Actualitate

NATO nu se va extinde în viitorul apropiat

 Potrivit diplomatului american, Alianța Nord-Atlantică se află într-un "punct de inflexiune", fiind confruntată cu turbulențe comparabile doar cu situația de la sfârșitul Războiului Rece, iar NATO nu dorește să amplifice slăbiciunile interne ale Rusiei.

"În termeni practici, nu știu dacă există mult spațiu de manevră în viitorul apropiat, poate următorii șapte ani sau chiar mai mult, pentru o extindere suplimentară a NATO", a arătat ambasadorul Lute, prezent la Forumul de securitate Aspen de la Londra.

"Cred că Rusia joacă un rol important în mediul strategic, iar mediul strategic va pune o frînă extinderii NATO", a comentat el.

"Dacă accepți premisa cu privire la slăbiciunea internă a Rusiei și poate un declin constant, ar putea să nu aibă sens să împingi lucrurile mai departe și poate să accelerezi ori să destabilizezi acest declin", a estimat Lute.

În decembrie 2015, pentru prima oară după aderările Croației și Albaniei în 2009, NATO a adresat o nouă invitație, și anume Muntenegrului, gest care a provocat furia Moscovei, ce se opune oricărei extinderi aliate spre fostele state comuniste din estul și sud-estul Europei.

La summitul din aprilie 2008 de la București, NATO a lăsat deschisă promisiunea de aderare pentru Georgia, alte state balcanice precum Macedonia și Bosnia fiind candidate la aderare, iar Ucraina stabilindu-și de asemenea obiectivul de a se alătura Alianței.

La forumul de la Londra, ambasadorul american a declarat că linia politică de primire de noi membri rămâne deschisă, însă pentru invitarea unor state este necesar acordul tuturor celor 28 de țări ale Alianței, ceea ce este puțin probabil.

"În niciun caz nu vom avea un consens în viitorul apropiat cu privire la primirea Georgiei sau Ucrainei", a mai explicat ambasadorul american.

MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *