Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Externe 17 Iulie 2016, ora 11:30

New York Times: Criza din Turcia va afecta încrederea SUA, perturbând eforturile americane în Orientul Mijlociu

Marime Font

Criza politică din Turcia, stat membru NATO confruntat cu o tentativă de lovitură de stat, va afecta încrederea SUA în preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, perturbînd eforturile de soluţionare a crizelor din Orientul Mijlociu, comentează ziarul The New York Times, citat de Mediafax și MOLDPRES.

"În contextul tuturor crizelor din Orientul Mijlociu, Administraţia Barack Obama găsea confort în faptul că exista un lider politic de încredere, ales în mod democratic, un partener loial în cadrul NATO pe care Washingtonul se putea baza - preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Indiferent de modul în care tentativa de lovitură de stat împotriva lui Recep Erdogan ar evolua în următoarele ore şi zile, această certitudine este zdruncinată", notează David E. Sanger, editorialist al ziarului The New York Times, într-un material intitulat "Statele Unite sînt pe un teren instabil din cauza revoltei contra lui Erdogan".

Deşi tentativa de lovitură de stat a eşuat, Turcia a devenit brusc o altă ţară instabilă, într-o regiune marcată de crize. "Aproape sigur, Recep Erdogan va iniţia o curăţare a cadrelor implicate în complot şi probabil va căuta şi alţi contestatari ai autorităţii sale, prelungind seria de măsuri radicale care a şocat mulţi aliaţi ai Turciei din cadrul NATO", adaugă cotidianul american."Evenimentele de vineri lasă în suspans unele dintre principalele priorităţi ale Statelor Unite şi Europei, care se bazează pe Turcia în combaterea reţelei Stat Islamic, în limitarea afluxului de imigranţi din Siria şi în găzduirea serviciilor de spionaj americane şi a efectivelor NATO care depun eforturi pentru oprirea crizelor din Orientul Mijlociu", subliniază NYT.

"Tentativa de lovitură de stat generează o dilemă pentru Statele Unite şi pentru ţările europene: să susţină un complot nedemocratic ori un lider politic din ce în ce mai nedemocratic?", apreciază Richard Haass, preşedintele Institutului de analize Consiliul pentru Relaţii Externe (CFR). Pentru mulţi membri ai Administraţiei de la Washington, această dilemă este în plan secund, principala preocupare fiind dacă Turcia va fi un partener de încredere în combaterea organizaţiei teroriste Stat Islamic, o ţară care să găzduiască trupe americane şi un interlocutor stabil în cea mai volatilă regiune a lumii.

"Riscul este ca această spirală a violenţelor să scape de sub control şi să se transforme într-un război civil", atrage atenţia Eric Edelman, fost ambasador american în Turcia.

În ultimii ani, acţiunile de reprimare a opoziţiei aplicate de Administraţia Erdogan au deranjat din ce în ce mai mult aliaţii din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

"Ţările europene au multe motive de preocupare, dat fiind că în urmă cu doar cîteva luni au semnat un acord cu Recep Erdogan prin care oferă Turciei şase miliarde de dolari pentru găzduirea imigranţilor sirieni şi oprirea trecerii lor spre Occident", subliniază NYT.

"Prelungirea instabilităţii în Turcia va bloca eforturile secretarului de Stat american, John Kerry, de aplicare a armistiţiului în Siria şi riscă să ameninţe capacitatea SUA de a efectua operaţiuni din Baza militară Incirlik (sudul Turciei), de unde sînt lansate raidurile contra reţelei teroriste Stat Islamic", concluzionează NYT.

MOLDPRES

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul