Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Actualitate 4 Decembrie 2017, ora 04:09    Din editia print

Nerușinatul

Marime Font

 
 
 

Educația în familiile simple de la țară 
avea la bază simțul rușinii.
Expresiile mai des întâlnite în sfaturile părintești 
sunt: „Vezi, să nu mă faci de rușine”
sau „Să nu te faci de rușine în fața neamurilor”.  

Într-o zi de duminică, orașul nostru drag, Chișinău, a fost cuprins de referendumul pus la cale de socialiștii lui Dodon și Greceanîi. Dacă rezultatele plebiscitului sunt cunoscute de toți, despre comportamentul socialiștilor după referendum ar trebui să reflectăm puţin.

Aproape toate posturile TV au anunţat cu lux de amănunte cât de nerușinați sunt cei care au organizat referendumul. În seara zilei de 19 noiembrie, la sediul PSRM de pe strada Columna, au venit tineri, patrioți înflăcărați, şi au scandat: „Întoarceţi cele 10 milioane de lei în buget! Cheltuielile au fost zadarnice! Referendumul roșu a căzut!”. În fața acestor tineri a ieșit însuși Ivan Ceban, care a vorbit foarte urât, utilizând expresii necenzurate rusești. Fiind înfuriat, aproape că a lovit un tânăr din mulţime…Adevărul doare, tovarășe Ivan Ceban! Ați pierdut referendumul și, odată cu el, ați pierdut orice rușine! Strigaţi, gesticulaţi şi vă opintiţi ca să demonstraţi că nu e ultimul referendum… Vor mai urma, ziceţi, căci rușinea este un mare deficit pentru voi, cei de-alde Dodon, Ceban, Țârdea, Bolea sau Țurcan. Voi nu cunoaşteţi limite bunului simţ!

Un Ivan Ceban, care e umbra și mapa lui Dodon, a venit la vot cu întreaga familie. Aici nerușinarea și mancurtismul cebanului a atins apogeul. Ținându-și copilul de vreo patru ani în brațe, l-a întrebat: „Kakoi hoceși videți tvoi gorod?” (Cum vrei să fie oraşul tău? - rus.) Micuţa, probabil, a fost învățată de acasă ce să răspundă, tot în rusă și, curajoasă, a răspuns: „Hociu ctobî on bîl cistîi” (Vreau ca oraşul să fie curat - rus.).
Interesant, la ce periferie a capitalei locuiește familia lui Ivan Ceban, dacă acel copil inocent știe în limba rusă că ceva nu-i curat… Deşi acest lucru nu are prea mare importanţă atâta timp cât nerușinatul de Ceban și-a pierdut orice decență.

Despre Dodon nu mai ai ce spune, după ce o Basarabie întreagă, dar și toată România vorbesc despre comportamentul nerușinat al acestuia. Am aflat din mass-media şi cu ce s-a ocupat președintele (ales) în ziua referendumului. El nici n-a așteptat rezultatele plebiscitului și a plecat cu nişte prieteni ruși la vila din Condrița.

Acolo viață, fraților! Porcul tăiat, pârlit și spălat l-a impresionat pe un rus (prietenul lui Dodon), care înfuleca șorici, de parcă era chiar la „pomana porcului”. Dodon, președintele onorabil, a încins un „praznic” de mai mare dragul, cu imnul Rusiei cântat de ruși în beciul vilei prezidenţiale. Apoi, hai cu ATV: Moldova e a mea, Condrița e a mea, Codrii sunt ai mei şi toate alea sunt ale mele. Astea spunea expresia feței lucitoare a dragului şi neruşinatului nostru președinte.

După cum se știe, la Condrița este Reședința președintelui pe perioada mandatului, dar acest om fără scrupule face acolo ba o zi de naștere, ba un botez, ba un bairam cu rușii și porci. El, boierul de la Sadova, se simte stăpân, un fel de feudal fără feudă…
Nerușinații noștri nu sunt mulți, dar sunt vizibili. Şi ei ne învaţă de pe ecranele azurii cum să trăim, cum să nu murim de foame, cum să-i alegem în funcţii mai departe, cum să spunem minciuni și să nu roșim, cum să furăm și să nu ajungem la CNA. Așa modele are în Basarabia generația tânără a sec. al XXI-lea. Tocmai de aceea tinerii noştri pleacă și vor pleca de aici.

Rușinea a devenit un viciu, iar nerușinatul îmbracă haina viciului acestuia pentru totdeauna. Nu și-o mai poate schimba.

Alexandra Tănase  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md