Externe

Ne chinuim cu vizele, restul încă e pe drum…

„Plecăm de aici cu mult optimism, dar şi cu o mai mare responsabilitate”, a declarat, pe finalul reuniunii de acum un an, Vlad Filat. Astăzi, premierul va lua iarăşi calea Europei, unde deja se află ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, şi viceministra Natalia Gherman. Întrebat dacă s-a reuşit relansarea RM, Victor Bodiu, secretar general al Guvernului şi cel care a pregătit documentul care, apropo, se axează pe trei teme majore – guvernare responsabilă, recuperare şi dezvoltare economică, investiţii în capital uman – şi conţine 18 acţiuni prioritare ce urmează a fi implementate în perioada 2010-2013, ne-a spus că, pe parcursul anului ce s-a scurs, s-a depus un volum de lucru enorm. „Guvernul a negociat şi a contractat deja circa 1,2 mlrd. euro (circa 90 de proiecte) din fondurile planificate pentru perioada 2010-2013. Resursele financiare respective vizează realizarea proiectelor în diverse sectoare: infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă şi canalizare, agricultura de valoare înaltă, dezvoltarea regională, sectorul social (sănătate, educaţie, protecţie socială), buna guvernare şi măsuri de reintegrare a ţării. De fapt, în acest an ne-am canalizat eforturile pe elaborarea ofertelor şi contractarea fondurilor. În etapa imediat următoare vom implementa în practică proiectele menţionate, ceea ce va permite cetăţenilor să resimtă din plin efectele benefice”, a specificat Victor Bodiu.

Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), crede că e prematur să vorbim de implementarea întregului pachet prezentat acum un an, mai ales că era vizată o perioadă de cel puţin patru ani. „Totuşi, dacă ne gândim la faptul că Alianţa a rămas la putere, că reformele anunţate rămân prioritare pe agenda guvernării, că s-a păstrat o anumită stabilitate economică în RM, iar relaţiile cu organizaţiile internaţionale sunt dinamice şi ascendente, putem afirma că relansarea a avut succes şi – ceea ce este şi mai important – că ea continuă”. O dovadă în plus, potrivit lui Chirilă, este faptul că, la începutul acestui an, RM a primit din partea UE un Plan de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.

În Serbia, paşaportul biometric costă doar 20 de euro

Această opinie este împărtăşită şi de Eugen Revenco, director de programe la APE, care însă are mai multe obiecţii vizavi de modalitatea şi viteza cu care Chişinăul se mişcă spre liberalizarea vizelor. Săptămâna trecută, el a însoţit o echipă compusă din reprezentanţi ai MAEIE, MAI şi ai Serviciului de Grăniceri în Serbia şi Macedonia, pentru care „porţile Schengen” s-au deschis încă în 2009. Vorbind despre experienţa – pozitivă şi rapidă, de altfel -, a celor două ţări balcanice în liberalizarea regimului de vize cu UE, Eugen Revenco spune că acest lucru a fost posibil pentru că, spre deosebire de noi, Serbia şi Macedonia au revenit la un regim de călătorie pe care l-au avut acum 20 de ani. „Dar acesta nu este nici pe departe singurul motiv – înainte de toate, ele au reuşit să obţină suportul politic al ţărilor „grele” din UE, cu care au avut o cooperare constantă şi crescândă, dar şi să urmeze un proces consolidat de reformare a afacerilor interne, în domenii precum migraţia şi azilul, protecţia datelor cu caracter personal, eliberarea actelor biometrice”. Apropo, în Serbia, paşaportul biometric costă doar 20 de euro. „Acolo, statul a promis un preţ şi l-a respectat. În plus, eliberarea tuturor actelor ce vizează populaţia se află în subordinea Internelor şi nu a unei întreprinderi de stat care desfăşoară acţiuni comerciale. Sunt convins că, dacă, la noi, s-ar face un audit care să „descifreze” structura preţului acestor paşapoarte, am descoperi că cetăţenii plătesc şi pentru baze de odihnă gen „IT Relax” de la Vadul lui Vodă, şi pentru alte investiţii”, a spus Revenco.

În ceea ce priveşte etapa la care se află RM în procesul de implementare a Planului de Acţiuni privind liberalizarea vizelor, Eugen Revenco spune că aceasta e una „incipientă” şi că cel mai complicat va fi să obţinem decizia politică, după evaluarea calităţii implementării Planului. „Dar este un lucru de care autorităţile noastre sunt conştiente şi nici nu l-au ascuns. De aceea, este important ca Guvernul să demonstreze că reformele care au pornit şi gestionarea întregului sector de afaceri interne nu prezintă riscuri şi pericole. Căci liberalizarea regimului de vize trebuie să conducă la creşterea securităţii spaţiului estic, care să nu prezinte riscuri pentru UE – nici din punct de vedere migraţional, nici din ce al corupţiei, al crimei organizate sau al traficului de fiinţe umane. Deocamdată, însă, în pofida retoricii optimiste, RM se pare că mai are probleme mari în aceste domenii”, a conchis expertul.

+++
Victor Bodiu


 
„În acest an ne-am canalizat eforturile pe elaborarea ofertelor şi contractarea fondurilor. În etapa imediat următoare vom implementa în practică proiectele menţionate…”

Victor Chirilă

 „E prematur să vorbim de implementarea întregului pachet prezentat acum un an, dar, totuşi, dacă ne gândim la faptul că Alianţa a rămas la putere, putem afirma că relansarea a avut succes…”

Eugen Revenco

 „Sunt convins că, dacă, la noi, s-ar face un audit care să „descifreze” structura preţului acestor paşapoarte, am descoperi că cetăţenii plătesc şi pentru „IT Relax” de la Vadul lui Vodă, şi pentru alte investiţii…”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *