Astăzi 10 Decembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:28
Abonamente

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora 07:44

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

Marime Font

La Moscova a avut loc ședința Consiliului de Miniștri al Statului Unional. Pe ordinea de zi a figurat discutarea planurilor privind aprofundarea integrării. Deocamdată "în ceea ce privește o serie de 'foi de drum' problemele sunt nesoluționate", recunoaște partea belarusă, potrivit publicației ruse Nezavisimaia Gazeta, preluată de Rador.

Ședința guvernului unional a avut loc marți, 19 noiembrie, la Moscova. Aceasta este prima ședință după ce în decembrie 2018 Dmitri Medvedev făcuse apel la colegii belaruși la o integrare mai profundă și a declarat că doar în acest caz Republica Belarus va putea pune în discuție problemele referitoare a sprijinul financiar. De atunci părțile nu au mai avut nicio ședință. Înaintea ședinței de ieri, primul ministru belarus, Serghei Rumas, a atras atenția asupra abaterii de la "regulamentul în exercițiu".

"Cred că este foarte important să menținem o regularitate clară a întâlnirilor noastre în acest format, cu atât mai mult cu cât la mijlocul acestui an s-a luat o hotărâre foarte importantă referitoare la aprofundarea integrării economice", a remarcat Rumas.


Pe ordinea de zi a Consiliului de Miniștri al Statului Unional s-au aflat două pachete. Primul pachet de probleme a cuprins un număr de 14 probleme stringente, dintre care amintim rezultatele colaborării economice, execuția bugetului unional, problemele constituirii spațiului unic de migrație și a sistemului unic de transport. În al doilea pachet de probleme s-a convenit să fie analizate aspecte ale colaborării strategice, în special stadiul de pregătire al "foilor de drum", care sunt anexate la programul de acțiuni privind realizarea tratatului privind Statul Unional.

Premierii rus și belarus au parafat proiectul pe 6 septembrie, iar specialiștii de ambele părți au trecut la pregătirea celor 31 de "foi de drum" care prevăd apropierea, unificarea și armonizarea în ceea ce privește principalele direcții social-economice.

Se preconiza ca documentele să fi pregătite pentru semnare pentru data de 8 decembrie - zi în care se marchează împlinirea a 20 de ani de la semnarea Tratatului privind crearea Statului Unional. Potrivit informațiilor deținute de Rumas, în documente există poziții "nereglementate", însă nu sunt "nesoluționabile"; în special în ceea ce privește petrolul și gazele și Codul Fiscal. Serghei Rumas nu are nicio îndoială că, dacă la nivel de premieri nu se va reuși să se ajungă la o înțelegere, șefii de stat vor găsi sigur o "soluție".

Cu toate acestea, președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a izbucnit în tirade furioase la adresa celei mai apropiate aliate. El a declarat că nu va avea loc nicio semnare dacă Minskul și Moscova nu vor ajunge la o înțelegere în legătură cu problemele litigioase - livrările de petrol și gaze, anularea restricțiilor comerciale și condiții egale de gospodărire. În caz contrar nu ne trebuie o asemenea alianță, a declarat Lukașenko.

Marți, la ședința de guvern, lui Rumas nu i-a rămas nimic altceva decât să se mențină pe linia trasată de șeful statului și a recunoscut că "nu totul mergea pur și simplu conform prevederilor acestor 'foi de drum'", că în cursul dezbaterii părțile au exprimat "idei diametral opuse integrării", iar în legătură cu o serie de "foi de parcurs" rămân întrebări nerezolvate.

"Vreau să subliniez că poziția noastră la negocieri a fost clară și consecventă. Integrarea pe viitor este posibilă numai în legătură cu soluționarea problemelor celor mai stringente ale cooperării economice bilaterale - includem aici formarea prețurilor la petrol și gaze, barierele în ceea ce privește accesul mărfurilor pe piețele interne și naționale, condițiile de sprijinire a producătorilor, inclusiv prin subvenții", a avertizat premierul belarus pe omologul său rus.

După cum a declarat Rumas, "foile de drum" pregătite deja nu conțin deocamdată răspunsuri la întrebările pe care Minsk-ul le consideră ca fiind cele mai importante. Ele "rămân până în prezent, dacă se poate spune așa, între paranteze", a mărturisit el. Chiar dacă esența este înțeleasă în același fel, în legătură cu termenul de execuție există divergențe. Premierul belarus se referea, probabil, la data primirii compensației de la punerea în aplicare a manevrei fiscale în domeniul petrolului, care crește treptat costul petrolului pentru rafinăriile din Republica Belarus și privează bugetul de taxe vamale al republicii.

"Pentru Republica Belarus capătă o importanță deosebită condițiile de funcționare a economiei în 2020, deoarece consecințele de realizare, în Federația Rusă, a manevrei fiscale, au pentru Republica Belarus un efect negativ în creștere", a spus el. Și, deși premierul belarus s-a exprimat la figurat în debutul ședinței, menționând faptul că nu există "ceață" în relațiile dintre cele două țări, este evident că în relațiile bilaterale ruso-belaruse există totuși "ceață".

Experții de la Minsk sunt înclinați să creadă că la începutul lunii decembrie părțile ori, într-adevăr, nu vor semna nimic, ori vor semna ceva nesemnificativ. Ei nu cred foarte mult în probabilitatea să fie luate unele decizii importante în condițiile unei asemenea multitudini de divergențe de păreri. În același timp, autoritățile belaruse demonstrează prin toate modalitățile încrederea în propriile forțe, încrederea că vor rezista și fără sprijinul rusesc.

Analiștii locali nu exclud faptul că încrederea de care dă dovadă Aleksandr Lukașenko va duce în cele din urmă la dezghețarea relațiilor cu UE și cu SUA. Acest lucru nu a adus încă dividende deosebite, însă totuși nu este exclus ca el să primească unele promisiuni în cazul în care relațiilor cu Rusia să se agraveze în continuare.

https://www.hotnews.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 08:06

Anatol Ţăranu crede că marea speranţă a unioniştilor este Octavian Ţîcu

Anatol Ţăranu crede că marea speranţă a unioniştilor este Octavian Ţîcu

Anatol Ţăranu consideră că încă nu s-au copt toate premisele pentru ca toate formaţiunile unioniste din ţară să se coaguleze.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 10 Decembrie 2019, ora: 07:00

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 10 DECEMBRIE 2019. LEII IAU DECIZII SENTIMENTALE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 10 DECEMBRIE 2019. LEII IAU DECIZII SENTIMENTALE

Horoscopul zilei de 10 decembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 10 decembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 10...

( ) Citeşte tot articolul

Auto 10 Decembrie 2019, ora: 05:34

Mai bună decât electricele: nou record de autonomie pentru Hyundai Nexo

Mai bună decât electricele: nou record de autonomie pentru Hyundai Nexo

Multe voci spun că mașinile cu hidrogen sunt viitorul, iar recordul stabilit recent de Hyundai aduce un plus de credibilitate acestei teorii.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 10 Decembrie 2019, ora: 00:59 de Mihai Taşcă

documente PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic

PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 10 Decembrie 2019, ora: 00:10

(FOTO DIN ARHIVĂ) Cum dansa „MOLDOVANUL” comunist Iurie Muntean HORA UNIRII

(FOTO DIN ARHIVĂ) Cum dansa „MOLDOVANUL” comunist Iurie Muntean HORA UNIRII

Acum paisprezece ani, un grup de oameni de afaceri şi ziarişti au participat la lucrările Consiliului Mondial Român de la Atlanta, SUA. Reamintim că din delegaţia basarabeană făcea parte şi Iurie Muntean(u) - astăzi „lider de partid”, fost înalt funcţionar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 21:27

Viorel Morari a atacat în instanța de judecată decizia de a fi delegat la Procuratura Generală

Viorel Morari a atacat în instanța de judecată decizia de a fi delegat la Procuratura Generală

 Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, suspendat astăzi din funcție și delegat în cadrul Procuraturii Generale (PG) de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar și efectuarea unui control asupra activității Procuraturii Anticorupție (PA) de către noul șef...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 19:01

Zodii care au noroc în 2020

Zodii care au noroc în 2020

Anul 2020 se anunţă a fi unul senzaţional, cel puţin pentru unele zodii, întrucât pe 3 decembrie Jupiter, planeta norocului, va intra în Capricorn, unde va rămâne pentru doi ani şi jumătate. Lângă el va fi şi Saturn, cunoscut drept planeta ghinionului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 18:14

Cum să-ți protejezi coloana de frig. Afecțiunile dureroase se agravează în timpul sezonului rece

Cum să-ți protejezi coloana de frig. Afecțiunile dureroase se agravează în timpul sezonului rece

Cum să-ți protejezi coloana de frig. Potrivit dr. Mihaela Parnia, specialist în recuperare medicală, spondiloza, hernia de disc, cifoza, scolioza, discopatia și alte câteva afecțiuni care provoacă dureri de spate pot fi agravate de temperaturile scăzute. Aceasta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 18:12

VIDEO// Un troleibuz s-a tamponat cu un autobuz, în sectorul Botanica. Cel puțin 15 troleibuze, blocate în trafic

VIDEO// Un troleibuz s-a tamponat cu un autobuz, în sectorul Botanica. Cel puțin 15 troleibuze, blocate în trafic

Un troleibuz s-a tamponat cu un microbuz, în sectorul Botanica. Totul s-a întâmplat cu puțin timp în urmă, pe bulevardul Decebal, în apropiere de centrul comercial Jumbo. Imaginile de la fața locului au fost expediate la adresa redacției noastre de către un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 18:02

Maioneză de post. Aşa se prepară maioneză de post! Este mult mai sănătoasă decât cea cu ou. Rețetă

Maioneză de post. Aşa se prepară maioneză de post! Este mult mai sănătoasă decât cea cu ou. Rețetă

 Dacă aveţi poftă de maioneză, nutriţioniştii va sfătuiesc să o preparaţi în casă, din ouă proaspete şi ulei de măsline. Evitaţi ouăle de rată, fiindcă pot vehicula Salmonella. Utilizaţi zeamă de lămâie stoarsă pe loc, nu acid citric sau suc de lămâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 17:59

Pentru ce au fost condamnați doi hackeri români la zeci de ani de închisoare în SUA

Pentru ce au fost condamnați doi hackeri români la zeci de ani de închisoare în SUA

Doi hackeri români au fost condamnaţi la închisoare de către un judecător federal din Statele Unite, după ce au lansat o serie de atacuri cibernetice în urma cărora mii de calculatoare au fost afectate în întreaga lume, relatează site-ul de ştiri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 15:40

Parlamentarii români discută despre reducerea TVA de la 19% la 16%

Parlamentarii români discută despre reducerea TVA de la 19% la 16%

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, luni, introducerea pe ordinea de zi a unei propuneri legislative a liderului deputaţilor liberali, Florin Roman, referitoare la reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020, în timp ce propunerile PMP privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 15:29

Proteste în Belarus împotriva ”integrării profunde” cu Rusia

Proteste în Belarus împotriva ”integrării profunde” cu Rusia

Doua actiuni de protest au avut loc in weekendul trecut în capitala Belarusului împotriva ”integrării profunde” cu Rusia. Actiunile nu au fost autorizate, dar politia nu a intervenit, mitingul fiind organizat în mod pașni, fără ca vreo persoana sa fie reținuta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 14:09

Corneliu Popovici: Manualele de Istorie a Românilor sunt infectate de un „etnocentrism” perimat

Corneliu Popovici: Manualele de Istorie a Românilor sunt infectate de un „etnocentrism” perimat

Autorul de manuale de istorie integrată în variantă comunistă, Corneliu Popovici (foto), imediat după instalarea în fotoliul de ministru, a vorbit la Sputnik despre intenția de a schimba denumirea cursului „Istoria Universală și a Românilor”. După spusele oficialului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 13:19

HÎNCEȘTI /// Femeie spulberată de un BMW în timp ce traversa strada

HÎNCEȘTI /// Femeie spulberată de un BMW în timp ce traversa strada

O femeie a murit, după ce a fost lovită de un BMW în timp ce traversa strada. Tragedia a avut loc în această seară, în jurul orei 19:25, pe strada Mihail Kogălniceanu din orașul Hîncești. Potrivit poliției din Hâncești, victima, o femeie în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 13:14

Femeile din Arabia Saudită au voie să intre în restaurante pe aceeași ușă ca și bărbații

Femeile din Arabia Saudită au voie să intre în restaurante pe aceeași ușă ca și bărbații

Guvernul Arabiei Saudite nu va mai solicita ca restaurantele să aibă intrări separate pentru familii și femei, respectiv pentru bărbați singuri, relatează Mediafax citând BBC. Anterior, era obligatoriu să existe o intrare pentru femei și copii și o alta separată pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 13:10

A mâncat usturoi cu miere pe stomacul gol, timp de 7 zile. Efectele au fost peste așteptări!

A mâncat usturoi cu miere pe stomacul gol, timp de 7 zile. Efectele au fost peste așteptări!

Un cățel de usturoi consumat în fiecare zi este extrem de bun pentru sănătatea generală a organismului nostru. Din acest motiv, toți mai mulți români caută rețete speciale bazate pe usturoi. O femeie a combinat mierea cu usturoiul și cu puțin ghimbir și a consumat această...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 9 Decembrie 2019, ora: 13:06

Cum se face coliva. Rețeta tradițională de colivă și originile ei

Cum se face coliva. Rețeta tradițională de colivă și originile ei

Coliva are origini înainte de creștinism, nefiind invenția creștinilor. Originile ei se regăsesc în ritualuri păgâne, mai exact în manifestările mortuare precreștine legate de cultul pământului ca divinitate. Află cum se face coliva.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)