Astăzi 14 August 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 14:53
Abonamente

Politică 14 Iulie 2020, ora 00:29

opinieNicolae Negru: „De ce minte cu atâta nerușinare dl Vasnețov?”

Marime Font

 

Semne diacritice

Ambasadorul rus Oleg Vasnețov le-a reamintit guvernanților noștri reperele politicii ruse în Republica Moldova.

Principalul reper

Principalul reper e că Rusia nu are de gând să-și care trupele acasă, rămase din perioada sovietică. Ea le atribuie în mod fals misiune pacificatoare, trișând în văzul lumii, căci ele au fost implicate nemijlocit în războiul moldo-rus din 1992, înarmându-i pe separatiști și participând de partea lor la operațiuni militare.

Loading...


„Politicienii responsabili din Chișinău (cine o fi fiind aceștia? – n.n.) înțeleg bine caracterul pripit al chemărilor de retragere a GOTR (Grupul Operativ de Trupe Ruse). Circa o mie și jumătate de militari ruși, care în virtutea unor motive obiective ajută la desfășurarea operațiunii de pacificare și păzesc depozitele de muniții învechite din Transnistria, nu pot fi retrași ca la semnul unei baghete magice”, a explicat Vasnețov.

Numai că „pripeala” despre care vorbește el durează 28 de ani, iar statutul de „pacificatori”, prevăzut de acordul de încetare a focului, semnat de Mircea Snegur și Boris Elțin pe 21 iulie 1992, îl au, conform cifrelor anunțate de Tiraspol, doar 400 de militari. Dar și ei era cazul să plece demult, căci împreună cu ceilalți care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, nu apără pacea, ci împiedică reglementarea transnistreană.

De ce minte Vasnețov?

De ce minte cu atâta nerușinare dl Vasnețov? Din mare „respect” pentru suveranitatea și independența Republicii Moldova, firește. Ambasadorul caracterizează cerințele de retragere a trupelor ruse ca încercări de a „împinge cu orice preț Rusia în afara Moldaviei”, ceea ce, în opinia sa, e lipsit de perspectivă, deoarece „în republică locuiesc peste 200 de mii de cetățeni ruși” pe care Rusia „nu are dreptul să-i lase în voia sorții”.

E o notă nouă în poziția Moscovei, similară celei naziste: plecarea trupelor ruse ar însemna lăsarea cetățenilor ruși în seama autorităților moldovenești, adică „în voia sorții”. Cu alte cuvinte: uitați de angajamentele Rusiei de la Istanbul. Nu mai e valabilă nici măcar promisiunea plecării trupelor ruse după găsirea unei soluții politice de împăcare a Chișinăului și Tiraspolului, retragerea trupelor nu va avea loc decât la calendele grecești sau la paștele cailor, mai pe înțelesul tuturor.

Cursul european lezează interesele Rusiei

Rusia consideră că integrarea europeană a Republicii Moldova îi lezează interesele și Vasnețov amenință că țara sa le va apăra: „Noi nu dictăm conducerii Moldaviei vectorul extern pe care trebuie să-l aleagă. Dar aceasta nu înseamnă că Rusia nu are propriile interese. Ea le are, ca și alte țări. Și noi le vom apăra întotdeauna”.

Ambasadorul rus afirmă că închiderea pieții ruse pentru mărfurile moldovenești au avut scopul de a minimaliza riscurile exportului și re-exportului unor mărfuri din terțe țări, doar că „uită” să precizeze că embargourile au fost aplicate până la semnarea Acordului de asociere RM-UE. Unde îi este faimoasa rigurozitate diplomatică? Corect ar fi fost să spună: „Noi încercăm să dictăm conducerii Republicii Moldova vectorul extern, doar că, din păcate, nu întotdeauna ne reușește”.

Sigur, „politica externă echilibrată” promovată de Dodon îi este mai mult pe placul Rusiei și Ambasadorul ei la Chișinău ține să menționeze acest lucru, după cum nu ratează nici prilejul să admonesteze opoziția proeuropeană pentru că „a blocat prin intermediul Curții Constituționale” acordul privind împrumutul de 200 de milioane de euro.

E un gest de „politețe” diplomatică și „frățească” foarte grăitor. E de la sine înțeles că dlui Vasnețov îi displac discuțiile despre aderarea la NATO și reunirea cu România și el găsește de cuviință să-și anunțe atitudinea.

Diplomat sau general-guvernator?

Nici mesajele sale, dar mai ales tonalitatea lor nu sunt ale unui diplomat ceremonios, discret, cum se prezentase până nu demult, ci mai curând ale unui general-guvernator care nu are nevoie de finețuri și rigoare și această transformare radicală ar putea avea legătură cu schimbarea Constituției ruse care îi permite lui Putin să concentreze puterea unui țar și să ignore dreptul internațional.

Păzea! – vestește Vasnețov în numele său. Rusia pretinde la propriul pol de putere. El nu face trimitere la Crimeea și Donbas, dar nici nu e nevoie, notele metalice din voce îl trădează.

Mândrie în genunchi

Pe de cealaltă parte, stataliștii noștri se fac că plouă, că nu au auzit divagațiile mincinoase ale lui Vasnețov. Tace semnificativ MAEIE-ul democrat (exceptând declarația Ambasadorului cu misiuni speciale Andrei Popov, făcută la solicitarea TVR), s-a bâlbâit penibil, întrebat de o jurnalistă, vorbărețul cu alte ocazii premier Ion Chicu, care ne reproșează că nu ne mândrim suficient de mult cu propria „țară”, dar cum să-ți ardă de mândrie când îi vezi pe conducătorii ei în genunchi?

Tace Parlamentul, tace și lăudărosul de altădată Pavel Filip, care își atribuie meritul adoptării rezoluției ONU privind retragerea necondiționată a trupelor străine de pe teritoriul nostru… Să fie această tăcere plata pentru împrumutul de 200 de milioane de euro, promis a doua oară de Kozak?

Să spui că tăcerea lor e jenantă, rușinoasă e să nu spui nimic. Suntem guvernați de niște canalii. Și când te gândești că partidele proeuropene dețin majoritatea în Parlament, volens-nolens te întrebi: dar sunt ei cu adevărat proeuropeni sau niște „kozaci” în blană de oaie… 

Nicolae Negru / ziarulnational.md/

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 August 2020, ora: 14:13

Alexandru Tănase: Cui folosește anularea posibilității suspendării președintelui?

Alexandru Tănase: Cui folosește anularea posibilității suspendării președintelui?

La 6 august 2020, CCM a decis să-și „reevalueze considerentele și soluția stabilită prin Hotărârea nr. 28 din 17 octombrie 2017”. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 14 August 2020, ora: 09:24

FOTO - Mercedes făcut zob lângă Anenii Noi: Un mort și 2 răniți

FOTO - Mercedes făcut zob lângă Anenii Noi: Un mort și 2 răniți

Un grav accident rutier s-a produs astăzi, 13 august, în apropierea orașului Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 August 2020, ora: 08:53

Agricultorii moldoveni, la protest:”Ne usucă seceta pe deplin. Autoritățile vin doar cu promisiuni”

Agricultorii moldoveni, la protest:”Ne usucă seceta pe deplin. Autoritățile vin doar cu promisiuni” Foto: zdg

Agricultorii moldoveni din centrul și sudul țării au ieșit la protest. Recolta le-a fost afectată de secetă și grindină, iar acum cer autorităților să-i susțină pentru că situația în care au ajuns este dezastroasă. Întrucât autoritățile nu au reacționat la protestele lor, cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 August 2020, ora: 07:51

BERD, îngrijorată de acuzaţiile procurorilor asupra Victoriabank. BERD speră că ancheta privind Victoriabank va respecta clienţii şi acţionarii şi va lua în calcul potenţialele consecinţe asupra sistemului bancar din Moldova

BERD, îngrijorată de acuzaţiile procurorilor asupra Victoriabank. BERD speră că ancheta privind Victoriabank va respecta clienţii şi acţionarii şi va lua în calcul potenţialele consecinţe asupra sistemului bancar din Moldova

Activele Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova, unde BERD şi Banca Transilvania sunt acţionari, au fost puse sub sechestru de Procuratura Anticorupţie în urma unei investigări a activităţii frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din 2014.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 14 August 2020, ora: 04:22

(Calendar istoric) Pe 14 august Turcia atacă Ciprul

(Calendar istoric) Pe 14 august Turcia atacă Ciprul Din editia print / Foto: www.kypros.org

410: Alaric, rege vizigot, a ocupat Roma care va fi jefuită timp de trei zile. 

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 14 August 2020, ora: 01:54

Adormirea Maicii Domnului. Ce nu e bine să faci azi, înainte de marea sărbătoare

Adormirea Maicii Domnului. Ce nu e bine să faci azi, înainte de marea sărbătoare

Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august, fiind una dintre cele mai mari sărbători din an. Marchează trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei, Maica Domnului fiind...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 August 2020, ora: 01:08

Dieta cu nuci te ajută să slăbești 1 kilogram pe zi: Iată cât de ușor se ține

Dieta cu nuci te ajută să slăbești 1 kilogram pe zi: Iată cât de ușor se ține

Dieta cu nuci. Iată cum poți slăbi 1 kilogram pe zi! Dieta cu nuci este inspirată din dieta mediteraneană.

( ) Citeşte tot articolul

Auto 14 August 2020, ora: 00:56

Record de autonomie pentru Hyundai Kona Electric: SUV-ul a parcurs 1.026 de kilometri pe un circuit de teste în condiții speciale

Record de autonomie pentru Hyundai Kona Electric: SUV-ul a parcurs 1.026 de kilometri pe un circuit de teste în condiții speciale

Un Hyundai Kona Electric a parcurs 1.026 de kilometri în cadrul unui test desfășurat pe un circuit din Germania în condiții speciale. Autonomia oficială a SUV-ului subcompact este de 484 de kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 August 2020, ora: 16:13

Un medic în vârstă de 65 de ani care activa la spitalul din Anenii Noi a decedat în urma infectării cu Covid-19

Un medic în vârstă de 65 de ani care activa la spitalul din Anenii Noi a decedat în urma infectării cu Covid-19

Astăzi sistemul medical din RM a mai pierdut un specialist, este vorba de medicul Mihail Preotesa. Acum patru zile soția sa a scris pe Facebook un mesaj plin de durere în care spunea că familia sa trece printr-un adevărat calvar.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 August 2020, ora: 13:13

Ruptura cu Belarus va costa Rusia peste 29 de miliarde de dolari. Dar acesta e doar vârful icebergului

Ruptura cu Belarus va costa Rusia peste 29 de miliarde de dolari. Dar acesta e doar vârful icebergului

Escaladarea conflictului ruso-belarus crește riscul ca situația să evolueze conform scenariului ucrainean, cu totala ruptură completă a relațiilor dintre țările noastre, scrie Nezavisimaia Gazeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 August 2020, ora: 11:39

Cimitir-parc de 20 de hectare, finalizat la Cluj-Napoca. Boc: Conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în ţările vestice. Va fi o locaţie simbolică menită să aducă linişte clujenilor

Cimitir-parc de 20 de hectare, finalizat la Cluj-Napoca. Boc: Conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în ţările vestice. Va fi o locaţie simbolică menită să aducă linişte clujenilor

Cimitirul-parc ”Moş Ion Roată” din Cluj-Napoca, cu o capacitate de peste 5.500 de morminte şi cu o capelă pe patru niveluri, a fost finalizat, iar lucrările acu fost recepţionate. Cimitirul se întinde pe 20 de hectare, iar costurile s-au ridicat la circa 51 milioane de lei, iar conform...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 August 2020, ora: 11:37

ROMÂNIA / Traseism politic mai ceva ca în Caragiale: Actualul primar liberal va candida din partea PSD. Contracandidatul pesedist a trecut la PNL

ROMÂNIA / Traseism politic mai ceva ca în Caragiale: Actualul primar liberal va candida din partea PSD. Contracandidatul pesedist a trecut la PNL

Alegerile din septembrie aprind jarul politic. E vremea-n care prietenii devin dușmani, socialiștii pozează în liberali și liberalii în socialiști. În perioada aceasta, traseismul politic se transformă oficial în doctrină, iar interesul n-are moral și n-are...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)