Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 07:37
Abonamente

 
 

Spectacole 30 Ianuarie 2014, ora 07:00

„Nekrotitanium” și haz de necaz

Marime Font

Foto: timpul.md

Dacă e prima zi din săptămână, ziua în care teatrele au liber, iar tu vrei să mergi la un spectacol, atunci e ziua teatrelor „de luni”. Această mișcare nu este una nouă în lume, ba mai mult ea a fost ca o pastilă pentru țările postsocialiste, în care mașinăria teatrală este foarte sistematizată. 

În R. Moldova, teatrul „de luni” a ajuns odată cu vizita lui Mihai Fusu în România. Acesta a fost creat în iarna lui 2009, „de parc-am fi prevestit revoluția din aprilie”, vorba fondatorului. Astfel, a fost lansat primul teatru independent „Teatrul Luni”, din Chișinău.
Cei care au ales să se odihnească la teatru, făcând teatru în unica lor zi liberă, sunt actorii Alexandru Pleșca, Ghenadie Gâlcă, Snejana Puică, regizorii Luminița Țâcu, Mihai Fusu și alți oameni ai artei, care te invită să cunoști o nouă latură a teatrului, în fiecare „luni, la opt”, la „Foosbook”.
Cel mai important, totuși, este că, obligatoriu, după încheierea spectacolului, publicul este invitat la un pahar de vin fiert și discuții cu actorii și regizorii.

Ei bine, după spectacolul „Nekrotitanium”, bazat pe romanul cu același nume, scris de Micleușanu și Braghiș, am considerat că cere mai mult timp pentru analiză, înainte de a fi comentat. Jucat de Alexandru Pleșca, regizat de Luminița Țâcu, a ajuns în fața mea ca o combinație perfectă între violență, sarcasm, prostie, moldovenism, răutate și alte caracteristici ale „mioriticilor”. După cum a zis Mihai Fusu, „Nekrotitanium” este un spectacol despre „violența gratuită, macabră, ironizată într-un mod foarte acid”.Borea Gavriliuc, Mişa Pleoaşcă, Valera Pelin și soția lui, Liuba, Victor Bulbuc, Grişa Rotaru, Serafima Cozonac și mulți alții, dar cel mai important, Ionel, nepotul nemuritor, au dat nume celor mai ridicole și revoltătoare personaje. Mai mult decât atât, deși într-o manieră hiperbolizată, spectacolul mi-a întins nervii la maximum, ajutându-mă să înțeleg că, făcând haz de necaz, e mai ușor să observi tot ce se întâmplă în societate.

Cât de cinic ar suna, doar în așa fel cruzimea și setea de putere și bani nu mai par atât de periculoase. Mai mult, talentul lui Alexandru Pleșca de a povesti despre niște crime exagerat de însângerate, despre alegerile ridicol de greșite ale unor personaje, dar și interacțiunea lui cu publicul transformă acest spectacol într-o istorie care ajunge să fie povestită doar noaptea.

„Nekrotitanium” este un spectacol neordinar, și nu fiindcă este necenzurat, ci pentru că scoate din spectator cele mai ascunse temeri, sapă în subconștient sau vorba autorilor – „ot Şanhaia do Dubaia!”.  

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 26 Septembrie 2018, ora: 07:37

Candu, atac la Dodon: Îmi pun întrebarea dacă mai avem nevoie de instituţia Președinției

Candu, atac la Dodon: Îmi pun întrebarea dacă mai avem nevoie de instituţia Președinției

Silvia Radu şi Nicolae Ciubuc au depus astăzi jurământele de învestire în funcţiile de miniştri al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. Decretele au fost semnate de șeful Legislativului, Andrian Candu, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul