Afaceri

NERAMBURSABIL: 100 de milioane de euro pentru invatamnt si infrastructura locala

Romania a decis sa acorde R. Moldova un sprijin financiar nerambursabil in suma de 100 milioane de euro, pentru perioada 2010-2013, care va fi transferata in transe pentru invatamant si infrastructura locala. Transferul de bani se va face in urma semnarii unui acord, care va fi negociat zilele urmatoare cu respectarea normelor europene.

Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa sustinuta de Basescu si Ghimpu, dupa o intrevedere a delegatiilor oficiale ale Romaniei si R. Moldova. "Am semnat un parteneriat pentru integrarea RM in Uniunea Europeana, ca RM sa poata fi inclusa in grupul ?arilor Balcanilor de vest. Romania nu va semna niciodata un tratat care sa redefineasca frontiera de stat cu RM, deoarece a recunoscut hotarul asa cum la mostenit RM de la URSS", a declarat presedintele Basescu.

Tot el a adaugat ca "pregatirile tehnice pentru intrarea in vigoare a tratatului de mic trafic de frontiera necesita inca timp si este nevoie ca sa functioneze consulatele de la Balti si Cahul. Cel tarziu la 31 martie Legea trebuie sa fie functionala si aplicabila".

Traian Basescu a mentionat si procedura de dobandire a cetateniei romane. In mod legal, cetatenia se acorda in termen de 5 luni de la solicitare. Dificultatile apar cu cei, care au depus dosarele inaninte ca noua lege sa fie adoptata, dar pana la 30 iunie 2010 toate dosarele depuse de la inceputul anului ’90 si pana in 2000 vor fi procesate.

Pe 29 ianuarie a.c., guvernul Romaniei va adopta o ordonanta de urgenta prin care se va crea Agentia speciala pentru acordarea cetateniei , care va activa la Bucuresti. Vor ma fi deschise 5 filiale ale agentiei la Iasi, Suceava, Timisoara, Galati, Cluj.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *