Actualitate

Nicolae Esinencu a lipsit de la propria aniversare

Ieri, scriitorul Nicolae Esinencu a implinit varsta de 70 de ani. Colegii s-au adunat pentru a-l omagia, insa „copilul teribil”, ajuns la varsta intelepciunii, a absentat de la propria aniversare. Criticul literar Ion Ciocanu nu s-a mirat deloc si a exclamat doar atat „Nu ar fi Esinencu daca n-ar fi facut acest lucru!”.

In Sala Mare a Uniunii Scriitorilor din Moldova a fost deschisa o expozitie a operelor omagiatului, cu genericul „Copilul teribil la 70 de ani”, organizata de Muzeul Literaturii Romane „M. Kogalniceanu”. Un alt moment omagial a fost lansarea romanului „Vin chinezii”, despre care Iulian Filip a spus ca este un mesaj despre asteptarea noastra continua a unui salvator din afara tarii.
In toiul „spectacolului” au venit sa-i ureze multa sanatate, inspiratie si sa-i daruiasca flori si un cadou „secret” presedintele interimar, Mihai Ghimpu, si presedintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi. Odata ce omagiatul lipsea, dupa cateva minute de asteptare, cei prezenti se pregateau nedumeriti sa paraseasca sala.

„Noi toti am venit sa-i daruim o floare, dar in cazul cand nu s-a prezentat, ca o concluzie, pot spune ca el isi joaca rolul in continuare. Apare un joc al enigmei atunci cand protagonistul principal dispare”, a declarat Iulian Filip.
Nicolae Esinencu, scriitorul cunoscut prin stilul lui de a scrie direct si accesibil, se desprinde din propria opera ca un poet absolut original. Regizorul Sandu Grecu sustine ca „este unul din dramaturgii care stapaneste sensul replicii. Piesele lui rezista in timp, sunt actuale si au o tematica general-umana. La Teatrul „Satiricus” jucam o singura piesa din repertoriul lui Nicolae – „SRL „Moldovanul”.
Nicolae Esinencu este singurul basarabean in viata care si-a editat sase volume de opere alese.

Doina Alexei,
stagiara

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *