Moldova

Nici O LEGătură cu „Moldconstruct Market”?

Directoarea n-a precizat dacă fiul ex-preşedintelui RM a fost vreodată angajat la „Moldconstruct Market”, refuzând să răspundă la întrebările jurnaliştilor. Pe site-ul „Fincombak”-ului, instituţie unde este preşedinte al Consiliului băncii şi acţionar, Oleg Voronin figurează în continuare ca economist la „Moldconstruct Market”. Totodată, sursele noastre din cadrul companiei, care au solicitat anonimatul, spun că O. Voronin şi-ar fi dat demisia din funcţie la 1 ianuarie 2010, după ce TIMPUL a publicat investigaţii despre tranzacţiile de milioane de euro efectuate peste hotare cu cardul său bancar. Sursele noastre mai spun că Oleg Voronin, ca simplu economist, avea în 2008, la „Moldconstruct Market”, un salariu de vreo 30 mii de lei, la nivelul directorului întreprinderii.

Şefa „Moldconstruct Market” şi-a exprimat indignarea faţă de „campania pornită împotriva întreprinderii, iniţiată de organele statului şi de mass-media”. Ea s-a plâns că, în ultimele şase luni, compania este verificată „neîntemeiat” de CCCEC, Ministerul Finanţelor, Inspectoratul Fiscal, Primărie, ceea ce împiedică activitatea firmei, îi ştirbeşte imaginea, i-a provocat pierderi financiare. A. Şcerbina a respins ca „nefondate” informaţiile precum că „Moldconstruct Market” ar fi intrat nu tocmai legal în posesia terenurilor din str. Ciocârliei din capitală şi că a instalat ilegal bariera la intrarea în cartier. Ea a cerut dreptul la replică instituţiilor mass-media, ameninţând cu judecata. Şefa „Moldconstruct Market” vede în toate „substanţă politică” şi sare în apărarea familiei Voronin. „Menţionarea numelui Voronin în campania declanşată împotriva noastră dă în vileag esenţa acestui proces politic şi anume – începutul răzbunării politice faţă de ex-preşedintele Voronin şi rudele sale”.

Solicitat de TIMPUL, şeful Serviciului Fiscal de Stat, Nicolae Platon, a spus că „Moldconstruct Market” a fost verificată în baza controalelor planificate, aprobate la sfârşitul anului trecut şi că nu este vorba de controale inopinate. Acestea au arătat „unele dezacorduri şi calcule eronate, ca urmare a unor greşeli mecanice, şi nu intenţionate”. Platon a spus că firma a achitat deja la buget impozitele recalculate şi penalităţile, dar nu a precizat suma, invocând secretul comercial. Sursele noastre spun că ar fi vorba de milioane de lei.

Săptămâna trecută, primarul general Dorin Chirtoacă a făcut publice mai multe detalii despre cartierul luxos care ar aparţine familiei Voronin, situat în perimetrul străzilor Ciocârliei şi Pietrarilor din capitală. Potrivit lui, în perioada 1999-2006, patru hectare de pământ (!) din zona respectivă au ajuns, fie gratuit, fie la un preţ de câteva ori mai mic decât cel de piaţă, în posesia a cinci SRL-uri controlate de Oleg Voronin. Printre acestea – „Moldconstruct Market”, „Metal Market”, „Comunicaţii Service”, „Biotex-Com” şi „Comunicaţii Confo”. Potrivit municipalităţii, în total, bugetul public a fost prejudiciat cu peste 100 milioane de lei. CCCEC investighează tranzacţiile, ieri primarul fiind audiat de ofiţeri ca martor în dosar. Tot ieri, bariera de pe strada Ciocârliei a fost demontată, după ce preşedintele interimar, Mihai Ghimpu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai structurilor de forţă.


Foto: Pavel Frei

Potrivit investigaţiilor presei, inclusiv ziarul TIMPUL, „Moldconstruct Market” este înregistrat pe aceeaşi adresă – str. Vasile Alecsandri 79, unde deţine un apartament şi mai multe spaţii nelocuibile familia lui Oleg Voronin. Acolo figurează şi alte firme despre care s-a scris că ar aparţine familiei Voronin. Înregistrată în 2002, la un an de la venirea la putere a comuniştilor, „Moldconstruct Market” a fost în ultimii opt ani campioană la câştigarea licitaţiilor publice pentru proiecte de sute de milioane de lei. Firma a efectuat lucrările de reparaţii şi reconstrucţii la Preşedinţie, Guvern, vila prezidenţială de la Condriţa, pensiunea de stat din Holercani, a construit sala de audienţe a şefului statului, tronsonul de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti etc…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *