Astăzi 10 August 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 14:18
Abonamente

Editorial 28 Aprilie 2015, ora 12:45    Din editia print

Marime Font

Nerușinarea de Eminescu

Am citit undeva că Eminescu este sărbătorit cel mai apăsat și mai zgomotos de indivizii pe care poetul, la vremea lui, i-a detestat: panglicarii în ale țării, răii și famenii, cei cu evlavie de vulpe, mititeii care se ridică deasupra tuturora, lustruindu-se pe el.  

Neavând liniște în timpul vieții, Eminescu nu are liniște nici după ce a trecut la Domnul: funcționărași mărunți, specializați în jubilee cu petreceri bahice și discursuri slinoase, cu un avânt idolatru își drapează nula la umbra tristă a poetului care nu se mai poate revolta împotriva lor. Eminescu a fost astfel transformat într-o icoană afumată la care se închină, machiavelic, cei care nu-i cunosc opera și nici nu sunt în stare să i-o cunoască din pricina îngustimii minții și a sufletului lor împietrit.

Unul din marile regrete ale vieții mele e că nu-l cunosc temeinic pe Eminescu. Am trecut 50 de ani prin această lume, am reușit să învăț în acest răstimp atâtea prostii și lucruri inutile, am găsit timp pentru a citi tone de maculatură, dar, uite, n-am reușit să-l citesc pe Eminescu până la capăt. E adevărat, revin la Eminescu foarte des. Practic nu trece nici o săptămână în care, cu o ocazie sau alta, să nu răsfoiesc un volum de Eminescu sau despre Eminescu. Parcă-i cunosc opera și biografia, dar când stau și mă gândesc mai bine, recunosc, rușinat, că poetul este pentru mine un mare anonim. Dacă m-ar întreba cineva ce sentimente am eu față de Eminescu, aș răspunde fără ezitare: un dureros sentiment de rușine. Nu admirație religioasă, ci rușine. Un fel de rușine amestecată cu un tot atât de dureros complex al inferiorității intelectuale. Citesc opera lui politică și constat că astăzi, aici, în R. Moldova, zona unde Eminescu este zeificat fără scrupule, poetul nu are concurenți în ale gândirii. Nu avem filozofi care l-ar întrece pe filozoful Eminescu, nu avem ziariști care l-ar întrece pe ziaristul Eminescu, în schimb, avem batalioane de nulități agresive care-și afișează amorul zgomotos față de „poetul nepereche”. Acest calificativ – „poetul nepereche” – preluat, dacă nu greșesc, de la Călinescu, este folosit obsesiv anume de acei care n-au călcat nici o dată pragul gândirii lui Eminescu. Această liotă de pigmei diletanți, funcționărași cu probleme de spirit, servesc publicului un Eminescu contrafăcut, îl vând „fără accize” intelectuale prin adunări festive și la jubilee leșinate, îl vând fără impozit de rușine și bun-simț. Drama unui mare creator este consumată prin sintagme răsuflate și debile gen „tristul poet”, fără să se conștientizeze faptul că Eminescu a creat de fapt cea mai luminoasă operă din câte au fost create vreodată pe „pământul vechii Dacii, când mai mare, când mai mic”.

Loading...


Nu numai actorași de mâna a doua, nu numai profesoare bătrâne și sentimentale, nu numai liceene crude și lacrimogene, dar și oameni serioși, cu mari grade științifice, nu rezistă în fața lui Eminescu și pică în faze de delir tragicomic, manifestă o admirație epileptică față de el, se zbat în accese de nevroză patriotică și pășunistă. Și toate acestea se întâmplă nu în interiorul gândirii lui Eminescu, ci la porțile gândirii lui: puțini sunt cei care au reușit să treacă aceste porți și dacă le-au trecut, ei nu mai pot vorbi spumos despre Eminescu, ei refuză, în egală măsură, urletele patriotice, lirismul blond și meditația cheală.

Mă tem că anul acesta, Anul Eminescu, va deveni un an în care poetul va fi batjocorit la „scară națională”. Fonfii și flecarii de diferite mărimi și culori politice vor cădea în lungi depresii de „iubire de Eminescu”, vor organiza simpozioane savante – fericite prilejuri pentru bolboroseli convalescente, încheiate cu zgomotoase spectacole bahice. Mă tem că și acest an Eminescu va deveni nu subiect și obiect, ci doar prilej; el va fi lăsat într-o parte să ne disprețuiască și în continuare „nemuritor și rece”, iar noi vom dănțui cu pași debili și vom miorlăi cu glasuri umede la poarta gândirii lui. Mă tem că în anul acesta vom demonstra o cumplită nerușine față de Eminescu și, în loc să mai facem un pas spre a-l cunoaște, vom da spectacole urâte de idolatrie machiavelică.

Adevărul e că astăzi lumea noastră e tot mai străină de Eminescu: „grație” eforturilor funcționarilor literari, Eminescu a fost transformat într-un poet festiv, omagiat cu prilejul diferitelor „date rotunde”. Nu vrem să recunoaștem că astăzi Eminescu este mai puțin citit decât până la 1989, că astăzi tineretul nu-l mai citește pe Eminescu, cu excepția celor câteva poezii obligatorii din programele școlare. Din cauza festivităților zgomotoase și siropoase, la care participă „factori de decizie” și „persoane de vârf”, Eminescu a fost transformat cu bună știință într-un poet oficial, pus în slujba intereselor statului. Când Gr. Vieru scria cu mulți ani în urmă despre opera lui Eminescu „Iar de n-au s-audă dânșii/ Al străvechii slove bucium/ Așezați-mi-o ca pernă/ Cu toți codrii ei în zbucium” a intuit cu o rară capacitate vizionară dezastrul spiritual la care am ajuns astăzi. Pe de o parte, detractorii lui Eminescu, pe de altă parte, necunoscătorii lui Eminescu și, deasupra acestora, - mititeii care nu au sentimentul rușinii față de Eminescu, toți aceștia, luați împreună, îl fac pe poet tot mai anonim și mai inaccesibil. Generația „coca-cola”, a „nirvanelor” și a „zdob și zdup”-ului nu mai aude al străvechii slove bucium; mă doare inima când mă gândesc că Eminescu a rămas doar pentru noi, generația sentimentală cu gusturi vetuste, a naționaliștilor și patrioților ieșiți din modă, care ne oblojim umilința istorică cu gândul că ne mântuim prin Eminescu. Eu nu mai cred că „băiatul meu ori fata” vor citi mai departe „ce n-a reușit nici tata” din cartea lui Eminescu pe care le-o lăsăm deschisă, ca moștenire. Nu cred, fiindcă – de ce să mințim – noi nu le lăsăm urmașilor noștri un Eminescu cu cartea deschisă, dar le lăsăm numai sunetul de fanfare festive, izul puturos și acru al bețiilor jubiliare, admirația religioasă simulată, epilepsia pășunistă, nevroza patriotardă și nerușinea față de Eminescu.

Dacă în locul banilor tocați pentru festivitățile jubiliare s-ar cumpăra niște cărți de Eminescu care ar nimeri într-o amărâtă bibliotecă școlară dintr-un „sat uitat”, dacă un poet, în loc să-și chișe ochii de admirație schizofrenică simulată, ar ține pe gratis un curs special „Eminescu” în acel „sat uitat”, dacă diferite societăți de caritate și binefacere, în loc de tonele de terfe aduse din Occident, ar dărui „celor mai triști ca noi” câte un volum de Eminescu, într-un cuvânt, dacă am avea un strop de rușine față de memoria poetului, ca om și creator, atunci ar trebui să încercăm să-l scoatem pe Eminescu din zona nocivă a festivităților oficiale covăsite și să-l repunem în fluxul gândirii istorice a neamului din care facem parte.

Bineînțeles, dacă acest neam mai există încă așa cum l-a vrut Eminescu și dacă acest flux al gândirii istorice nu s-a înnămolit cu totul din pricina iresponsabilității noastre nepereche față de noi înșine.  

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 10 August 2020, ora: 14:18

„Pro Moldova” supărată foc după ce Pavel Filip a anunțat că vrea discuții dintre PDM, PSRM și PAS+PPDA

„Pro Moldova” supărată foc după ce Pavel Filip a anunțat că vrea discuții dintre PDM, PSRM și PAS+PPDA

„PDM își declină responsabilitate pentru actul guvernării”, anunță Pro Moldova într-un comunicat de presă, după ce Pavel Filip a făcut un apel la dialog către PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 10 August 2020, ora: 12:44

România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat; Republica Moldova - în zona galbenă

România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat; Republica Moldova - în zona galbenă

Autorităţile sanitare din România au actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, în zona galbenă (carantină 14 zile) intrând şi Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 August 2020, ora: 10:03

opinie Nicolae Negru: „Reputația lui Lukașenko nu este pătată de acuzațiii de corupție, el nu a fost prins luând „kuleoașe” de la oligarhi nici locali, nici ruși, ca Dodon”

Nicolae Negru: „Reputația lui Lukașenko nu este pătată de acuzațiii de corupție, el nu a fost prins luând „kuleoașe” de la oligarhi nici locali, nici ruși, ca Dodon”

Aleksandr Lukașenko rămâne președinte al Belarusului și nici nu era de așteptat ca „alegerile” organizate de el să le câtige altcineva.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 August 2020, ora: 08:49

Igor Dodon își dorește la Chișinău o dictatură după modelul Belarusului

Igor Dodon își dorește la Chișinău o dictatură după modelul Belarusului

Dodon și-a exprimat dorința în acest sens, miercuri (aprilie 2018), în cadrul unei întrevederi cu omologul său din Minsk, Aleksandr Lukașenko, supranumit „ultimul dictator al Europei”.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 10 August 2020, ora: 07:54

De ce România are o scădere economica mult mai mică decât celelalte ţări europene, spre surprinderea tuturor analiştilor?

De ce România are o scădere economica mult mai mică decât celelalte ţări europene, spre surprinderea tuturor analiştilor?

Cei 1,2 milioane de români care lucrează în afară şi care s-au refugiat în ţară de frica coronavirus (şi pe care nu-i voiam) au salvat consumul şi guvernul Orban de la un faliment economic

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 10 August 2020, ora: 07:23

Cel puţin şapte oameni au murit în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale produse pe insula Evia din Grecia

Cel puţin şapte oameni au murit în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale produse pe insula Evia din Grecia

Cel puţin şapte oameni au murit în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale şi furtunile cu descărcări electrice produse pe insula Evia, în timpul weekendului, au anunţat duminică oficiali eleni citaţi de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 10 August 2020, ora: 07:17

Ce ştim cert despre noul coronavirus la şase luni de la izbucnirea pandemiei. COVID-19, de 10 ori mai mortal decât virusul gripal

Ce ştim cert despre noul coronavirus la şase luni de la izbucnirea pandemiei. COVID-19, de 10 ori mai mortal decât virusul gripal

Considerat la început un virus respirator obişnuit, SARS-CoV-2 s-a dovedit a fi mult mai periculos decât fusese estimat iniţial de către specialişti. Mai ales pentru pacienţii cu boli cronice. Acum, COVID-19 are peste 30 de simptome identificate şi încă multe secrete.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 10 August 2020, ora: 04:29

A doua economie a lumii revine în forță, după criza generată de pandemie. Exporturile Chinei au crescut neaşteptat în iulie

A doua economie a lumii revine în forță, după criza generată de pandemie. Exporturile Chinei au crescut neaşteptat în iulie

Exporturile Chinei au crescut neaşteptat în iulie, cu 7,2%, au anunţat autorităţile de la Beijing, în condiţiile în care a doua economie mondială se redresează în urma efectelor pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 August 2020, ora: 03:39

Cutremur de magnitudine însemnată, luni dimineața, în România

Cutremur de magnitudine însemnată, luni dimineața, în România

Un cutremur s-a produs, luni dimineața, în România.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 10 August 2020, ora: 02:39

De ce a renunțat Rusia la Crimeea acum 60 de ani?

De ce a renunțat Rusia la Crimeea acum 60 de ani?

Peninsula Crimeea a făcut parte din Rusia începând cu anul 1783, când imperiul țarist o anexează în urma înfrângerii forțelor otomane, până în 1954, când guvernul sovietic decide transferarea Crimeii de sub autoritatea Republicii...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 10 August 2020, ora: 01:38

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

Deputatul Iurie Reniță face publice mai multe dovezi din care rezultă că deputații socialiști Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja, ar fi primit bani de la „Exclusiv Media” SRL, companie implicată în spălarea de bani din Federația...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 10 August 2020, ora: 00:46

10 august 1919 - Marea adunare populară a tuturor bănățenilor care consfințesc UNIREA BANATULUI cu România

10 august 1919 - Marea adunare populară a tuturor bănățenilor care consfințesc UNIREA BANATULUI cu România

Unirea Banatului cu România a fost proclamată pe 1 decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Preluarea de facto și de jure a administrație Banatului de către autoritățile românești s-a desfășurat cu întârziere și cu mare greutate, datorită...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 August 2020, ora: 00:15

Piața petrolieră lovită de criză: Reducere a activelor de 50 de miliarde de dolari pentru primele cinci companii

Piața petrolieră lovită de criză: Reducere a activelor de 50 de miliarde de dolari pentru primele cinci companii

Criza generată de coronavirus a afectat puternic piața petrolieră, primele cinci mari companii din domeniu reducând activele și producția cu aproape 50 de miliarde de dolari, respectiv cu un milion de barili pe zi. Dintre cele mai mari cinci companii petroliere, una singură nu a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 10 August 2020, ora: 00:07 de Mariana S. Țăranu

Primele zile şi întâii „eroi” ai Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti

Primele zile şi întâii „eroi” ai Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti

Moldova sovietică a fost reprezentată oficial pentru prima dată de către o spioană, care denunţa legionarii, poliţiştii şi militarii români, pentru ca aceştia să fie arestaţi de bolşevici

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)