Astăzi 21 Noiembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 10:44
Abonamente

Editorial 28 Aprilie 2015, ora 12:45    Din editia print

Marime Font

Nerușinarea de Eminescu

Am citit undeva că Eminescu este sărbătorit cel mai apăsat și mai zgomotos de indivizii pe care poetul, la vremea lui, i-a detestat: panglicarii în ale țării, răii și famenii, cei cu evlavie de vulpe, mititeii care se ridică deasupra tuturora, lustruindu-se pe el.  

Neavând liniște în timpul vieții, Eminescu nu are liniște nici după ce a trecut la Domnul: funcționărași mărunți, specializați în jubilee cu petreceri bahice și discursuri slinoase, cu un avânt idolatru își drapează nula la umbra tristă a poetului care nu se mai poate revolta împotriva lor. Eminescu a fost astfel transformat într-o icoană afumată la care se închină, machiavelic, cei care nu-i cunosc opera și nici nu sunt în stare să i-o cunoască din pricina îngustimii minții și a sufletului lor împietrit.

Unul din marile regrete ale vieții mele e că nu-l cunosc temeinic pe Eminescu. Am trecut 50 de ani prin această lume, am reușit să învăț în acest răstimp atâtea prostii și lucruri inutile, am găsit timp pentru a citi tone de maculatură, dar, uite, n-am reușit să-l citesc pe Eminescu până la capăt. E adevărat, revin la Eminescu foarte des. Practic nu trece nici o săptămână în care, cu o ocazie sau alta, să nu răsfoiesc un volum de Eminescu sau despre Eminescu. Parcă-i cunosc opera și biografia, dar când stau și mă gândesc mai bine, recunosc, rușinat, că poetul este pentru mine un mare anonim. Dacă m-ar întreba cineva ce sentimente am eu față de Eminescu, aș răspunde fără ezitare: un dureros sentiment de rușine. Nu admirație religioasă, ci rușine. Un fel de rușine amestecată cu un tot atât de dureros complex al inferiorității intelectuale. Citesc opera lui politică și constat că astăzi, aici, în R. Moldova, zona unde Eminescu este zeificat fără scrupule, poetul nu are concurenți în ale gândirii. Nu avem filozofi care l-ar întrece pe filozoful Eminescu, nu avem ziariști care l-ar întrece pe ziaristul Eminescu, în schimb, avem batalioane de nulități agresive care-și afișează amorul zgomotos față de „poetul nepereche”. Acest calificativ – „poetul nepereche” – preluat, dacă nu greșesc, de la Călinescu, este folosit obsesiv anume de acei care n-au călcat nici o dată pragul gândirii lui Eminescu. Această liotă de pigmei diletanți, funcționărași cu probleme de spirit, servesc publicului un Eminescu contrafăcut, îl vând „fără accize” intelectuale prin adunări festive și la jubilee leșinate, îl vând fără impozit de rușine și bun-simț. Drama unui mare creator este consumată prin sintagme răsuflate și debile gen „tristul poet”, fără să se conștientizeze faptul că Eminescu a creat de fapt cea mai luminoasă operă din câte au fost create vreodată pe „pământul vechii Dacii, când mai mare, când mai mic”.


Nu numai actorași de mâna a doua, nu numai profesoare bătrâne și sentimentale, nu numai liceene crude și lacrimogene, dar și oameni serioși, cu mari grade științifice, nu rezistă în fața lui Eminescu și pică în faze de delir tragicomic, manifestă o admirație epileptică față de el, se zbat în accese de nevroză patriotică și pășunistă. Și toate acestea se întâmplă nu în interiorul gândirii lui Eminescu, ci la porțile gândirii lui: puțini sunt cei care au reușit să treacă aceste porți și dacă le-au trecut, ei nu mai pot vorbi spumos despre Eminescu, ei refuză, în egală măsură, urletele patriotice, lirismul blond și meditația cheală.

Mă tem că anul acesta, Anul Eminescu, va deveni un an în care poetul va fi batjocorit la „scară națională”. Fonfii și flecarii de diferite mărimi și culori politice vor cădea în lungi depresii de „iubire de Eminescu”, vor organiza simpozioane savante – fericite prilejuri pentru bolboroseli convalescente, încheiate cu zgomotoase spectacole bahice. Mă tem că și acest an Eminescu va deveni nu subiect și obiect, ci doar prilej; el va fi lăsat într-o parte să ne disprețuiască și în continuare „nemuritor și rece”, iar noi vom dănțui cu pași debili și vom miorlăi cu glasuri umede la poarta gândirii lui. Mă tem că în anul acesta vom demonstra o cumplită nerușine față de Eminescu și, în loc să mai facem un pas spre a-l cunoaște, vom da spectacole urâte de idolatrie machiavelică.

Adevărul e că astăzi lumea noastră e tot mai străină de Eminescu: „grație” eforturilor funcționarilor literari, Eminescu a fost transformat într-un poet festiv, omagiat cu prilejul diferitelor „date rotunde”. Nu vrem să recunoaștem că astăzi Eminescu este mai puțin citit decât până la 1989, că astăzi tineretul nu-l mai citește pe Eminescu, cu excepția celor câteva poezii obligatorii din programele școlare. Din cauza festivităților zgomotoase și siropoase, la care participă „factori de decizie” și „persoane de vârf”, Eminescu a fost transformat cu bună știință într-un poet oficial, pus în slujba intereselor statului. Când Gr. Vieru scria cu mulți ani în urmă despre opera lui Eminescu „Iar de n-au s-audă dânșii/ Al străvechii slove bucium/ Așezați-mi-o ca pernă/ Cu toți codrii ei în zbucium” a intuit cu o rară capacitate vizionară dezastrul spiritual la care am ajuns astăzi. Pe de o parte, detractorii lui Eminescu, pe de altă parte, necunoscătorii lui Eminescu și, deasupra acestora, - mititeii care nu au sentimentul rușinii față de Eminescu, toți aceștia, luați împreună, îl fac pe poet tot mai anonim și mai inaccesibil. Generația „coca-cola”, a „nirvanelor” și a „zdob și zdup”-ului nu mai aude al străvechii slove bucium; mă doare inima când mă gândesc că Eminescu a rămas doar pentru noi, generația sentimentală cu gusturi vetuste, a naționaliștilor și patrioților ieșiți din modă, care ne oblojim umilința istorică cu gândul că ne mântuim prin Eminescu. Eu nu mai cred că „băiatul meu ori fata” vor citi mai departe „ce n-a reușit nici tata” din cartea lui Eminescu pe care le-o lăsăm deschisă, ca moștenire. Nu cred, fiindcă – de ce să mințim – noi nu le lăsăm urmașilor noștri un Eminescu cu cartea deschisă, dar le lăsăm numai sunetul de fanfare festive, izul puturos și acru al bețiilor jubiliare, admirația religioasă simulată, epilepsia pășunistă, nevroza patriotardă și nerușinea față de Eminescu.

Dacă în locul banilor tocați pentru festivitățile jubiliare s-ar cumpăra niște cărți de Eminescu care ar nimeri într-o amărâtă bibliotecă școlară dintr-un „sat uitat”, dacă un poet, în loc să-și chișe ochii de admirație schizofrenică simulată, ar ține pe gratis un curs special „Eminescu” în acel „sat uitat”, dacă diferite societăți de caritate și binefacere, în loc de tonele de terfe aduse din Occident, ar dărui „celor mai triști ca noi” câte un volum de Eminescu, într-un cuvânt, dacă am avea un strop de rușine față de memoria poetului, ca om și creator, atunci ar trebui să încercăm să-l scoatem pe Eminescu din zona nocivă a festivităților oficiale covăsite și să-l repunem în fluxul gândirii istorice a neamului din care facem parte.

Bineînțeles, dacă acest neam mai există încă așa cum l-a vrut Eminescu și dacă acest flux al gândirii istorice nu s-a înnămolit cu totul din pricina iresponsabilității noastre nepereche față de noi înșine.  

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:38

Noțiunile „intravilan” și „extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului

Noțiunile „intravilan” și „extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului

În acest sens a fost înaintat un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, avizat, miercuri, de Comisia protecție socială, sănătate și familie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:22

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Întrebat de jurnalişti dacă a discutat miercuri cu partea moldovenească problema datoriilor pentru gazele ruseşti, Kozak a răspunc afirmativ şi că actualul contract de livrare a gazelor va fi prelungit în condiţiile existente. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:20

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Președintele Igor Dodon susține că își dorește ca fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, să se întoarcă în Republica Moldova cât mai curând, întrucât revenirea ar fi „în cătușe”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:48

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, a povestit în cadrul emisiunii „Alternativa Europeană” despre consolidarea statului polonez și despre calea europeană a Poloniei. Excelența sa a vorbit inclusiv despre istoria tristă a Poloniei, dar și despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:05

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Creditul de 500 de milioane de dolari, contractat de Federația Rusă pentru pentru proiecte infrastructurale de anvergură în țara noastră este o invenţie totală. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Ecnomiei, Vadim Brânzan în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8. Mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:59

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Europa ar trebui să devină mai interesată de securitatea Georgiei şi a Ucrainei, ţări riverane Mării Negre, susţine generalul (r) american Ben Hodges, care între 2014 şi 2017 a fost comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), subliniind că viitorul summit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:45

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Președintele Igor Dodon i-ar fi transmis lui Alexandru Botnari, primarul ales al orașului Hîncești în urma alegerilor locale din 3 noiembrie, să revină în Parlament, întrucât altfel ar fi fost provocate alegeri în circumscripția parlamentară pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:25

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

La Moscova a avut loc ședința Consiliului de Miniștri al Statului Unional. Pe ordinea de zi a figurat discutarea planurilor privind aprofundarea integrării. Deocamdată "în ceea ce privește o serie de 'foi de drum' problemele sunt nesoluționate", recunoaște partea...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Noiembrie 2019, ora: 07:01

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

Horoscopul zilei de 21 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Noiembrie 2019, ora: 00:15

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE Foto: nato.int/Gavrilo Princip, în timpul arestării sale pentru uciderea arhiducelui Franz Ferdinand

Încă de pe timpul regelui Eglon, care a fost înjunghiat în anul 1200 î.Hr., liderii mondiali au fost asasinaţi din diferite motive: de la faptul că erau consideraţi a fi o ameninţare pentru alţi lideri până la viziunile lor politice. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 17:32

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

O fotografie cu fostul lider PD în Miami a ajuns la ProTV.md Imaginea le-ar fi fost transmisă de un vizitator al site-ului pe adresa redacției. Autorul fotografiei nu a oferit mai multe detalii, spunând doar că bărbatul care apare în imagini este Vlad Plahotniuc și că poza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:45

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Pastrav la cuptor? O propunere interesanta, nu-i asa?! Mai ales pentru zilelele din post in care este dezlegare la peste.   Păstrav la cuptor # Rețeta 1 Ingrediente Pastrav la cuptor pastrav – 3 buc morcov – 2-3 buc ceapa – 1 buc patrunjel – 2-3 legaturi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:35

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Exista doua categorii de oameni: cei pentru care orezul e doar orez si cei pentru care exista multe sortimente din aceasta cereala, fiecare cu gustul si proprietatile ei. Acestia din urma pot aprecia cu adevarat diferitele calitati ale tipurilor de orez si sunt doritori sa incerce toate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:25

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

În astrologie, Venus este cea mai frumoasă planetă dintre toate. Ca și zeița de la care-i vine numele, stăpânește lucrurile după care toți oamenii se dau în vânt: iubire, frumusețe, plăcere și bani. În ultimele săptămâni, Venus a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 15:13

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa din Braunau în care s-a născut Adolf Hitler va fi transformată în secţie de poliţie, a anunţat marţi ministerul austriac de interne după mai mulţi ani de litigii cu familia care era proprietara imobilului, informează AFP. Intenţia guvernului austriac este să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 14:58

Ludovic Orban va avea întrevederi, la Zagreb, cu Ursula von der Leyen, Angela Merkel și Donald Tusk

Ludovic Orban va avea întrevederi, la Zagreb, cu Ursula von der Leyen, Angela Merkel și Donald Tusk

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban se află miercuri și joi la Zagreb, unde are loc Congresul Partidului Popular European (PPE). Premierul urmează să aibă întrevederi cu Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, cu Donald Tusk, președintele...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)