Actualitate

Nicolae Negru: „R. Moldova s-a născut cu un viciu congenital, cu o parte a teritoriului controlată de un stat străin”

Potrivit lui Nicolae Negru, Republica Moldova s-a născut cu un viciu congenital, cu o parte a teritoriului controlată de un stat străin, de Rusia, care refuză să-și retragă trupele și întreține în continuare regimul separatist pe care l-a creat în raioanele de peste Nistru. Analistul amintește că în anul care s-a scurs, o ramură a guvernării moldave – parlamentul, guvernul – a încercat să urmeze pe un curs independent în relațiile cu Rusia. S-a reușit includerea chestiunii retragerii trupelor ruse pe agenda Adunării Generale a ONU, au fost expulzați cinci diplomați ruși care își foloseau statutul diplomatic în scopuri contrare intereselor noastre. Totodată, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentat special al lui Putin în regiunea transnistreană, a fost declarat persona non-grata pentru declarații și atitudine neprietenoasă față de Republica Moldova.

Totodată, Nicolae Negru amintește că în această perioadă președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a adoptat față de Moscova o linie de conduită vasală, supusă, favorabilă intereselor Rusiei în regiunea transnistreană, compromițând, în ochii cetățenilor, dar și în exterior, independența statului pe care îl reprezintă. „Atitudinea condescendentă, ironică, a lui Putin față de Dodon a accentuat sentimentul de rușine, de penibil pe care l-a generat comportamentul inadecvat, lipsit de demnitate, al președintelui ales de „întregul popor”, opinează analistul.

În altă ordine de idei, Nicolae Negru mai spune că modul în care a fost schimbat sistemul electoral, deși în corespundere cu legislația, cu votul a peste două treimi din deputați, a lăsat impresia unui act nedemocratic din partea guvernării, pentru că nu a dorit să țină cont în totalitate de împotrivirea opoziției proeuropene și recomandările Comisiei de la Veneția, acțiune care a atras amânarea ajutorului macrofinanciar din partea UE.

La fel, menționează că un impact negativ asupra reputației statului Republica Moldova l-a avut și invalidarea rezultatelor alegerilor primarului de Chișinău. Chiar dacă din punct de vedere formal a fost o decizie judiciară, percepția generală, în interior și exterior, e că s-a pășit peste o linie interzisă, care într-o democrație, într-un stat de drept nu se trece niciodată. Potrivit lui Nicolae Negru, dacă modul în care s-au desfășurat alegerile în Chișinău și Bălți a dat senzația că oligarhia nu este omnipotentă, că se exagerează gradul de capturare a instituțiilor statului, anularea rezultatului votării din Chișinău a avut un efect contrar: percepția că oligarhia controlează totul s-a generalizat. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *