Astăzi 25 Mai 2020, Luni - Ultima actualizare la 24 Mai 2020
Abonamente

Actualitate 6 Iulie 2019, ora 12:58    Din editia print

Ne lipsește o Lege a Diasporei

Marime Font

Statutul legal de emigrant nu presupune neapărat obținerea unor drepturi sau privilegii suplimentare, ci o repunere în drepturi a cetățenilor plecați la muncă în străinătate

Nu este o noutate pentru nimeni că R. Moldova, la fel, ca și alte țări din regiune, a fost supusă în ultimele două decenii și jumătate unui fenomen puternic de emigrare. Instabilitatea politică, lipsa de perspective și de orientare geopolitică clară a țării, dar, mai ales, sărăcirea continuă și din ce în ce mai profundă a populației, au „alungat” literalmente sute de mii de concetățeni de-ai noștri peste hotare. Astăzi, aceștia formează ceea ce este denumit în mod convențional (deși nu tocmai exact) „diaspora economică”. În conformitate cu estimările statistice, cel mai des vehiculate în spațiul public, exodul populației din R. Moldova este masiv (în raport cu populația inițială, înaintea declanșării acestui fenomen) dintre toate cele cunoscute în istorie, care au avut loc în regiuni aflate într-o perioadă de pace.

Portretul emigrantului moldovean

Caracterul puternic și continuu al emigrării din R. Moldova generează o realitate nouă, inedită pentru statul nostru. Este o realitate care decurge din necesitatea de a asigura un cadru de relaționare, echitabil și eficient, al diasporei cu țara de origine. Acest lucru este cu atât mai adevărat, cu cât ținem seama de un aspect esențial, şi anume că diaspora noastră este de două ori tânără. O dată tânără, în sensul că emigrarea este un fenomen recent, primele valuri apărând la mijlocul anilor ‘90 și intensificându-se de la 2000 încoace. A doua oară, diaspora este tânără în sensul literal al cuvântului, căci motivația principală a celor plecați în lumea largă a fost să-şi asigure un trai decent din punct de vedere material pentru ei și pentru familiile lor. Asta face că fenomenul emigrării a atins preponderent populația activă, aptă de muncă, cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. Astfel, dacă ar fi să schițăm un portret-robot sumar al emigrantului moldovean, nu vom greși dacă vom spune că acesta este tânăr, angajat în câmpul muncii, face parte din prima generație de migranți din familia sa și a păstrat legături puternice cu țara de origine.

Din caracteristicile de mai sus ale diasporei (evident, trasate în mod sumar, reducționist chiar), putem desprinde un lucru esențial, pe care l-am menționat în primele rânduri ale acestui text. E vorba despre necesitatea de a construi un cadru funcțional și eficient de interacțiune a diasporei cu statul de origine. Până acum, câțiva ani, autoritățile au preferat, din lipsă de experiență și dispunând de capacități instituționale slabe, să adopte, în raport cu diaspora, o atitudine contemplativ-patriotardă. De cele mai dese ori, guvernanţii își aminteau de noi doar în context electoral și se mulțumeau să afișeze câteva dulcegării sporadice și înduioșătoare, rezumate la chemări de genul: „Veniți acasă, Patria vă așteaptă!”.

Numărul votanților din diaspora a crescut de nouă ori

Începând cu anul 2009, situația s-a schimbat într-o direcție pozitivă. Rolul diasporei în dezvoltarea țării de origine a fost luat în serios de către guvernarea proeuropeană. Au fost reformate și completate instanțele de reprezentare ale diasporei în relația cu autoritățile de stat, a fost creat un Birou pentru Relații cu Diaspora în cadrul Cancelariei de Stat, au fost puse în derulare o serie de programe (multe dintre ele dotate cu linii de finanțare), destinate revenirii emigranților și integrării acestora în țara de origine, stimulării investițiilor făcute de migranți (reveniți sau nu) în R. Moldova, susținerii activităților culturale ale membrilor diasporei în țările în care se află etc. Totodată, au fost înregistrate progrese în privința asigurării dreptului de reprezentare electorală a cetățenilor din afară, a crescut (insuficient, dar totuși considerabil) numărul birourilor de vot din afara R. Moldova, a fost permisă expedierea numărului maxim de buletine de vot posibil, conform Codului Electoral, în multe dintre birourile de vot din afară, a fost instituită procedura de înregistrare prealabilă a votanților din diasporă, au fost organizate seminare și ateliere de informare cu privire la votarea în afara țării. Toate aceste acțiuni și-au demonstrat eficacitatea și acest lucru poate fi măsurat cu ajutorul unui indicator simplu: numărul votanților din diaspora a crescut de aproape nouă ori, de la puțin peste 16 mii de alegători în alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 la aproape 140 de mii de votanți în turul 2 al alegerilor prezidențiale din 2016. Astăzi, cadrul normativ în domeniul diasporei cuprinde câteva zeci de strategii, planuri de acțiuni, regulamente, hotărâri de guvern, elaborate și adoptate, în mare parte, începând cu 2009.

Diaspora este principalul investitor în R. Moldova

Totuși, tabloul nu este complet. Lipsește un element esențial, care ar încununa efortul depus în ultimii nouă ani în domeniul migrație, dezvoltare și diasporă - ne lipsește o Lege a Diasporei. Mai bine zis, avem nevoie de un cadru legal, cât mai complet posibil, care ar aborda o serie de probleme esențiale, legate de fenomenul emigrării masive din R. Moldova, ar institui de facto un statut al emigrantului, cu toate consecințele pozitive ce ar reieși din asta. Evident, nu este vorba de discriminare, nici măcar de „discriminare pozitivă” în favoarea membrilor diasporei, în raport cu ceilalți cetățeni ai R. Moldova. Statutul legal de emigrant nu presupune neapărat obținerea unor drepturi sau privilegii suplimentare. Conferirea unui astfel de statut va însemna practic o repunere în drepturi a cetățenilor plecați la muncă în străinătate și va avea o serie de efecte benefice. Deși sunt stabiliți la mii de kilometri de baștină, cei din diasporă și-au păstrat cetățenia R. Moldova. Prin urmare, aflarea lor în afară nu ar trebui să conducă la o diminuare a drepturilor de care se bucură. Să nu uităm și de faptul că, în ultimele două decenii, diaspora este principalul investitor în R. Moldova și că statul se menține, din punct de vedere economic, pe linia de plutire doar datorită infuziei permanente a remitențelor. A-i lipsi de drepturi pe cei care sprijină financiar statul, ai cărui cetățeni sunt, este nu doar o acțiune ilegală, dar și lipsită de orice urmă de moralitate.

Loading...


Atunci când vorbim de drepturi în acest context, avem în vedere, mai întâi de toate, drepturile la participare la viața politică a statului de origine, dreptul de a alege și de a fi reprezentat în toate corpurile elective. La acest capitol, în pofida unor progrese înregistrate în ultimii ani, pe care le-am menționat mai sus, sunt încă multe de făcut: și deschiderea mai multor birouri electorale în afară, și aprovizionarea acestora cu un număr suficient de buletine de vot, și votarea timp de două zile consecutiv, și instituirea votului la distanță (prin corespondență, prin procură sau în mod electronic). Toate acestea ar spori gradul de participare al diasporei în scrutinele naționale, ceea ce ar însemna, evident, și creșterea normei de reprezentare a diasporei în legislativ până la aducerea ei în conformitate cu realitățile demografice. De fapt, acest lucru se practică în mai multe țări cu comunități emigrate importante.

Fluxul remitențelor - între o bulă de oxigen în investiții durabile

O Lege a Diasporei ar trebui să abordeze fenomenul migrației în toată complexitatea sa, inclusiv prin introducerea unor prevederi cu privire la drepturile economice ale cetățenilor stabiliți în afară. Și la acest capitol rămâne valabil același principiu pe care l-am enunțat mai sus: nu este vorba de oferirea unor gratuități sau privilegii financiare, ci mai degrabă de construirea unei relații de încredere între stat și cetățeanul emigrat.

Doar în acest mod se va ajunge la situația în care fluxul financiar al remitențelor se va transforma dintr-o bulă de oxigen necesară pentru supraviețuire în investiții durabile, care ar stimula dezvoltarea economică veritabilă a R. Moldova. Practic, o Lege a Diasporei ar stabili niște principii de bază și ar introduce claritatea de care avem nevoie pentru a soluționa problemele cu care se confruntă, în mod recurent, cetățenii din afară. Aici ne referim și la prețurile înalte ale transportului aerian, și la reglementarea transportului de pasageri și colete, și la asigurarea protecției sociale în statul de destinație, și la susținerea eficientă a activităților culturale care contribuie la păstrarea identității lingvistice și culturale, și la diminuarea costurilor pentru transferurile bănești etc. Avem o panoplie întreagă de subiecte, evocate tot mai des în ultimii ani, care își găsesc prea lent și sporadic o soluționare în contextul legal și instituțional actual. Un cadru legal coerent și comprehensiv, completat cu o serie de acte normative relevante, ar fi în măsură să răspundă provocărilor cu care se confruntă R. Moldova și cetățenii săi de oriunde, într-o lume care are tot mai puține frontiere.

Dorin Dușciac
Paris, Franța

ARHIVA TIMPUL
06.07.2018

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2020, ora: 15:17

Senatoarea de Iași, către Ion Chicu: ”Un politruc și mujic needucat”

Senatoarea de Iași, către Ion Chicu: ”Un politruc și mujic needucat”

Un politruc, un mujic de la Chisinău s-a trezit să mulțumească într-un mod incalificabil României pentru ajutorul dat fraților noștri de peste Prut în lupta cu noul coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2020, ora: 09:29

Cele două emisfere ale creierului lui Dodon

Cele două emisfere ale creierului lui Dodon

 Săptămâna trecută va rămâne în istorie ca „săptămâna Kuliokului”. Pentru a devia cumva atenția opiniei publice de la „kuliok”, regimul lui Dodon a aruncat în luptă toate fumigenele pe care le avea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2020, ora: 17:35

Maia Sandu: România trebuie să ştie că Dodon şi Chicu nu reprezintă opinia cetăţenilor R. Moldova

Maia Sandu: România trebuie să ştie că Dodon şi Chicu nu reprezintă opinia cetăţenilor R. Moldova

 Guvernul lui Dodon a întrecut orice măsură, atacurile de azi ale lui Chicu demonstrează lipsă de respect atât faţă de România, cât şi faţă de cetăţenii Republicii Moldova, a declarat Maia Sandu precizând că România trebuie să ştie că nici...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2020, ora: 16:42

Vlad Țurcanu: De ce premierul moldovean a sărit la gâtul României

Vlad Țurcanu: De ce premierul moldovean a sărit la gâtul României

 Ieșirea grosolană a premierului moldovean la adresa României a trezit pe ambele maluri ale Prutului reacții firești de furie și revoltă, provocând chiar și o ripostă oficială din partea MAE român. Dar ar fi o greșeală să punem declarațiile lui Ion Chicu doar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2020, ora: 12:35

Un „kuliok” și cinci petarde / Scandalul pornit de Chicu - o nouă tentativă de a distrage atenția de la MITA LUATĂ DE DODON DE LA PLAHOTNIUC

Un „kuliok” și cinci petarde / Scandalul pornit de Chicu - o nouă tentativă de a distrage atenția de la MITA LUATĂ DE DODON DE LA PLAHOTNIUC

Experții serviciilor speciale rusești încearcă cu disperare să salveze ce mai pot din imaginea lui Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2020, ora: 11:00

Primarul Iașului către Chicu: Cum poți să te superi pe un repetent la istorie că ia note mici?

Primarul Iașului către Chicu: Cum poți să te superi pe un repetent la istorie că ia note mici?

Ne pare nespus de rău, domnule Chicu, vremelnic prim-ministru al Republicii Moldova, că ați ratat șansa de a rămâne, cât de puțin, în cartea de istorie a Moldovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2020, ora: 09:02

VIDEO / Câine-robot paznic la OI. Cățelul din metal poate fi folosit de agricultori să monitorizeze recoltele

VIDEO / Câine-robot paznic la OI. Cățelul din metal poate fi folosit de agricultori să monitorizeze recoltele

Oieritul trece la un alt nivel în Noua Zeelandă! O companie a creat un câine robot care poate mâna oile, dar poate fi folosit de agricultori și ca să monitorizeze recoltele. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2020, ora: 08:56

Ministerul Afacerilor Externe a României reacționează la declarațiile deplasate a premierului românofob Ion Chicu

Ministerul Afacerilor Externe a României reacționează la declarațiile deplasate a premierului românofob Ion Chicu

 Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 23 Mai 2020, ora: 08:56

Ce s-a întâmplat până la urmă cu asistenta medicală din Rusia care și-a pus costumul de protecție peste lenjeria intimă

Ce s-a întâmplat până la urmă cu asistenta medicală din Rusia care și-a pus costumul de protecție peste lenjeria intimă

 Mai mulți medicii ruși și un politician au sărit în apărarea asistentei medicale care a fost mustrată după ce a fost pozată purtând doar lenjerie intimă pe sub echipamentul de protecție.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 23 Mai 2020, ora: 08:52

Portugalia deschide ușile turiștilor și anunță condițiile pentru cei care vin cu avionul

Portugalia deschide ușile turiștilor și anunță condițiile pentru cei care vin cu avionul

Uşile Portugaliei sunt deschise turiştilor, a declarat vineri ministrul de Externe, Augusto Santos Silva, una din primele ţări europene care urează bun venit vizitatorilor străini, transmite Reuters, citată de Agerpres. "Turiştii sunt întâmpinaţi cu bucurie în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Mai 2020, ora: 08:42

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 23 MAI 2020. Ce trebuie să scoți la lumină?

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 23 MAI 2020. Ce trebuie să scoți la lumină?

  Luna noua in Gemeni incepe sa creasca timid si sa iti dea noi idei de reinnoire. Venus retrograd in Gemeni, la fel si Saturn, Jupiter si Pluto ne reamintesc ca traim vremuri ciudate. Nu te aventura foarte departe, pe terenuri necunoscute.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2020, ora: 16:48

CORONAVIRUSUL continuă să FACĂ RAVAGII / +143 de cazuri NOI din care 15 sunt cadre medicale

CORONAVIRUSUL continuă să FACĂ RAVAGII / +143 de cazuri NOI din care 15 sunt cadre medicale

Pe parcursul ultimelor 24 de ore au fost înregistrate 143 de cazuri noi de infecție cu COVID-19, după procesarea a 1217 de probe. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 22 Mai 2020, ora: 14:40

FĂRĂ COMENTARII / Premierul lui „KULIOK VODĂ” revine la retorica anti-europeană și românofobă

FĂRĂ COMENTARII / Premierul lui „KULIOK VODĂ” revine la retorica anti-europeană și românofobă Foto: simbol

Redăm mai jos un comentariu descalificant al premierului R. Moldova, Ion Chicu, subalternul lui Igor Dodon:

( ) Citeşte tot articolul

Politică 22 Mai 2020, ora: 13:14

Anatol Șalaru: Politica externă echilibrată și vițelul la poarta nouă

Anatol Șalaru: Politica externă echilibrată și vițelul la poarta nouă

Izolarea lui Igor Dodon de către omologii săi din Uniunea Europeană dar, mai ales de vecinii România și Ucraina, a devenit singurul rezultat, singura certitudine, a așa numitei politici externe echilibrate. Practic, minunea de echilibru a lui Igor Dodon s-a transformat într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 22 Mai 2020, ora: 13:07

Toți DEPUTAȚII din R. Moldova intră în autoizolare din 22 mai până la aflarea rezultatelor testelor de COVID-19

Toți DEPUTAȚII din R. Moldova intră în autoizolare din 22 mai până la aflarea rezultatelor testelor de COVID-19

O dispoziție în acest sens a fost semnată astăzi, de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 22 Mai 2020, ora: 12:53

COVID-19 mai face o nouă victimă în R. Moldova

COVID-19 mai face o nouă victimă în R. Moldova

COVID-19 a provocat un nou deces în Republica Moldova, astfel, bilanțul total al victimelor fiind de 234.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 22 Mai 2020, ora: 12:44

Se reface Blocul ACUM? Andrei Năstase a discutat cu Maia Sandu planul de DEMITERE a lui Igor Dodon

Se reface Blocul ACUM? Andrei Năstase a discutat cu Maia Sandu planul de DEMITERE a lui Igor Dodon

Mai mulți membri ai Platformei DA și ai PAS s-au întâlnit în urmă cu câteva zile.

( ) Citeşte tot articolul

Social 22 Mai 2020, ora: 12:26

Gazoductul Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizat până la 1 august

Gazoductul Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizat până la 1 august

Magistrala de gaze Ungheni-Chișinău va fi finalizată până la 1 august 2020, susține Ministerul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova. Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a avut joi o discuție, despre gazoduct, cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2020, ora: 12:21

Viceguvernatoarea BNM Cristina Harea a demisionat din funcție

Viceguvernatoarea BNM Cristina Harea a demisionat din funcție

 Viceguvernatorea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Cristina Harea, și-a depus cererea de demisie din funcție, invocând motive personale, scrie Ziarul de Gardă.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 22 Mai 2020, ora: 12:16

Rețetă / Fursecuri cu unt de arahide din 3 ingrediente

Rețetă / Fursecuri cu unt de arahide din 3 ingrediente

Din când în când nu doar că ne loveşte pofta de dulce, dar parcă simţim nevoia să fim chiar noi cei care pregătim ceva delicios şi ne încântăm papilele gustative. Sunt multe deserturi delicioase şi sănătoase pe care le putem încerca în...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 22 Mai 2020, ora: 12:11

PCCOCS a descins cu percheziții matinale la Procuratura Anticorupție și CNA

PCCOCS a descins cu percheziții matinale la Procuratura Anticorupție și CNA

 Procurorii PCCOCS au descins în această dimineață cu percheziții la Centrul Național Anticorupție, dar și la Procuratura Anticorupție.

( ) Citeşte tot articolul

Social 22 Mai 2020, ora: 12:08

Paștele Blajinilor ar putea fi anulat sau amânat din nou

Paștele Blajinilor ar putea fi anulat sau amânat din nou

 Discuțiile în jurul organizării și desfășurării Paștelui Blajinilor continuă. În timp ce biserica spune da, epidemiologii se pronunță contra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2020, ora: 12:01

Bulgaria a ridicat pentru cetățenii UE interdicția de intrare pe teritoriul său

Bulgaria a ridicat pentru cetățenii UE interdicția de intrare pe teritoriul său

 Bulgaria, țară care a început să reducă restricțiile impuse din cauza coronavirusului, a renunțat la interdicția de intrare pe teritoriul său a cetățenilor UE și Schengen, a anunțat ministrul sănătății, citat de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 22 Mai 2020, ora: 11:57

Se teme de al doilea val sau vrea să șantajeze Occidentul? China preia din nou controlul fabricilor de echipamente de protecție

Se teme de al doilea val sau vrea să șantajeze Occidentul? China preia din nou controlul fabricilor de echipamente de protecție

 Partidul Comunist din China preia din nou controlul fabricilor ce furnizează materiale sanitare de protecție pentru întreaga lume, au declarat pentru New York Post importatori americani ce cumpără din China.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2020, ora: 11:48

Decis: Judecătorii au emis un mandat de arest pe numele lui Vladimir Plahotniuc

Decis: Judecătorii au emis un mandat de arest pe numele lui Vladimir Plahotniuc

 Judecătorii au admis în dimineața zilei de 22 mai demersul PCCOCS și au emis mandat de arest pentru 30 de zile în privința lui Vladimir Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)