Social

Niciun poliţist care a luat mită anul trecut N-A AJUNS după GRATII

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, anul trecut au fost pornite 41 de cauze penale în baza art. 324, Cod Penal al R. Moldova, adică corupere pasivă. 24 de cauze penale pornite împotriva a 28 de colaboratori ai Ministerului de Interne au fost trimise în judecată. În patru cauze dintre acestea, instanţele de judecată au emis sentinţe de condamnare cu suspendarea executării pedepsei pentru o anumită perioadă. Totodată, niciun poliţist care a luat mită în anul 2011 nu a ajuns după gratii

Marijuana şi cartuşe în casa poliţistului

Vicecomisarul raionului Ialoveni şi doi subalterni ai săi sunt învinuiţi de organizarea unui grup criminal, de corupere pasivă şi abuz de serviciu. Vicecomisarul mai este învinuit de păstrare a substanţelor narcotice în proporţii mari, fără scop de înstrăinare, precum şi de păstrare ilegală a muniţiilor. Dosarul este acum examinat în instanţă. Procurorii au solicitat suspendarea provizorie din funcţie a celor trei colaboratori, dar demersul lor a fost respins de Ministerul de Interne.

Procurorii menţionează că, pe 2 octombrie 2011, au fost sesizaţi de două persoane, potrivit cărora poliţiştii ar fi extorcat circa 144.612 lei pentru a înceta dosarul în care aceştia erau bănuiţi de tâlhărie.

În urma percheziţiilor efectuate la domiciliul vicecomisarului raionului Ialoveni, au fost depistate 20,94 grame de marijuana şi 5 cartuşe.

Despăgubiri pentru „poliţiştii corupţi”

Potrivit unuia dintre cei învinuiţi, totul a început de la un atac tâlhăresc asupra unei persoane, care a avut loc în satul Horodca. „Femeia împreună cu fiica sa au fost atacate în timpul nopţii. Le-au fost sustrase nişte bunuri”, ne-a spus poliţistul, menţionând că Procuratura a pornit o cauză penală pe acest caz.

„Persoanele pe care le-am reţinut atunci s-au plâns Procuraturii Anticorupţie, precum că ar fi oferit bani colaboratorilor de poliţie. După ce au depus plângerea, dosarul penal intentat pe numele lor a fost recalificat din tâlhărie în jaf şi până în prezent nu este transmis în instanţa de judecată, ceea ce constituie o încălcare gravă”, ne-a spus colaboratorul de poliţie.

„Am fost reţinuţi din cauza unor insinuări. Nu au depistat banii pe care ei susţin că i-am fi luat. Cele vorbite despre noi în toată republica prin intermediul presei au constituit o lovitură grea, dată nouă, dar şi Comisariatului. Nici eu şi nici colegii mei nu au primit bani… Presa publică în fiecare zi informaţii despre cazurile de reţinere a colaboratorilor de poliţie pentru corupţie, dar nu am văzut vreo informaţie privind procentajul finalizării acestor cauze. Cunosc zeci de colaboratori care au câştigat procesul de judecată şi statul le plăteşte despăgubiri de zeci de mii de lei”, a menţionat poliţistul.

„Riscă 15 ani de închisoare”

Fiind întrebat ale cui sunt drogurile găsite la domiciliul vicecomisarului, sursa a menţionat că locuinţa care a fost percheziţionată nu aparţine vicecomisarului. „El stă acolo doar uneori. Drogurile şi muniţiile nu-i aparţin. Are doar arma din dotare, pe care o foloseşte numai în cazuri de reţinere. L-au supus unei expertize medicale, dar în organismul său n-au fost depistate substanţe narcotice. Totuşi, rezultatele expertizei nu sunt anexate la dosar”, spune sursa. El nu crede că „probele” au fost plasate de procurori, totuşi susţine că la întocmirea dosarului au fost comise mai multe încălcări care vor fi contestate în instanţa de judecată.

Articolul 324 din Codul Penal prevede că persoana cu funcţie de răspundere care pretinde ori primeşte oferte, bani sau alte bunuri pentru a nu-şi îndeplini obligaţiunile de serviciu va fi pedepsită cu închisoare de la trei la 15 ani (în funcţie de gravitatea şi consecinţele cazului), cu amendă în mărime de la 1.000 la 3.000 unităţi convenţionale (20-60 mii de lei) şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la doi la cinci ani.

Astăzi, în penitenciarele republicii îşi execută pedeapsa 44 de foşti colaboratori ai MAI. Dintre aceştia, 19 au fost condamnaţi pentru omor intenţionat, şapte – pentru vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, cinci – pentru escrocherie, trei – pentru furt, alţi trei – pentru tâlhărie, doi – pentru viol şi încă doi – pentru circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor în scop de înstrăinare, unul – pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanţe, unul – pentru eschivarea de la executarea pedepsei cu închisoarea şi unul – pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. În instituţiile penitenciare ale republicii nu există deţinuţi dintre foştii colaboratori ai MAI condamnaţi pentru corupere activă sau pasivă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *