Actualitate

NATO va aloca Moldovei 3,5 mln euro

Alianta Nord Atlantica (NATO) va suporta cea mai mare parte a cheltuielilor privind evacuarea, distrugerea pesticidelor si produselor chimice periculoase din R. Moldova. O decizie in acest sens a fost adoptata de NATO si R. Moldova miercuri, 10 februarie, marcand lansarea etapei a treia a proiectului „Substante chimice – Moldova”.

Potrivit unei informatii a Ministerului Apararii, etapa a treia a proiectului, estimata la 4 mln euro, prevede evacuarea si distrugerea a 1949 tone de pesticide in decursul anilor 2010 – 2011. NATO si-a luat angajamentul sa achite 3,5 mln din suma totala, iar diferenta de 500 mii, va reprezenta contributia Guvernului R. Moldova prin intermediul Ministerului Mediului.

Proiectul privind nimicirea pesticidelor inutilizabile „Substante chimice – Moldova” a fost lansat in anul 2004, cu sustinerea financiara a NATO. R. Moldova a identificat si reambalat in primele doua faze ale proiectului 3245 tone de pesticide periculoase ramase pe teritoriul tarii din perioada sovietica. Din cantitatea totala de pesticide, circa 1300 tone au fost evacuate si distruse in Franta in anii 2007 – 2008.

Armata Nationala a avut o contributie substantiala in procesul de reambalare a pesticidelor. Peste 700 de militari au luat parte la reambalarea pesticidelor inutilizabile. Totodata, in transportarea si depozitarea centralizata a pesticidelor au fost implicate circa 40 unitati de tehnica militara.

Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *