Astăzi 7 Iunie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 6 Iunie 2020
Abonamente

Actualitate 25 Decembrie 2010, ora 12:08    Din editia print

Integrarea europeană, o prioritate absolutăNe va aduce "a treia cale" în Europa ?

Marime Font

Igor Boţan: „Dacă se formează un guvern cu participarea comuniştilor, Moldova va pierde parteneriatul foarte special cu Bruxellesul”


Despre renumărarea voturilor

„De la bun început era evident că renumărarea voturilor nu va avea niciun efect practic. Lucru care s-a şi confirmat. Aşa cum era de aşteptat, câteva sute de voturi au migrat de la un concurent electoral la altul. Şi cel mai important lucru este că Partidul Comuniştilor a recăpătat 300 de voturi, care în mod special au fost pierdute de acesta în satul Rubleniţa. Cred că merită de accentuat acest lucru, fiindcă în localitatea cu pricina primarul este din partea Partidului Comuniştilor, iar numărul consilierilor locali ai Partidului Comuniştilor în această localitate e de trei ori mai mare decât numărul total al consilierilor din partea altor formaţiuni politice. Aceasta înseamnă că Biroul electoral al secţiei de votare a fost format sau din membri ai PCRM, sau din simpatizanţi ai acestuia, căci legislaţia electorală prevede că consiliul local numeşte cel puţin trei membri ai secţiei de votare, iar partidul, dacă e parlamentar, numeşte şi el un reprezentant. Adică, a fost o greşeală banală, care s-a întâmplat şi evident că mai degrabă Partidul Comuniştilor trebuie să fie nemulţumit că anume în Rubleniţa s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat.

În privinţa accesului la listele de alegători, PCRM speculează acest lucru cu bună ştiinţă. Fiindcă anume PCRM s-a opus, după alegerile din 5 aprilie 2009, ca la renumărarea voturilor să fie copiate listele de alegători pentru ca acestea să poată fi verificate. Motivul invocat atunci de PCRM a fost că nu se admite copierea listelor de alegători, pentru a asigura protecţia datelor personale ale cetăţenilor. Iată că acum PCRM a uitat de principiul aplicării unei forme a legislaţiei pe teritoriul RM, lucru confirmat şi de către Curtea de Apel. Vedem duble standarde ale PCRM şi ne rămâne să credem că Curtea Constituţională foarte curând va valida rezultatele alegerilor”.

Loading...


Despre negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernământ

„Deocamdată nu putem spune cu certitudine că suntem mai aproape de centru-stânga sau de centru-dreapta. Putem să spunem, însă, că experţii din partea celor trei formaţiuni au lucrat foarte productiv şi au ajuns de comun acord la elaborarea mecanismelor de funcţionare a eventualei Alianţe pentru Integrare Europeană reînnoite. Deocamdată, au fost identificate trei principii, aşa-zisa formulă 3C, care ironic mai este numită trei vitamine „C” pentru recuperarea AIE. Este vorba de principiul Continuităţii, al Cooperării şi al Consensului. Aceasta însemnând: Continuitate - reconstruirea Alianţei pentru Integrare Europeană şi reconfirmarea prelungirii proiectelor şi programelor lansate acum un an, lucru care scoate de pe agendă problema valorilor şi obiectivelor comune, care au fost stabilite acum un an; Cooperare - înlăturarea deficitului de comunicare, a disfuncţiilor operaţionale şi a eventualelor manifestări de neloialitate între parteneri, aşa cum din păcate s-a întâmplat în acest an; Consens - depăşirea eventualelor litigii se va face prin discuţii de comun acord. Aceste trei principii şi aşa-zisa formulă 3C ne permite să credem că lucrurile au evoluat, deşi au rămas foarte multe lucruri nesoluţionate, legate de redistribuirea funcţiilor şi mai ales a funcţiilor în organele de ocrotire a normelor de drept din RM, organe care sunt foarte sensibile pentru interesele structurilor de business”.

Despre viitoarea coaliţie şi relaţiile externe ale RM

„Aici lucrurile sunt mult mai profunde şi cred că problema relaţiilor externe în funcţie de coaliţia formată sunt foarte, foarte profunde. Dacă se formează o coaliţie de centru-stânga, părerea mea este că RM va avea de pierdut. Dacă se va forma o astfel de coaliţie atunci, da, se vor îmbunătăţi relaţiile cu Federaţia Rusă. Dar relaţiile cu Federaţia Rusă au fost bune şi atunci când am avut guverne proruseşti precum Sangheli, Ciubuc, Tarlev, Greceanâi. Şi când am avut astfel de guverne proruseşti sau pro-CSI preţurile la gaz au crescut constant, iar problema transnistreană nu a fost soluţionată. Dimpotrivă, a fost îngheţată în condiţii speciale pentru ca independenţa Transnistriei să devină mai pronunţată în relaţiile cu RM. O coaliţie de centru-stânga ar menţine relaţiile cu UE bune, dar nu excelente, aşa cum sunt în prezent. Vreau să subliniez, că relaţiile cu UE sunt fundamentale pentru RM, dat fiind faptul că pe parcursul guvernării AIE aceste relaţii au avut şi o componentă personală, datorată capacităţilor şi cunoştinţelor personale ale ministrului Iurie Leancă. Acest lucru a permis ca UE, în raport cu RM, să identifice formula „Republica Moldova - istorie de succes în Parteneriatul Estic”. Anume acest mobil, istoria de succes, a făcut ca UE să ne ajute ca în acest an să ne menţinem pe linia de plutire şi ne-a făcut avansuri imense. O coaliţie de centru-stânga, aşa cum spuneam, ar menţine relaţiile cu UE bune, dar nu excepţionale. Adică, formula „Republica Moldova - o istorie de succes” va fi uitată, dat fiind faptul că Partidul Comuniştilor a anunţat acum doi ani că Parteneriatul Estic nu este altceva decât un fel de CSI-2. Şi, în plus, Partidul Comuniştilor în mod constant a acuzat Uniunea Europeană de promovarea dublelor standarde. Evident că astfel de parteneri nu sunt capabili să menţină relaţii speciale. Asta e unu.

Doi. Uniunea Europeană a fost de mare ajutor pentru RM în relaţiile acesteia cu Ucraina şi, în special, în cele cu Transnistria, în soluţionarea conflictului transnistrean, prin misiunea EUBAM, care a dat RM singura pârghie de a influenţa cumva asupra Transnistriei. Acum, dacă se va forma o alianţă de centru-stânga şi RM ar pierde parteneriatul foarte, foarte special cu UE, lucrurile pentru RM vor deveni foarte triste, dat fiind faptul că săptămâna trecută preşedintele Ianukovici a şi anunţat că în raport cu RM va promova o politică mult mai specială, pentru a arăta cine este mai puternic în relaţiile bilaterale. Fără un parteneriat special cu UE, cred că RM nu va putea rezista în faţa presiunilor anunţate de către preşedintele Ianukovici. De aceea, în condiţiile pe care le avem acum, RM trebuie să facă totul ce-i stă în puteri pentru a menţine această relaţie extrem de specială în raport cu UE.

 (După http://www.europalibera.org/content/article/2254138.html)


Gheorghe Cojocaru: „AIE este cea care a readus suportul Uniunii Europene pentru acest proiect”

- Actorii politici îşi văd în continuare de negocieri şi discuţii, lăsând alegătorul simplu să ghicească ce ar putea rezulta din toate acestea. Cum credeţi, în această situaţie postelectorală, ce importanţă (mai) are votul alegătorilor din 28 noiembrie la negocierile politice dintre partide?
- Votul sau, mai bine zis, rezultatele alegerilor ar trebui să aibă o importanţă primordială la aceste negocieri între partide, cu condiţia ca actorii politici să decripteze corect mesajul scrutinului din 28 noiembrie. Faptul că Partidul Comuniştilor a pierdut într-un singur an cinci la sută din voturi - un an extrem de complicat mai ales în plan social şi economic pentru Alianţa pentru Integrare Europeană - este un semnal clar că această formaţiune e în scădere de popularitate, că electoratul se orientează către alte partide şi, în special, către cele trei partide din actuala formulă de guvernare care, luate împreună, şi-au menţinut cota de popularitate, chiar şi-au îmbunătăţit-o un pic, şi aceasta în nişte condiţii extrem de complicate.

- Prin urmare, s-ar putea deduce că o majoritate a alegătorilor ar vrea păstrarea actualei Alianţe pentru Integrare Europeană?
- Da, cred că aceasta este semnificaţia votului majoritar de la alegerile parlamentare anticipate, chiar dacă cineva ar putea întrezări aici şi o altă combinaţie postelectorală. Cu siguranţă, votul majoritar acumulat de cele trei partide liberale şi democrate este o nouă investiţie a electoratului într-o formulă democrată de guvernare şi este o nouă şansă pentru actuala Alianţă.

- Rămâne în continuare important proiectul Alianţei pentru Integrare Europeană?
- Ideea integrării europene este şi va fi în continuare o prioritate absolută pentru societatea din RM, iar proiectul Alianţei pentru Integrare Europeană este singurul care şi-a demonstrat viabilitatea şi perspectivele de reuşită. Alianţa este cea care a readus suportul Uniunii Europene pentru acest proiect, a redat prin aceasta încrederea societăţii în perspectivele sale de dezvoltare civilizată şi este cazul ca tot ea, Alianţa, să continue ceea ce a început anul trecut, în consens cu aşteptările electoratului democratic.

(După http://www.europalibera.org/content/article/2250642.html)

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 Iunie 2020, ora: 10:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:55

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

Patru români, printre care un bebeluș de zece luni și o fetiță în vârstă de zece ani, au murit într-un cumplit accident produs pe autostrada A1, între Arezzo și Monte San Savino, în Italia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:53

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Jean-François Delfraissy, preşedintele Consiliului Ştiinţific, care e autorizat de guvernul francez să ia măsurile în lupta cu coronavirus, a explicat care va fi strategia ţării, până la finalul anului 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 08:21

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

Fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit despre familia lui, despre continuitatea proiectelor începute în perioada în care era funcționar public și planurile sale de viitor, dar și cum a reușit să treacă de perioada...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 6 Iunie 2020, ora: 08:18

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile reprezintă o mare sărbătoare străveche, pe care românii o sărbătoresc cum se cuvine. Aceasta este ultima sărbătoare din ciclul pascal, după Înviere și Înălțare și comemorează Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Aceasta se...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 Iunie 2020, ora: 00:38

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Soarele din Gemeni si Marte din Pesti fac cuadratura si aprind scanteia. Ce provocare astepti, ce vrei sa schimbi la tine? Lupta pentru ceea ce-ti doresti. Dupa eclipsa de Luna plina din Sagetator, astrul noptii intra in Capricorn, iar lucrurile incep sa se aseze in fagasul normal.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 00:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)