Astăzi 23 Februarie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Social 13 Iunie 2016, ora 09:22    Din editia print

Niciun colac de salvare pentru Chișinăul sub ape

Marime Font

Pe 31 mai, străzile Chișinăului au fost inundate în urma unei ploi torențiale care a durat doar câteva ore. Arterele principale ale Capitalei s-au transformat în râuri din cauza lipsei unui sistem pluvial modern. Autoritățile promit de mai mulți ani că vor soluționa această problemă, dar se fac pași mici în reabilitarea sistemului pluvial existent din lipsa banilor. Până atunci, chișinăuienilor nu le rămâne decât să se lupte singuri cu apele.

Cantitatea normală pentru o zi, căzută în câteva ore

În doar câteva ore, pe 31 mai, în Chișinău au căzut precipitații de 64 de litri pe un metru pătrat. A fost una din cele mai puternice ploi care s-a abătut peste Capitală în ultimii ani. Apele au inundat strada Albișoara, intersecție cu strada Ismail și bulevardul Grigore Vieru. Mai multe autoturisme au fost prinse sub ape. Alte străzi blocate în acea seară au fost Muncești, Sarmisegetusa, Meșterul Manole, Milescu Spătaru, Calea Ieșilor și Tudor Vladimirescu din Durlești.

Loading...


Stepan Racu, directorul întreprinderii municipale EXDRUPO, a declarat pentru ziarul TIMPUL că s-a muncit non-stop începând cu 1 iunie pentru a lichida consecințele ploilor. „În urma inundațiilor au fost afectate gurile de captare și fântânile de pe partea carosabilă, iar peste trei sute de guri și canalizări pluviale au fost înfundate cu nămol și pietriș care au fost aduse de apă de la șantiere. Ne străduim să excludem orice eventuală inundație, dar sunt cazuri pe care nimeni nu poate să le prevadă”, a declarat acesta.

Străzile importante nu dispun de canalizare pluvială

Conform lui Nistor Grozavu, viceprimarul municipiului Chișinău, străzile perpendiculare ale bulevardului Ștefan cel Mare nu dispun de canalizare, ceea ce face ca toată apa să se scurgă pe carosabil spre râul Bâc. Astfel, apa de pe strada Alexei Mateevici se acumulează pe străzi și sub forma unor râuri mari curge la vale. Aceeași declarație viceprimarul a făcut-o și în anul 2011, însă de atunci nu s-a făcut nimic pentru construirea rețelelor pluviale în centrul orașului Chișinău. „Pentru implementarea principalei scheme de evacuare a apelor pluviale cu străzile perpendiculare și acele colectoare magistrale care trebuie mărite sunt necesare peste 60 milioane de lei, doar în prima fază”, a spus viceprimarul în cadrul ședinței din 6 iunie anul curent.

Igor Gamreţki, directorul interimar al Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, a spus că în prezent sunt câteva proiecte propuse pentru a rezolva problema inundațiilor în Capitală, însă din cauza lipsei banilor în bugetul Primăriei nu se fac lucrări multe. „În fiecare an avem câteva proiecte la care se lucrează. Anul trecut am reabilitat sistemul pluvial de pe strada Florilor, N. Dimo și strada Iazului din Capitală. Acum obiectivul major este reabilitarea sistemului pluvial pe bulevardul Negruzzi care este realizat din banii partenerilor externi”, a comentat responsabilul.

Două străzi nu pot rezolva problemele Chișinăului

Din lipsa banilor, autoritățile locale se limitează la întreținerea infrastructurii care există, iar pe străzile care sunt reabilitate în prezent, Vasile Alecsandri și C. Negruzzi, se renovează și sistemul de canalizare. Cu toate acestea, două străzi nu pot să rezolve problema inundațiilor din Chișinău „O altă problemă este că apele vin în cantități considerabile de pe alte străzi din sectorul Telecentru. Nu poate o stradă să rezolve problema unei regiuni. În mod normal aceste ape trebuie redirecționate pe alte străzi”, a spus directorul interimar.

Am încercat să aflăm cât ar costa o reabilitare a unui segment, însă Igor Gamrețki a declarat că prețul este calculat în funcție de proiect. „Toate obiectivele au dimensiuni și adâncimi diferite și nu poți să dai un cost exact. Dacă în cazul obiectivului Negruzzi avem diametrul de 1,60 m, este un cost, iar pentru regiunea Albișoara va fi alt preț, fiindcă acolo este o adâncime de până la trei metri. Și este un alt tip de lucrări, alte utilaje, alte condiții de efectuare a lucrărilor, unde se mai pune și modificarea rețelelor”, a menționat responsabilul.

Sergiu Bejan, expert în cadrul unui birou de proiectare a drumurilor, a spus că cea mai mare problemă în Chișinău sunt rețelele subterane care sunt destul de încurcate. „Centrul orașului Chișinău are un sistem pluvial vechi, care a fost gândit pentru alte vremuri, când capacitatea apei era mai mică. Acum avem clădiri mari care stochează mai multă apă, iar ulterior ea ajunge pe străzi. În acest caz este nevoie de un studiu de fezabilitate, care ar arăta cum problema inundațiilor poate fi rezolvată”, a spus expertul.


Reabilitarea canalizării pluviale pe bulevardul Negruzzi din Capitală

Acesta a afirmat că în oraș fiecare stradă trebuie să aibă un sistem pluvial sub pământ. Conform unui proiect de reabilitare integrală a străzii în orășelul Codru, un kilometru de drum a costat circa șase milioane de lei, având lățimea de 4 metri 50 centimetri, iar sistemul pluvial recent reabilitat pe acest segment a costat aproximativ cinci milioane de lei. Expertul ne-a atenționat că aceste prețuri sunt orientative și diferă de la caz la caz în funcție de condițiile tehnice de realizare.

Soluții oricând se găsesc

În urma ploilor torențiale din această vară Aleea Gării Feroviare din Chișinău a făcut față debitului mare de apă și nu s-a inundat. Reamintim că în anul 2012 au fost reabilitate și extinse reţele de canalizare pluvială în zona Gării Feroviare care erau inundate la aproape fiecare ploaie. În acest sens, au fost reconstruite reţelele existente şi extinse de canalizare din strada Aleea Gării, bulevardul Decebal, strada Fântânilor şi bulevardul Iurii Gagarin. Proiectul „Canalizarea pluvială. Promovarea şi implementarea acţiunilor inovative de schimbare a climei” a fost finanţat de Uniunea Europeană şi a costat circa 700 mii de euro.

Igor Roșca, unul dintre autorii proiectului, susține că pe lângă dezvoltarea sistemului de canalizare, sunt necesare lucrări și în zona râului Bâc. „Dacă s-ar adânci albia râului, problema nu s-ar rezolva, pentru că acesta nu are suficientă înclinare și apa care vine din abundență nu reușește să se scurgă și staționează în lunca râului. Soluții tehnice oricând se găsesc, doar dorință să fie și să se lucreze în direcția asta”, a conchis Igor Roșca.

În timpul ședinței din 6 iunie, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă a propus ca în cazul avertismentelor de ploaie să fie blocat traficul și neadmiterea concentrării de transport sau a oamenilor în acest loc.

În orașul Bălți, rețeaua de canalizare la fel pare să fie o problemă mare. În ultimii 25 de ani această rețea nu a fost curățată, în mare parte din cauza lipsei banilor. Astfel, potrivit primarului orașului Bălți, Renato Usatîi, în această vară urmează să fie curățate toate canalizările pluviale. 

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 08:50

Bufonul regelui Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos”

Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos” Din editia print

Consilierul Premierului tehnocrat Chicu este cunoscut ca o persoana ciudată ce distribuie postări bizare pe pagina sa de facebook. Anterior Vitalie Drăgancea a dedicat mai multe postări dedicate liderilor opoziției parlamentare. Mai jos vă prezentăm câteva „idei” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 08:40

Autoritatea Aeronautica Civilă minte live! Partenerul companiei HiSky a depus toate actele pentru a opera zboruri

Autoritatea Aeronautica Civilă minte live! Partenerul companiei HiSky a depus toate actele pentru a opera zboruri

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a Republicii Moldova minte și atacă cu insistență compania recent lansată – HiSky. AAC a organizat astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a lansat un șir de acuzații grave împotriva HiSky, care într-un final par să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 08:27

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 23 FEBRUARIE 2020. Luna Nouă în Pești este astăzi

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 23 FEBRUARIE 2020. Luna Nouă în Pești este astăzi

 Luna Noua de astazi are loc in Pesti este primul eveniment major al Lunii in timp ce Soarele se afla in Pesti. Soarele si Luna se intalnesc in aceasta zodie emotionala de apa, ultima destinatie a Soarelui din anul astrologic inceput pe 20 martie 2019 o data cu Soarele in Berbec. Tot aici...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 08:13

SCANDALUL Grenell - Plahotniuc /// De ce informații vechi de 2 ani „răsar” acum? Rusia se implică în campania electorala din SUA împotriva lui Trump (Washington Post)

SCANDALUL Grenell - Plahotniuc /// De ce informații vechi de 2 ani „răsar” acum? Rusia se implică în campania electorala din SUA împotriva lui Trump (Washington Post)

Noul director al serviciului național de informații naționale din Statele Unite, Richard Grenell, recent numit în funcție de președintele Donald Trump, ar fi acordat consultanță pentru oligarhul Vlad Plahotniuc, care a fugit între timp din Republica Moldova și are interdicție...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 08:01

VIDEO FOTO / INCENDIU la Aeroportul Otopeni, terminalul Plecări este plin de fum

VIDEO FOTO / INCENDIU la Aeroportul Otopeni, terminalul Plecări este plin de fum

Un incendiu a izbucnit la un fast food din terminalul Plecări al Aeroportului Otopeni, călătorii fiind evacuați din zonă. Incendiul se manifestă cu degajare de fum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 07:04 de Ana Marchitan

Ni se răsucesc buneii în mormânt de rușine: Pe 23 februarie, moldovenii își idolatrizează în continuare ocupanții

Ni se răsucesc buneii în mormânt de rușine: Pe 23 februarie, moldovenii își idolatrizează în continuare ocupanții Din editia print

Mii de moldoveni au fost schingiuiți, deportați și chiar împușcați de bolșevici în imperiul sovietic. Cu toate acestea, mulți dintre urmașii acestora continuă să celebreze sărbătorile ocupanților. Oricât de stupid ar părea, în viziunea celor care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 00:57

Va denunța R. Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

Va denunța R. Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

 Decizia CEDO în cauza Ojog si Alții (nr. 1988/06) a readus in discuție problema recuperării prejudiciilor cauzate de către judecători prin adoptarea hotărârilor ilegale, care mai apoi au generat condamnarea Guvernului la CEDO.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 00:29

Facebook lansează moneda digitală Libra

Facebook lansează moneda digitală Libra

 Compania canadiană de comerţ electronic Shopify a anunţat vineri că intenţionează că se alăture proiectului Libra Association, un grup care gestionează eforturile Facebook de a lansa moneda digitală Libra, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 20:51

8 utilizari neobisnuite ale piperului. De la dureri de ureche, la alungarea rozatoarelor

8 utilizari neobisnuite ale piperului. De la dureri de ureche, la alungarea rozatoarelor

Piperul este un condiment des utilizat pentru a da gust salatelor si fripturilor, insa – inca din vremuri antice – proprietatile piperului au fost folosite atat in medicina, cat si in gospodarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 20:45

România este într-un risc major şi iminent să devină lada de gunoi a întregii Europe

România este într-un risc major şi iminent să devină lada de gunoi a întregii Europe

Procurorul Teodor Niţă, care instrumentează cazul celor 16 containere cu deşeuri, care în acte figurau ca fiind obiecte de uz casnic second hand, descărcate în Portul Constanţa de pe o navă olandeză venită din Marea Britanie, a declarat vineri că acesta ar fi unul dintre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 20:36

Italia anunță al doilea deces din cauza coronavirusului

Italia anunță al doilea deces din cauza coronavirusului

Autoritățile italiene au anunțat, sâmbătă, că o a doua persoană infectată cu coronavirus a murit. Este al doilea deces înregistrat de Italia în mai puțin de 24 de ore și, de asemenea, este al doilea cetățean european care este răpus de virusul apărut în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 20:22

Actorii din serialul „Friends” se vor reuni pentru un episod special în continuarea seriei / VIDEO

Actorii din serialul „Friends” se vor reuni pentru un episod special în continuarea seriei / VIDEO

Vedetele din „Friends” se reîntâlnesc într-un nou episod realizat pentru HBO Max. Serialul „Friends” a fost difuzat timp de 10 sezoane, începând din 1994, iar ultimul episod a avut 52.5 milioane de telespectatori doar în Statele Unite....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 19:43

Simona Halep, campioană la Dubai. O partidă cu mult tenis frumos, dramatism, emoții

Simona Halep, campioană la Dubai. O partidă cu mult tenis frumos, dramatism, emoții

Jucătoarea de tenis din România, Simona Halep, locul 2 WTA, a câștigat, sâmbătă, trofeul turneului de la Dubai, după ce a învins-o în finală pe Elena Ribakina din Kazahstan, locul 19 WTA, scor 3-6, 6-3, 7-6. Este pentru a doua oară când românca...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 22 Februarie 2020, ora: 10:18

Postul Paștelui 2020. Când începe și ce tradiție bizantină NU e bine să o neglijezi

Postul Paștelui 2020. Când începe și ce tradiție bizantină NU e bine să o neglijezi

Postul Paștelui 2020. În calendarul bisericesc, în Postul Paștelui se intră în două etape, primul pas fiind făcut chiar mâine, pe 23 februarie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Lăsată Secului pentru Postul Paștelui 2020 are două etape care conduc treptat către Postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 09:40

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Ministerul Economiei a emis, vineri, autorizaţia pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte de alimentare din amonte Ana - STG, în apropierea ţărmului, în zona Vadu din judeţul Constanţa, a anunțat instituţia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:04

5 alimente care agravează simptomele răcelii

5 alimente care agravează simptomele răcelii

Îți vâjâie capul, îți curge nasul și strănuți în continuu? Sunt semnele clare că suferi de răceală. Dar aceste simptome le au și cei care suferă de infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Există mai mult de 200 de viruși care pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:57

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Un nou caz de suicid a zguduit centrul țării. Un bărbat de 62 de ani a fost găsit strangulat în propria casă, de către fiul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:49

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Cei trei primari PDM din raionul Dondușeni, care au anunțat, joi, că pleacă din partid, au revenit peste o zi. Anunțul a fost făcut de președintele democraților, Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:32

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

 Numărul zilnic de noi cazuri de contaminare cu coronavirus în China este scădere, cu 397 de cazuri anunţate sâmbătă de comisia naţională de sănătate faţă de aproape 900 vineri, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

Ieri, deputatul Octavian Țîcu a anunțat că o cărţulie „profund antiromânească şi antiunionistă” , în care se aduc jigniri statului şi cetăţenilor români, este distribuită în Parlament de „angajaţii fracţiunii PSRM”. Din aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:00

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

Horoscopul zilei de 22 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 03:20

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:50

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

Opt cetăţeni ai Republicii Moldova au fost arestaţi în sudul Italiei, pentru fabricarea ţigărilor contrafăcute. Reținerea a avut loc în data de 20 februarie, în câteva locații din orașul Napoli, acolo unde suspecții îți desfășurau activitatea ilegală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 22 Februarie 2020, ora: 00:46

Bulgaria ar putea să amâne până la vară planurile privind aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)