Actualitate

Negocierile cu Moscova au creat multe deceptii in capitalele occidentale

Discutiile de culise cu Federatia Rusa in problema transnistreana au creat deceptii in capitalele europene si au stirbit mult din imaginea R. Moldova, sustin expertii din cadrul Asociatiei de Politica Externa (APE). „Tu declari ca vrei sa te integrezi in UE, iar partenerul tau afla ultimul, din presa, despre aceste negocieri”, a afirmat Andrei Popov, director executiv al APE, care s-a intors in ajun de la un forum din capitala europeana.

Pe fundalul unei dezamagiri generale fata de performantele europene ale RM din ultimii doi ani si a tendintelor negative in ceea ce priveste starea democratiei, functionarii europeni au fost surprinsi recent si de modul in care guvernatii comunisti au reactionat vizavi de Parteneriatul Estic (PE), denaturand si subminand aceasta initiativa inainte ca ea sa fie lansata oficial. „Pozitia RM este cel putin una ambigua. Fara a saluta PE, la nivelul cel mai inalt au fost lansate cateva declaratii, care, practic, au atacat frontal aceasta initiativa si au adus prejudicii serioase imaginii RM de partener”, a mai spus Popov. Cele mai socate au fost tari ca Cehia, Suedia, Polonia, care au initiat Parteneriatul si care pledeaza cauza RM in cadrul UE. Potrivit APE, cei mai fideli avocati si prieteni ai RM in UE, care au reusit sa forteze o prezenta mai mare a Uniunii in spatiul estic, au fost loviti de un stat beneficiar, care implicit a subminat si pozitia lor.

„Nu se intelege ce vrea, de fapt, RM, pentru ca anterior dorea o diferentiere mai mare in cadrul Politicii Europene de Vecinatate, dorea o relatie bilaterala si o integrarea economica mai pronuntata, o perspectiva de a demara liberalizarea regimului de vize. Iata ca PE anunta aceste perspective si vine sa indeplineasca aceste asteptari, iar Chisinaul are o pozitie ciudata”, a mentionat Victor Chirila, director de programe la APE. Se pare ca comunistii moldoveni sunt deranjati de dimensiunea multilaterala a PE, care ar suprima „evolutia RM” in domeniul european. In acceptia Bruxellesului, aceasta abordare ar face mai lejera adoptarea unei decizii in situatii de criza de tipul celei georgiene din vara trecuta sau celei a gazelor de la inceputul anului. Expertii mai atrag atentia ca interesul national prevaleaza interesului electoral de moment.

Pe 7 mai, urmeaza sa fie lansat oficial PE, in cadrul unui summit al celor 27 de sefi de state si de guverne plus cei sase sefi de state ex-sovietice.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *