Astăzi 21 Octombrie 2019, Luni - Ultima actualizare la 20 Octombrie 2019
Abonamente

Actualitate 25 Decembrie 2010, ora 12:08    Din editia print

Integrarea europeană, o prioritate absolutăNe va aduce "a treia cale" în Europa ?

Marime Font

Igor Boţan: „Dacă se formează un guvern cu participarea comuniştilor, Moldova va pierde parteneriatul foarte special cu Bruxellesul”


Despre renumărarea voturilor

„De la bun început era evident că renumărarea voturilor nu va avea niciun efect practic. Lucru care s-a şi confirmat. Aşa cum era de aşteptat, câteva sute de voturi au migrat de la un concurent electoral la altul. Şi cel mai important lucru este că Partidul Comuniştilor a recăpătat 300 de voturi, care în mod special au fost pierdute de acesta în satul Rubleniţa. Cred că merită de accentuat acest lucru, fiindcă în localitatea cu pricina primarul este din partea Partidului Comuniştilor, iar numărul consilierilor locali ai Partidului Comuniştilor în această localitate e de trei ori mai mare decât numărul total al consilierilor din partea altor formaţiuni politice. Aceasta înseamnă că Biroul electoral al secţiei de votare a fost format sau din membri ai PCRM, sau din simpatizanţi ai acestuia, căci legislaţia electorală prevede că consiliul local numeşte cel puţin trei membri ai secţiei de votare, iar partidul, dacă e parlamentar, numeşte şi el un reprezentant. Adică, a fost o greşeală banală, care s-a întâmplat şi evident că mai degrabă Partidul Comuniştilor trebuie să fie nemulţumit că anume în Rubleniţa s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat.

În privinţa accesului la listele de alegători, PCRM speculează acest lucru cu bună ştiinţă. Fiindcă anume PCRM s-a opus, după alegerile din 5 aprilie 2009, ca la renumărarea voturilor să fie copiate listele de alegători pentru ca acestea să poată fi verificate. Motivul invocat atunci de PCRM a fost că nu se admite copierea listelor de alegători, pentru a asigura protecţia datelor personale ale cetăţenilor. Iată că acum PCRM a uitat de principiul aplicării unei forme a legislaţiei pe teritoriul RM, lucru confirmat şi de către Curtea de Apel. Vedem duble standarde ale PCRM şi ne rămâne să credem că Curtea Constituţională foarte curând va valida rezultatele alegerilor”.


Despre negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernământ

„Deocamdată nu putem spune cu certitudine că suntem mai aproape de centru-stânga sau de centru-dreapta. Putem să spunem, însă, că experţii din partea celor trei formaţiuni au lucrat foarte productiv şi au ajuns de comun acord la elaborarea mecanismelor de funcţionare a eventualei Alianţe pentru Integrare Europeană reînnoite. Deocamdată, au fost identificate trei principii, aşa-zisa formulă 3C, care ironic mai este numită trei vitamine „C” pentru recuperarea AIE. Este vorba de principiul Continuităţii, al Cooperării şi al Consensului. Aceasta însemnând: Continuitate - reconstruirea Alianţei pentru Integrare Europeană şi reconfirmarea prelungirii proiectelor şi programelor lansate acum un an, lucru care scoate de pe agendă problema valorilor şi obiectivelor comune, care au fost stabilite acum un an; Cooperare - înlăturarea deficitului de comunicare, a disfuncţiilor operaţionale şi a eventualelor manifestări de neloialitate între parteneri, aşa cum din păcate s-a întâmplat în acest an; Consens - depăşirea eventualelor litigii se va face prin discuţii de comun acord. Aceste trei principii şi aşa-zisa formulă 3C ne permite să credem că lucrurile au evoluat, deşi au rămas foarte multe lucruri nesoluţionate, legate de redistribuirea funcţiilor şi mai ales a funcţiilor în organele de ocrotire a normelor de drept din RM, organe care sunt foarte sensibile pentru interesele structurilor de business”.

Despre viitoarea coaliţie şi relaţiile externe ale RM

„Aici lucrurile sunt mult mai profunde şi cred că problema relaţiilor externe în funcţie de coaliţia formată sunt foarte, foarte profunde. Dacă se formează o coaliţie de centru-stânga, părerea mea este că RM va avea de pierdut. Dacă se va forma o astfel de coaliţie atunci, da, se vor îmbunătăţi relaţiile cu Federaţia Rusă. Dar relaţiile cu Federaţia Rusă au fost bune şi atunci când am avut guverne proruseşti precum Sangheli, Ciubuc, Tarlev, Greceanâi. Şi când am avut astfel de guverne proruseşti sau pro-CSI preţurile la gaz au crescut constant, iar problema transnistreană nu a fost soluţionată. Dimpotrivă, a fost îngheţată în condiţii speciale pentru ca independenţa Transnistriei să devină mai pronunţată în relaţiile cu RM. O coaliţie de centru-stânga ar menţine relaţiile cu UE bune, dar nu excelente, aşa cum sunt în prezent. Vreau să subliniez, că relaţiile cu UE sunt fundamentale pentru RM, dat fiind faptul că pe parcursul guvernării AIE aceste relaţii au avut şi o componentă personală, datorată capacităţilor şi cunoştinţelor personale ale ministrului Iurie Leancă. Acest lucru a permis ca UE, în raport cu RM, să identifice formula „Republica Moldova - istorie de succes în Parteneriatul Estic”. Anume acest mobil, istoria de succes, a făcut ca UE să ne ajute ca în acest an să ne menţinem pe linia de plutire şi ne-a făcut avansuri imense. O coaliţie de centru-stânga, aşa cum spuneam, ar menţine relaţiile cu UE bune, dar nu excepţionale. Adică, formula „Republica Moldova - o istorie de succes” va fi uitată, dat fiind faptul că Partidul Comuniştilor a anunţat acum doi ani că Parteneriatul Estic nu este altceva decât un fel de CSI-2. Şi, în plus, Partidul Comuniştilor în mod constant a acuzat Uniunea Europeană de promovarea dublelor standarde. Evident că astfel de parteneri nu sunt capabili să menţină relaţii speciale. Asta e unu.

Doi. Uniunea Europeană a fost de mare ajutor pentru RM în relaţiile acesteia cu Ucraina şi, în special, în cele cu Transnistria, în soluţionarea conflictului transnistrean, prin misiunea EUBAM, care a dat RM singura pârghie de a influenţa cumva asupra Transnistriei. Acum, dacă se va forma o alianţă de centru-stânga şi RM ar pierde parteneriatul foarte, foarte special cu UE, lucrurile pentru RM vor deveni foarte triste, dat fiind faptul că săptămâna trecută preşedintele Ianukovici a şi anunţat că în raport cu RM va promova o politică mult mai specială, pentru a arăta cine este mai puternic în relaţiile bilaterale. Fără un parteneriat special cu UE, cred că RM nu va putea rezista în faţa presiunilor anunţate de către preşedintele Ianukovici. De aceea, în condiţiile pe care le avem acum, RM trebuie să facă totul ce-i stă în puteri pentru a menţine această relaţie extrem de specială în raport cu UE.

 (După http://www.europalibera.org/content/article/2254138.html)


Gheorghe Cojocaru: „AIE este cea care a readus suportul Uniunii Europene pentru acest proiect”

- Actorii politici îşi văd în continuare de negocieri şi discuţii, lăsând alegătorul simplu să ghicească ce ar putea rezulta din toate acestea. Cum credeţi, în această situaţie postelectorală, ce importanţă (mai) are votul alegătorilor din 28 noiembrie la negocierile politice dintre partide?
- Votul sau, mai bine zis, rezultatele alegerilor ar trebui să aibă o importanţă primordială la aceste negocieri între partide, cu condiţia ca actorii politici să decripteze corect mesajul scrutinului din 28 noiembrie. Faptul că Partidul Comuniştilor a pierdut într-un singur an cinci la sută din voturi - un an extrem de complicat mai ales în plan social şi economic pentru Alianţa pentru Integrare Europeană - este un semnal clar că această formaţiune e în scădere de popularitate, că electoratul se orientează către alte partide şi, în special, către cele trei partide din actuala formulă de guvernare care, luate împreună, şi-au menţinut cota de popularitate, chiar şi-au îmbunătăţit-o un pic, şi aceasta în nişte condiţii extrem de complicate.

- Prin urmare, s-ar putea deduce că o majoritate a alegătorilor ar vrea păstrarea actualei Alianţe pentru Integrare Europeană?
- Da, cred că aceasta este semnificaţia votului majoritar de la alegerile parlamentare anticipate, chiar dacă cineva ar putea întrezări aici şi o altă combinaţie postelectorală. Cu siguranţă, votul majoritar acumulat de cele trei partide liberale şi democrate este o nouă investiţie a electoratului într-o formulă democrată de guvernare şi este o nouă şansă pentru actuala Alianţă.

- Rămâne în continuare important proiectul Alianţei pentru Integrare Europeană?
- Ideea integrării europene este şi va fi în continuare o prioritate absolută pentru societatea din RM, iar proiectul Alianţei pentru Integrare Europeană este singurul care şi-a demonstrat viabilitatea şi perspectivele de reuşită. Alianţa este cea care a readus suportul Uniunii Europene pentru acest proiect, a redat prin aceasta încrederea societăţii în perspectivele sale de dezvoltare civilizată şi este cazul ca tot ea, Alianţa, să continue ceea ce a început anul trecut, în consens cu aşteptările electoratului democratic.

(După http://www.europalibera.org/content/article/2250642.html)

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 22:43

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

În turul II al alegerilor pentru primăria capitalei se vor duela candidatul PSRM, Ion Ceban, și candidatul ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase iar Dorin Chirtoacă obține un rezultat surprinzător.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 18:49

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

 Urmăriți în timp real prezența la vot în cadrul alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 14:02

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Pasionatii de numerologie fac tot felul de calcule si aduc publicului nenumarate curiozitati legate de data nasterii fiecarui om. Iata ce defecte si ce calitati ai, in functie de ziua in care te-ai nascut. Inainte, trebuie sa faci un calcul simplu. Aduna cifrele din data ta de nastere, astfel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:58

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Vrei sa stii cum se prepara un aluat de pizza delicious. Noi am cautat si am gazit secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre. Nu vei mai face niciodata comanda si vei prepara pizza numai in casa. Daca iti place blatul pufos, atunci ti se potriveste acest aluat de pizza. Pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:48

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Cu siguranta ati avut cosmaruri si, poate, unele dintre ele s-au repetat, in timp. Vrei sa stii cum pot fi interpretate visele? 1. Pici la un examen sau nu poti rezolva o problema Chiar daca anii de scoala au trecut demult, mai poti avea cosmaruri legate de picarea unui examen sau ceva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:40

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Răceala, gripa și sinuzita ne vor da bătăi de cap câteva luni înainte, așa că este bine să ne pregătim ,,armele”, naturiste bineînțeles, pentru a nu afecta imunitatea și forțele proprii de luptă ale organismului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:35

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Moldova se află pe locul al treilea dintre țările spațiului post-sovietic, după numărul de cereri depuse pentru a obține Carte verde și viză în SUA.Și numărul de cereri de plecare în SUA este pur și simplu înfricoșător – 440.863 și familiile lor....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:28

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Dezbaterile din jurul Brexitului îi împart pe britanici în tabere, pe măsură ce discuţiile dintre susţinători şi oponenţi sunt tot mai înverşunate. Membri ai Parlamentului din ambele aceste tabere sunt acuzaţi că dezbină populaţia cu discursuri inflamatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:15

Pisica ta crede că ești maică-sa

Pisica ta crede că ești maică-sa

Un studiu nou a arătat că pisicile formează același tip de atașament ca bebelușii și câinii. E o întrebare destul de întâlnită la mine acasă și sunt sigur că și în altele în care trăiesc animale: după ce una dintre pisici face ceva adorabil,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:06

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Un număr îngrijorător de clinici care fac transplant de păr în Marea Britanie nu sunt înregistrate oficial la Ministerul Sănătății. Am vorbit cu câteva dintre victimele lor. DOUĂ TRANSPLANTURI FĂCUTE LA CLINICI FĂRĂ LICENȚĂ. FOTOGRAFIE DIN ARHIVA LUI ROSHAN...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Octombrie 2019, ora: 10:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

Horoscopul zilei de 20 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:30

OPINIE /// Culmea alegătorului

OPINIE /// Culmea alegătorului

Foarte curînd vom alege președintele României. Avem libertatea de a vota pe cine vrem noi. Desigur, pe cine vrem dintre cei care vor, adică dintre cei care candidează. Cum altfel? Dar chiar și așa, aceasta este o libertate de cel mai înalt rang. Una dintre acelea care te...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:23

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Avitaminoza se referă, în general, la carența unei anumite vitamine sau a mai multora. Considerată o boală de nutriție, afecțiunea este rareori întâlnită în cadrul societăților dezvoltate, acolo unde nu lipsesc informațiile despre o alimentație echilibrată, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:15

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Dacă ar fi să găsim calitatea principală a unei genți, aceea ar fi, fără urmă de îndoială, versatilitatea. Adorăm modelele care trec cu brio testul timpului și care se pot potrivi fără probleme la toate stilurile și articolele vestimentare din garderoba noastră. Și,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:12

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puţin 15 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 14 au fost răniţi, după ce barajul unei exploatări aurifere din Siberia a cedat. Puhoaiele au inundat barăcile unde se aflau muncitorii. Şase persoane sunt date dispărute în urma incidentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:07

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Mii de oameni au protestat în mai multe orașe din Croația față de modul în care autoritățile se ocupă de cazurile de violență sexuală împotriva femeilor. Demonstrațiile, organizate de grupuri care militează pentru drepturile femeilor, au fost determinat de eliberarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:00

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

Compania australiană de zbor Qantas a încheiat duminică dimineață testul celui mai lung potențial zbor comercial fără oprire din lume, pornind din New York, cu destinația Sydney și având o durată de 20 de ore, relatează site-ul agenției Reuters, citat de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:54

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a venit la secția de votare împreună cu soția și nepotul pentru a-și exprima dreptul la vot. Ex-premierul se declară convins că pentru șefia capitalei se va da bătălia și în turul II.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:52

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Candidatul Blocului ACUM la primăria municipiului Chișinău, Andrei Năstase, și-a exprimat dreptul la vot în această dimineață. El a declarat că a votat cu gândul la Chișinău, la suburbii și la locuitorii Capitalei, precum și pentru un nou început. Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:23

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Concert cu peripeții pentru Lady Gaga, care a căzut de pe scenă în Las Vegas. S-a întâmplat la scurt timp după ce artista invitase pe scenă un fan. I-a sărit acestuia în brațe, numai că bărbatul și-a pierdut echilibrul, iar cei doi au căzut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:11

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton a acuzat Moscova că se amestecă din nou în alegerile prezidenţiale americane în favoarea lui Donald Trump, sprijinind candidatura unei democrate în alegerile primare în vederea prezidenţialelor, pe care o numeşte „favorită a ruşilor”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:05

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Au izbucnit violențe, vineri seara, la Barcelona, între protestatari și forțele de ordine, după ce sute de mii de oameni au participat la un miting uriaș în Barceelona, la apelul celor care militează pentru separarea de Spania. Pe măsură ce s-a lăsat noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 09:40

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Două mașini au fost implicate într-un accident rutier produs pe traseul Bozieni-Hâncești.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)