Europa Culturii

Neues Museum din Berlin, redeschis pentru vizitatori

Neues Museum (Noul Muzeu) din Berlin, distrus de bombardamentele aliatilor, s-a redeschis, saptamana trecuta, renovat in intregime si avand printre capodoperele sale un bust al reginei Nefertiti. Situat in partea veche a Berlinului de Est, Neues Museum face parte din cele cinci muzee din „Insula Muzeelor” – atractia capitalei germane, inclusa in patrimoniul UNESCO in 1999 – si expune aproape 9000 de piese de colectie, majoritatea preistorice si din antichitate. Astfel, este pentru prima data dupa 1939 cand toate cele cinci muzee ale insulei sunt deschise.

Inaugurat in 1859, bombardat la sfarsitul razboiului si parasit sub regimul comunist al RDG, Neues Museum a fost renovat de arhitectul britanic David Chipperfield. Sase ani de munca si un buget de 212 milioane de euro au avut ca rezultat o constructie neoclasica cu un interior luminos, unde formele moderne arata urme ale istoriei, precum si urme de gloante si obuze, intr-un decor de marmura si beton. Atractia turistica majora o constituie bustul reginei Nefertiti. O sala cu cupola este rezervata acestei bijuterii vechi de 34 de secole, descoperita de arheologul Ludwig Borchardt pe malurile Nilului, in 1912.

De o frumusete legendara, bustul, adesea supranumit „Mona Lisa egipteana”, o reprezinta pe sotia regala a faraonului Akhenaton, avand un gat gratios, capul acoperit cu o tiara si ochiul stang lipsa – un mister ramas neelucidat. Bustul este plasat intr-o vitrina de sticla cu o inaltime de patru metri. Colectia egipteana, una dintre cele mai importante cinci din lume, ocupa o buna parte din expozitie, care se intinde pe 8000 de metri patrati. Insa „muzeul nu este construit doar pentru Nefertiti, e un palat al arheologiei”, a subliniat directorul colectiei de obiecte preistorice, Andreas Wemhoff.

Neues Museum (http://www.neues-museum.de) detine foarte multe piese rare, printre care si craniul unui copil din epoca Neanderthal. Cel mai vechi obiect din muzeu este o bucata de silex veche de 700.000 de ani. Aici se afla si o parte din colectia germanului Heinrich Schliemann, arheolog din secolul al XIX-lea, care si-a consacrat viata cercetarii siturilor descrise in „Iliada” lui Homer. Oficialii germani considera ziua inaugurarii ca un moment extrem de important pentru cultura din intreaga lume. Restaurarea face parte dintr-un proiect mult mai amplu, in care au fost incluse alte doua muzee ce sunt in prezent complet renovate. Totodata, lucrarile la faimosul Pergamon Museum vor dura pana la jumatatea anului 2020.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *