

Totusi, timpul Razboiului Rece a trecut. Europa s-a schimbat, iar odata cu caderea Zidului Berlinului, cu desfiintarea Pactului de la Varsovia, NATO si-a reprofilat activitatile. In prezent, Alianta este preocupata de securitatea celor 28 de state ce o reprezinta, dar participa si in actiuni antiteroriste sau in activitati de cercetare. Apropo, RM este parte activa in cadrul Programului SPS (Stiinta pentru Pace si Securitate) inca din 1994. Au fost deja realizate cateva proiecte importante cu sprijinul NATO – „Evaluarea susceptibilitatii alunecarilor de teren in partea centrala a RM”, „Armonizarea reducerii riscului seismic in zona Vrancea”, „Eliminarea chimicalelor in Moldova”.

Dar posibilitatile pe care le ofera NATO astazi nu sunt nici pe departe exploatate in totalitate de RM. Avem in vedere sustinerea reformelor din sectorul securitatii si cel al apararii, aducerea acestora in conformitate cu standardele euroatlantice. Acum ca niciodata, Planul Individual de Actiuni NATO-RM are nevoie de abordari moderne, ce ar permite o informare mai buna a cetatenilor – printr-o campanie de comunicare, bunaoara, ce ar contribui la depasirea mentalitatilor invechite vizavi de NATO. Sunt chestiuni strategice, pe care si societatea civila, dar si noua guvernare ar trebui sa le aiba in campul atentiei.

Scurt istoric

 

• In 1949, 12 tari fondatoare deveneau membre ale Aliantei Nord-Atlantice: Belgia, Canada, Danemarca, Franta, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Marea Britanie si Statele Unite. Articolul 10 al Tratatului de la Washington stabilea ca extinderea este deschisa pentru „toate tarile europene care vor respecta principiile prevazute de tratat si care vor contribui la securitatea zonei Nord-Atlantice”.

• Dupa incheierea Razboiului Rece, unele democratii tinere din Europa Centrala si de Est si-au manifestat dorinta de a adera la NATO. Mai intai, au fost invitate Cehia, Ungaria si Polonia. In 1999, acestea au fost primele tari ale fostului Pact de la Varsovia care au intrat in NATO.

• Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia au fost invitate sa inceapa negocierile de aderare in 2002, pentru ca in 2004 sa devina membre oficiale ale NATO.

• Din aprilie 2009, au devenit tari membre NATO Albania si Croatia. Pana atunci, ele au colaborat cu NATO in diferite domenii, au efectuat reforme in sectorul apararii si securitatii.
 

 

I-am rugat sa raspunda la intrebarea "Ce perspectiva au relatiile R. Moldova – NATO?" pe cativa membri activi ai societatii civile, care au facut parte din grupul nostru de la Bruxelles 

O cooperare pentru europenizare

Vlad Lupan, expert independent

Relatia RM cu NATO a evoluat in timp, pentru ca sa se transforme intr-o cooperare pentru europenizare. In 2006, tara noastra a semnat IPAP – un plan individual de actiuni cu NATO, prin care urma sa fie reformat sectorul de securitate. In formula sa democratica si europeana, sectorul de securitate include sistemul judiciar, democratia in domeniile drepturilor omului, inclusiv mass-media, precum si politia, serviciile de securitate si aparare, alte structuri, iar importanta reformarii acestora a fost mentionata de experti de nenumarate ori. Din pacate, evenimentele din 7 aprilie si utilizarea acestui sector intr-o maniera represiva impotriva propriilor cetateni, pro-europeni inainte de toate, a fost acel semnal final si zdrobitor ca o cooperare dintre RM si NATO, singurul actor ce ne asista in acest domeniu, a fost neglijata, si ca aceasta cooperare mai este stringent necesara pentru viitorul nostru european. Cine mai are dubii in ce priveste aceste reforme, pune la indoiala viitorul nostru european. Iar Rusia, prin declaratia din aprilie 2009 a ministrului sau de Externe, Serghei Lavrov, a spus clar ca nu e de acord nici cu extinderea UE spre Est. Astfel, cei care au crezut ca proclamarea neutralitatii va motiva Kremlinul sa ne permita sa intram in UE au gresit. Dorinta de a avea un viitor european ne lasa doar o optiune de securitate, care sa asigure protectia, progresul democratic, vectorul european si viabilitatea acestui stat mic, R. Moldova – calea spre UE, prin NATO.

Un parteneriat pentru integrarea europeana

Victor Chirila, director executiv Asociatia pentru Politica Externa

Faptul ca NATO este perceputa in RM ca o organizatie pur militara vine din epoca sovietica. Din pacate, in ultimii 20 de ani, la noi nu a existat o dezbatere corecta pe acest subiect. Nici politicienii nu au fost interesati sa incurajeze informarea larga a populatiei. Mai mult, a existat o propaganda anti-NATO, in special, in ultimii opt ani. Se amintea doar de Serbia, de Afganistan, fara sa se explice motivele ce au dus la implicarea NATO in razboiul din Balcani. Relatia RM cu NATO ar trebui sa arate ca un parteneriat pentru integrarea europeana. Moldovenii trebuie sa stie ca, fara reformarea sectorului de securitate si de aparare, RM nu se va putea integra in UE. Or, cel care ar putea sa ne ajute in acest sens e numai NATO. Planul Individual de Actiuni pe care RM l-a semnat cu NATO in 2006 e complementar cu Planul de Actiuni pe care l-a semnat in 2005 cu UE. Ambele contin compartimentul „Dialog politic”, vizand aceleasi aspecte ce tin de democratie, asigurarea independentei justitiei, libertatea mass-media. NATO are o relatie stabila cu tarile nemembre ale Aliantei, deoarece securitatea teritoriala a acestora este la fel de importanta pentru NATO ca si cea a propriilor membri. Nu intamplator, la Parteneriatul pentru Pace ia parte si Rusia, tara foarte suspicioasa vizavi de relatia noastra cu NATO.

NATO nu va mai fi privita ca o sperietoare

Cornel Ciurea, expert IDIS „Viitorul”

Sunt convins ca relatiile noastre cu NATO vor evolua, iar stereotipurile prezente in societatea moldoveneasca vizavi de aceasta organizatie vor fi inlocuite cu o abordare mai pragmatica. NATO nu va mai fi privita ca o sperietoare, ci ca o alternativa pentru sistemul nostru de securitate. Nefiind astazi neaparat un obiectiv major pentru politica noastra externa, aceasta organizatie se prezinta pentru moment ca o optiune de rezerva care ulterior poate deveni o solutie pentru problemele noastre. In perioada de fata, RM poate invoca NATO pentru a-si intari pozitiile de negociere cu vecinii din Est. Important e sa ai dozajul corect de argumente si sa nu iriti prea mult, fiind in acelasi timp ferm in apararea intereselor nationale. Cu siguranta, colaborarea noastra in cadrul Planului Individual de Actiuni (IPAP) se incadreaza in setul de interese nationale ale R. Moldova.

O armata profesionista poate oferi RM un plus de sigurnata

Mihai Bologan, expert, ASEM

Cetatenii RM ar trebui sa inteleaga corect ce reprezinta, de fapt, NATO si ce inseamna statutul de neutralitate, stipulat in Constitutia RM. In Europa exista cateva tari, inclusiv membre ale UE, care au adoptat statutul de neutralitate – Irlanda, Suedia, Finlanda, Elvetia si Austria. Unele dintre acestea s-au detasat de conceptul general de neutralitate, adoptand sintagma „neparticipanta la un bloc militar”. Acest fapt nu exclude o colaborare stransa cu NATO si dislocarea de trupe in zonele de conflict, unde participa soldati NATO sau ONU. ?ara noastra are mari sanse de a colabora cu NATO – fie in plan militar, cu participarea soldatilor nostri in operatiunile NATO, fie prin acorduri de cooperare in domeniul perfectionarii Armatei Nationale. Pe langa armata, NATO poate asigura si dezvoltarea altor organe de forta, precum serviciile de paza si securitate sau de carabinieri. O armata profesionista poate oferi RM un plus de siguranta, prin preluarea experientei bogate a NATO. Gama de proiecte dintre RM si NATO depinde exclusiv de necesitatile noastre de asigurare a securitatii nationale si de dorinta autoritatilor noastre de a implementa cat mai multe proiecte cu suportul NATO. Singurul interes sigur al acestei aliante politico-militare in RM este asigurarea unei securitati in imediata apropiere a frontierei sale, fara a conditiona aderarea Moldovei la NATO.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *