Astăzi 26 Februarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:49
Abonamente

Social 28 Iulie 2014, ora 07:22

reportaj„Ne târâm mai departe, dar de-aici nu plecăm”

Marime Font

Foto: ramin mazur

Peticeni, un sat de țărani români, în care paradoxul este mână în mână cu armonia. 

Aici, jumătate din locuitorii satului sunt plecați la muncă peste hotare, dar cu toate acestea case părăsite nu sunt, iar cei care au rămas au grijă de gospodării și încearcă cu demnitate să facă față greutăților, fie și cu un salariu de 600 de lei. Este satul cu cea mai înaltă rată de natalitate din raion, dar în care numărul divorțurilor crește de la an la an. Peticeni este unul dintre cele mai pitorești sate din Codrii Moldovei, dar cu cea mai proastă infrastructură.
 

La doar câțiva kilometri de Călărași, pitit între dealuri și înconjurat de pădure, se ascunde satul Peticeni. De cum intri în sat, primul lucru pe care-l sesizezi este drumul, mai bine zis, absența asfaltului. Toate drumurile din sat sunt acoperite cu pietriș. Autoritățile se plâng că nu au bani să facă drumurile și că asfaltarea unei porțiuni de numai 650 metri i-ar costa peste 2 milioane de lei.

Loading...


„Ne descurcăm cam greu, pentru că ne pune bețe în roate ba unul, ba altul”, ne spune indignat primarul după încheierea ședinței extraordinare a consiliului local, care a decurs pe un ton ridicat. Consilierii au discutat aprins despre o porțiune de drum care a fost acoperită cu pietriș. Aceștia se arată nemulțumiți că a fost făcut drumul până la primărie și nu s-au reparat alte porțiuni de la periferie, care-s într-o stare mai dezastruoasă. „Și așa, în plan este un kilometru și 50 m, iar noi am acoperit 1,5 km. Mai mult nu putem. Ca să asfaltăm 650 metri aveam nevoie de 2,2 mln. lei”, afirmă Gheorghe Zinovei, primarul s. Peticeni.

De vorbă cu vecinele din Peticeni

Edilul spune că din cei 1362 de locuitori, vreo 800 sunt plecați peste hotare la muncă, iar o bună parte a celor rămași în sat fac naveta la Călărași. „Tinerii pleacă din sat. Eu am trei băieți și niciunul nu-i în sat. Am patru case și niciunul nu vrea să vină să trăiască aici. Doi sunt plecați peste hotare, iar al treilea învață la Chișinău. Unul din ei se căsătorește și i-am promis că-i dau o casă. Vine la mine și mă întreabă: „Tată, îmi dai casa? Vreau s-o vând”. Crezi că eu nu pot s-o vând? Ți-o dau să trăiești în ea, nu s-o vinzi”, povestește mâhnit Gheorghe Zinovei. El spune că din toate femeile care au plecat la muncă peste hotare s-a întors în sat doar soția fostului primar. „Restul pleacă de tot. Și eu m-am despărțit de soție. Ea a plecat la muncă în Italia și eu am rămas acasă cu trei copii. Cel mai mic avea 6 ani. Când a revenit peste 7 ani, a zis că vrea să divorțăm”, explică primarul, subliniind că din cauza migrației crește vertiginos rata divorțurilor, iar numărul copiilor rămași fără îngrijire părintească se majorează de la an la an. „Avem copii rămași numai cu bunica sau cu rudele. Iată, doi copii au rămas singuri, mama a plecat în Cipru. Fata a abandonat școala, fuge de acasă”, spune primarul, fost ofițer de poliție care, de nevoie, o face și pe polițistul de sector. „N-avem polițist. În 12 primării din raion nu sunt polițiști de sector”, exclamă primarul, așa că, în situații excepționale, lumea apelează la primar.


Pe una dintre străzile întortocheate din Peticeni am întâlnit câteva vecine care au ieșit la poartă, la o vorbă. Le salut și le întreb cum o mai duc. „Ne descurcăm cum putem. Pe unde bine, pe unde mai rău. Dar mergem înainte”, îmi spun ele în cor, bucuroase că mai au cui să-și spună păsul.

„Cred că din fiecare familie din sat e plecat cel puțin un membru. Dar oricum, nu sunt case goale, părăsite, pentru că suntem mai aproape de oraș și mulți muncesc la Călărași. Dar noi am ajuns la o vârstă când nici pensie n-avem, nici loc de muncă. Eu, de exemplu, am fost în Italia, am lucrat patru luni, mă odihnesc un pic și iar plec pe vreo două luni să fac bani de cheltuială”, îmi spune senină Raisa Pârțac, în timp ce-și leagănă nepoțelul. Ea spune că, dacă anii trecuți mai făceau un ban din vânzarea strugurilor, anul acesta stau cu vinul în beci și n-au ce face cu el. „La anul cred că lăsăm și noi pământurile la câte cheltuieli avem cu ele. Dacă vrei să iei pe cineva la prășit, n-ai pe cine. Îi plătești, îi hrănești și tot nu vin. Avem vin din anul trecut și nu știm ce să facem cu el. Nimeni nu-l cumpără. În curând o să avem iar poamă de cules, dar noi nu știm ce să facem cu vinul din anul trecut. Dacă am avea cui s-o dăm, măcar și cu bănuți, dar n-o ia nimeni”, se plânge Raisa Pârțac. Mai mult, ea spune că anul acesta multă lume a cumpărat ierbicid și a stropit prin grădini, pentru că nu mai are cine să meargă la prășit.


„Asta e lege dreaptă?”

Văzând agitație în stradă, o altă vecină se apropie de noi. „Cum trăim? M-am sculat la ora 5 și am fost la prășit. Apoi am dus vaca pe deal, ca la sat. Coada vacii ne ajută să trăim. Noi ne ținem de vacă și ea de noi. Eu vând brânză și mai fac un bănuț. Atâta venit am. Dar și vaca s-o țin mă costă scump”, îmi spune tăios Ioana Drepac.

Și mai supărat pe soartă este Eudochim Ciubeica, care se îndrepta spre casă, după ce-și terminase treaba. „Trăim cu aer. Probabil asta cred autoritățile noastre. Nimeni nu ne ajută cu nimic, n-avem tehnică cu ce prelucra pământurile. Stau pământurile pârloagă. Ne hrănim cu greu. Eu lucrez cu un salariu de 600 de lei. Sunt paznic la grădiniță. Asta e leafă? Cine poate trăi o lună cu 600 de lei? Și am un copil de școală și unul bebeluș”, mi se plânge omul. Acesta povestește că a fost nevoit să cumpere pietriș ca să acopere groapa creată în drum, chiar în poarta lui, pentru că „nu face nimeni nimic. Primăria zice că n-are bani. Dacă te duci să ceri, răspunsul e simplu – n-avem bani. Așa ne descurcăm la sate, nu ca cei de la oraș care au un post de lucru, vin la ora 5 acasă, au baie, au apă, au căldură. Da noi cărăm apa cu gălețile”, se arată indignat bărbatul, în timp ce-mi arată și un stâlp de electricitate ce stă să cadă peste gardul de țiglă metalică.


La fel ca și vecina lui, Eudochim se plânge că muncește la vie și n-are ce face cu strugurii. „Anul trecut mulți nici n-au strâns poama că n-aveau ce face cu ea. A rămas strugurele pe tufă. N-au butoaie ca să facă vin. Iar cei care au făcut acum n-au ce face cu el”, explică bărbatul. Întrebat fiind ce părere are despre noua lege privind impozitarea zilierilor, bărbatul îmi zice supărat: „Numai asta a mai rămas de făcut. Iei omul la lucru că nu poți scoate popușoiul din buruian, că el n-are pământ și trebuie să facă ceva pentru o bucată de pâine, și cum așa, să vină să muncească și apoi tot pe el să-l impoziteze? Asta e lege dreaptă? ”

„Locuri de muncă în sat sunt, dar nu vor să lucreze”

La magazinul din sat am găsit-o pe mătușa Valentina. O întreb cum se descurcă, iar ea-mi răspunde scurt: „Mâncăm mai puțin. Muncim la pământ”.

De cealaltă parte, vânzătoarea Svetlana îmi zice: „Cumpără câte puțin și ce-i mai ieftin”, apoi adaugă: „Locuri de muncă în sat sunt, dar nu vor să lucreze. Cei care muncesc pământul sunt în pierderi. Cheltuielile sunt mari, dar recolta n-au unde o vinde. Intermediarii vin și cumpără poama cu 50 de bani pe kg și oamenii rămân doar cu cheltuielile și munca”.


În ciuda greutăților, Svetlana, care este și proprietara magazinului, este optimistă și speră că lucrurile se vor schimba în bine. „Eu mi-aș lua o vânzătoare, dar nu-mi permit. Nu am un profit ca să pot da salarii. Ce să facem? Ne târâm mai departe. Dar noi de-aici nu plecăm. Aici stăm și suportăm toate greutățile. Sperăm să fie bine. Îi zic soțului: „Lasă, măi, poate s-or mai schimba lucrurile și o să fie bine”. Dar când ne uităm că guvernarea se schimbă, dar schimbări nu vedem, suntem cam triști”, menționează femeia care este destul de informată despre situația din țară. „Mă bucur că s-au scos vizele. Și noi ne-am duce în Europa la odihnă, dar nu ne ajung bani”, exclamă Svetlana.
În timp ce discutam cu vânzătoarea despre situația din Ucraina, se apropie de noi mătușa femeii. „Svetuța, mă tem pentru viața Vioricăi”, zice Valentina Furtună, după care se întoarce către mine și-mi explică: „Am două nurori care lucrează acolo, dar una e în Moldova acum. Și în Italia mai am una. Dar când văd ce se întâmplă pe acolo mi-i frică”. Apoi cumpără o pâine și niște bomboane și spune: „Am venit și eu să-i fac nepoatei un pic de vânzare”.

Muncesc, dar unde să exporte produsele?

Totuși, afirmă locuitorii din Peticeni, față de alte sate, aici au destule locuri de muncă, dar nu mai are cine munci. „Avem și nouă agenți economici: un abator, o uscătorie, o brutărie, un atelier de tâmplărie și câteva magazine. Satul Peticeni este destul de dezvoltat. Sunt multe locuri de muncă în sat, dar nu prea vor să lucreze. În alte sate n-au unde lucra, dar la noi n-are cine”, declară primarul satului.

Înainte de a pleca, am trecut și pe la cel mai mare agent economic din sat – o uscătorie de fructe unde sunt angajați și peste 60 de oameni pe sezon. Acum majoritatea angajaților sunt concentrați în livezi, iar câțiva pregătesc lăzile pentru colectarea fructelor. „În momentul de față, multă lume este în livadă. Nu știu cum vor fi vânzările anul acesta. Din cauza închiderii pieței în Rusia și a războiului din Ucraina, ne e frică că n-o să avem ce face cu produsele noastre. Mai căutăm soluții și pe piața europeană”, menționează managerul uscătoriei, Valeriu Filipciuc, în timp ce-mi arată frigiderul construit recent pentru păstrarea fructelor.

„Eu am lucrat în Spania, Portugalia vreo 15 ani și am revenit acasă. E diferență mare dintre modul cum se face acolo și aici o afacere. Dacă se deschide piața europeană, noi nu concurăm cu produsele europene. În Portugalia, motorina e 1,6 euro. Pentru agricultori este 80 de cenți. Statul subvenționează îngrășămintele. Acolo se vede un ajutor real. În Spania, agricultorii sunt puțini, dar ei au producție mai mare. Ei fac agricultură eficientă, au tehnică modernă, n-au nevoie de atâta forță de muncă ca noi”, conchide mâhnit Valeriu. Când vine vorba de Acordul de Asociere, semnat de autorități, tânărul, care este economist de profesie, se arată neîncrezător. „Noi până o să atingem un nivel european… mai e mult. În Polonia, până s-au raliat la standardele europene, a fost o economie foarte dură, ani grei”, subliniază Valeriu. El consideră că pentru a putea concura cu țările europene, inițial ar trebui schimbată mentalitatea sovietică, apoi restul.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 08:49

Două noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost confirmate în Franţa, a anunţat marţi un oficial din Ministerul Sănătăţii, precizând că starea lor de sănătate nu provoacă nicio îngrijorare. Și Elveția a anunțat marți primul său caz de infectare cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:59

Felicitări de 1 Martie. Cele mai frumoase urări și mesaje de Mărțișor

Felicitări de 1 Martie. Cele mai frumoase urări și mesaje de Mărțișor

Felicitari de 1 Martie. Prima zi a primaverii poate fi un bun prilej de a le transmite, cu ocazia Martisorului, cele mai frumoase urari persoanelor dragi din familia ta, prietenelor sau colegelor. Un mic martisor si un ghiocel iti daruiesc, ca sa stii ca a venit primavara. E timpul sa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:50

Bilanț în creștere, în Italia, din cauza CORONAVIRUSULUI. 322 persoane infectate, dintre care 11 au murit

Bilanț în creștere, în Italia, din cauza CORONAVIRUSULUI. 322 persoane infectate, dintre care 11 au murit

Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la 11 morți, în Italia, după ce, marți, au mai murit patru persoane, au anunțat autorităţile italiene, potrivit agenției ANSA. În total, peste 320 de persoane au fost infectate cu noul COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:42

Bloomberg: Epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării, care ar șterge un trilion de dolari din PIB-ul global

Bloomberg: Epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării, care ar șterge un trilion de dolari din PIB-ul global

Perspectiva sumbră că epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării pune sub semnul întrebării stabilitatea economiei mondiale, transmite Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:39

Bătută, amenințată cu moartea și jefuită. Coșmarul prin care a trecut o femeie din Băcioi

Bătută, amenințată cu moartea și jefuită. Coșmarul prin care a trecut o femeie din Băcioi

Totul s-a întâmplat în seara de 23 februarie. Ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati a declarat pentru echipa 902 că femeia a chemat poliția la fața locului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:37

Accident rutier la CRIULENI: Trei persoane, internate la spital

Accident rutier la CRIULENI: Trei persoane, internate la spital

În seara zilei de 25 februarie, ora 18:15, în apropierea satului Corjova, r-nul Criuleni, s-a produs un accident rutier, soldat cu trei persoane rănite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:24

FLORI DE MINĂ de Szekely Csaba. Regie Slava Sambriș

FLORI DE MINĂ de Szekely Csaba. Regie Slava Sambriș

PREMIERĂ! 6, 7 martie, Teatrul Luceafărul! 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:16

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

 Astăzi vom avea o zi senină și extrem de caldă pentru ultima decadă a lunii februarie: mercurul în termometre va urca până la gradația de +17 grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:14

Diplomatul cu „Novichok” / Un membru GRU căutat de INTERPOL s-a dovedit a fi membrul delegației Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului (The Bellingcat)

Diplomatul cu „Novichok” / Un membru GRU căutat de INTERPOL s-a dovedit a fi membrul delegației Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului (The Bellingcat)

Grupul de investigaţie The Bellingcat face dezvăluiri inedite despre activitatea unuia dintre cei trei cetăţeni ruşi inculpaţi în Bulgaria în dosarul otrăvirii omului de afaceri Emilian Ghebrev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:11

Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Două noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost confirmate în Franţa, a anunţat marţi un oficial din Ministerul Sănătăţii, precizând că starea lor de sănătate nu provoacă nicio îngrijorare. Și Elveția a anunțat marți primul său caz de infectare cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:11

Consulul General al României la Bălți: Sunt o grămadă de intermediari în jurul Consulatului, care BLOCHEAZĂ sistemul de programare

Consulul General al României la Bălți: Sunt o grămadă de intermediari în jurul Consulatului, care BLOCHEAZĂ sistemul de programare Din editia print / Foto: simbol

Consulatul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a declarat în cadrul unei ședințe, că persoane necunoscute blochează sistemul de programare pentru servicii consulare, scrie NordNews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:01

Lista localităților care vor rămâne astăzi fără curent electric

Lista localităților care vor rămâne astăzi fără curent electric

 Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 26 februarie 2020, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 06:55

Teatru continuu: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat demisia lui Ludovic Orban, care era deja demis de parlament

Teatru continuu: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat demisia lui Ludovic Orban, care era deja demis de parlament

Premierul demis de parlament Ludovic Orban şi-a dat demisia şi din poziţia de şef interimar al guvernului, anunţ care a fost făcut nu de el, ci de preşedintele Klaus Iohannis, demers ce aminteşte de practica frecventă din timpul preşedinţiei lui Traian Băsescu, care anunţa public ce...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 06:53

SEGA: O firmă rusească va construi Balkan Stream prin Bulgaria

SEGA: O firmă rusească va construi Balkan Stream prin Bulgaria

Compania rusă IDC (Infrastructure Development and Construction), înregistrată la Belgrad, care a fost principalul executant pentru construcția conductei de gaze Turk Stream prin Serbia, va fi subcontractant al secţiunii bulgare a gazoductului, a informat corespondentul BGNESS la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Februarie 2020, ora: 06:49

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 FEBRUARIE 2020. TAURII SUNT AGITAȚI ȘI NELINIȘTIȚI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 FEBRUARIE 2020. TAURII SUNT AGITAȚI ȘI NELINIȘTIȚI

Horoscopul zilei de 26 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 05:58

Italianul confirmat cu coronavirus a fost în România în perioada 18-22 februarie. A aterizat la Craiova și a locuit în județul Gorj. A vizitat rude și a avut întâlniri de afaceri - MAE

Italianul confirmat cu coronavirus a fost în România în perioada 18-22 februarie. A aterizat la Craiova și a locuit în județul Gorj. A vizitat rude și a avut întâlniri de afaceri - MAE

Bărbatul de 71 de ani recent întors din România în Italia, unde a fost diagnosticat cu coronavirus, a fost în țara noastră în perioada 18-22 februarie, unde a vizitat rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 04:08 de Mihaela Culcinschi

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

La începutul anului trecut, înainte de alegerile parlamentare în urma cărora Partidul Democrat a pierdut puterea în R. Moldova, fosta cantină a Cancelariei de Stat a fost înstrăinată din proprietatea statului cu numai 9 mln. lei, iar 2000 de metri pătrați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 00:35

DOC / Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

DOC / Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

Zinaida Greceanîi, pasibilă de urmărire penală. Președintele Parlamentului, vizată pentru prejudicierea bugetului de stat într-un Raport al Ministerului Justiției.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 00:05

Cum să prelungești viața bateriei dacă ai o mașină electrică

Cum să prelungești viața bateriei dacă ai o mașină electrică

Mașinile electrice sunt modele pe care nu le vezi pe toate străzile din România, e adevărat. Dar nu se știe niciodată când treci la așa ceva, dacă n-ai făcut-o deja. Se spune că viitorul industriei auto e reprezentat de mașini electrice. Sunt modele care, în mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:39

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

 Pârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:30

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Au avut o relație foarte bună, iar Michael Douglas i-a fost tot timpul alături, dar cu toate acestea nu a primit nimic după moartea tatălui său. Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas? Marele actor Kirk Douglas s-a stins la începutul acestui an, mai exact pe 5...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:26

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

O fetiță a reușit să ofere o lecție de viață impresionantă. Medicii au diagnosticat-o cu Sindrom Down și nu i-au dat nicio șansă la o viață normală, dar la doar 4 ani, micuța a devenit model. Cara Brown a primit diagnosticul dur din partea medicilor la doar câteva ore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:41

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Vrei o bursă și un stagiu de 4 săptămâni într-o redacție din SUA? Școala de Studii Avansate în Jurnalism îți oferă această șansă. Depune, până pe 16 martie 2020, dosarul cu următorul conținut:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:06

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Autoritățile italiene au deschis o anchetă privind specula cu măști sanitare, în condițiile în care prețurile au crescut de la un cent la 10 euro, scrie Reuters citând două surse din cadrul procuraturii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:02

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

 Trei noi decese provocate de epidemia de pneumonie virală au fost anunţate marţi în Iran, urcând bilanţul victimelor acestei maladii pe pământul iranian la 15, a informat agenţia oficială Irna, citată de AFP. De la anunţarea, pe 19 februarie a primelor două...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)