Astăzi 5 Iunie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:44
Abonamente

Interviu 28 Februarie 2012, ora 10:39    Din editia print

interviuNelly Sonic: „Vinul e o materie vie care trebuie mereu reinventată…”

Marime Font

Este autentică prin felul ei de a fi şi are atitudine în tot ceea ce face, toate acestea însă nu-i ştirbesc din feminitate.  

Ştie să tragă graţios din pipă, să fie cochetă, frumoasă, dar şi să bată cu pumnul în masă atunci când e cazul. Aşa este Nelly Sonic, preşedinta Ghildei vinificatorilor din Moldova şi vicepreşedinta companiei vinicole „Lion-Gri”, lideră în producţia şi exportul de produse vinicole din Moldova. După mai multe încercări eşuate, în sfârşit am reuşit să stau de vorbă cu femeia-legendă din industria vinicolă şi viticolă de la noi din ţară. Ea mi-a povestit despre cei aproape 20 de ani dedicaţi viticulturii şi ce înseamnă să fii femeie de succes. Vă îndemn, aşadar, s-o cunoaşteţi şi voi.

- Doamnă Sonic, povestiţi-mi, vă rog, cum v-aţi îndrăgostit de viticultură, pentru că ştiu că aveţi studii în psihopedagogie.
- Eu nu am fost un vinificator, însă astăzi pot afirma cu mândrie că am devenit. După terminarea studiilor, am fost trimisă să lucrez, timp de un an, în cadrul Colegiului de vinificaţie; un lucru mai mult organizatoric. Iniţial, m-am gândit că, după un an, voi activa mai departe în comsomol. Deşi la început am fost acceptată foarte greu, am ajuns să muncesc acolo tocmai 13 ani. Iar când am vrut să plec, deja nu mi se mai dădea voie. Apoi am avut prilejul să colaborez cu vinificatori de calibru ca Mazăre, Topor, Ţăranu şi alţii.

Loading...


- De unde aţi deprins arta de a face business?
- Soţul meu m-a învăţat să fac business. De la el am deprins să văd lucrurile în perspectivă, iar când trebuie să fiu severă. De la distanţa celor 20 de ani am înţeles că într-adevăr nu e uşor. În primul rând, m-am schimbat ca om. Am devenit mai dură, chiar mai rea. Cred că am fost constrânsă într-o măsură oarecare şi de societate…

- Care sunt aspectele de bază privind activitatea reuşită în sectorul vinicol?
- Ca să dezvolţi o tehnologie a vinului, întâi de toate, trebuie să investeşti. Vinul este o materie vie care trebuie reinventată mereu. Procesul este unul de lungă durată şi foarte anevoios. După ce sădeşti un butuc, trebuie să-l aştepţi să crească patru ani, te închini la el să crească ca la un copil. După aceea, de opt ori pe an, trebuie îngrijit pentru ca să poţi culege roadă bună. Sectorul agrar este unul riscant şi niciodată nu ai garanţia că vei fi răsplătit pe măsura efortului depus. După ce am ridicat compania, am început să pregătim oamenii. Toţi angajaţii companiei sunt cu studii, dintre care 25 au făcut masteratul în străinătate şi permanent sunt trimişi la perfecţionare în Franţa, Chile, Noua Zeelandă, Africa şi America. Îmi pare foarte rău că statul nu-şi dă interesul să ne susţină. Şi bine ar fi ca măcar să nu ne încurce. Cel mai grav este că puţinii oameni care au rămas sunt bătrâni şi bolnavi, iar ceilalţi nu vor să muncească la pământ. Mulţumesc Domnului că noi am rămas cu acelaşi colectiv, altfel…

- Aţi regretat vreodată decizia de a rămâne şi a investi în Moldova?
- Regret puţin, însă acum e prea târziu ca să mai schimb ceva. Pământurile cu grâne şi viţă de vie sau nuci pe care le-am sădit nu le poţi strânge în buzunar şi pleca cu ele. Dar, totodată, ne putem lauda cu brandul nostru şi compania pe care am construit-o. Aşa ne-am făcut cunoscuţi aproape în toată lumea, poate doar aici mai puţin, deoarece produsele noastre nu sunt comercializate pe piaţa din Moldova.

- Câte mărci de vinuri produce compania dvs.?
- Compania noastră este un ciclu închis şi produce începând cu sădirea butaşilor, creşterea strugurilor, până la vinuri seci, albe, roşii, distilate pentru pregătirea coniacurilor sau divinurilor, şampanie clasică şi nu numai, vermuturi, icewine-nuri dar şi altele. Si astfel de companii sunt mai multe. De aceea a fost creată ghilda vinificatorilor, care investesc în vinificatie, fiindcă doar datorită eforturilor consolidate Moldova a ajuns în top zece ţări din lume a marilor producători de vinuri, struguri şi viţă de vie. Facem un lucru enorm care nu a mai fost făcut până astăzi. Am participat la 48 de expoziţii internaţionale. Acum ne pregătim pentru Duseldorf.

- Spuneţi-mi, vă rog, vă complăceţi în rolul de lider?
- Nu, nu-mi mai place, dar aşa s-a întâmplat. Cineva trebuie să rezolve anumite probleme. Şi atunci când nimeni n-o face îţi sufleci mânecile şi te apuci de treabă. Eu am început-o cu spălatul paharelor, pe timpul când eram şefa laboratorului de mostre din cadrul Ministerului Agriculturii şi Vinificaţiei. Desigur, îmi doresc să pot veni acasă şi să nu mă gândesc la ziua de mâine, dar acest lucru este imposibil. Am multe responsabilităţi.

- De câte ori vi s-a întâmplat să vi se închidă uşa în faţă?
- De foarte multe ori, însă eu o deschideam din nou. Nu aveam studii în domeniul vinicol, dar mi-am dat silinţa să învăţ. Şi dacă eram dată afară pe uşă, eu intram pe fereastră. Dacă vrei cu adevărat ceva, atunci reuşeşti. Sunt doar două lucruri pe care nu le poţi obţine în viaţă - sănătatea şi viaţa. În rest, toate se pot obţine, trebuie doar să vrei.

- V-a fost greu să rezistaţi într-un domeniu al bărbaţilor?
- Bărbaţii sunt nişte copii mai mari. Dacă îi ei cu bombonica şi le explici frumos, ei cedează. Aşa că am să vă răspund cu „da” şi „nu”.

- Care este cea mai mare realizare?
- Multora li se pare că sunt o femeie de succes. Dar vă spun sincer că succesul meu cel mai mare constă în aceea că sunt, înainte de toate, mamă şi soţie. Am trei copii, dintre care doar unul a rămas cu noi, ceilalţi sunt la studii, sunt căsătoriţi, un nepot după care mă topesc, părinţi pe care îi iubesc foarte mult şi fac tot posibilul pentru a petrece cât mai mult timp cu ei. Am colectivul care îmi este foarte drag şi care îmi este alături la bucurii şi nevoi. Aşa a fost să fie ca şi eu, şi soţul meu cel de-al doilea să avem copii şi din prima căsătorie: el are doi şi eu unul. Însă am reuşit să le oferim studii la toţi. Şi să-i punem pe picioare.

- Vi s-a întâmplat în viaţă ca oamenii să profite de generozitatea dumneavoastră?
- Da, de foarte multe ori, însă acest lucru nu m-a făcut mai reticentă în raport cu ei. Totodată, nu poţi să fii bună cu toţi. Mama mea uneori îmi zice: „Tu înainte roşeai, erai aşa de gingaşă, dar acum…”. La care eu îi răspund: „Mamă, eu de mult nu mai roşesc, spre regret. Uneori mai şi înjur…”. Mi s-a dus vestea că sunt foarte dură, dar vedeţi că nimeni nu pleacă de la mine. Soarta lor e soarta mea şi ce se petrece la ei în familie, aceea se petrece şi la mine. Uneori lucrez mai mult pentru aceşti oameni şi brandul companiei. Sunt oameni care au crezut în mine. Cum aş putea să-i las? Nu pot să le dezamăgesc aşteptările, m-ar durea foarte mult. Ştiu că unii poate ar vrea să preia compania şi s-o vândă pe bani de nimic, aşa cum se mai face pe la noi. Dar până una-alta ne ţinem tari şi rezistăm, fiindcă suntem uniţi. Vreau ca angajaţilor mei să le dau salarii bune, ca să le ajungă pentru trai şi să-şi întreţină familiile. Numai cu cuvinte frumoase şi laude, oamenii nu rezistă. Efortul lor trebuie remunerat.

- În acest context, poate o femeie să le aibă pe toate în acelaşi timp – familie, dragoste, carieră şi să conducă o afacere? Totuşi, ziua are doar 24 de ore…
- E foarte greu. Însă majoritatea femeilor noastre le fac pe toate. Ele ştiu să fie şi mame, şi gospodine, şi nişte specialiste bune în diverse domenii. Nu vedeţi cum ni le fură străinii şi îşi întemeiază familii cu ele? Îmi pare rău desigur, dar acolo sunt mai fericite. Peste hotare se ştie că un bărbat trebuie să investească în femeia lui, aici în schimb este invers. Ea investeşte prin dragostea, bunătatea, hărnicia ei... Femeile din Moldova sunt nişte perle. Femeile noastre nu-s nici rusoaice, nici ucrainence şi nici românce. Ele sunt toate în una.

- Latura dumneavoastră feminină, sensibilă pentru cine o lăsaţi la vedere şi când?
- Foarte rar. Sunt sinceră cu copiii mei şi cu soţul, care ştiu că în adâncul sufletului mă iubeşte, însă nu mi-o arată. La rândul meu, fac la fel. Permanent suntem parcă antrenaţi într-o aventură care ne intrigă. Aşa reuşim să păstrăm flacăra dragostei aprinsă. Şi nu obişnuim să ne afişăm în public sau să ne giugiulim ca doi copii, mi se pare un gest imatur şi necuviincios. Dar nici teatru nu jucăm. De romantism avem parte foarte rar, fiindcă ambii muncim foarte mult.

- Aţi fost tentată vreodată să intraţi în politică?
- Am mai fost întrebată de ce nu fac acest lucru. Şi vă spun de ce. În politică nu poţi fi transparentă, aşa cum sunt eu. Şi inevitabil te murdăreşti la un moment dat. Acolo, dacă nu joci cum ţi se cântă, eşti măturat. De unul singur nu rezişti. Şi dacă nu te duci de bună voie, te duc ei. Eu nu pot minţi, nu pot da şi nu pot lua mită, deci acolo nu este locul meu.

- Aţi simţit invidie în jurul dumneavoastră?
- O-o-o-o!, permanent. Dar nu ştiu pentru ce. Multă lume îmi spune că mă invidiază, însă ea nu ştie că eu nu am un minut liber, nu merg nici măcar la o cafea cu prietenele. Probabil, când mă văd unii aşa dichisită îi apucă invidia. Însă prin aceasta mă simt confortabil şi reuşesc să le insuflu şi altora starea mea de bine.

Timpul Suplimentul Femeia

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:44

investigație Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 09:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât nimic și nimeni nu o poate opri,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 16:18

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

Un nou lot de ajutor umanitar, ce conține măști medicale și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, antrenați în lupta cu COVID-19, a fost oferit astăzi țării noastre, de către Republica Populară Chineză.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 14:59

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

Un român de 23 de ani a fost arestat la Madrid, fiind acuzat că a furat două maimuțe dintr-un parc zoologic. Alți doi români, un bărbat și o femeie, sunt cercetați în stare de libertate în același caz.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 Iunie 2020, ora: 14:22

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

 Acestea sunt cele mai ambitioase femei ale zodiacului, drept pentru care ele vor ajunge foarte sus in viata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 12:30

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Fostul moderator de la TV8, Andrei Popov „revine” la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:53

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Socialiștilor este „foarte iubit” de cetățeni, dacă este să dai crezare unui sondaj difuzat intens de socialiști și trustul lor mediatic.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:30

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Liderul democrat, Dumitru Diacov a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 4 Iunie 2020, ora: 11:24

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

Studioul de animație Pixar a câștigat de multă vreme încrederea copiilor și a părinților cu desenele animate. Lampă mică Luxo Jr înseamnă că ne așteaptă o poveste amuzantă sau tristă, dar cu siguranță reverență despre prietenie, familie, dragoste și valori.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 Iunie 2020, ora: 11:14 de George Simion

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Tratatul de pace semnat la 4 iunie 1920 în Palatul Trianon (Versailles) între Puterile Aliate și Ungaria, prin care se consfințea, în plan internațional, recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în urma istoricului...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)