Spectacole

Nicolae Cibotaru: „Sunt mereu cu gândul la cântec”

Din 1980 este solist al Orchestrei de muzică populară „Lăutarii”, dirijată de maestrul Nicolae Botgros. A înregistrat două CD-uri: „Lume, dragă lume” şi „Inimă, la poarta ta”. În 2000 i s-a conferit titlul onorific de maestru în artă, iar în decembrie 2010, când Orchestra „Lăutarii” a împlinit 40 de ani – cel de artist al poporului.

Dacă, pe 18 noiembrie, Nicolae Cibotaru şi-a sărbătorit ziua de naştere, astăzi şi-o sărbătoreşte pe cea onomastică. Mai cu seamă că şi pe maestrul Botgros îl cheamă Nicolae, ca şi pe semnatarul acestor rânduri sau, ca şi pe colegul său de la Pepeni, Sângerei – Nicolae Glib, care cântă la fel de duios, având un timbru asemănător.

Nicolae Cibotaru este cunoscut publicului meloman prin mai multe şlagăre lansate de el. „Floarea înfloreşte o dată”, „Teiule, frunză rotată”, „Azi e nuntă-n sat la noi”, „Dorul tot mă duce-n sat”, „La casa cu grinzi bătrâne”, „Ce-ai făcut, mândro, cu mine”, „Am rămas flăcău bătrân”, „Of, of, dorule greu”, „Omagiu lui Nicolae Sulac” sunt doar câteva dintre acestea.

Recent, harnicul şi talentatul interpret de la Glingeni a înregistrat cinci piese noi: „Cine cântă sârbele”, „De-aş mai fi tânăr odată”, „Îmi aduc cu drag aminte” (versuri – Maria Honceru din Botoşani, muzică – Gheorghe Banariuc), „M-am născut pe lângă Prut” (text – Grigore Vieru, aranjament – Nicolae Botgros) şi „Doamne, dă puterea Ta” (versuri – Nicolae Gheorghe Rusu, aranjament – Vladimir Serbuşcă).

„Aceste cântece le-am înregistrat cu Orchestra „Lăutarii”. Le sunt recunoscător colegilor mei şi îndeosebi maestrului Nicolae Botgros. Sunt mereu în căutare de cântece noi. Adică sunt întotdeauna cu gândul la cântec. Mă întristează, însă, faptul că la posturile noastre de radio şi tv se propagă adeseori nonvaloarea. Din păcate, unii tineri interpreţi fac cântece comerciale, dar ieftine sub aspectul realizării artistice, de prost gust. Artistul, dacă e artist, trebuie să fie exigent faţă de sine şi să-şi respecte publicul, să interpreteze doar cântece autentice, de bună calitate. Cântecul trebuie să rămână pentru generaţiile viitoare, dar aceasta nu se întâmplă cu melodiile uşurele”, ne spune Nicolae Cibotaru.

În prezent, cântăreţul se pregăteşte pentru Festivalul naţional de muzică populară „Nicolae Sulac”, care va avea loc la Palatul Naţional pe 19 decembrie. El îşi pune mari speranţe în anul care vine, când are de gând să lanseze mai multe piese noi. De asemenea, visează la o seară de creaţie, ultima fiind cea din 2008, când a împlinit 50 de ani.

În paralel cu formaţia „Lăutarii”, activează în Orchestra de muzică populară a Ministerului Afacerilor Interne „Plai moldovenesc”, dirijată de maestrul Vladimir Serbuşcă.

În această zi, de Sfântul Nicolae, îi dorim multă-multă sănătate lui şi tuturor celor cu acest nume.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *