Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:20
Abonamente

Moldova 29 Februarie 2012, ora 05:40    Din editia print

Nicolae Andronic: „Bacalu este omul lui Lucinschi. Din frica de anticipate ar putea să apară şi un alt candidat”

Marime Font

Foto: europalibera.org

- Dle Andronic, de ce credeţi că potenţialul candidat la funcţia de preşedinte, Veronica Bacalu, a stârnit atâtea discuţii contradictorii? 

- Deoarece este o persoană necunoscută. Ea a trecut foarte repede prin istoria RM în calitate de viceguvernator al BNM şi nimeni nu poate spune prin ce s-a evidenţiat în acea perioadă. În condiţiile în care preşedintele RM reprezintă ţara în relaţiile externe, este foarte important cine va conduce ţara în următorii patru ani.

- Unii susţin că alegerea preşedintelui nu va schimba cu nimic situaţia din ţară. Dumneavoastră ce credeţi?

- Cu siguranţă. Chiar dacă preşedintele va fi ales, fie şi dna Bacalu, când oamenii se vor trezi din această mahmureală, vor realiza că nu s-au mărit pensiile sau salariile, că, de fapt, nimic nu s-a schimbat. De alegerea preşedintelui va depinde doar dacă va mai rămâne AIE la putere.


- Ar exista totuşi vreun argument în favoarea candidaturii Veronicăi Bacalu, cum ar fi experienţa ei internaţională la FMI?

- Nu. Un exemplu bun este ex-premierul Ion Sturza, care nu a fost înaintat la această funcţie deoarece el nu poate să tacă. Şi acum el s-a pronunţat asupra candidaturii Bacalu, a declarat chiar că aceasta ar fi basarabeancă, cuvânt interzis în timpul guvernării sale. În plus, Bacalu a fost responsabilă în ultimii ani de Uzbekistan şi Turkmenistan, ţări care nu au legătură cu FMI, şi nu poţi să spui că este un specialist atât de bun care poate lua decizii la nivel macro- şi microeconomic. Deşi, un preşedinte nici nu trebuie să fie un bun specialist, preşedintele trebuie să fie un fel de mediator între popor şi guvernare. Însă actuala guvernare se teme că se poate pune problema într-o zi să fie demis fie Filat, fie altcineva…

- Care ar fi riscul pentru Mihai Ghimpu dacă ar accepta această candidatură?

- Nu sunt avocatul lui, chiar l-am criticat de mai multe ori pentru nivelul său de cultură şi gândire. Dar în acest moment, Ghimpu a înţeles un lucru: în cazul în care va fi ales preşedintele, Bacalu sau altcineva, se va „reformata” Alianţa. Unii comunişti ar putea părăsi rândurile PCRM şi s-ar putea alătura lui Igor Dodon. Şi atunci, este inevitabil faptul că Ghimpu nu va mai fi de folos actualei Alianţe şi oricum va rămâne în opoziţie. În acest context, Ghimpu începe să se gândească la alegători. Nu văd cum ar putea vota pur şi simplu un candidat despre care nu ştie în ce măsură va respecta programul liberalilor sau al Alianţei. În această situaţie, Ghimpu trebuie să se poziţioneze foarte clar faţă de alegătorii săi pentru a mai putea ieşi vreodată la alegeri. Să nu se întâmple ca în cazul lui Iurie Roşca, că şi-a folosit electoratul pentru a ajunge la putere.

Totuşi, cea mai importantă problemă a actualei guvernări este ce se va alege din această Alianţă după terminarea mandatului, când PL ar putea avea un electorat din ce în ce mai puternic.

- Aţi declarat că Bacalu ar fi, de fapt, candidatura ex-preşedintelui Petru Lucinschi. Ce vă face să credeţi acest lucru?

- Declaraţiile anterioare despre Bacalu ale dlui Lucinschi demonstrează că influenţa acestuia este destul de mare. Este foarte stranie declaraţia juniorului Lucinschi care spune în TIMPUL că unii văd mâna lui Lucinschi în tot ce se întâmplă în RM. Nu văd mâna lui Lucinschi în faptul că în această noapte a fost frig, dar în jocurile de culise - da. Îl invit pe Chiril Lucinschi să ridice arhivele de la TV7, să vadă felicitarea de anul trecut a lui Vlad Filat pentru Petru Lucinschi, când îi spune că „noi mai avem cu dl Lucinschi să punem ţara la cale, trebuie să ne întâlnim a doua zi”. Pentru mine, ca politician vechi, această frază înseamnă foarte mult.

- A ajuns Veronica Bacalu la funcţia de viceguvernator cu susţinerea lui Petru Lucinschi?

- Sigur. Talmaci aproape că nu comunica deloc cu guvernarea de atunci. Când l-am întrebat de ce a tipărit moneda jubiliară înainte de aprobarea acesteia în Parlament, s-a supărat. A evitat controlul Parlamentului, nici rezerva de stat nu se ştia în ce bancă se află. Bacalu nu putea fi numită acolo fără ştirea lui Lucinschi. Legătura pe care o are Lucinschi cu Rusia ne face să analizăm candidatura Bacalu din mai multe puncte de vedere.

- De ce credeţi că PD a acceptat o candidatură propusă de PLDM?

- PD a acceptat această candidatură, deoarece şi Marian Lupu o cunoaşte pe Bacalu de pe vremea când lucra la Ministerul Economiei, dar şi pentru că sunt stresaţi de revenirea PCRM la putere. Acum sunt în stare să voteze orice candidatură care nu le-ar face nicio surpriză.

- Până la urmă, credeţi că se va alege preşedintele în această primăvară?

- Ei sunt obligaţi să aleagă preşedintele, frica de anticipate este atât de mare încât ar putea să se identifice şi un alt candidat. În Ţările Baltice a fost o situaţie similară, când s-au adus oameni la funcţii înalte din afară, dar aceştia erau oameni care s-au remarcat prin ceva. Încă nu este târziu ca preşedintele să fie ales fără nişte promisiuni exagerate pentru Igor Dodon şi fără constrângerea PL-ului. Altfel, Alianţa se va destrăma. Dodon va face mereu declaraţii contrar doctrinei ideologice a PL, după cum se spunea într-un cântec: „Lenin a murit, dar cauza lui a rămas”. Mai bine rămânea Lenin, şi murea cauza.
 
Nicolae Andronic este preşedintele Partidului Popular Republican (PPR), fost prim-vicepremier în guvernul Sturza.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:20

 Producătorul din Turcia al autobuzelor expuse în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, care au stârnit controverse în ultimele zile, susține că acestea sunt noi și nu au fost utilizate anterior în niciun fel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimii trei ani au adus mai multă linişte în politica moldovenească, după ce Guvernul condus de Pavel Filip a fost învestit într-un context foarte complicat. De această părere este europarlamentarul român Andi Cristea, într-un comentariu publicat de portalul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:48

Ucrainenii sunt o sursă de inspiraţie pentru Europa, susţine preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat în vizită oficială în Ucraina, cu ocazia comemorării victimelor evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti), în 2014, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:46

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Inspecția Financiară a Estoniei a emis o ordonanță prin care cere închiderea filialei estoniene a băncii Danske Bank, care se afla în centrul scandalului de spălare a banilor din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:45

VIDEO. De ce a nins cu zăpadă neagră în regiunea Kuzbass din Rusia

Locuitorii unei regiuni miniere din Siberia au postat pe YouTube imagini de-a dreptul „post-apocaliptice”. Mașini, parcuri și zone de joacă pentru copii au fost acoperite de zăpadă neagră toxică, scrie The Guardian. O adevărată catastrofă ecologică produsă de om, au spus...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:42

Țara est-europeană care ar putea fi absorbită de Rusia. „Suntem gata pentru unire”

Președintele statului Belarus a declarat că țara pe care o conduce este gata de unirea cu vechiul său aliat, Rusia, provocând noi îngrijorări în regiune. Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia ar ajunge vecină cu țări precum Polonia sau Lituania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:40

Poveste misterioasă. O operă a lui Brâncuși a fost găsită la 24 de ani de la dispariție

Poveste învăluită în mister la Buzău. O lucrare realizată de Constantin Brâncuşi a reapărut după ce nu s-a ştiut nimic de ea timp de 24 de ani. Celebrul sculptor a creat la început secolului al XX-lea o operă funerară unică şi extrem de valoroasă. Cele două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:38

Discuția lui Candu cu o pensionară: urmează indexarea din aprilie a pensiei și o nouă majorare la sfârșitul anului

Locuitorii raionului Călăraşi cred că guvernarea PDM va continua să implementeze proiecte bune pentru ţară. O doamnă din localitate şi-a exprimat speranţa, într-un dialog scurt cu vicepreşedintele PDm Andrian Candu, că guvernarea va reduce termenul de 15 ani necesari pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:37

(video) Năstase înjurat de oamenii din suburbii: „Andrușa, te-am votat, dar tu ne-ai vândut! Rușine!„

În cadrul unei întâlniri cu alegătorii din una din suburbiile circumscripției 33, Andrei Năstase a fost luat la rost de către localnici. Aceștia i-au reproșat liderului Platformei DA că s-ar fi vândut și a dezamăgit prin acțiunile sale. Totodată, alegătorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:36

Val de aer polar spre România. Meteorologii anunţă viscol şi ger (INFOGRAFIC ÎN TIMP REAL)

Săptămâna a început cu vreme de primăvară, dar se termină cu viscol. Peste câteva zile, trecem de la aproape 20 de grade, la temperaturi cu minus. Se intorc ninsorile încă de vineri. În weekend se instalează gerul. Atât în Bucureşti, cât...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:35

VIDEO // Provocare în stil PRO TV – Munteanu sau despre așa-numita presă liberă

Postul de televiziune PRO TV Chişinău, care nu scapă nicio ocazie de a se declara independent şi echidistant, se lasă antrenat lejer în războaiele politice din Moldova, de partea binomului PAS-PPDA. Manipularea este coordonată direct cu un pretins expert independent, invitat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:34

Autoritățile din Constanța și Iași au plătit cu peste 50 000 de euro mai mult pentru un autocar „ISUZU”, exact ca cele expuse în PMAN. Cu cât vinde producătorul un autocar

Procurarea celor 31 de autobuze „ISUZU Cityport” de către Primăria Chișinău a provocat controverse în R. Moldova. Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, susține că autobuzele ar fi la mâna a doua și prețul plătit pentru acestea, sub130 de mii de euro per...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 15:59

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

Partidul Socialiștilor, împreună cu președintele lor neformal, Igor Dodon, au transformat Ambasada R.Moldova la Moscova într-un centru de comandă electorală. Cel puțin asta reiese din rezultatele unui control pe care reprezentanți ai MAEIE îl efectuează în aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:35

ACCIDENT GRAV în Capitală. Un taxi s-a răsturnat. Ambulanța, la fața locului (FOTO)

Accident grav pe strada Florilor din sectorul Râșcani al Capitalei. Un taxi s-a răsturnat. Nu se cunoaște dacă cineva este rănit s-au a avut de suferit, dar ambulanța a venit la fața locului. Poliția urmează să investigheze cazul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:21

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Premieră pentru comuna Jora de Mijloc. În localitate a fost deschisă prima farmacie socială într-o localitate rurală. Asta după ce mai bine de cinci ani în urmă a fost închisă farmacia din comună, iar localnicii erau nevoiți să meargă în oraș pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:17

Industria moldovenească, în plină ascensiune

Industria Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, pe parcursul anului trecut. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică atestă, în 2018, o majorare a producției cu 3,7 la sută comparativ cu anul precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 11:08

Cifrele nu mint: Partidul Democrat, lider incontestabil în opțiunile electoratului, la toate categoriile

Partidul Democrat din Moldova este lider absolut în opțiunile electoratului, la toate categoriile. Cel puți așa arată datele sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:53

Pavel Fillip: Îmi doresc să contribui la implementarea proiectelor pe care le-am iniţiat împreună cu echipa, indiferent în ce funcţie voi fi

Indiferent de modul în care va arăta Guvernul după alegerile parlamentare din 24 februarie, anul 2019 va fi unjul bun pentru Republica Moldova. Premierul Pavel Filip susţine că viitorul executive va beneficia de bazele ecomice puse de actualul cabinet de Miniştri, dar şi de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:29

Prejudiciul anual cauzat Rusiei de sancțiuni și restricții comerciale este de 6,3 miliarde de dolari

Prejudiciul suferit de Rusia din cauza restricțiilor comerciale a fost anul trecut de 6,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:17

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Agenția Proprietății Publice a cumpărat pachetul de acțiuni de aproape 64 la sută ale Moldindconbank, care a aparținut raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon. Valoarea tranzacţiei este de peste 760 de milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:02

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

Ciclurile comerciale se modifică, la fel și economia globală. Însă acum, încetinirea bruscă a creșterii comerțului global din perioada crizei financiare din 2008-2009, ofensiva protecționismului și distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale fac ca totul să fie mult mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:01

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, conflictul ideologic din secolul 20 părea să se fi încheiat: capitalismul câştigase, iar socialismul devenise echivalent al eşecului economic şi al opresiunii politice, scrie The Economist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:31

Popularitatea PDM crește pentru că se concentrează nu doar pe problemele Chișinăului

Partidul Democrat din Moldova este singura formațiune care a înțeles că politica nu se face doar la Chișinău, că marea masă de alegători din Republica Moldova se află în spațiul rural. Din acest motiv, partidul a început toate proiectele dedicate omului din spațul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:30

Trump: Şefii militari din Venezuela au de ales între „amnistie” ori „să piardă totul”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a lansat un apel luni şefilor militari din Venezuela să i se alăture opozantului şi preşedinte autoproclamat Juan Guaido şi să lase să intre ajutorul umanitar în ţara lor, în caz contrar riscând să „piardă totul”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:19

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Lansarea producției în masă de avioane rusești de pasageri MS-21 a fost amânată până la sfârșitul anului 2020 din cauza sancțiunilor SUA, a anunțat șeful companiei de stat ruse ”Rostech”, Serghei Cemezov, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)