Astăzi 23 Octombrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:37
Abonamente

Interviu 28 Februarie 2012, ora 10:39    Din editia print

interviuNelly Sonic: „Vinul e o materie vie care trebuie mereu reinventată…”

Marime Font

Este autentică prin felul ei de a fi şi are atitudine în tot ceea ce face, toate acestea însă nu-i ştirbesc din feminitate.  

Ştie să tragă graţios din pipă, să fie cochetă, frumoasă, dar şi să bată cu pumnul în masă atunci când e cazul. Aşa este Nelly Sonic, preşedinta Ghildei vinificatorilor din Moldova şi vicepreşedinta companiei vinicole „Lion-Gri”, lideră în producţia şi exportul de produse vinicole din Moldova. După mai multe încercări eşuate, în sfârşit am reuşit să stau de vorbă cu femeia-legendă din industria vinicolă şi viticolă de la noi din ţară. Ea mi-a povestit despre cei aproape 20 de ani dedicaţi viticulturii şi ce înseamnă să fii femeie de succes. Vă îndemn, aşadar, s-o cunoaşteţi şi voi.

- Doamnă Sonic, povestiţi-mi, vă rog, cum v-aţi îndrăgostit de viticultură, pentru că ştiu că aveţi studii în psihopedagogie.
- Eu nu am fost un vinificator, însă astăzi pot afirma cu mândrie că am devenit. După terminarea studiilor, am fost trimisă să lucrez, timp de un an, în cadrul Colegiului de vinificaţie; un lucru mai mult organizatoric. Iniţial, m-am gândit că, după un an, voi activa mai departe în comsomol. Deşi la început am fost acceptată foarte greu, am ajuns să muncesc acolo tocmai 13 ani. Iar când am vrut să plec, deja nu mi se mai dădea voie. Apoi am avut prilejul să colaborez cu vinificatori de calibru ca Mazăre, Topor, Ţăranu şi alţii.


- De unde aţi deprins arta de a face business?
- Soţul meu m-a învăţat să fac business. De la el am deprins să văd lucrurile în perspectivă, iar când trebuie să fiu severă. De la distanţa celor 20 de ani am înţeles că într-adevăr nu e uşor. În primul rând, m-am schimbat ca om. Am devenit mai dură, chiar mai rea. Cred că am fost constrânsă într-o măsură oarecare şi de societate…

- Care sunt aspectele de bază privind activitatea reuşită în sectorul vinicol?
- Ca să dezvolţi o tehnologie a vinului, întâi de toate, trebuie să investeşti. Vinul este o materie vie care trebuie reinventată mereu. Procesul este unul de lungă durată şi foarte anevoios. După ce sădeşti un butuc, trebuie să-l aştepţi să crească patru ani, te închini la el să crească ca la un copil. După aceea, de opt ori pe an, trebuie îngrijit pentru ca să poţi culege roadă bună. Sectorul agrar este unul riscant şi niciodată nu ai garanţia că vei fi răsplătit pe măsura efortului depus. După ce am ridicat compania, am început să pregătim oamenii. Toţi angajaţii companiei sunt cu studii, dintre care 25 au făcut masteratul în străinătate şi permanent sunt trimişi la perfecţionare în Franţa, Chile, Noua Zeelandă, Africa şi America. Îmi pare foarte rău că statul nu-şi dă interesul să ne susţină. Şi bine ar fi ca măcar să nu ne încurce. Cel mai grav este că puţinii oameni care au rămas sunt bătrâni şi bolnavi, iar ceilalţi nu vor să muncească la pământ. Mulţumesc Domnului că noi am rămas cu acelaşi colectiv, altfel…

- Aţi regretat vreodată decizia de a rămâne şi a investi în Moldova?
- Regret puţin, însă acum e prea târziu ca să mai schimb ceva. Pământurile cu grâne şi viţă de vie sau nuci pe care le-am sădit nu le poţi strânge în buzunar şi pleca cu ele. Dar, totodată, ne putem lauda cu brandul nostru şi compania pe care am construit-o. Aşa ne-am făcut cunoscuţi aproape în toată lumea, poate doar aici mai puţin, deoarece produsele noastre nu sunt comercializate pe piaţa din Moldova.

- Câte mărci de vinuri produce compania dvs.?
- Compania noastră este un ciclu închis şi produce începând cu sădirea butaşilor, creşterea strugurilor, până la vinuri seci, albe, roşii, distilate pentru pregătirea coniacurilor sau divinurilor, şampanie clasică şi nu numai, vermuturi, icewine-nuri dar şi altele. Si astfel de companii sunt mai multe. De aceea a fost creată ghilda vinificatorilor, care investesc în vinificatie, fiindcă doar datorită eforturilor consolidate Moldova a ajuns în top zece ţări din lume a marilor producători de vinuri, struguri şi viţă de vie. Facem un lucru enorm care nu a mai fost făcut până astăzi. Am participat la 48 de expoziţii internaţionale. Acum ne pregătim pentru Duseldorf.

- Spuneţi-mi, vă rog, vă complăceţi în rolul de lider?
- Nu, nu-mi mai place, dar aşa s-a întâmplat. Cineva trebuie să rezolve anumite probleme. Şi atunci când nimeni n-o face îţi sufleci mânecile şi te apuci de treabă. Eu am început-o cu spălatul paharelor, pe timpul când eram şefa laboratorului de mostre din cadrul Ministerului Agriculturii şi Vinificaţiei. Desigur, îmi doresc să pot veni acasă şi să nu mă gândesc la ziua de mâine, dar acest lucru este imposibil. Am multe responsabilităţi.

- De câte ori vi s-a întâmplat să vi se închidă uşa în faţă?
- De foarte multe ori, însă eu o deschideam din nou. Nu aveam studii în domeniul vinicol, dar mi-am dat silinţa să învăţ. Şi dacă eram dată afară pe uşă, eu intram pe fereastră. Dacă vrei cu adevărat ceva, atunci reuşeşti. Sunt doar două lucruri pe care nu le poţi obţine în viaţă - sănătatea şi viaţa. În rest, toate se pot obţine, trebuie doar să vrei.

- V-a fost greu să rezistaţi într-un domeniu al bărbaţilor?
- Bărbaţii sunt nişte copii mai mari. Dacă îi ei cu bombonica şi le explici frumos, ei cedează. Aşa că am să vă răspund cu „da” şi „nu”.

- Care este cea mai mare realizare?
- Multora li se pare că sunt o femeie de succes. Dar vă spun sincer că succesul meu cel mai mare constă în aceea că sunt, înainte de toate, mamă şi soţie. Am trei copii, dintre care doar unul a rămas cu noi, ceilalţi sunt la studii, sunt căsătoriţi, un nepot după care mă topesc, părinţi pe care îi iubesc foarte mult şi fac tot posibilul pentru a petrece cât mai mult timp cu ei. Am colectivul care îmi este foarte drag şi care îmi este alături la bucurii şi nevoi. Aşa a fost să fie ca şi eu, şi soţul meu cel de-al doilea să avem copii şi din prima căsătorie: el are doi şi eu unul. Însă am reuşit să le oferim studii la toţi. Şi să-i punem pe picioare.

- Vi s-a întâmplat în viaţă ca oamenii să profite de generozitatea dumneavoastră?
- Da, de foarte multe ori, însă acest lucru nu m-a făcut mai reticentă în raport cu ei. Totodată, nu poţi să fii bună cu toţi. Mama mea uneori îmi zice: „Tu înainte roşeai, erai aşa de gingaşă, dar acum…”. La care eu îi răspund: „Mamă, eu de mult nu mai roşesc, spre regret. Uneori mai şi înjur…”. Mi s-a dus vestea că sunt foarte dură, dar vedeţi că nimeni nu pleacă de la mine. Soarta lor e soarta mea şi ce se petrece la ei în familie, aceea se petrece şi la mine. Uneori lucrez mai mult pentru aceşti oameni şi brandul companiei. Sunt oameni care au crezut în mine. Cum aş putea să-i las? Nu pot să le dezamăgesc aşteptările, m-ar durea foarte mult. Ştiu că unii poate ar vrea să preia compania şi s-o vândă pe bani de nimic, aşa cum se mai face pe la noi. Dar până una-alta ne ţinem tari şi rezistăm, fiindcă suntem uniţi. Vreau ca angajaţilor mei să le dau salarii bune, ca să le ajungă pentru trai şi să-şi întreţină familiile. Numai cu cuvinte frumoase şi laude, oamenii nu rezistă. Efortul lor trebuie remunerat.

- În acest context, poate o femeie să le aibă pe toate în acelaşi timp – familie, dragoste, carieră şi să conducă o afacere? Totuşi, ziua are doar 24 de ore…
- E foarte greu. Însă majoritatea femeilor noastre le fac pe toate. Ele ştiu să fie şi mame, şi gospodine, şi nişte specialiste bune în diverse domenii. Nu vedeţi cum ni le fură străinii şi îşi întemeiază familii cu ele? Îmi pare rău desigur, dar acolo sunt mai fericite. Peste hotare se ştie că un bărbat trebuie să investească în femeia lui, aici în schimb este invers. Ea investeşte prin dragostea, bunătatea, hărnicia ei... Femeile din Moldova sunt nişte perle. Femeile noastre nu-s nici rusoaice, nici ucrainence şi nici românce. Ele sunt toate în una.

- Latura dumneavoastră feminină, sensibilă pentru cine o lăsaţi la vedere şi când?
- Foarte rar. Sunt sinceră cu copiii mei şi cu soţul, care ştiu că în adâncul sufletului mă iubeşte, însă nu mi-o arată. La rândul meu, fac la fel. Permanent suntem parcă antrenaţi într-o aventură care ne intrigă. Aşa reuşim să păstrăm flacăra dragostei aprinsă. Şi nu obişnuim să ne afişăm în public sau să ne giugiulim ca doi copii, mi se pare un gest imatur şi necuviincios. Dar nici teatru nu jucăm. De romantism avem parte foarte rar, fiindcă ambii muncim foarte mult.

- Aţi fost tentată vreodată să intraţi în politică?
- Am mai fost întrebată de ce nu fac acest lucru. Şi vă spun de ce. În politică nu poţi fi transparentă, aşa cum sunt eu. Şi inevitabil te murdăreşti la un moment dat. Acolo, dacă nu joci cum ţi se cântă, eşti măturat. De unul singur nu rezişti. Şi dacă nu te duci de bună voie, te duc ei. Eu nu pot minţi, nu pot da şi nu pot lua mită, deci acolo nu este locul meu.

- Aţi simţit invidie în jurul dumneavoastră?
- O-o-o-o!, permanent. Dar nu ştiu pentru ce. Multă lume îmi spune că mă invidiază, însă ea nu ştie că eu nu am un minut liber, nu merg nici măcar la o cafea cu prietenele. Probabil, când mă văd unii aşa dichisită îi apucă invidia. Însă prin aceasta mă simt confortabil şi reuşesc să le insuflu şi altora starea mea de bine.

Timpul Suplimentul Femeia

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 15:30

CAZ HORROR /// Poliția britanică a descoperit 39 de morți în remorca unui tir venit din Bulgaria

CAZ HORROR /// Poliția britanică a descoperit 39 de morți în remorca unui tir venit din Bulgaria

Poliția britanică a descoperit 39 de morți într-o remorcă de tir din parcul industrial Waterglade din zona Essex de lângă Londra. Șoferul tirului, un tânăr de 25 de ani din Irlanda de Nord, a fost arestat, potrivit BBC și Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 15:02

Cum a votat Năstase la APCE - pro-Rusia or anti-România?

Cum a votat Năstase la APCE - pro-Rusia or anti-România?

Întrebarea despre votul lui Năstase la APCE e pertinentă anume acum, când el încearcă prin suportul primarilor orașelor din România să obțină votul unioniștilor din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:59

Accident violent, din cauza unor polițiști care au întors pe linie dublă continuă / VIDEO

Accident violent, din cauza unor polițiști care au întors pe linie dublă continuă / VIDEO

Noi știm cine e vinovat, voi tot cunoașteți și cu siguranță că și autoritățile se vor expune pe seama acestui caz. Eu însă mă întreb, oare chiar merita ”infractorul” ăla prins la radar, să fie sancționat cu prețul unui accident?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:48

Alarmant. Niveluri ridicate de plumb, în legumele cultivate în apropierea albiei râului Bîc

Alarmant. Niveluri ridicate de plumb, în legumele cultivate în apropierea albiei râului Bîc

În urma semnalelor parvenite la ANSA, inspectorii Agenției au efectuat prelevări de produse de origine vegetală care sunt cultivate în apropierea albiei râului Bâc, în zona administrativă a raionului Anenii Noi. În total au fost prelevate 15 probe....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:44

39 de cadavre au fost găsite într-un camion, în Anglia. Șoferul a fost arestat

39 de cadavre au fost găsite într-un camion, în Anglia. Șoferul a fost arestat

Descoperire macabră, miercuri dimineață, în Thurrock, din comitatul britanic Essex, aflat în estul Londrei: 39 de cadavre au fost găsite într-un camion, relatează BBC. Polițiștii britanici au fost anunțat în jurul orei 1:40, ora locală, de către cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 12:42

Dacă mâine vor fi alegeri anticipate, Partidul ȘOR accede în Parlament

Dacă mâine vor fi alegeri anticipate, Partidul ȘOR accede în Parlament

Rezultatele obținute de Partidul Politic ȘOR la alegerile locale generale din 20 octombrie pot fi considerate una din surprizele scrutinului. În pofida presiunilor la adresa sa, persecutarea candidaților și a campaniilor de denigrare la care a fost supusă, formațiunea a pierdut doar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 11:55

ATENȚIE /// ORA DE IARNĂ 2019. În weekend se schimbă ora! Cum trebuie să fixăm ceasurile?

ATENȚIE /// ORA DE IARNĂ 2019. În weekend se schimbă ora! Cum trebuie să fixăm ceasurile?

Ora de iarnă 2019. Când se schimbă ora de iarnă 2019. Când se trece la ora de iarnă 2019. Ora de toamnă 2019 în România. Când se schimbă ora de toamnă 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 11:37

FLASH /// Ministerul Finanțelor propune CREȘTERI SALARIALE pentru majoritatea bugetarilor

FLASH /// Ministerul Finanțelor propune CREȘTERI SALARIALE pentru majoritatea bugetarilor

Proiectul Legii bugetului pentru anul 2020 prevede creștere de salariu între 6-10 % pentru majoritatea angajaților din instituțiile de stat. În plus, pentru unele categorii de bugetari retribuția ar putea crește cu până la 1.500 – 2.000 de lei lunar. Propunerile au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 10:54

Năstase îl acuză pe Dodon că are agendă diferită față de PSRM: Nu a vrut să susțină Legea Procuraturii

Năstase îl acuză pe Dodon că are agendă diferită față de PSRM: Nu a vrut să susțină Legea Procuraturii

Andrei Năstase îl acuză pe președintele Igor Dodon că s-ar fi opus votării Legii Procuraturii în actuala formulă și că șeful statului ar avea o agendă diferită față de PSRM, informează portalul pro-guvernamental cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 10:49

VIDEO | Ion Ceban a numit trei condiții obligatorii pentru majorarea prețului călătoriei în transportul public

VIDEO | Ion Ceban a numit trei condiții obligatorii pentru majorarea prețului călătoriei în transportul public

Candidatul pentru funcția de primar al capitalei susține că orice opțiune de modificare a tarifului trebuie să vină în corespundere cu, cel puțin, trei lucruri principiale. Este vorba despre majorarea salariilor și pensiilor, asigurarea de către transportatori a unor servicii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:46

23 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

23 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

 Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 23 octombrie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:44

Cum faci cel mai aromat gem de gutui

Cum faci cel mai aromat gem de gutui

Nicio toamnă fără gem de gutui! Deliciul ăsta nu trebuie să lipsească din cămara niciunei gospodine. Iar noi îți porpunem mai jos o rețetă super-simplă, rapidă și foarte gustoasă și aromată.  Ingrediente necesare pentru gemul de gutui 2 kg gutui curățate 1,5 kg...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:40

FOTO /// Dodon în Japonia / Apariție de „senzație” a cuplului prezidențial

FOTO /// Dodon în Japonia / Apariție de „senzație” a cuplului prezidențial

Igor si Galina Dodon se afla, zilele acestea, la Tokyo, unde Japonia a marcat un moment istoric.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:37

Fată de 12 ani, grav rănită după ce a fost lovită de tren. Nu a auzit locomotiva pentru că avea căști în urechi

Fată de 12 ani, grav rănită după ce a fost lovită de tren. Nu a auzit locomotiva pentru că avea căști în urechi

O fată de 12 ani din oraşul arădean Lipova a fost accidentată de tren, în timp ce traversa calea ferată din oraş pe un pasaj improvizat şi purtând căşti audio în urechi, partea inferioară a piciorului fiindu-i secţionată de roţile garniturii, potrivit Agerpres....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:33

O tânără de 22 de ani din Rusia și-a ucis sora dintr-un motiv diabolic

O tânără de 22 de ani din Rusia și-a ucis sora dintr-un motiv diabolic

O tânără de 22 de ani din Rusia a fost condamnată la 13 ani de închisoare după ce şi-a ucis sora. Motivul este unul de-a dreptul diabolic: fata i-a luat viața surorii pentru că era mai frumoasă. Elizaveta Dubrovina a declarat în faţa magistraților că era...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:30

Tesla a obţinut aprobarea pentru începerea producţiei în China

Tesla a obţinut aprobarea pentru începerea producţiei în China

Tesla a fost adăugată pe lista producătorilor auto aprobaţi, a anunţat Ministerul Industriei din China, grupul american obţinând, astfel, certificatul necesar pentru a începe producţia în statul asiatic, potrivit Reuters. "Testa a obţinut undă verde pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:26

Putin și Erdogan s-au înțeles: rușii și turcii îi vor alunga împreună pe militanții kurzi din nordul Siriei

Putin și Erdogan s-au înțeles: rușii și turcii îi vor alunga împreună pe militanții kurzi din nordul Siriei

Putin și-a informat telefonic prietenul sirian despre decizile luate cu Erdogan. Cum a recționat Bashar al-Assad. Rusia și Turcia și-au dat mâna în Siria. După șase ore de negocieri, Vladimir Putin și Recep Erdogan au decis să-i îndepărteze împreună pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:23

Răsturnare de situație cu 7 zile înainte de Brexit

Răsturnare de situație cu 7 zile înainte de Brexit

Cu doar șapte zile înainte de expirarea termenului-limită legat de ieșirea Marii Britanii din UE, tot mai mulți lideri europeni ar fi de acord cu o "amânare tehnică" a Brexitului. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a recomandat marţi liderilor statelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)