Astăzi 24 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 22:22
Abonamente

Externe 20 Septembrie 2011, ora 05:22    Din editia print

Niciodată nivelul securităţii ţării nu a fost mai mare…

Marime Font

Semnarea, acum o săptămână, a Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, prin care în ţara vecină se instalează elementele scutului american antirachetă, este interpretată diferit de actorii politici internaţionali. 

Astfel, dacă Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, consideră că Sistemul e „un element extrem de important pentru securitatea continentului european şi a Americii”, dacă ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că acest acord este „un parteneriat strategic pentru secolul 21”, iar preşedintele român Traian Băsescu a menţionat că „niciodată în istoria României nivelul securităţii ţării nu a fost mai mare”, în estul continentului semnarea acordului a provocat reacţii bolnăvicioase.
„Acest eveniment, se arată într-un comunicat al MAE rus, face şi mai actuală necesitatea de a obţine din partea SUA şi a NATO garanţii că sistemele antirachetă din Europa nu vor fi îndreptate împotriva forţelor strategice nucleare ruse”. Şi dacă MAE rus încearcă să respecte limbajul diplomatic, presa afiliată Kremlinului titrează deschis că scutul american, ale cărui elemente vor fi amplasate şi în Turcia, este asemenea unei anaconde ce înconjoară Rusia. Mai mult, unii analişti ruşi recomandă ca interceptoarele americane din România să fie considerate drept „ţinte privilegiate pentru rachetele ruseşti”... Aceasta, în pofida faptului că atât SUA, cât şi NATO au subliniat în repetate rânduri că scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Ieri, în cadrul unei întâlniri neformale cu presa, Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, a venit cu detalii referitoare la Acordul semnat marţea trecută între SUA şi România, menţionând încă o dată caracterul defensiv al Scutului antirachetă de la Devenselu şi faptul că acesta, sub nicio formă, nu va afecta Republica Moldova. Detalii în materialul de mai jos.

Loading...


(S. Ş.)

Sistemul american din România este unul strict defensiv

Acordul privind amplasarea Sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România constituie baza juridică necesară pentru a permite participarea României la proiectul american de abordare adaptivă în etape a apărării antirachetă în Europa (European Phased Adaptive Approach to Missile Defense- EPAA) şi pentru amplasarea unor elemente ale Sistemului antirachetă american în localitatea Deveselu, jud. Olt. Rolul Acordului e să reglementeze regimul juridic aplicabil întregului spectru de chestiuni ce decurg din instalarea şi funcţionarea Sistemului.


Garanţii ample de securitate pentru România

Preambulul Acordului cuprinde referiri ample la Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA şi dezvoltarea în continuare a acestuia, precum şi la viziunea comună a unui Parteneriat Strategic mai extins şi mai profund, inclusiv dezvoltarea mecanismelor consolidate de consultări politice şi militare pentru a ameliora securitatea reciprocă a părţilor. Textul confirmă angajamentul celor două părţi de a participa la sistemul de apărare antirachetă dezvoltat în cadrul NATO. Sunt menţionate principiile pe care le-a promovat constant România în cadrul NATO în relaţie cu apărarea antirachetă: solidaritatea, principiul indivizibilităţii securităţii, faptul că sistemul NATO antirachetă acoperă întregul teritoriu al Alianţei (spre deosebire de proiectul antirachetă anterior), precum şi populaţiile şi forţele europene ale NATO. E menţionată ideea pentru care atât România, cât şi SUA au militat, şi anume, că sistemul NATO e o misiune-cheie a Alianţei. Practic, după ce Sistemul NATO antirachetă va deveni operaţional, Sistemul din România va fi plasat sub controlul NATO, iar Baza de la Deveselu va deveni o locaţie NATO.

Sunt reconfirmate natura exclusiv defensivă a Sistemului şi conformitatea utilizării sale cu Carta ONU; se afirmă necesitatea de a conjuga şi spori eforturile părţilor în vederea legitimei apărări individuale şi colective, pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale; se spune că ambele ţări derulează o cooperare în domeniul securităţii care nu se reduce la proiectul antirachetă. Se consacră juridic interesele comune în materie de apărare şi se recunoaşte expres că participarea României contribuie direct la creşterea securităţii SUA, a României, a NATO etc. Textul consacră garanţii ample de securitate pentru România, în contextul oferit de NATO şi Tratatul său fondator din 1949, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral, prin specificarea expresă a angajamentului ferm al SUA de a apăra teritoriul României, prin intermediul sistemului antirachetă, atât contra riscurilor reprezentate de proliferarea rachetelor balistice, cât şi contra unui atac efectiv.

Deveselu rămâne o bază românească

Se prevede expres că România va continua să exercite toate atributele suveranităţii asupra Bazei, care este şi rămâne o Bază românească (Acordul nu creează o bază americană în România). Baza este sub comandă românească, exercitată de un Comandant român. Textul include confirmarea expresă a faptului că în Bază nu vor fi întreprinse acţiuni ce ar încălca suveranitatea sau legile statului român şi că toate operaţiunile întreprinse vor respecta cerinţele de protecţie a sănătăţii şi siguranţei publice. De asemenea, toate clădirile, inclusiv cele construite, utilizate, modificate sau îmbunătăţite de forţele SUA, sunt proprietatea României.

Părţile reconfirmă că Sistemul va fi utilizat exclusiv pentru scopuri de legitimă apărare, în conformitate cu dreptul internaţional. E stabilit un mecanism complex şi complet de consultări şi informare privind sistemul de apărarea antirachetă, atât în context NATO, cât şi în plan bilateral. Totodată, se prevede formarea şi instruirea militarilor români în comanda, controlul şi în operarea sistemelor de apărare împotriva rachetelor balistice, inclusiv privind interceptorii, cu scopul de a dobândi cunoştinţe de fond necesare în dezvoltarea aranjamentelor de comandă şi control preplanificate pentru operaţiuni de apărare împotriva rachetelor balistice şi cu privire la funcţionalităţile complete ale sistemelor de apărare împotriva rachetelor balistice. Totodată, este prevăzut acordul SUA pentru înfiinţarea unei poziţii de ofiţer român de legătură în cadrul Comandamentului European al SUA.

Reglementări de Mediu, Sănătate şi Siguranţă

Dispoziţiile cuprind un angajament clar şi expres al părţilor de a asigura protecţia mediului natural şi a sănătăţii umane. Acordul oferă garanţiile necesare că activitatea desfăşurată în Baza de la Deveselu nu pune în pericol sănătatea persoanelor şi mediul înconjurător. Textul reflectă ultimele evoluţii din dreptul mediului - conform principiului precauţiei, părţile angajându-se să aibă o abordare preventivă cu privire la protecţia mediului. Este stipulată posibilitatea ca aceste prevederi să fie dezvoltate în continuare, printr-un Aranjament de Implementare.

Textul prevede că Acordul va fi încheiat pe o perioadă nedeterminată. Acordul este încheiat la nivel de stat, ceea ce indică importanţa domeniului reglementat de acesta pentru cele două părţi. Acordul va fi supus ratificării Parlamentului României, conform legii 590/2003 privind tratatele. Acordul este încheiat atât în limba română, cât şi în engleză, ambele texte având aceeaşi valoare juridică.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 21:57

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Hai să dăm mână cu mână/Cei cu inima română/Să-nvârtim hora frăției/Pe pământul României. Asta înseamnă, pentru aproape orice român, Unirea din ianuarie 1859. Pare că toți moldovenii și toți muntenii, debordând de entuziasm, s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:39

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

Un cutremur de 6,8 pe Scara Richter s-a produs vineri seară în Turcia. Seismul s-a înregistrat în estul țării, la o adâncime de 10 kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:24

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat vineri că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova, menţionând că astfel ţara noastră ar deveni o adevărată putere agricolă şi îi va creşte puterea de vot în UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:01

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la ”Convenția Românilor de Pretutindeni”, că în Republica Moldova există 6-7 partide unioniste, dar care nu reușesc să ajungă la un numitor comun. Băsescu a susținut chiar că liderii acestor formațiuni au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:00

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Fostul deputat Grigore Cobzac va candida independent pentru alegerilor parlamentare anticipate de pe circumscripția uninominală Hîncești. Cobzac a declarat pentru AGORA că decizia de a candida independent a fost luată de unii membri PAS care nu susțin ideea ca pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:28

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus la o ceremonie de aniversare a Unirii Principatelor Române că „România a fost, este și va fi alături de R. Moldova” și o va susține pe calea către UE, către stabilitate, prosperitate și o viață mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:21

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Un pârâu din comitatul Sonoma, din statul american California, a fost poluat miercuri cu circa 367.600 de litri de vin, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:11

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

Medicina a înregistrat o evoluţie fantastică. Astăzi se fac transplante de organe vitale, copii în eprubetă, se efectuează cu succes operaţii de schimbare a sexului, chiar şi unele cazuri de cancer sunt vindecate. Însă unele boli infecţioase încă fac ravagii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:02

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

Bulgaria intenţionează să-l convoace pe ambasadorul Rusiei la Sofia după ce a acuzat de spionaj doi diplomaţi ruşi, o nouă ilustrare a răcirii diplomatice între cele două ţări apropiate istoric, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 24 Ianuarie 2020, ora: 18:44 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:28

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident de groază, la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens. Totul s-a întâmplat în data de 24 ianuarie, în jurul orei 13.40, la ieșirea din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Ianuarie 2020, ora: 18:20

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Aflat la o distanță de 10 luni, scrutinul prezidențial din Republica Moldova are parte în următoarele săptămâni de o repetiție generală, la scară locală, cu ocazia unor alegeri parlamentare anticipate (alegeri „noi”, cum sunt denumite ele în Codul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:17

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

Ministrul socialist al Educației, Corneliu Popovici a fost protagonistul unei gafe de proporții comise astăzi la evenimentul de inaugurare a campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru obiective globale”. În timp ce se afla în fața unui auditoriu de tineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:33

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, spune că întâlnirea pe care au avut-o democrații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu cu omul de afaceri Nathaniel Rothschild nu a avut legătură cu PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:15

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

Din momentul în care a fost transmis în concesiune companiei AVIA Invest, fluxul anual al pasagerilor Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) a crescut de mai bine de două ori. Acum șase ani, când Aeroportul a fost dat în concesiune, fluxul de pasageri era de 1,3...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:48

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

Grav accident la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:45

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

„Împreună cu echipa mea îmi propun să fac neapărat din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul!”. Asigurările vin din partea deputatului Ilan Șor, liderul Partidului ȘOR. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:22

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat vineri, 24 ianuarie, la Iaşi, acolo unde a participat la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, că dezvoltarea regiunii de Nord- Est a României este la fel de importantă ca şi dezvoltarea Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:04

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Preşedintele Klaus Iohannis susține că huiduielile apărute în timpul discursului său de la Iaşi, la manifestările organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, arată că "în România avem o democraţie vie". La rândul său, premierul Ludovic Orban,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:00

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Inițiativa aparține lui Octavian Apostol și președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, iar anunțul a fost făcut astăzi, în ziua în care este marcată împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Unite din 1859, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 15:58

Medicii au examinat starea copilului abandonat într-un bloc din Capitală: nu are nicio lună de la naştere şi cântăreşte 3180 grame

Medicii au examinat starea copilului abandonat într-un bloc din Capitală: nu are nicio lună de la naştere şi cântăreşte 3180 grame

Medicii de la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chişinău au examinat starea bebeluşului, abandonat într-un cărucior, în sectorul Buiucani din Capitală. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)