Editorial

Neformal, despre jurnalişti

Pur şi simplu, jurnaliştii sunt acea specie de oameni care incomodează şi deranjează prin însăşi meseria lor. Presa se situează între cetăţeni şi guvernare, între oamenii de rând şi funcţionarii publici de care depinde confortul, bunăstarea şi calitatea vieţii dumneavoastră – între ciocan şi nicovală, cum spune proverbul. Ca să vă informăm corect, trebuie să-i „deranjăm” pe cei care deţin informaţia, mai ales atunci când aceştia o tăinuiesc, trebuie să punem întrebări, uneori incomode. Şi cine e bucuros să răspundă la ele? De aceea nouă, în această zi, nu ne aduce nimeni flori.

Dar tocmai când încheiam aceste rânduri, colega noastră Natalia Hadârcă s-a întors de la Primărie cu… un trandafir alb – din partea lui Dorin Chirtoacă. La sfârşitul şedinţei, primarul nu uitase să felicite presa cu ocazia Zilei Libertăţii Presei. Măcar cineva şi-a amintit de jurnalişti! ne-am zis. „Numai că trandafirii albi, din câte ştim, sunt florile premierului Filat”, a constatat în glumă un alt coleg… Nu trece mult şi aflăm că „prim-ministrul Vlad Filat invită jurnaliştii la o discuţie neformală privind situaţia presei din RM şi perspectivele de dezvoltare ale acesteia”. Nu ştim cum să descifrăm termenul „neformal”, dar ne interesează totuşi poziţia dlui premier privind situaţia presei din republică, aşa că mergem la Guvern. În drum, începem să formulăm întrebările pe care i le-am fi adresat. Că aşa suntem noi, jurnaliştii – scriem din mers, mâncăm din mers, ne relaxăm din mers… La Guvern – surpriză! – premierul ne întâlneşte într-o atmosferă sărbătorească şi roagă televiziunile să-şi stingă reflectoarele: Domnia Sa ne-a invitat doar la o cupă de şampanie. În semn de respect, Vlad Filat ne înmânează personal câte un trandafir alb. Îi mulţumim şi primului-ministru că nu a uitat de noi! Şi totuşi…

La o întâlnire mai puţin sărbătorească, îi vom adresa premierului multele întrebări ce ne frământă. Astăzi ne limităm la una singură: şi-a întrebat, oare, dl Vlad Filat subalternii în ce relaţie sunt cu presa? Ştim cum ne percepe fosta guvernare – ca pe nişte „câini turbaţi”. Dar nu prea ştim ce crede despre jurnalişti noua Putere…

Din surse sigure, cum obişnuim noi să spunem, ştim, totuşi, că unii funcţionari sunt supăraţi pe presa democratică, pe ziarul TIMPUL în special, pentru că îndrăzneşte să dea publicităţii şi unele opinii mai critice în adresa lor. Supărarea însă nu are temei. Potrivit ultimului clasament al Freedom House, Moldova se plasează în rândul ţărilor fără libertate a presei, pe locul 144 din 196 – alături de Irak şi Burkina Faso. Ce vor face şi cum vor reacţiona, respectivii funcţionari, atunci când presa va avea mult mai multă libertate? Pentru că asta îşi doresc nu doar jurnaliştii, dar şi cetăţenii, şi de o democratizare a mass-media are nevoie întreaga societate.

P.S. Aflăm, ieri, că SIS şi Procuratura s-au autosesizat în cazul presupusei ameninţări la adresa statului, postate pe un forum. Ne întrebăm: de ce aceleaşi instituţii ale statului nu se autosesizează şi în cazul limbajului licenţios şi atacurilor la adresa presei libere, care apar în ziarele şi posturile TV fidele fostei guvernări?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *