Astăzi 18 Septembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 23:31
Abonamente

Actualitate 6 Iulie 2019, ora 12:58    Din editia print

Ne lipsește o Lege a Diasporei

Marime Font

Statutul legal de emigrant nu presupune neapărat obținerea unor drepturi sau privilegii suplimentare, ci o repunere în drepturi a cetățenilor plecați la muncă în străinătate

Nu este o noutate pentru nimeni că R. Moldova, la fel, ca și alte țări din regiune, a fost supusă în ultimele două decenii și jumătate unui fenomen puternic de emigrare. Instabilitatea politică, lipsa de perspective și de orientare geopolitică clară a țării, dar, mai ales, sărăcirea continuă și din ce în ce mai profundă a populației, au „alungat” literalmente sute de mii de concetățeni de-ai noștri peste hotare. Astăzi, aceștia formează ceea ce este denumit în mod convențional (deși nu tocmai exact) „diaspora economică”. În conformitate cu estimările statistice, cel mai des vehiculate în spațiul public, exodul populației din R. Moldova este masiv (în raport cu populația inițială, înaintea declanșării acestui fenomen) dintre toate cele cunoscute în istorie, care au avut loc în regiuni aflate într-o perioadă de pace.

Portretul emigrantului moldovean

Caracterul puternic și continuu al emigrării din R. Moldova generează o realitate nouă, inedită pentru statul nostru. Este o realitate care decurge din necesitatea de a asigura un cadru de relaționare, echitabil și eficient, al diasporei cu țara de origine. Acest lucru este cu atât mai adevărat, cu cât ținem seama de un aspect esențial, şi anume că diaspora noastră este de două ori tânără. O dată tânără, în sensul că emigrarea este un fenomen recent, primele valuri apărând la mijlocul anilor ‘90 și intensificându-se de la 2000 încoace. A doua oară, diaspora este tânără în sensul literal al cuvântului, căci motivația principală a celor plecați în lumea largă a fost să-şi asigure un trai decent din punct de vedere material pentru ei și pentru familiile lor. Asta face că fenomenul emigrării a atins preponderent populația activă, aptă de muncă, cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. Astfel, dacă ar fi să schițăm un portret-robot sumar al emigrantului moldovean, nu vom greși dacă vom spune că acesta este tânăr, angajat în câmpul muncii, face parte din prima generație de migranți din familia sa și a păstrat legături puternice cu țara de origine.

Din caracteristicile de mai sus ale diasporei (evident, trasate în mod sumar, reducționist chiar), putem desprinde un lucru esențial, pe care l-am menționat în primele rânduri ale acestui text. E vorba despre necesitatea de a construi un cadru funcțional și eficient de interacțiune a diasporei cu statul de origine. Până acum, câțiva ani, autoritățile au preferat, din lipsă de experiență și dispunând de capacități instituționale slabe, să adopte, în raport cu diaspora, o atitudine contemplativ-patriotardă. De cele mai dese ori, guvernanţii își aminteau de noi doar în context electoral și se mulțumeau să afișeze câteva dulcegării sporadice și înduioșătoare, rezumate la chemări de genul: „Veniți acasă, Patria vă așteaptă!”.

Numărul votanților din diaspora a crescut de nouă ori

Începând cu anul 2009, situația s-a schimbat într-o direcție pozitivă. Rolul diasporei în dezvoltarea țării de origine a fost luat în serios de către guvernarea proeuropeană. Au fost reformate și completate instanțele de reprezentare ale diasporei în relația cu autoritățile de stat, a fost creat un Birou pentru Relații cu Diaspora în cadrul Cancelariei de Stat, au fost puse în derulare o serie de programe (multe dintre ele dotate cu linii de finanțare), destinate revenirii emigranților și integrării acestora în țara de origine, stimulării investițiilor făcute de migranți (reveniți sau nu) în R. Moldova, susținerii activităților culturale ale membrilor diasporei în țările în care se află etc. Totodată, au fost înregistrate progrese în privința asigurării dreptului de reprezentare electorală a cetățenilor din afară, a crescut (insuficient, dar totuși considerabil) numărul birourilor de vot din afara R. Moldova, a fost permisă expedierea numărului maxim de buletine de vot posibil, conform Codului Electoral, în multe dintre birourile de vot din afară, a fost instituită procedura de înregistrare prealabilă a votanților din diasporă, au fost organizate seminare și ateliere de informare cu privire la votarea în afara țării. Toate aceste acțiuni și-au demonstrat eficacitatea și acest lucru poate fi măsurat cu ajutorul unui indicator simplu: numărul votanților din diaspora a crescut de aproape nouă ori, de la puțin peste 16 mii de alegători în alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 la aproape 140 de mii de votanți în turul 2 al alegerilor prezidențiale din 2016. Astăzi, cadrul normativ în domeniul diasporei cuprinde câteva zeci de strategii, planuri de acțiuni, regulamente, hotărâri de guvern, elaborate și adoptate, în mare parte, începând cu 2009.

Diaspora este principalul investitor în R. Moldova

Totuși, tabloul nu este complet. Lipsește un element esențial, care ar încununa efortul depus în ultimii nouă ani în domeniul migrație, dezvoltare și diasporă - ne lipsește o Lege a Diasporei. Mai bine zis, avem nevoie de un cadru legal, cât mai complet posibil, care ar aborda o serie de probleme esențiale, legate de fenomenul emigrării masive din R. Moldova, ar institui de facto un statut al emigrantului, cu toate consecințele pozitive ce ar reieși din asta. Evident, nu este vorba de discriminare, nici măcar de „discriminare pozitivă” în favoarea membrilor diasporei, în raport cu ceilalți cetățeni ai R. Moldova. Statutul legal de emigrant nu presupune neapărat obținerea unor drepturi sau privilegii suplimentare. Conferirea unui astfel de statut va însemna practic o repunere în drepturi a cetățenilor plecați la muncă în străinătate și va avea o serie de efecte benefice. Deși sunt stabiliți la mii de kilometri de baștină, cei din diasporă și-au păstrat cetățenia R. Moldova. Prin urmare, aflarea lor în afară nu ar trebui să conducă la o diminuare a drepturilor de care se bucură. Să nu uităm și de faptul că, în ultimele două decenii, diaspora este principalul investitor în R. Moldova și că statul se menține, din punct de vedere economic, pe linia de plutire doar datorită infuziei permanente a remitențelor. A-i lipsi de drepturi pe cei care sprijină financiar statul, ai cărui cetățeni sunt, este nu doar o acțiune ilegală, dar și lipsită de orice urmă de moralitate.


Atunci când vorbim de drepturi în acest context, avem în vedere, mai întâi de toate, drepturile la participare la viața politică a statului de origine, dreptul de a alege și de a fi reprezentat în toate corpurile elective. La acest capitol, în pofida unor progrese înregistrate în ultimii ani, pe care le-am menționat mai sus, sunt încă multe de făcut: și deschiderea mai multor birouri electorale în afară, și aprovizionarea acestora cu un număr suficient de buletine de vot, și votarea timp de două zile consecutiv, și instituirea votului la distanță (prin corespondență, prin procură sau în mod electronic). Toate acestea ar spori gradul de participare al diasporei în scrutinele naționale, ceea ce ar însemna, evident, și creșterea normei de reprezentare a diasporei în legislativ până la aducerea ei în conformitate cu realitățile demografice. De fapt, acest lucru se practică în mai multe țări cu comunități emigrate importante.

Fluxul remitențelor - între o bulă de oxigen în investiții durabile

O Lege a Diasporei ar trebui să abordeze fenomenul migrației în toată complexitatea sa, inclusiv prin introducerea unor prevederi cu privire la drepturile economice ale cetățenilor stabiliți în afară. Și la acest capitol rămâne valabil același principiu pe care l-am enunțat mai sus: nu este vorba de oferirea unor gratuități sau privilegii financiare, ci mai degrabă de construirea unei relații de încredere între stat și cetățeanul emigrat.

Doar în acest mod se va ajunge la situația în care fluxul financiar al remitențelor se va transforma dintr-o bulă de oxigen necesară pentru supraviețuire în investiții durabile, care ar stimula dezvoltarea economică veritabilă a R. Moldova. Practic, o Lege a Diasporei ar stabili niște principii de bază și ar introduce claritatea de care avem nevoie pentru a soluționa problemele cu care se confruntă, în mod recurent, cetățenii din afară. Aici ne referim și la prețurile înalte ale transportului aerian, și la reglementarea transportului de pasageri și colete, și la asigurarea protecției sociale în statul de destinație, și la susținerea eficientă a activităților culturale care contribuie la păstrarea identității lingvistice și culturale, și la diminuarea costurilor pentru transferurile bănești etc. Avem o panoplie întreagă de subiecte, evocate tot mai des în ultimii ani, care își găsesc prea lent și sporadic o soluționare în contextul legal și instituțional actual. Un cadru legal coerent și comprehensiv, completat cu o serie de acte normative relevante, ar fi în măsură să răspundă provocărilor cu care se confruntă R. Moldova și cetățenii săi de oriunde, într-o lume care are tot mai puține frontiere.

Dorin Dușciac
Paris, Franța

ARHIVA TIMPUL
06.07.2018

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 23:31

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 22:02

 Peste o mie de grenade, toate funcţionale, au fost descoperite, marţi după-amiază, de căutători de comori din Vrancea şi de pompierii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Acest tip de proiectil era folosit în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:12

Televiziunea Română a luat act de comunicatul emis astăzi, 17 septembrie 2019, de compania Telestar Media SRL - deţinătoarea licenţelor de emisie ale posturilor TV Canal 2 şi Canal 3 din Republica Moldova - şi anunţă că face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:11

Fostul vicepreşedinte al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Stanislav Pavlovschi vorbeşte despre reforma justiţiei, votată ieri în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 15:47

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

 În pitorescul vechi oraș românesc Timișoara o scurtă plimbare prin Piața Libertății te va aduce în fața unei clădiri vechi banale. Intrând printr-un bar, vei ajunge la Muzeul Consumatorului Comunist, de mărimea unui apartament. Este o fascinantă fereastră...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 15:40

 Preşedintele Vladimir Putin a propus luni Arabiei Saudite să achiziţioneze un sistem de rachete fabricat în Rusia pentru a-şi apăra teritoriul, după atacurile cu drone care i-au vizat instalaţiile petroliere la sfârşitul săptămânii, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 15:22

În 2016, SUA au închis două vile ale Ambasadei Rusiei. Yahoo News a aflat că acolo activau centre de spionaj

În 2016, SUA au închis două vile ale Ambasadei Rusiei. Yahoo News a aflat că acolo activau centre de spionaj

În decembrie 2016, autoritățile americane au anunțat închiderea a două vile ale ambasadei ruse, aflate în New York și Maryland și expulzarea a 35 de diplomați ruși. La acea vreme s-a relatat oficial că Statele Unite au făcut un astfel de pas din cauza presupusei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 14:46

Sonata lui Woldi în re-minor pentru patru mâini

Sonata lui Woldi în re-minor pentru patru mâini

 Puteți, bineînțeles, citi romanul lui Oleg Serebrian „Woldemar” și fӑrӑ a fi citit în prealabil „Cântecul mӑrii”. Veți rămâne la fel de încântați, vrăjiți, fermecați... Cu atât mai mult că romanul conține...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 13:07

Prim-ministrul Maia Sandu efectuează o vizită de lucru la Washington, D.C.

Prim-ministrul Maia Sandu efectuează o vizită de lucru la Washington, D.C.

Prim-ministrul Maia Sandu întreprinde, în perioada 18-19 septembrie, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 12:38

Lilian Carp: „Semnarea acordului ACUM-PSRM trebuia condiționată cu retragerea lui Țurcan de la CC”

Lilian Carp: „Semnarea acordului ACUM-PSRM trebuia condiționată cu retragerea lui Țurcan de la CC”

Deputații Blocului „ACUM”, Lilian Carp, Iurie Reniță și Octavian Țîcu, nu au discutat despre o eventuală părăsire a acestei entități politice, așa cum au scris astăzi, pe surse, unele instituții media.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 12:33

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

„Să plec din organul de conducere, în care vocea mea în perioada de iulie-septembrie anului curent nu a fost auzită şi nu a avut nicio valoare. Din păcate conducerea partidului n-a conturat clar organizațiilor locale teritoriale regulile cu care identificăm candidații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 12:05

A fost REȚINUT directorul agenției de presă SPUTNIK-MOLDOVA în legătură cu jaful miliardului / DOCUMENT

A fost REȚINUT directorul agenției de presă SPUTNIK-MOLDOVA în legătură cu jaful miliardului / DOCUMENT

Șeful agenției de știri Sputnik-Moldova, Vladimir Novosadiuk, a fost reținut astăzi în Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 12:03

„Canal 2” renunță la frecvența națională de emisie care a aparținut anterior TVR

„Canal 2” renunță la frecvența națională de emisie care a aparținut anterior TVR

Telestar Media SRL, deţinătoarea licenţelor de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 şi Canal 3, a anuţat astăzi că renunţă la frecvenţa naţională pentru Canal 2, care a aparţinut anterior postului de televiziune TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 11:36

SCHIMBARE PAS CU PAS / Viorel Morari a fost restabilit în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție

SCHIMBARE PAS CU PAS / Viorel Morari a fost restabilit în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție

Marți, 17 septembrie 2019, Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a semnat Ordinul de restabilire în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție a domnului Viorel Morari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 11:04

OPINIE /// Reținerile spectaculoase s-au făcut doar pentru a ACOPERI mediatic semnarea RUȘINOASĂ a acordului de guvernare ACUM-PSRM

OPINIE /// Reținerile spectaculoase s-au făcut doar pentru a ACOPERI mediatic semnarea RUȘINOASĂ a acordului de guvernare ACUM-PSRM

În seara zilei de ieri coaliția PSRM-ACUM a realizat mai multe acțiuni reprobabile, care șubrezesc și mai mult încrederea oamenilor că lucrurile pot fi îndreptate în Republica Moldova de actuala guvernare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 10:51

Reghina Apostolova este în stare GRAVĂ la spital. A făcut accident vascular cerebral

Reghina Apostolova este în stare GRAVĂ la spital. A făcut accident vascular cerebral

Reghina Apostolova a făcut accident vascular cerebral şi a fost internată la spitalul de Urgenţă din Capitală, în secţia Epileptologie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 10:41

Rusia: Explozie la centrul Vector, unul dintre cele două locuri de pe Pământ unde mai există virusul variolei

Rusia: Explozie la centrul Vector, unul dintre cele două locuri de pe Pământ unde mai există virusul variolei

O explozie de gaze a provocat un incendiu la un laborator rus ce deține mai multe virusuri periculoase precum variola sau ebola, au anunțat autoritățile, potrivit Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 09:55

Chirtoacă îi acuză pe Dodon, Sandu și Greceanîi că au semnat pe ASCUNS acordul de alianță ACUM-PSRM

Chirtoacă îi acuză pe Dodon, Sandu și Greceanîi că au semnat pe ASCUNS acordul de alianță ACUM-PSRM

Nastase, care spunea ca nu trebuie semnat nimic, s-a ascuns la umbra crucii si a disparut cu totul. In locul sau a aparut Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 09:44

Consiliul de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției pe lângă Prim-ministru s-a întrunit în prima ședință

Consiliul de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției pe lângă Prim-ministru s-a întrunit în prima ședință

Ieri, 16 septembrie, a avut loc prima ședință a Consiliului de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției, prezidată de Prim-ministrul Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 09:29

Reacția Maiei Sandu după modificarea Legii Procuraturii prin care ȘEFUL PG va fi ALES de Guvern

Reacția Maiei Sandu după modificarea Legii Procuraturii prin care ȘEFUL PG va fi ALES de Guvern

Șefa Guvernului a făcut primele comentarii după ce deputații au aprobat modificările propuse de Ministerul Justiției la Legea Procuraturii. Maia Sandu afirmă că este departe momentul în care vom putea răsufla ușurați că avem un procuror general integru, dar ceea ce au făcut...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 09:25

Chișinăul, paralizat de la primele ore ale zilei: Ce se întâmplă

Chișinăul, paralizat de la primele ore ale zilei: Ce se întâmplă

Pe mai multe străzi din Capitală s-au creat ambuteiaje încă de pa primele ore ale dimineții. S-a circulat cu dificultate în special pe strada Mihai Viteazul din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 09:03

Atacurile care au vizat cele mai mari rafinării din lume, comise cu armament iranian, anunţă coaliţia saudită

Atacurile care au vizat cele mai mari rafinării din lume, comise cu armament iranian, anunţă coaliţia saudită

Atacurile care au vizat rafinării saudite au fost comise cu armament iranian şi nu au fost lansate din Yemen, a anunţat luni seară coaliţia internaţională condusă de Arabia Saudită, informează agenţia de presă Reuters, citată de Mediafax. "Rezultatele preliminare arată că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 08:54

Diacov aruncă bomba! Fostul procuror al Capitalei face dezvăluiri incendiare despre Stația de Epurare

Diacov aruncă bomba! Fostul procuror al Capitalei face dezvăluiri incendiare despre Stația de Epurare

Fostul procuror al Capitalei și candidatul „Partidului Nostru” pentru funcția de primar al Chișinăului, Ion Diacov, spune argumentat de unde pornesc problemele la Stația de Epurare.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)