Actualitate

„Nemuritorii Basarabiei” – Idee pentru un proiect al memoriei

Alexandru Tănase: „Plin Facebookul-ul de critici în adresa celor au iesit la 9 mai in stradă cu steagurile defunctei URSS și cu ”Георгиевские ленточки” în piept. Știm bine cu toții că după „eliberarea” Basarbiei, bolșevicii au nimicit peste jumatate de milion de oameni prin deportări, foame organizată și execuții prin beciurile NKVD-ului. La 6 iulie se vor împlini 66 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia. De cât lamentările astea mioritice la tot pasul, mai bine ca urmașii a celor peste jumatate de milion de moldoveni uciși de „eliberatori” sa iasa la 6 iulie un marș memorial cu portretele rudelor ucise sau deportate în mână. Degeaba miorlăitul asta dacă nu faci nimic să arați ca ai demintate. De cât să sară la gâtul celor care au mărșăluit la 9 mai prin Chișinău, moldovenii mai bine ar face un efort să-și împrospăteze propria memorie istorică… asta desigur dacă sindromul Stokholm nu le-a afectat-o în totalitate…”

Ideea vine în replică la așa numitul ”Regiment al Nemuritorilor”: de 9 mai în Rusia rudele veteranilor de război decedați mărșăluiesc cu fotografiile acestora. Ceva de genul ”cei care au luptat pentru Uniunea Sovietică n-au murit, noi le continuăm tradiția”. Putin însuși iese în stradă cu portretul tatălui său. Inițiativa a aprținut unui post privat de televiziune prin 2012, între timp televiziunea s-a dus la dracu pentru că a fluierat în biserică, dar ideea a rămas, că este prea bună pentru propaganda putinistă. Mai nou, ”Regimentul Nemuritorilor” a fost condus de Igor Dodon la Chișinău.

Și ideea lui Alexandru Tănase este excelentă. Eu aș vedea-o di granda, adică să fie ceva să intre pe fluxurile internaționale de știri. Minim 10.000 de oameni pe străzile Chișinăului cu fotografii ale deportaților și celor asasinați de regimul sovietic. Arhivele gem de dosare ale persecuțiilor făcute de sovietici. Ar trebui digitizate toate portretele celor condamnați și deportați, cei executați de troicile sovietice, cu o scurtă descriere a condamnării lor. Și puse toate aceste portrete pe o pagină de internet.

În fiecare localitate aș vedea câte un baner imens cu portretele celor deportați și executați, originari din respectiva localitate. Fotografie, nume, prenume și data deportării sau executării. Să se uite locuitorii și să-și amintească: uite-l pe bunelu, uite-l pe unchiul, uite-o pe mătușa. La fel și în Chișinău, banere și afișe la fiecare colț de stradă. Asta înainte de marș, iar la marșul din 6 iulie să vină cât mai mulți cu fotografiile rudelor, iar cine nu are așa ceva să primească de la organizatori o imagine cu un om persecutat de regimul sovietic.

Nu cred că ar costa chiar așa de mult, chiar văd fezabil un astfel de proiect.
 
Autor: George Damian
Sursa: kishiniov.eu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *