Actualitate

Neue Zürcher Zeitung: Lângă Putin toate locurile sunt ocupate

În acest an, mii tineri ruși au decis să sărbătorească Ziua națională de 12 iunie într-un mod special – demonstrand împotriva guvernului. Având în vedere represiunea pe scară largă în Rusia, curajul lor este impresionant. Organizatorii acțiunilor stradale au anunțat că vor să protesteze astfel împotriva corupției. Dar furia contra elitei îmbogățite ilicit a devenit un element unificator al manifestanților. De fapt, este vorba despre mult mai mult.

Principala întrebare este dacă în autocrația creata de Putin este loc pentru competiție politică, sau rolul cetățenilor ruși este cel de participanți la cultul etern al regimului Putin. Următoarele alegeri prezidențiale în Rusia vor avea loc peste nouă luni. În opinia Kremlinului, scrutnul va fi doar o formalitate pentru prelungirea actualului guvern. Nimeni nu se îndoiește că Putin va obține un al patrulea mandat, oferindu-i astfel un sfert de secol de putere, aproape cât dictatorul Stalin.

Desigur, Putin va crea o fațadă pseudo-democratica în martie anul viitor. Eternii contracandidati cum ar fi liderul comunist Gennadi Ziuganov și ultra-naționalistul Vladimir Jirinovski cu siguranta ca vor participa din nou la alegeri. Dar ei de mult timp sunt deja parte a sistemului, bucuroși ca stau la adapatoarea Kremlinului. Singurul politician care lupta cu risc pentru propria viata ca sa schimbe ceva este Navalnîi. Se pare că alegerile prezidențiale el nu are nicio șansă, dar Navalnîi a reușit ceea ce timp de mai mulți ani, nu au putut face toți ceilalți politicieni din tabăra democrată: sa sparga zidul de apatie și sa mobilizeze cetățenii nemulțumiți, chiar și pe cei care nu au fost niciodată interesati de politică.

Fără îndoială, este un succes faptul ca Navalnîi a reușit să organizeze proteste în aproximativ 200 de orașe din Rusia. Cu toate acestea, nu este suficient pentru a clatina regimul lui Putin. În ultimul val mare de proteste din Rusia, în 2011-2012, în stradă au ieșit mult mai mulți oameni, dar regimul lui Putin a rezistat cu succes. Cu toate acestea, reacția recenta a autorităților trădeaza o anumită nervozitate.

Din cauza lui Navalnîi autoritățile se confruntă cu o dilemă. Pe de o parte, ele nu vor să-l transforme într-un martir, pe de altă parte, ar dori să evite o escaladare a protestelor. În consecință, autoritățile, în special la Moscova și Sankt Petersburg, au ordonat arestări în masă. Însa cei mai mulți dintre cei reținuți au rămas după gratii doar câteva ore, și chiar Navalnîi a suferit relativ puțin, fiind arestat pentru 30 de zile.

El știe despre dilema lui Putin și a provocat în mod deliberat arestarea sa luni. Faptul că Kremlinul știe să răspundă numai cu represiune, în mod clar vorbește despre starea sa de paranoia. Dacă Putin era într-adevăr un „patriarh” absolut al țării și poporului său, așa cum îl prezinta propaganda de stat, el ar putea permite cu ușurință lui Navalnîi să candideze la alegeri și să garanteze opozitiei dreptul de a demonstra pasnic în strada. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *