Astăzi 19 Noiembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 13:45
Abonamente

Actualitate 6 Iulie 2019, ora 12:58    Din editia print

Ne lipsește o Lege a Diasporei

Marime Font

Statutul legal de emigrant nu presupune neapărat obținerea unor drepturi sau privilegii suplimentare, ci o repunere în drepturi a cetățenilor plecați la muncă în străinătate

Nu este o noutate pentru nimeni că R. Moldova, la fel, ca și alte țări din regiune, a fost supusă în ultimele două decenii și jumătate unui fenomen puternic de emigrare. Instabilitatea politică, lipsa de perspective și de orientare geopolitică clară a țării, dar, mai ales, sărăcirea continuă și din ce în ce mai profundă a populației, au „alungat” literalmente sute de mii de concetățeni de-ai noștri peste hotare. Astăzi, aceștia formează ceea ce este denumit în mod convențional (deși nu tocmai exact) „diaspora economică”. În conformitate cu estimările statistice, cel mai des vehiculate în spațiul public, exodul populației din R. Moldova este masiv (în raport cu populația inițială, înaintea declanșării acestui fenomen) dintre toate cele cunoscute în istorie, care au avut loc în regiuni aflate într-o perioadă de pace.

Portretul emigrantului moldovean

Caracterul puternic și continuu al emigrării din R. Moldova generează o realitate nouă, inedită pentru statul nostru. Este o realitate care decurge din necesitatea de a asigura un cadru de relaționare, echitabil și eficient, al diasporei cu țara de origine. Acest lucru este cu atât mai adevărat, cu cât ținem seama de un aspect esențial, şi anume că diaspora noastră este de două ori tânără. O dată tânără, în sensul că emigrarea este un fenomen recent, primele valuri apărând la mijlocul anilor ‘90 și intensificându-se de la 2000 încoace. A doua oară, diaspora este tânără în sensul literal al cuvântului, căci motivația principală a celor plecați în lumea largă a fost să-şi asigure un trai decent din punct de vedere material pentru ei și pentru familiile lor. Asta face că fenomenul emigrării a atins preponderent populația activă, aptă de muncă, cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. Astfel, dacă ar fi să schițăm un portret-robot sumar al emigrantului moldovean, nu vom greși dacă vom spune că acesta este tânăr, angajat în câmpul muncii, face parte din prima generație de migranți din familia sa și a păstrat legături puternice cu țara de origine.

Din caracteristicile de mai sus ale diasporei (evident, trasate în mod sumar, reducționist chiar), putem desprinde un lucru esențial, pe care l-am menționat în primele rânduri ale acestui text. E vorba despre necesitatea de a construi un cadru funcțional și eficient de interacțiune a diasporei cu statul de origine. Până acum, câțiva ani, autoritățile au preferat, din lipsă de experiență și dispunând de capacități instituționale slabe, să adopte, în raport cu diaspora, o atitudine contemplativ-patriotardă. De cele mai dese ori, guvernanţii își aminteau de noi doar în context electoral și se mulțumeau să afișeze câteva dulcegării sporadice și înduioșătoare, rezumate la chemări de genul: „Veniți acasă, Patria vă așteaptă!”.

Numărul votanților din diaspora a crescut de nouă ori

Începând cu anul 2009, situația s-a schimbat într-o direcție pozitivă. Rolul diasporei în dezvoltarea țării de origine a fost luat în serios de către guvernarea proeuropeană. Au fost reformate și completate instanțele de reprezentare ale diasporei în relația cu autoritățile de stat, a fost creat un Birou pentru Relații cu Diaspora în cadrul Cancelariei de Stat, au fost puse în derulare o serie de programe (multe dintre ele dotate cu linii de finanțare), destinate revenirii emigranților și integrării acestora în țara de origine, stimulării investițiilor făcute de migranți (reveniți sau nu) în R. Moldova, susținerii activităților culturale ale membrilor diasporei în țările în care se află etc. Totodată, au fost înregistrate progrese în privința asigurării dreptului de reprezentare electorală a cetățenilor din afară, a crescut (insuficient, dar totuși considerabil) numărul birourilor de vot din afara R. Moldova, a fost permisă expedierea numărului maxim de buletine de vot posibil, conform Codului Electoral, în multe dintre birourile de vot din afară, a fost instituită procedura de înregistrare prealabilă a votanților din diasporă, au fost organizate seminare și ateliere de informare cu privire la votarea în afara țării. Toate aceste acțiuni și-au demonstrat eficacitatea și acest lucru poate fi măsurat cu ajutorul unui indicator simplu: numărul votanților din diaspora a crescut de aproape nouă ori, de la puțin peste 16 mii de alegători în alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 la aproape 140 de mii de votanți în turul 2 al alegerilor prezidențiale din 2016. Astăzi, cadrul normativ în domeniul diasporei cuprinde câteva zeci de strategii, planuri de acțiuni, regulamente, hotărâri de guvern, elaborate și adoptate, în mare parte, începând cu 2009.

Diaspora este principalul investitor în R. Moldova

Totuși, tabloul nu este complet. Lipsește un element esențial, care ar încununa efortul depus în ultimii nouă ani în domeniul migrație, dezvoltare și diasporă - ne lipsește o Lege a Diasporei. Mai bine zis, avem nevoie de un cadru legal, cât mai complet posibil, care ar aborda o serie de probleme esențiale, legate de fenomenul emigrării masive din R. Moldova, ar institui de facto un statut al emigrantului, cu toate consecințele pozitive ce ar reieși din asta. Evident, nu este vorba de discriminare, nici măcar de „discriminare pozitivă” în favoarea membrilor diasporei, în raport cu ceilalți cetățeni ai R. Moldova. Statutul legal de emigrant nu presupune neapărat obținerea unor drepturi sau privilegii suplimentare. Conferirea unui astfel de statut va însemna practic o repunere în drepturi a cetățenilor plecați la muncă în străinătate și va avea o serie de efecte benefice. Deși sunt stabiliți la mii de kilometri de baștină, cei din diasporă și-au păstrat cetățenia R. Moldova. Prin urmare, aflarea lor în afară nu ar trebui să conducă la o diminuare a drepturilor de care se bucură. Să nu uităm și de faptul că, în ultimele două decenii, diaspora este principalul investitor în R. Moldova și că statul se menține, din punct de vedere economic, pe linia de plutire doar datorită infuziei permanente a remitențelor. A-i lipsi de drepturi pe cei care sprijină financiar statul, ai cărui cetățeni sunt, este nu doar o acțiune ilegală, dar și lipsită de orice urmă de moralitate.


Atunci când vorbim de drepturi în acest context, avem în vedere, mai întâi de toate, drepturile la participare la viața politică a statului de origine, dreptul de a alege și de a fi reprezentat în toate corpurile elective. La acest capitol, în pofida unor progrese înregistrate în ultimii ani, pe care le-am menționat mai sus, sunt încă multe de făcut: și deschiderea mai multor birouri electorale în afară, și aprovizionarea acestora cu un număr suficient de buletine de vot, și votarea timp de două zile consecutiv, și instituirea votului la distanță (prin corespondență, prin procură sau în mod electronic). Toate acestea ar spori gradul de participare al diasporei în scrutinele naționale, ceea ce ar însemna, evident, și creșterea normei de reprezentare a diasporei în legislativ până la aducerea ei în conformitate cu realitățile demografice. De fapt, acest lucru se practică în mai multe țări cu comunități emigrate importante.

Fluxul remitențelor - între o bulă de oxigen în investiții durabile

O Lege a Diasporei ar trebui să abordeze fenomenul migrației în toată complexitatea sa, inclusiv prin introducerea unor prevederi cu privire la drepturile economice ale cetățenilor stabiliți în afară. Și la acest capitol rămâne valabil același principiu pe care l-am enunțat mai sus: nu este vorba de oferirea unor gratuități sau privilegii financiare, ci mai degrabă de construirea unei relații de încredere între stat și cetățeanul emigrat.

Doar în acest mod se va ajunge la situația în care fluxul financiar al remitențelor se va transforma dintr-o bulă de oxigen necesară pentru supraviețuire în investiții durabile, care ar stimula dezvoltarea economică veritabilă a R. Moldova. Practic, o Lege a Diasporei ar stabili niște principii de bază și ar introduce claritatea de care avem nevoie pentru a soluționa problemele cu care se confruntă, în mod recurent, cetățenii din afară. Aici ne referim și la prețurile înalte ale transportului aerian, și la reglementarea transportului de pasageri și colete, și la asigurarea protecției sociale în statul de destinație, și la susținerea eficientă a activităților culturale care contribuie la păstrarea identității lingvistice și culturale, și la diminuarea costurilor pentru transferurile bănești etc. Avem o panoplie întreagă de subiecte, evocate tot mai des în ultimii ani, care își găsesc prea lent și sporadic o soluționare în contextul legal și instituțional actual. Un cadru legal coerent și comprehensiv, completat cu o serie de acte normative relevante, ar fi în măsură să răspundă provocărilor cu care se confruntă R. Moldova și cetățenii săi de oriunde, într-o lume care are tot mai puține frontiere.

Dorin Dușciac
Paris, Franța

ARHIVA TIMPUL
06.07.2018

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 13:45

Presupus spion rus, agent GRU, filmat în timp ce mituia un oficial sârb la Belgrad

Presupus spion rus, agent GRU, filmat în timp ce mituia un oficial sârb la Belgrad

În 17 noiembrie, un filmuleţ a fost postat pe Youtube în care un presupus membru al Serviciului de Informaţii al Rusiei, GRU, dă mită unui agent sârb, un oficial de rang înalt, relatează Radio Europa Liberă, citată de Digi24.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Noiembrie 2019, ora: 13:41

Alianța ACUM-PSRM a rezistat la Basarabeasca. Socialistul Piotr Pușcari a fost ales președinte al raionului

Alianța ACUM-PSRM a rezistat la Basarabeasca. Socialistul Piotr Pușcari a fost ales președinte al raionului

16 consilieri raionali din partea PSRM, blocului ACUM, PLDM și „Partidul Nostru” au creat o majoritate în Consiliul raional Basarabeasca și l-au votat pe socialistul Piotr Pușcari în funcția de președinte al raionului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 13:29

Petru Frunze ar urma să fie înaintat la funcția de președinte a-l Consiliului Raional Ialoveni / În circumscripția 37 ar urma să aibă loc ALEGERI PARLAMENTARE NOI

Petru Frunze ar urma să fie înaintat la funcția de președinte a-l Consiliului Raional Ialoveni / În circumscripția 37 ar urma să aibă loc ALEGERI PARLAMENTARE NOI

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Petru Frunze, care a candidat la alegerile locale generale din 20 octombrie curent, cap de listă, pentru funcția de consilier raional la Ialoveni, din partea Blocului ACUM, formațiunea PAS, ar urma să fie propus noului Consiliu format,...

( ) Citeşte tot articolul

Artă 19 Noiembrie 2019, ora: 12:47

La 77 de ani, Ștefan Câlția invită publicul, prin cele peste 20 de lucrări (unele depășind 5 sau chiar 12m), pictură și desen din perioada 1970-2019, la o expoziție sub formă de labirint - o călătorie în patru capitole însoțite de simbolul UROBORUS, șarpele care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 11:58

O instanță de arbitraj a acceptat revendicările Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de peste 329 milioane de dolari de la Moldovagaz SA

O instanță de arbitraj a acceptat revendicările Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de peste 329 milioane de dolari de la Moldovagaz SA

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse a acceptat revendicările concernului rus Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de 329.548.935,02 dolari de la Moldovagaz SA, pentru gazele naturale livrate în 2016.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 11:37

FOTO / Accident MORTAL la Ocnița; Un bărbat a decedat, iar altul se află la spital, după ce s-au lovit cu mașina într-un copac

FOTO / Accident MORTAL la Ocnița; Un bărbat a decedat, iar altul se află la spital, după ce s-au lovit cu mașina într-un copac

Accident horror în satul Sauca. Un bărbat de 41 de ani a murit, iar un altul a ajuns la spital în urma unui accident rutier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 11:15

Veste rea de la ANM. Iarna aceasta ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 sau chiar 100 de ani!

Veste rea de la ANM. Iarna aceasta ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 sau chiar 100 de ani!

Veste rea de la ANM. Iarna 2019 - 2020 ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 de ani sau chiar 100 de ani din România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 19 Noiembrie 2019, ora: 11:12

INFOGRAFIC | Exportul vinurilor moldovenești înregistrează CEL MAI ÎNALT NIVEL din ultimii 5 ani

INFOGRAFIC | Exportul vinurilor moldovenești înregistrează CEL MAI ÎNALT NIVEL din ultimii 5 ani

Vinul Moldovei devine tot mai cunoscut și apreciat în întreaga lume. În primele 9 luni ale anului 2019, atât volum exporturilor de vinuri moldovenești cât și valoarea acestora au înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Noiembrie 2019, ora: 11:00

Alexandru Tănase despre expertiza OSCE/ODIR privind reforma Justiției inițiată de Olesea Stamate: „Aceste documente scot în evidență diletantismul celor care l-au inițiat”

Alexandru Tănase despre expertiza OSCE/ODIR privind reforma Justiției inițiată de Olesea Stamate: „Aceste documente scot în evidență diletantismul celor care l-au inițiat”

Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a făcut publică o expertiză referitor la reforma justiției, începută de Guvernul Sandu. În această opinie, ODIR subliniază că procedura prin care s-a elaborat și adoptat acest proiect nu se aliniază la...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 19 Noiembrie 2019, ora: 11:00

ULTIMA ORĂ /// Pe cine numește Pavel Voicu la IGP în locul lui Gheorghe Balan

ULTIMA ORĂ /// Pe cine numește Pavel Voicu la IGP în locul lui Gheorghe Balan

Pavel Voicu, ministrul Afacerilor Interne, a selectat un candidat pentru șefia IGP și urmează să fie numit astăzi în funcție în cadrul ședinței de Guvern. Decizia vine după ce Gheorghe Balan, cel care a deținut funcția de șef-interimar al IGP din luna iunie până...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:57

Andrei NĂSTASE cere reluarea dosarului privind finanțarea externă a PSRM: "TIMPUL lui Igor DOODN va expiră mai curând decât își poate imagina"

Andrei NĂSTASE cere reluarea dosarului privind finanțarea externă a PSRM: "TIMPUL lui Igor DOODN va expiră mai curând decât își poate imagina"

Andrei Năstase a cerut anularea ordonanţei procuraturii anticorupţie prin care a fost respinsă cererea de iniţiere a unui proces penal privind finanţarea ilegală din străinătate a PSRM şi tragerea la răspundere a preşedintelui Igor Dodon pentru trădare de patrie. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:55

Un oraș din România a obținut 100 de milioane de euro din fonduri europene

Un oraș din România a obținut 100 de milioane de euro din fonduri europene

Un oraș din România a obținut 100 de milioane de euro din fonduri europene. În ultimii doi ani, primăria din Turda a obținut finanțare europeană de 100 milioane de euro pentru proiectele sale. Această sumă este cea mai mare primită de un municipiu din România care nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:42

Dragoș Tudorache (PLUS) speră că guvernul socialist de la Chișinău este o veste bună

Dragoș Tudorache (PLUS) speră că guvernul socialist de la Chișinău este o veste bună

Dragoș Tudorache, europarlamentar PLUS și raportorul pentru Republica Moldova al Parlamentului Europan, a scris pe Facebook un mesaj favorabil guvernului socialist de la Chișinău, fapt criticat dur de comentatorii acestei postări.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:35

Usatîi: Unor deputați PDM li s-ar fi propus câte 350 de mii de euro pentru a părăsi partidul

Usatîi: Unor deputați PDM li s-ar fi propus câte 350 de mii de euro pentru a părăsi partidul

Președintele Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, primar al orașului Bălți, susține că unor deputați din Partidul Democrat li s-ar fi propus sume de câte 350 de mii de euro pentru a părăsi formațiunea. Acest lucru l-ar fi făcut unul dintre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 09:52

Caz șocant la Orhei. O fetiță de 10 ani, violată de un coleg de școală în vârstă de 14 ani

Caz șocant la Orhei. O fetiță de 10 ani, violată de un coleg de școală în vârstă de 14 ani

Caz șocant la Orhei. O fetiță de 10 ani, din clasa a patra, a fost violată de un coleg de școală, care are doar 14 ani. Incidentul a avut loc săptămâna trecută într-o localitate din raionul Orhei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 09:49

Un moldovean student la Iași se află în stare gravă, după ce a înghiţit 16 pastile de paracetamol

Un moldovean student la Iași se află în stare gravă, după ce a înghiţit 16 pastile de paracetamol

Un tânăr de 19 ani din Republica Moldova, student la Iaşi a fost dus de urgenţă la spital după ce ar fi înghiţit cel puţin 16 pastile de paracetamol în speranţa că astfel va trata o viroză respiratorie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 09:46

În urmă cu 100 de ani, italienii emigrau în România și făceau munca grea pe care românii refuzau să o facă

În urmă cu 100 de ani, italienii emigrau în România și făceau munca grea pe care românii refuzau să o facă

Începând cu sfârșitul secolului 19, milioane de italieni și-au părăsit țara natală în căutarea unui trai mai bun. Deși mulți au ales American, Brazilia, Argentina sau Australia, o parte dintre aceștia au ajuns în România. Fenomenul a fost consemnat...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)