Opinii și Editoriale

Negocierile cu UE: prima runda

Calatorii fara vize in Uniunea Europeana si accesul liber al produselor moldovenesti pe piata comunitara – asta, dar nu numai, este miza viitorului Acord de asociere pe care RM vrea sa-l semneze cu UE. Astazi incepe prima runda de negocieri pe marginea noului document. Chisinaul oficial, desi rezervat in a face pronosticuri, are totusi ambitii mari.Intr-un interviu anterior, negociatoarea-sefa din partea RM, viceministra de Externe, Natalia Gherman, declara: „Perspectiva aderarii este obiectivul nostru principal in procesul de negocieri si, de obicei, un asemenea obiectiv se fixeaza in preambulul Acordului. Vom incerca sa-l fixam din prima runda de negocieri, insa la formula lui definitiva putem reveni pe parcursul negocierilor”. I-am intrebat si pe cativa analisti politici ce sanse sunt ca in noul Acord de asociere cu UE sa fie fixata o perspectiva clara de aderare pentru RM.

Victor Chirila, director executiv Asociatia pentru Politica Externa

Prima runda de negocieri incepe marti, dar nu se incheie marti. Dna Gherman s-a referit, probabil, la negocierea primului capitol al viitorului Acord de asociere, numit „Dialog politic si reforme”. Aici, in preambul, vor fi stipulate si principiile de baza, iar scopul principal al Chisinaului este de a obtine o formula ce ar trasa clar perspectivele de integrare europeana a RM. Lucrul acesta nu va fi insa usor. Si spun aceasta bazandu-ma pe experienta Ucrainei, care nici pana astazi nu a obtinut de la UE o referire clara la perspectivele sale de integrare europeana in Acordul de asociere. Kievul continua insa negocierile. La fel si in cazul nostru. Negocierile incep si succesul Chisinaului de a obtine o formula care sa stipuleze clar perspectivele de aderare vor depinde de munca de acasa, care va trebui sa continue in urmatoarele luni. Desigur, este mult prea devreme sa se vorbeasca de sintagma „tara-candidata”. Nici nu cred ca scopul urmarit acum de Chisinau este de a obtine prin acest Acord de asociere un astfel de statut pentru RM.

Igor Munteanu, director executiv, IDIS „Viitorul”

Daca analizam textul acordului pe care l-au negociat ucrainenii, vom vedea ca acolo sunt recunoscute aspiratiile europene, nu si perspectiva de aderare. Obiectivul enuntat de dna Gherman e major si extrem de ambitios, dar nu stiu daca exista conditii obiective si subiective pentru acest lucru. Pe de o parte, prima sedinta a grupurilor de lucru este pur simbolica, nu ofera garantii de proces de anvergura, or, asumarea unei perspective de aderare trebuie sa fixeze exact si perioada de realizare – 15, 20 sau 50 de ani. A doua chestiune – RM are si niste mici probleme, legate de stabilitatea electorala a ciclului politic, trebuie sa existe o garantie ca acest guvern va ramane stabil cel putin pentru perioada de negociere a Acordului de asociere. Altfel, nu stiu daca oficialii europeni au sa puna substanta in acest acord de asociere.

Daca elitele politice ne conving pe noi, cei de acasa, dar si pe oficialii europeni, ca pot asigura aceasta stabilitate, atunci Acordul de Asociere, in jumatate de an de zile, ar putea contine o sintagma referitor la perspectivele de aderare. Nimic nu este imposibil. RM poate sa ajunga din urma trenul Ucrainei care a pornit cu doi ani in urma. Dar trebuie sa manifeste stabilitate, capacitate si coerenta. Trebuie sa tinem cont de faptul ca asocierea este graduala, conditionata si diferentiata. De exemplu, RM si Ucraina incearca sa se diferentieze de restul statelor din Parteneriatul Estic, care, la randul sau, este un
mecanism de diferentiere de alte zone ale Politicii de Vecinatate a UE.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *