Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Noiembrie 2018
Abonamente

Muzică 25 Februarie 2012, ora 07:10    Din editia print

Nicolae Glib: „Toată lumea-mi zice naşu’…”

Marime Font

Harnicul şi distinsul interpret de muzică populară Nicolae Glib este unul dintre puţinii artişti din R. Moldova care, cu mulţi ani în urmă, a revenit în satul de baştină - Pepeni, Sângerei -, unde a fost primar, apoi viceprimar. 

Însă de cântec nu s-a lăsat. A cântat şi continuă să cânte în toată România şi R. Moldova - la concerte, nunţi şi ceremonii de familie.

Două voci şi-un singur timbru - Nicolae şi Isidor Glib

Un duet de excepţie a apărut în familia marelui artist de la Pepeni, Sângerei. Asemănători la chip şi cu aceeaşi vestimentaţie este imposibil să-i deosebeşti pe cei doi cântăreţi, tatăl şi fiul, mai cu seamă după timbrul vocii, când evoluează împreună în scenă.

„Eu tot fac ce fac de mult. Tot cu cântecul mă ţin. În ultimul timp, l-am luat şi pe feciorul meu, Isidor, să cântăm împreună. Isidor a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău, iar acum e student la Facultatea de Drept a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova. Mai am un fecior – Viorel. El a făcut Colegiul militar la Câmpulung şi Universitatea „A. I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Economie. Acum e în Statele Unite ale Americii în cadrul Programului „Work and Travel”. El e reprezentantul familiei la Cicago şi cântă acolo la petreceri. Aştept să se întoarcă acasă ca să evoluăm în grup. Vrem ca împreună să promovăm cântecul popular şi, mai cu seamă, şlagărele noastre vechi: „M-am pornit la Chişinău”, „Chiriac s-ar însura”, „Bună-i brânza din burduf”, „Frunzişoară de pelin” ş.a.”, ne-a spus marele rapsod.

Totul a început de la „Potcoava de aur”

Artistul a început să apară în scenă împreună cu feciorul său anul trecut, la Gala decernării premiilor „Potcoava de aur”, apoi - la cei 40 de ani ai Orchestrei „Lăutarii”, precum şi la 70 de ani ai Postului de radio Iaşi. Pe 9 decembrie au evoluat din nou la „Potcoava de aur”, la Palatul Naţional, fiind acompaniaţi de Orchestra „Busuioc Moldovenesc”, dirijată de Mihai Amihalachioaie.


„Isidor are o voce extraordinară. Visăm să înregistrăm împreună un CD cu şlagăre vechi basarabene şi cântece de petrecere. Intenţionăm să dăm o viaţă nouă cântecelor de altădată, uitate de lume. Avem un folclor foarte bogat care, dacă e bine îngrijit şi pus la punct, capătă o nouă viaţă. În rest, ce să vă mai zic? Cânt la toată lumea cu drag…”, ne-a mai spus maestrul. 

Are fini în toată Moldova

Îmi mărturisea într-un interviu că „peste tot, toată lumea-mi zice naşu’. Iar cea mai mare bucurie a lui e când vine un moldovean şi-i spune: „Ai cântat la nunta mea, te rog să-mi cânţi şi la cea a feciorului meu”. Ori: „Aţi cântat la cumetria feciorului meu, vă rog să-mi cântaţi şi la cea a fiicei”.

Mi-a fost „naş de cântec” şi la nunta mea, fapt pentru care mă mândresc şi cu care se mai fălesc şi azi consătenii mei. Glib este omul plin de cântec şi de voie bună, aşteptat la orice nuntă, la orice petrecere în orice colţ al ţinutului nostru. A cântat cu toate orchestrele de la noi – „Joc”, „Folclor”, „Lăutarii”, „Busuioc Moldovenesc”, „Mugurel”, cu „Rapsozii Botoşanilor” şi cu „Ciprian Porumbescu” din Suceava, fără să supere vreodată pe cineva, aşa cum se mai întâmplă uneori printre artişti. Nu ştiu dacă există un alt artist care să se bucure de atâta respect printre confraţii de cântec.

„Lumea nu ştia cine cântă – eu sau tata”

„Cântecul m-a atras de mic. Să creşti într-o familie de artist de talia tatălui meu şi să nu cânţi e aproape imposibil”, ne povesteşte Isidor Glib. „Odată am venit acasă şi am cântat la o sărbătoare. Când mi-au auzit vocea la microfon, cineva dintre meseni întreabă: cine cântă?”. Credeau, fireşte, că tata. El m-a ascultat şi mi-a zis: hai să cânţi cu mine la petreceri. Acum am pregătit un CD cu melodii vechi moldoveneşti, pe care îl vom lansa în curând. Am dori un concert la Palatul Naţional, să ne bucurăm de succes, ca munca noastră să nu fie în zadar”, ne mai spune Glib junior.

„În casa noastră cântă toţi…”

Nicolae Glib este singurul dintre artişti care a revenit în satul de baştină şi tot singurul care are patru copii şi… cinci nepoţi. „Ne-am întors în sat, pentru că ne-a fost dragă dintotdeauna viaţa la ţară. Avem şase hectare de pământ, iar în gospodărie – vacă, viţel, oi, porci, păsări, ca la un bun gospodar. Am şi un hectar de vie şi produc un vin de calitate. Când e nevoie, pun mâna nu numai pe sapă, ci şi pe doniţă şi pe pulpa vacii. În casa noastră domină cântecul şi voia bună. Cântă toţi - şi soţia, şi toţi cei patru copii”, ne mărturiseşte marele artist.

„Sunt fecior de harnic neam”

Nicolae Glib este interpretul pieselor „M-aş face cioban la oi”, „Am fost pe la mine-n sat”, „Sunt fecior de harnic neam”, „Pădure şi iar pădure”, „Aşa trec zilele mele”, „Doar o viaţă are omul”, „Frunză verde fir lalea”, „Bate toba mărunţel”, „Miresuica mea”, „Să vă spun ce s-a-ntâmplat”, „Colo jos între vâlcele”, „Hai, flăcăi, cu toţi la joc”, „Gândul deseori mă duce” ş.a., cunoscute de melomanii de pe ambele maluri ale Prutului.

El mi-a mai spus că a revenit la piesele lui de altădată, pentru care a primit premiile de suflet. Artist al poporului, recunoscut în întreg spaţiul românesc, nu-şi doreşte decât să cânte în continuare pentru cei dragi. Este dreptul său, pe care nu i-l poate lua nimeni, indiferent de hotarele oficiale existente, pentru că spaţiul spiritual românesc este fără de margini.

Să ne trăieşti, bade Nicolae şi - aşa cum spuneai în cântecul dumitale „Moldovean ca mine nu-i”- să fii, întotdeauna, cel care eşti – moldovean care nu uită de matricea sa istorică - cea de român get-beget! 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)