Actualitate

NATO vrea să creeze „un Schengen militar”

Anunţul a fost făcut la Bruxelles, unde se desfăşoară întâlnirea miniştrilor Apărării. Este vorba de un aşa-numit „Schengen militar”, care ar reduce birocraţia şi le-ar permite soldaţilor Alianţei să se mişte mai uşor prin Europa.

Germania va găzdui centrul de comandă pentru acest sistem, în timp ce un al doilea centru va fi înfiinţat în Statele Unite, pentru securitatea din Oceanul Atlantic.

Comandamentul NATO urmează să aprobe şi o nouă misiune în Irak.

Problema deplasării trupelor pe culoarele europene a fost semnalată în toamna anului trecut, cu o notă de frustrare, de către comandantul forțelor SUA în Europa, Ben Hodges. Oficialul a deplâns birocrația din UE pe acest subiect, pe care o descrie ca fiind un punct nevralgic la nivelul securității continentale în fața agresiunilor Rusiei.

„În Germania, de exemplu, doar Bundestagul poate declara o situație de criză. Bundestagul va trebui să schimbe acest statut, astfel încât să putem muta mai rapid munițiile sau trupele, ori să obiținem acces pe autostradă sau pe căile ferate”, declara șeful forțelor SUA în Europa.

Mai mult, pentru a se evita un blocaj birocratic, în caz de război, „există probabil peste 100 de legi diferite care ar trebui schimbate în totalitate în țări precum Germania, Polonia, Lituania, România”.

NATO ar trebui să aibă acces pentru a-și putea muta trupele în maxim 48 de ore, sublinia Ben Hodges. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *