Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la 12 Iulie 2020
Abonamente

Actualitate 30 Martie 2020, ora 14:06

opinieNicolae Negru: „Educația patriotică sau condițiile de viață?”

Marime Font

 Izolarea pe timp de pandemie e și o ocazie de reflecție, de a ne pune cu toată sinceritatea niște întrebări esențiale și a încerca, la fel de sincer, să răspundem la ele. Sinceritatea, obiectivitatea maximă sunt obligatorii, altfel pierdem timpul degeaba, producem idei false, de niciun folos.

Educația patriotică sau condițiile de viață?

Dl Vasile Chirtoca, consilier municipal în Chișinău, om de afaceri, fie se autoamăgește, fie este tendențios când spune că „anume unionismul, lipsa educației patriotice promoldovenești constituie principala cauză a faptului că tinerii pleacă masiv din Republica Moldova, nu cred în viitorul ei, nu creează aici proiecte de dezvoltare, iar țara devine tot mai săracă”.

Loading...


Dacă simplificăm spusele sale, rezultă că tinerii consideră reunirea pentru care pledează unioniștii inevitabilă sau, cel puțin, posibilă și, nedorind să devină cetățeni ai României, părăsesc corabia Republicii Moldova înainte ca ea să-și piardă independența. Din cauza că le lipsește educația patriotică promoldovenească, ei își lasă locurile de muncă bine plătite și condițiile decente de viață, își anulează „proiectele de dezvoltare” și se aventurează să-și croiască o altă soartă în Europa.

Deși a fost în relație cu PCRM, dl Chirtoca s-a dezis de materialism cu certitudine, nu-l interesează condițiile materiale care influențează comportamentul oamenilor. Totuși, înainte de a vorbi de ce pleacă tinerii, nu era mai bine să fie întrebați tinerii de ce pleacă?

Setați pe nostalgie

Dl Chirtoca îi demonizează, dă vina pe unioniști că i-ar fi demotivat pe tineri să rămână acasă, dar se face că nu vede „contribuția” politicienilor proruși ale căror strategii de guvernare erau și sunt setate pe nostalgie, pe trecut, li se adresează celor în vârstă, nu tinerilor. În timp ce toate sondajele arătau și arată că marea majoritate a tinerilor preferă integrarea europeană, aderența la UE, care li se pare mai atractivă decât CSI, lor li se propunea și li se propune ba Uniunea Rusia-Belarus, ba Uniunea Eurasiatică.

Poate nu e suficient să spui că „Moldova are viitor”, poate trebuie să prezinți pentru aceasta ceva mai mult decât niște lozinci electorale? În lume mai există state sărace, cu educație patriotică pusă la punct, și există state sau regiuni care o duc bine din punct de vedere economic, deși populația este divizată adânc în ce privește viitorul statului lor. Primul exemplu care ne vine în minte este Irlanda de Nord.

Lipsa de obiectivitate

Lipsa de obiectivitate a lui Chirtoca sare în ochi și atunci când el vorbește despre membrii Curții Constituționale cu cetățenie română, afirmând că ei ar fi tratat Legea fundamentală a Republicii Moldova „ca pe o hârtie fără importanță”, - „ba au pus Declarația de independență, o simplă hotărâre a Parlamentului, mai presus decât Constituția, ba au născocit suspendarea temporară din funcție a președintelui, ba au greșit niște calcule elementare”, se revoltă consilierul municipal.

Fără „simpla hotărâre a Parlamentului” care a proclamat independența, nu exista Constituția, care a fost votată exact la fel, prin majoritatea de voturi ale deputaților. Procedura adoptării Constituției nu a fost cu nimic superioară adoptării Declarației de Independență. Numai că lui Vasile Chirtoca îi displace primul document care anunță ieșirea din URSS și formarea statului suveran Republica Moldova, ca un prim pas spre înlăturarea consecințelor pactului dintre Stalin și Hitler privitor la Basarabia.

Chirtoca trișează

Iar suspendarea temporară a președintelui de către magistrații cu cetățenie română a fost precedată de încălcarea flagrantă a Constituției de către Dodon, care nu avea dreptul să nu promulge legile și hotărârile votate a doua oară de Parlament. Faptul că președintele nu deține cetățenia română îl plasează în afara Constituției, îi justifică atitudinea disprețuitoare față de ea?

Dar poate tinerii pleacă fiindcă președintele Dodon terfelește Legea fundamentală, trăiește în lux, „pe socoteala părinților”, cheltuiește în mod evident mai mult decât câștigă legal, iar procuratura se face că nu vede lucrul acesta?

Cât privește eroarea de „calcule elementare”, aici dl Chirtoca trișează de-a binelea. E vorba de calcularea majorității parlamentare din 101 deputați. Rezultatul anunțat de Curtea Constituțională în 1996 a fost 52. Dar niciunul din membrii ei nu deținea atunci cetățenia României. Este evidentă intenția lui Chirtoca de a se folosi de o minciună pentru a murdări imaginea membrilor CC cu cetățenie dublă, permisă de legislația adoptată, de altfel, de guvernarea comunistă a lui Voronin. Ura, românofobia îi întunecă mintea lui Chirtoca?„Teoriile” sale supte din deget ațâță niște spirite nesănătoase, incită la acțiuni deloc civilizate, democratice.

Unionismul e o plantă locală

Plecarea masivă a tinerilor a început în timpul guvernării comuniste. Sondajele indicau atunci sub 10 la sută aderența alegătorilor la ideea Unirii. E adevărat că, fiind alcătuite din intelectuali, scriitori, compozitori, actori, interpreți, pictori, profesori, ingineri etcetera, rândurile unioniștilor prezentau o forță ideologică redutabilă, chiar dacă nu erau organizate și consolidate. Dar nu ei au condus Republica Moldova până acum și dezastrul economico-social, politic și cultural nu le aparține. Între timp, peste 30 la sută de alegători își văd salvarea de mizerie în componența României.

Unionismul, s-a mai spus, nu este o „plantă exotică”, adusă de undeva, ci una locală, firească, ce a supraviețuit perioadei de ocupație sovietică. O parte din cetățenii Republicii Moldova nu acceptă ruperea Basarabiei din componența României și continuă să se considere parte a poporului român. Să-i împușcăm, să-i deportăm, să-i băgăm în închisori în numele Republicii Moldova, ca în perioada sovietică?

După 1994, mișcarea unionistă era foarte puțin reprezentată în Parlament și structurile puterii, iar Constituția a fost scrisă în așa fel, încât reunirea cu România să nu se poată produce decât prin referendum. Paradoxal, intenționând să lovească în unionism, deputații stataliști și proruși l-au legitimat. Conform Constituției, statutul suveran și independent al Republicii Moldova poate fi modificat și, implicit, discutat, ceea ce înseamnă că „proiectul” ei este încă deschis.

Republica Moldova – un proiect deschis

Dl Chirtoca alege din Constituție ce-i place lui, dar unionismul are nu mai puțin drept la viață decât comunismul sau socialismul prorusesc, care se camuflează cu „Moldova are viitor”, dar de fapt o leagă de Rusia, ca aceasta să o înghită la momentul potrivit, așa cum vrea să înghită azi Belarusul.

Îndemnându-i pe tineri să creadă în viitorul Republicii Moldova, liderii de toate culorile propun soluții externe, fie estice, fie vestice, de supraviețuire. Unioniștii propun reunirea cu România. R. Moldova are nevoie de sprijin extern pentru a exista, e clar fiecărui cetățean, procesul constituirii, așezării acestui stat recunoscut internațional nu e încheiat, e încă în derulare și nimeni nu știe care va fi soarta lui în condițiile post-pandemie. Nimeni, cu excepția unioniștilor. 

ziarulnational.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Internațional 12 Iulie 2020, ora: 10:51

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)