Astăzi 17 Iulie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:44
Abonamente

Social 28 Iulie 2014, ora 07:22

reportaj„Ne târâm mai departe, dar de-aici nu plecăm”

Marime Font

Foto: ramin mazur

Peticeni, un sat de țărani români, în care paradoxul este mână în mână cu armonia. 

Aici, jumătate din locuitorii satului sunt plecați la muncă peste hotare, dar cu toate acestea case părăsite nu sunt, iar cei care au rămas au grijă de gospodării și încearcă cu demnitate să facă față greutăților, fie și cu un salariu de 600 de lei. Este satul cu cea mai înaltă rată de natalitate din raion, dar în care numărul divorțurilor crește de la an la an. Peticeni este unul dintre cele mai pitorești sate din Codrii Moldovei, dar cu cea mai proastă infrastructură.
 

La doar câțiva kilometri de Călărași, pitit între dealuri și înconjurat de pădure, se ascunde satul Peticeni. De cum intri în sat, primul lucru pe care-l sesizezi este drumul, mai bine zis, absența asfaltului. Toate drumurile din sat sunt acoperite cu pietriș. Autoritățile se plâng că nu au bani să facă drumurile și că asfaltarea unei porțiuni de numai 650 metri i-ar costa peste 2 milioane de lei.


„Ne descurcăm cam greu, pentru că ne pune bețe în roate ba unul, ba altul”, ne spune indignat primarul după încheierea ședinței extraordinare a consiliului local, care a decurs pe un ton ridicat. Consilierii au discutat aprins despre o porțiune de drum care a fost acoperită cu pietriș. Aceștia se arată nemulțumiți că a fost făcut drumul până la primărie și nu s-au reparat alte porțiuni de la periferie, care-s într-o stare mai dezastruoasă. „Și așa, în plan este un kilometru și 50 m, iar noi am acoperit 1,5 km. Mai mult nu putem. Ca să asfaltăm 650 metri aveam nevoie de 2,2 mln. lei”, afirmă Gheorghe Zinovei, primarul s. Peticeni.

De vorbă cu vecinele din Peticeni

Edilul spune că din cei 1362 de locuitori, vreo 800 sunt plecați peste hotare la muncă, iar o bună parte a celor rămași în sat fac naveta la Călărași. „Tinerii pleacă din sat. Eu am trei băieți și niciunul nu-i în sat. Am patru case și niciunul nu vrea să vină să trăiască aici. Doi sunt plecați peste hotare, iar al treilea învață la Chișinău. Unul din ei se căsătorește și i-am promis că-i dau o casă. Vine la mine și mă întreabă: „Tată, îmi dai casa? Vreau s-o vând”. Crezi că eu nu pot s-o vând? Ți-o dau să trăiești în ea, nu s-o vinzi”, povestește mâhnit Gheorghe Zinovei. El spune că din toate femeile care au plecat la muncă peste hotare s-a întors în sat doar soția fostului primar. „Restul pleacă de tot. Și eu m-am despărțit de soție. Ea a plecat la muncă în Italia și eu am rămas acasă cu trei copii. Cel mai mic avea 6 ani. Când a revenit peste 7 ani, a zis că vrea să divorțăm”, explică primarul, subliniind că din cauza migrației crește vertiginos rata divorțurilor, iar numărul copiilor rămași fără îngrijire părintească se majorează de la an la an. „Avem copii rămași numai cu bunica sau cu rudele. Iată, doi copii au rămas singuri, mama a plecat în Cipru. Fata a abandonat școala, fuge de acasă”, spune primarul, fost ofițer de poliție care, de nevoie, o face și pe polițistul de sector. „N-avem polițist. În 12 primării din raion nu sunt polițiști de sector”, exclamă primarul, așa că, în situații excepționale, lumea apelează la primar.


Pe una dintre străzile întortocheate din Peticeni am întâlnit câteva vecine care au ieșit la poartă, la o vorbă. Le salut și le întreb cum o mai duc. „Ne descurcăm cum putem. Pe unde bine, pe unde mai rău. Dar mergem înainte”, îmi spun ele în cor, bucuroase că mai au cui să-și spună păsul.

„Cred că din fiecare familie din sat e plecat cel puțin un membru. Dar oricum, nu sunt case goale, părăsite, pentru că suntem mai aproape de oraș și mulți muncesc la Călărași. Dar noi am ajuns la o vârstă când nici pensie n-avem, nici loc de muncă. Eu, de exemplu, am fost în Italia, am lucrat patru luni, mă odihnesc un pic și iar plec pe vreo două luni să fac bani de cheltuială”, îmi spune senină Raisa Pârțac, în timp ce-și leagănă nepoțelul. Ea spune că, dacă anii trecuți mai făceau un ban din vânzarea strugurilor, anul acesta stau cu vinul în beci și n-au ce face cu el. „La anul cred că lăsăm și noi pământurile la câte cheltuieli avem cu ele. Dacă vrei să iei pe cineva la prășit, n-ai pe cine. Îi plătești, îi hrănești și tot nu vin. Avem vin din anul trecut și nu știm ce să facem cu el. Nimeni nu-l cumpără. În curând o să avem iar poamă de cules, dar noi nu știm ce să facem cu vinul din anul trecut. Dacă am avea cui s-o dăm, măcar și cu bănuți, dar n-o ia nimeni”, se plânge Raisa Pârțac. Mai mult, ea spune că anul acesta multă lume a cumpărat ierbicid și a stropit prin grădini, pentru că nu mai are cine să meargă la prășit.


„Asta e lege dreaptă?”

Văzând agitație în stradă, o altă vecină se apropie de noi. „Cum trăim? M-am sculat la ora 5 și am fost la prășit. Apoi am dus vaca pe deal, ca la sat. Coada vacii ne ajută să trăim. Noi ne ținem de vacă și ea de noi. Eu vând brânză și mai fac un bănuț. Atâta venit am. Dar și vaca s-o țin mă costă scump”, îmi spune tăios Ioana Drepac.

Și mai supărat pe soartă este Eudochim Ciubeica, care se îndrepta spre casă, după ce-și terminase treaba. „Trăim cu aer. Probabil asta cred autoritățile noastre. Nimeni nu ne ajută cu nimic, n-avem tehnică cu ce prelucra pământurile. Stau pământurile pârloagă. Ne hrănim cu greu. Eu lucrez cu un salariu de 600 de lei. Sunt paznic la grădiniță. Asta e leafă? Cine poate trăi o lună cu 600 de lei? Și am un copil de școală și unul bebeluș”, mi se plânge omul. Acesta povestește că a fost nevoit să cumpere pietriș ca să acopere groapa creată în drum, chiar în poarta lui, pentru că „nu face nimeni nimic. Primăria zice că n-are bani. Dacă te duci să ceri, răspunsul e simplu – n-avem bani. Așa ne descurcăm la sate, nu ca cei de la oraș care au un post de lucru, vin la ora 5 acasă, au baie, au apă, au căldură. Da noi cărăm apa cu gălețile”, se arată indignat bărbatul, în timp ce-mi arată și un stâlp de electricitate ce stă să cadă peste gardul de țiglă metalică.


La fel ca și vecina lui, Eudochim se plânge că muncește la vie și n-are ce face cu strugurii. „Anul trecut mulți nici n-au strâns poama că n-aveau ce face cu ea. A rămas strugurele pe tufă. N-au butoaie ca să facă vin. Iar cei care au făcut acum n-au ce face cu el”, explică bărbatul. Întrebat fiind ce părere are despre noua lege privind impozitarea zilierilor, bărbatul îmi zice supărat: „Numai asta a mai rămas de făcut. Iei omul la lucru că nu poți scoate popușoiul din buruian, că el n-are pământ și trebuie să facă ceva pentru o bucată de pâine, și cum așa, să vină să muncească și apoi tot pe el să-l impoziteze? Asta e lege dreaptă? ”

„Locuri de muncă în sat sunt, dar nu vor să lucreze”

La magazinul din sat am găsit-o pe mătușa Valentina. O întreb cum se descurcă, iar ea-mi răspunde scurt: „Mâncăm mai puțin. Muncim la pământ”.

De cealaltă parte, vânzătoarea Svetlana îmi zice: „Cumpără câte puțin și ce-i mai ieftin”, apoi adaugă: „Locuri de muncă în sat sunt, dar nu vor să lucreze. Cei care muncesc pământul sunt în pierderi. Cheltuielile sunt mari, dar recolta n-au unde o vinde. Intermediarii vin și cumpără poama cu 50 de bani pe kg și oamenii rămân doar cu cheltuielile și munca”.


În ciuda greutăților, Svetlana, care este și proprietara magazinului, este optimistă și speră că lucrurile se vor schimba în bine. „Eu mi-aș lua o vânzătoare, dar nu-mi permit. Nu am un profit ca să pot da salarii. Ce să facem? Ne târâm mai departe. Dar noi de-aici nu plecăm. Aici stăm și suportăm toate greutățile. Sperăm să fie bine. Îi zic soțului: „Lasă, măi, poate s-or mai schimba lucrurile și o să fie bine”. Dar când ne uităm că guvernarea se schimbă, dar schimbări nu vedem, suntem cam triști”, menționează femeia care este destul de informată despre situația din țară. „Mă bucur că s-au scos vizele. Și noi ne-am duce în Europa la odihnă, dar nu ne ajung bani”, exclamă Svetlana.
În timp ce discutam cu vânzătoarea despre situația din Ucraina, se apropie de noi mătușa femeii. „Svetuța, mă tem pentru viața Vioricăi”, zice Valentina Furtună, după care se întoarce către mine și-mi explică: „Am două nurori care lucrează acolo, dar una e în Moldova acum. Și în Italia mai am una. Dar când văd ce se întâmplă pe acolo mi-i frică”. Apoi cumpără o pâine și niște bomboane și spune: „Am venit și eu să-i fac nepoatei un pic de vânzare”.

Muncesc, dar unde să exporte produsele?

Totuși, afirmă locuitorii din Peticeni, față de alte sate, aici au destule locuri de muncă, dar nu mai are cine munci. „Avem și nouă agenți economici: un abator, o uscătorie, o brutărie, un atelier de tâmplărie și câteva magazine. Satul Peticeni este destul de dezvoltat. Sunt multe locuri de muncă în sat, dar nu prea vor să lucreze. În alte sate n-au unde lucra, dar la noi n-are cine”, declară primarul satului.

Înainte de a pleca, am trecut și pe la cel mai mare agent economic din sat – o uscătorie de fructe unde sunt angajați și peste 60 de oameni pe sezon. Acum majoritatea angajaților sunt concentrați în livezi, iar câțiva pregătesc lăzile pentru colectarea fructelor. „În momentul de față, multă lume este în livadă. Nu știu cum vor fi vânzările anul acesta. Din cauza închiderii pieței în Rusia și a războiului din Ucraina, ne e frică că n-o să avem ce face cu produsele noastre. Mai căutăm soluții și pe piața europeană”, menționează managerul uscătoriei, Valeriu Filipciuc, în timp ce-mi arată frigiderul construit recent pentru păstrarea fructelor.

„Eu am lucrat în Spania, Portugalia vreo 15 ani și am revenit acasă. E diferență mare dintre modul cum se face acolo și aici o afacere. Dacă se deschide piața europeană, noi nu concurăm cu produsele europene. În Portugalia, motorina e 1,6 euro. Pentru agricultori este 80 de cenți. Statul subvenționează îngrășămintele. Acolo se vede un ajutor real. În Spania, agricultorii sunt puțini, dar ei au producție mai mare. Ei fac agricultură eficientă, au tehnică modernă, n-au nevoie de atâta forță de muncă ca noi”, conchide mâhnit Valeriu. Când vine vorba de Acordul de Asociere, semnat de autorități, tânărul, care este economist de profesie, se arată neîncrezător. „Noi până o să atingem un nivel european… mai e mult. În Polonia, până s-au raliat la standardele europene, a fost o economie foarte dură, ani grei”, subliniază Valeriu. El consideră că pentru a putea concura cu țările europene, inițial ar trebui schimbată mentalitatea sovietică, apoi restul.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 11:10

Dorin Chirtoacă despre atacurile privind pavajul de pe strada pietonală: „Unii și aceeași, recurg la manipulare și denigrare”

Dorin Chirtoacă despre atacurile privind pavajul de pe strada pietonală: „Unii și aceeași, recurg la manipulare și denigrare”

Este a doua oara in ultimele saptamani, cand unii si aceeasi, recurg la manipulare si denigrare. Data trecuta a fost cu "PAM-PAMl", acum cu pietonala.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 10:55

Șor ar negocia VÂNZAREA Aeroportului Internațional Chișinău cu oameni de afaceri din Rusia

Șor ar negocia VÂNZAREA Aeroportului Internațional Chișinău cu oameni de afaceri din Rusia

Grupul AEON al lui Roman Troțenko, după schimbarea puterii în Moldova, manifestă din nou interes față de obținerea concesionării Aeroportului Internțional Chișinău, scrie publicație rusească „Kommersant”. Troțenko a început deja negocierile cu reprezentanții...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 17 Iulie 2019, ora: 10:45

Valeriu Munteanu: Algoritmul, instrumentul principal pentru AIE1 și AIE 2, revine…

Valeriu Munteanu: Algoritmul, instrumentul principal pentru AIE1 și AIE 2, revine…

Unul dintre cele mai sonore și permanente acuzații imputate de societatea civilă, guvernării Partidului Democrat, pe bună dreptate, a fost lipsa totală de transparență în actul guvernării, astfel, luarea deciziilor, mai ales după rămânerea PD de unul singur la guvernare s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Integrare Europeană 17 Iulie 2019, ora: 09:49

Ursula von der Leyen va fi prima femeie care deține președinția Comisiei Europene, cea mai înaltă funcție din executivul european.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 17 Iulie 2019, ora: 09:14

video NEWS ALERT! După ce a recunoscut că primește 700 DE MII DE DOLARI lunar de la Moscova, Putin REFUZĂ să se mai vadă cu DODON

NEWS ALERT! După ce a recunoscut că primește 700 DE MII DE DOLARI lunar de la Moscova, Putin REFUZĂ să se mai vadă cu DODON

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 08:06

Băsescu, în Parlamentul European: Dați perspectivă europeană R. Moldova, altfel va rămâne așa cum este / Dna Mogherini, R. Moldova e locuită de români

Băsescu, în Parlamentul European: Dați perspectivă europeană R. Moldova, altfel va rămâne așa cum este / Dna Mogherini, R. Moldova e locuită de români

Fostul președinte al României, Traian Băsesc, acum membru al Parlamentului European, a ținut o cuvântare despre R. Moldova în plenul Legislativului UE. Acesta s-a adresa înaltei reprezentante UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:55

Decizia de demitere a lui Victor Micu din funcția de Președinte a CSM trezește suspiciuni

Decizia de demitere a lui Victor Micu din funcția de Președinte a CSM trezește suspiciuni

Demiterea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, inclusă ad-hoc în ședința de marți a instituției a fost una neîntemeiată și ar putea avea legătură cu situația politică din Republica Moldova, a opinat ex-președintele CSM în cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:52

OPINIE / Despre următoarea dictatură

OPINIE / Despre următoarea dictatură

Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu Băsescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:44

Nadia Comăneci și Arnold Schwarzenegger, în sala de fitness: „Eu fac munca, ea culege laudele” (Video)

Nadia Comăneci și Arnold Schwarzenegger, în sala de fitness: „Eu fac munca, ea culege laudele” (Video)

Nadia Comăneci și Arnold Schwarzenegger apar împreună într-un scurt video amuzant, filmat într-o sală de fitness din California. "Eu fac munca, ea culege laudele", spune, în glumă, actorul american.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 IULIE 2019. LUNĂ PLINĂ ȘI ECLIPSĂ PARȚIALĂ DE LUNĂ ÎN ZODIA CAPRICORN

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 IULIE 2019. LUNĂ PLINĂ ȘI ECLIPSĂ PARȚIALĂ DE LUNĂ ÎN ZODIA CAPRICORN

Horoscopul zilei de 17 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:18

Premieră pentru Moldova! Caisele și cireșele autohtone au fost exportate în Germania

Premieră pentru Moldova! Caisele și cireșele autohtone au fost exportate în Germania

Primul lot de probă, livrat de către Companiile Fani SRL și Farm Prod SRL, a ajuns, la data de 15 iulie curent, în Germania. Fructele au fost importate de către Cooperativa OGA / OGV NORDBADEN EG –BRUCHSAL, organizație specializată în achiziția, procesarea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:01

Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

Asociația „UNIREA-ODIP" vă invită la flashmobul cu genericul „Cerem SIS-ului să scoată interdicția aplicată lui George Simion de a intra în Republica Moldova".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 06:25

 Cam din ultimul an, din ce în ce mai multe orașe, corporații și țări au anunțat că vor interzice paiele din plastic și alte produse din același material. Starbucks a fost unul dintre lanțurile mari care a promis să elimine paiele din plastic din 28 de mii de locații, ca-n...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 06:03

Vlad Filat, condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, spune că nu își dorește o soluție politică privind eliberarea sa din închisoare.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iulie 2019, ora: 05:38

​Marți au avut loc primele meciuri din manșa secunda a turului doi preliminar al Champions League. Steaua Roșie Belgrad s-a calificat în runda următoare după ce trecut cu 2-1 de Suduva (Lituania), în timp ce Sheriff Tiraspol (Moldova) a fost eliminată de Saburtalo Tbilisi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 00:40

OFICIAL - Care sunt atribuțiile șefului statului / Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ

OFICIAL - Care sunt atribuțiile șefului statului / Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ

Președintele Igor Dodon va întreprinde miercuri, 17 iulie, o vizită de lucru la Moscova pentru a discuta cu autoritățile Federației Ruse, printre subiecte fiind și reducerea prețului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova. Subiectul va fi abordat și cu Gazprom.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 00:32

Cercetătorii au descoperit că în ultimul deceniu s-au înmulțit cazurile de infectare cu virusul HIV în Coreea de Nord. Anul trecut, pe 1 decembrie, de Ziua Mondială a SIDA, oficialii guvernului nord-coreean au declarat țara „zonă fără SIDA”.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 17 Iulie 2019, ora: 00:31

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii, chiar dacă în RM combustibilul este mai ieftin

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii, chiar dacă în RM combustibilul este mai ieftin

Prețul benzinei depinde de multe aspecte, precum prețul țițeiului pe piețele internaționale, taxele sau marjele proprietarilor stațiilor de benzină. Valoarea unui litru de benzină în punctul de vânzare cu amănuntul, se schimbă de pe o zi pe alta, iar în unele țări,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 00:29

Mulți oameni nu înțeleg drumul pe care merge educația în România. Și nici nu au cum să înțeleagă. Dacă nu ai lucrat vreodată în business, ca să VEZI și să SIMȚI cum se pune problema, …e foarte greu de înțeles ce este greșit. Și, mai mult...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 00:28

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Dorel Musteață, „împrejur cu nemurele”. Președintele interimar CSM are rude care activează în mai multe instanțe din Republica Moldova, potrivit Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Iulie 2019, ora: 00:22

Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei sau Nikolai Alexandrovici Romanov, născut pe 6 mai 1868, a fost ultimul împărat al Rusiei, domnind din 1894 până la abdicarea sa din 15 martie 1917 la sfârșitul revoluției din februarie. A fost asasinat împreună cu întreaga sa...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 17 Iulie 2019, ora: 00:12

Semnificaţii istorice pentru ziua de 17 iulie

Semnificaţii istorice pentru ziua de 17 iulie

1918: Din ordinul dat de Partidul Bolşevic, împăratul Nicolae al II-lea şi famila sa au fost asasinaţi la casa Ipatiev din Ekaterinburg, Rusia

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Iulie 2019, ora: 00:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 19:00

Liderul PL, Dorin Chirtocă, a prezentat mai multe probe care demonstrează că familia Zinaidei Greceanîi a fost implicată în sustragerea a 5 milioane de euro din BEM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 16:26

Prim-ministrul R. Moldova, Maia Sandu, a întreprins astăzi o vizită oficială la Berlin unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel. La conferința de presă comună. Șefa Guvernului de la Chișinău a declarat că își dorește ca R. Moldova să fie...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)