UE / Nato

Negocierile privind Brexit-ul nu vor începe “mai devreme de mijlocul lui iunie”, potrivit unui document al CE

Europenii trebuie să-și finalizeze până la 22 mai pregătirile pentru negocierile cu Londra, însă, ‘ținând cont de convocarea, la 8 iunie, de alegeri legislative în Marea Britanie, ele nu vor fi lansate mai devreme de mijlocul lunii iunie’, se menționează în procesul-verbal al unei reuniuni a executivului european desfășurate la începutul lui mai.

Michel Barnier, care va negocia în numelor Celor 27, speră că ‘climatul de politică internă în Marea Britanie va fi mai favorabil unui acord’ după scrutin, arată documentul menționat, sugerând că perioada preelectorală înăsprește poziția Londrei față de Bruxelles.

Potrivit lui Barnier, chestiunea ‘reglementării financiare’, adică a achitării de către Londra a tuturor angajamentelor financiare asumate în cadrul UE, ‘va fi, fără îndoială, una din cele mai dificile ale negocierii’.

‘Or, dacă nu se va ajunge la un acord asupra acestui punct, el estimează că riscul absenței un acord privind retragerea ordonată a Regatului Unit ar deveni real, întrucât niciunul din cele 27 de state membre nu vrea să contribuie suplimentar la cadrul financiar multianual actual și nici să primească mai puțin pentru proiectele finanțate de acest cadru’, este consemnat în procesul-verbal.

Un acord privind o ‘metodologie clară’ pentru calcularea acestei sume — evaluată deocamdată de europeni la circa 60 miliarde de euro — va trebui găsit în prima fază a negocierilor. Tot atunci ar trebui convenite acorduri pe alte două subiecte: soarta după Brexit a expatriaților europeni în Marea Britanie și problema frontierei irlandeze.

Potrivit Bruxelles-ului, acordurile asupra celor trei puncte sunt imperativ necesare pentru declanșarea ‘etapei a doua’ a negocierilor, care se va referi la ‘cadrul relațiilor viitoare între Uniune și Regatul Unit’, în special pentru schițarea acordului de liber schimb post-Brexit și instituirea de ‘dispoziții tranzitorii’.

Michel Barnier a detaliat în cursul reuniunii calendarul previzionat: un acord privind prima fază ‘între octombrie și decembrie 2017’, apoi lansarea ‘celei de-a doua etape’ între ‘decembrie 2017 și primăvara lui 2018’, urmată de ‘finalizarea’ acordului de retragere ‘către octombrie 2018’.

Aceasta înseamnă că ar rămâne șase luni, până în martie 2019, ‘pentru încheierea procesului de ratificare’ a acordului de ‘divorț’.

Negociatorul european propune tratative structurate ‘în jurul unui ciclu de patru săptămâni’: o săptămână de pregătire a lucrărilor în (format de ) 27, o a doua pentru schimbul de documente cu Regatul Unit, o a treia pentru negociere și o ultimă săptămână ‘pentru prezentarea rezultatelor celor 27 de state membre și Parlamentului European’.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *