Astăzi 15 Noiembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:44
Abonamente

Social 13 Iunie 2016, ora 09:22    Din editia print

Niciun colac de salvare pentru Chișinăul sub ape

Marime Font

Pe 31 mai, străzile Chișinăului au fost inundate în urma unei ploi torențiale care a durat doar câteva ore. Arterele principale ale Capitalei s-au transformat în râuri din cauza lipsei unui sistem pluvial modern. Autoritățile promit de mai mulți ani că vor soluționa această problemă, dar se fac pași mici în reabilitarea sistemului pluvial existent din lipsa banilor. Până atunci, chișinăuienilor nu le rămâne decât să se lupte singuri cu apele.

Cantitatea normală pentru o zi, căzută în câteva ore

În doar câteva ore, pe 31 mai, în Chișinău au căzut precipitații de 64 de litri pe un metru pătrat. A fost una din cele mai puternice ploi care s-a abătut peste Capitală în ultimii ani. Apele au inundat strada Albișoara, intersecție cu strada Ismail și bulevardul Grigore Vieru. Mai multe autoturisme au fost prinse sub ape. Alte străzi blocate în acea seară au fost Muncești, Sarmisegetusa, Meșterul Manole, Milescu Spătaru, Calea Ieșilor și Tudor Vladimirescu din Durlești.


Stepan Racu, directorul întreprinderii municipale EXDRUPO, a declarat pentru ziarul TIMPUL că s-a muncit non-stop începând cu 1 iunie pentru a lichida consecințele ploilor. „În urma inundațiilor au fost afectate gurile de captare și fântânile de pe partea carosabilă, iar peste trei sute de guri și canalizări pluviale au fost înfundate cu nămol și pietriș care au fost aduse de apă de la șantiere. Ne străduim să excludem orice eventuală inundație, dar sunt cazuri pe care nimeni nu poate să le prevadă”, a declarat acesta.

Străzile importante nu dispun de canalizare pluvială

Conform lui Nistor Grozavu, viceprimarul municipiului Chișinău, străzile perpendiculare ale bulevardului Ștefan cel Mare nu dispun de canalizare, ceea ce face ca toată apa să se scurgă pe carosabil spre râul Bâc. Astfel, apa de pe strada Alexei Mateevici se acumulează pe străzi și sub forma unor râuri mari curge la vale. Aceeași declarație viceprimarul a făcut-o și în anul 2011, însă de atunci nu s-a făcut nimic pentru construirea rețelelor pluviale în centrul orașului Chișinău. „Pentru implementarea principalei scheme de evacuare a apelor pluviale cu străzile perpendiculare și acele colectoare magistrale care trebuie mărite sunt necesare peste 60 milioane de lei, doar în prima fază”, a spus viceprimarul în cadrul ședinței din 6 iunie anul curent.

Igor Gamreţki, directorul interimar al Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, a spus că în prezent sunt câteva proiecte propuse pentru a rezolva problema inundațiilor în Capitală, însă din cauza lipsei banilor în bugetul Primăriei nu se fac lucrări multe. „În fiecare an avem câteva proiecte la care se lucrează. Anul trecut am reabilitat sistemul pluvial de pe strada Florilor, N. Dimo și strada Iazului din Capitală. Acum obiectivul major este reabilitarea sistemului pluvial pe bulevardul Negruzzi care este realizat din banii partenerilor externi”, a comentat responsabilul.

Două străzi nu pot rezolva problemele Chișinăului

Din lipsa banilor, autoritățile locale se limitează la întreținerea infrastructurii care există, iar pe străzile care sunt reabilitate în prezent, Vasile Alecsandri și C. Negruzzi, se renovează și sistemul de canalizare. Cu toate acestea, două străzi nu pot să rezolve problema inundațiilor din Chișinău „O altă problemă este că apele vin în cantități considerabile de pe alte străzi din sectorul Telecentru. Nu poate o stradă să rezolve problema unei regiuni. În mod normal aceste ape trebuie redirecționate pe alte străzi”, a spus directorul interimar.

Am încercat să aflăm cât ar costa o reabilitare a unui segment, însă Igor Gamrețki a declarat că prețul este calculat în funcție de proiect. „Toate obiectivele au dimensiuni și adâncimi diferite și nu poți să dai un cost exact. Dacă în cazul obiectivului Negruzzi avem diametrul de 1,60 m, este un cost, iar pentru regiunea Albișoara va fi alt preț, fiindcă acolo este o adâncime de până la trei metri. Și este un alt tip de lucrări, alte utilaje, alte condiții de efectuare a lucrărilor, unde se mai pune și modificarea rețelelor”, a menționat responsabilul.

Sergiu Bejan, expert în cadrul unui birou de proiectare a drumurilor, a spus că cea mai mare problemă în Chișinău sunt rețelele subterane care sunt destul de încurcate. „Centrul orașului Chișinău are un sistem pluvial vechi, care a fost gândit pentru alte vremuri, când capacitatea apei era mai mică. Acum avem clădiri mari care stochează mai multă apă, iar ulterior ea ajunge pe străzi. În acest caz este nevoie de un studiu de fezabilitate, care ar arăta cum problema inundațiilor poate fi rezolvată”, a spus expertul.


Reabilitarea canalizării pluviale pe bulevardul Negruzzi din Capitală

Acesta a afirmat că în oraș fiecare stradă trebuie să aibă un sistem pluvial sub pământ. Conform unui proiect de reabilitare integrală a străzii în orășelul Codru, un kilometru de drum a costat circa șase milioane de lei, având lățimea de 4 metri 50 centimetri, iar sistemul pluvial recent reabilitat pe acest segment a costat aproximativ cinci milioane de lei. Expertul ne-a atenționat că aceste prețuri sunt orientative și diferă de la caz la caz în funcție de condițiile tehnice de realizare.

Soluții oricând se găsesc

În urma ploilor torențiale din această vară Aleea Gării Feroviare din Chișinău a făcut față debitului mare de apă și nu s-a inundat. Reamintim că în anul 2012 au fost reabilitate și extinse reţele de canalizare pluvială în zona Gării Feroviare care erau inundate la aproape fiecare ploaie. În acest sens, au fost reconstruite reţelele existente şi extinse de canalizare din strada Aleea Gării, bulevardul Decebal, strada Fântânilor şi bulevardul Iurii Gagarin. Proiectul „Canalizarea pluvială. Promovarea şi implementarea acţiunilor inovative de schimbare a climei” a fost finanţat de Uniunea Europeană şi a costat circa 700 mii de euro.

Igor Roșca, unul dintre autorii proiectului, susține că pe lângă dezvoltarea sistemului de canalizare, sunt necesare lucrări și în zona râului Bâc. „Dacă s-ar adânci albia râului, problema nu s-ar rezolva, pentru că acesta nu are suficientă înclinare și apa care vine din abundență nu reușește să se scurgă și staționează în lunca râului. Soluții tehnice oricând se găsesc, doar dorință să fie și să se lucreze în direcția asta”, a conchis Igor Roșca.

În timpul ședinței din 6 iunie, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă a propus ca în cazul avertismentelor de ploaie să fie blocat traficul și neadmiterea concentrării de transport sau a oamenilor în acest loc.

În orașul Bălți, rețeaua de canalizare la fel pare să fie o problemă mare. În ultimii 25 de ani această rețea nu a fost curățată, în mare parte din cauza lipsei banilor. Astfel, potrivit primarului orașului Bălți, Renato Usatîi, în această vară urmează să fie curățate toate canalizările pluviale. 

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:44

 Graba indecentă cu care a fost format și învestit noul Guvern creează impresia că Dodon se temea că Maia Sandu se va răzgândi și îi va accepta condițiile de formare a unei noi alianțe, renunțând la funcția de premier în favoarea altcuiva din blocul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:25

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

 Activistul Victor Chironda, care a candidat la alegerile din capitală din partea Mișcării politice „Forța Nouă”, acumulând 2,73% din voturi, în turul I, a anunțat că a acceptat funcția de viceprimar, propusă de Ion Ceban.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:01

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se înfruntă Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, a început oficial de azi, 15 noiembrie, de la miezul nopții și se va încheia sâmbătă, 23 noiembrie, ora 7:00. Cei doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:59

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că există riscuri ca tranzitul de gaz natural spre Europa prin Ucraina să se întrerupă, relatează Reuters, preluată de Agerpres. Prezentul acord privind tranzitul de gaz între Rusia şi Ucraina expiră la finalul acestui an şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:39

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Ex-ministra justiției din România, Monica Macovei, susține că Maia Sandu ar putea aplica același scenariu, ca și al socialiștilor, pentru a demite Guvernul Chicu, învestit în grabă. Fosta europarlamentară propune ca Sandu să creeze o alianță cu Partidul Democrat și să dea jos...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Noiembrie 2019, ora: 07:48

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 15 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 17:16

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Vă întrebați dacă mai există astăzi femei cuminți? Dacă ne-am lua după standardele de acum 100 de ani, răspunsul ar fi, cu siguranță, nu. Dar ce înseamnă să fii cu adevărat cuminte? Criteriile sunt destul de subiective, mai ales când ești înconjurată de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:58

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

 Plămânii adolescentului de 17 ani erau prea deterioraţi pentru a mai putea funcţiona optim. În luna octomibrie a avut loc primul transplant pulmonar ca urmare a folosirii ţigărilor electronice. Pacientul, un adolescent de 17 din Detroit, prezenta semnele afecţiunii care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:55

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

 Iata o delicioasa reteta de salata cu piept de pui si crutoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:53

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a arestat 17 persoane, în urma unei operațiuni care a vizat destructurarea unei rețele internaționale de trafic de carne vie, informează The Evening Standard. Au fost efectuate raiduri în 16 orașe din Marea Britanie, echipa britanică de intervenție fiind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:47

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean a suferit un grav accident în Marea Britanie, în timp ce era la muncă. Bărbatul are nevoie de peste 50 de mii de dolari pentru tratament. Accidentul a avut loc pe data de 9 noiembrie anul curent, în timp ce Vadim Cangea făcea livrări, în calitate de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:40

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mama care-și duce copilul la o grădiniță din Capitală acuză personalul instituției că ar fi lăsat copiii nesupravegheați. Aceasta și-a găsit copilul cu fruntea tăiată adânc de marginea unui scaun. Ulterior, băiețelul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 14:20

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Ex-premierul Ion Sturza este extrem de dezamăgit că Maia Sandu a admis să fie demis Guvernul R. Moldova, iar în loc să vină reprezentanții lui „Dodon&Co”. Acesta îi îndeamnă pe cei de la „ACUM” să înceteze cu plânsetele pe la TV...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Noiembrie 2019, ora: 11:52

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

Ion Chicu a fost votat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Programul de activitate și componența Guvernului au fost votate de deputații fracțiunilor PSRM și PDM. În cadrul prezentării programului de activitate, Chicu a declarat că Printre prioritățile...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 11:44

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„Este profilul de candidat care o să stea cuminte în anticameră și o să facă tot ce o să-i spună Dodon. Atât. Dacă vreți, după modelul rusesc. Este țarul și este asistentul”, a declarat deputatul PAS. Potrivit lui, deputații blocului ACUM nu au discutat cu Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)