Astăzi 25 Martie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 07:22
Abonamente

Ultima oră 14 Aprilie 2016, ora 15:25

Președintele Republicii Moldova salută cooperarea dintre Curtea Constituțională şi Uniunea Europeană

Marime Font

În data de 14 aprilie 2016, la Curtea Constituţională s-a aflat în vizită Președintele Republicii Moldova, dl Nicolae Timofti. Şeful statului a făcut cunoştinţă cu echipa de experți din cadrul proiectului UE „Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova”, care a demarat în luna februarie curent, şi a vizitat sediul renovat al Curţii Constituţionale.

În cadrul întrevederii, Preşedintele Republicii Moldova şi-a exprimat satisfacţia în privinţa dezvoltării cooperării Curţii Constituţionale cu Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului UE „Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova”.

Preşedintele Republicii Moldova a remarcat îmbunătăţirea, pe parcursul ultimilor ani, a condiţiilor de activitate ale Curţii, precum şi dezvoltarea jurisprudenţei constituţionale. În acest context, şeful statului a subliniat imperativul acceptării, respectării şi executării hotărârilor Curţii Constituţionale, indiferent dacă sunt sau nu pe placul cuiva. Şeful statului şi-a manifestat, în particular, aprecierea pentru hotărârea recentă, din 9 februarie curent, care a simplificat accesul cetăţenilor la Curtea Constituţională prin intermediul instanţelor de judecată (ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate). De asemenea, dl Timofti a salutat hotărârea Curţii Constituţionale care a restabilit dreptul cetăţenilor de a-şi alege preşedintele, deoarece va permite excluderea oricăror suspiciuni de jocuri obscure. „Am toată încrederea că alegerile prezidenţiale vor fi desfăşurate în corespundere cu normele democratice”, a menţionat şeful statului.


Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a subliniat faptul că, dincolo de schimbarea părţii materiale, cea mai importantă realizare a Curţii Constituţionale este jurisprudenţa sa. În acest sens, pe parcursul ultimilor ani a avut loc consolidarea rolului Curţii Constituţionale, atât pe cale legislativă, dar mai ales pe calea jurisprudenţei. Preşedintele Curţii a reamintit, în acest context, hotărârea Curţii Constituţionale din 14 februarie 2014, care a deschis calea controlului constituţionalităţii legilor înainte de promulgare, instrument ce permite evitarea intrării în vigoare a unei legi contrare Constituţiei. De asemenea, Alexandru Tănase a menţionat jurisprudenţa care a clarificat efectele hotărârilor Curţii Constituţionale şi modul de executare a acestora. „Cea mai importantă hotărâre este cea care a eliminat filtrele ce limitau accesul cetăţenilor la Curtea Constituţională, deoarece va permite adoptarea unor hotărâri utile pentru comunitatea judiciară, dar şi pentru întreaga societate. Datorită acestei deschideri a accesului la Curte, până la această dată a fost înregistrat deja un volum de sesizări echivalent sarcinii anuale a Curţii (majorare de 4 ori în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut)”, a specificat Preşedintele Curţii Constituţionale.

Preşedintele Republicii Moldova a vizitat şi biblioteca CCM, recent redeschisă, care este specializată în fonduri de carte în domeniul constituţional. Biblioteca CCM, care poartă numele ilustrului jurist şi om politic, Ion Pelivan, a fost suplinită cu donaţii generoase de titluri, atât în limba română, cât şi în limbile engleză, franceză şi germană, în cadrul proiectelor dezvoltate de Curtea Constituţională cu PNUD Moldova, Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Ministerul Federal pentru Europa, Integrare şi Afacerile Externe al Austriei, Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internațională (IRZ), Fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Fundaţia Hanns Siedel, Asociaţia Curţilor Constituţionale Francofone (ACCPUF). Printre titlurile acestei preţioase colecţii sunt produse valoroase ale editurilor cu renume, cuprinzând volume din domenii în materia dreptului, cum ar fi, drept constituţional, drept european, drepturile fundamentale ale omului, dreptul electoral. Colecţia de carte vizează subiecte concrete şi înguste de drept care abordează în profunzime materii marcante domeniului de cercetare al instanţei de drept constituţional.

Proiectul UE „Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova” (EuropeAid 136903/DH/SER/MD) a demarat în luna februarie 2016 şi va fi implementat pe parcursul a 20 de luni de către un consorțiu condus de Fundația Germană pentru Cooperare Juridică Internațională (IRZ) în cooperare cu Curtea Constituțională a Republicii Lituania și Facultatea de Drept German de la Universitatea din Varșovia. Obiectivul general al proiectului este de a accelera reforma durabilă a sectorului justiției în Moldova şi de a asigura buna funcționare a statului de drept prin consolidarea Curții Constituţionale.

Continuarea pe constcourt.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sport 25 Martie 2019, ora: 07:22

Simona Halep a trecut de turul 3 al turneului de tenis de la Miami după un meci extrem de disputat cu slovena Polona Hercog. Românca a câștigat partida după 2 ore și 50 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 05:24

Buna Vestire sau Ziua Cucului este sărbătorită în fiecare an pe data de 25 martie. Cunoscută în popor şi ca Blagoştevenia, Buna Vestire este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 21:14

 Acum exact 20 de ani, pe 24 martie 1999, la ora 21 (ora Bucurestiului), avioanele NATO au inceput bombardarea Iugoslaviei, imediat dupa esecul negocierilor de pace de la Chateau de Rambouillet. Exact atunci s-a prabusit linia pe care politologul american Samuel Phillips Huntington o trasase...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 21:05

 Autorităţile judiciare i-au permis mareşalului Ion Antonescu să-i trimită o scrisoare soţiei sale, înainte de a-l duce în faţa plutonului de execuţie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:31

 Autorităţile norvegiene au iniţiat sâmbătă evacuarea cu elicoptere şi nave de intervenţie a circa 1.300 de pasageri de pe o navă de croazieră al cărei motor s-a defectat în largul coastei norvegiene, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:19

 Mai multe sute de mii de persoane care nu doresc retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană au manifestat sâmbătă în centrul Londrei pentru a solicita organizarea unui al doilea referendum pentru sau împotriva Brexitului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:03

 FIDESZ, partidul la putere în Ungaria, a fost suspendat din formațiunea paneuropeană de centru-dreapta a Popularilor Europeni, pe termen nelimitat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:47

 Statele membre ale Uniunii Europene încep să lucreze la un mecanism comun de evaluare a statului de drept. Acest lucru a fost dezvăluit marți, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 28 de state membre, la Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:43

 Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia a deschis o investigaţie JP Morgan, legată de un raport publicat vineri de banca americană, a relatat agenţia turcă de presă Anadolu, transmite Reuters, informeaza news.ro 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 07:12

 Un bărbat din Rusia a fost reținut pe aeroportul Ngurah Rai din insula indoneziană Bali întrucât a fost prins încercând să părăsească ţara cu un mic urangutan ce părea drogat în valiză, au anunţat sâmbătă autoritățile, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Martie 2019, ora: 18:03

Lectură de weekend În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

 În timp ce puterea și opoziția s-au împotmolit, întrecându-se în șobolăneli postelectorale, „partenerul nostru strategic”, Federația Rusă, își urmează metodic și nestingherit propria agendă politica de subminare și distrugere a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 20:37

 Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS, în perioada 13-28 februarie 2019, pe un eşantion de 1500 de respondenţi, la domiciliul acestora, arată că alegerile prezidenţiale au doi favoriţi: Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:25

 Aproape 70% din cele mai importante economii ale lumii sunt sub controlul unor guverne populiste sau a unor regimuri nedemocratice, arată o analiză a Bloomberg Economics.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:04

 Alba Iulia va beneficia de 13 autobuze electrice achiziționate printr-un proiect național de reînnoire a materialului rulant pentru transport urban. Valoarea totală a acestui proiect depășește 43 de milioane de lei, din care puțin peste 850.000 de lei reprezintă contribuția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 17:57

Condamnatul Pavel Grigorciuc, care l-a atacat mișelește, ieri, în centrul Capitalei, după prima ședință a Parlamentului nou ales, pe deputatul democrat Sergiu Sîrbu, este un anti-erou și pentru societatea civilă, în special pentru unioniști, transmite voceabasarabiei.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:57

61 de profesori și 35 de angajați din sistemul de sănătate au beneficiat de credite ipotecare preferențiale, în cadrul programului ”Prima Casă”. În total, programul cuprinde deja 1700 de beneficiari. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:54

Fracțiunea Partidului Politic „ȘOR” în Parlament a elaborat mai multe inițiative legislative care au scopul de a îmbunătăți nivelul de trai al populației Republicii Moldova. În scurt timp, proiectele de legi vor fi prezentate în Legislativ pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:40

Deputatul Sergiu Sîrbu, agresat ieri de recidivistul Pavel Grigorciuc, face, într-o postare pe Facebook, câteva precizări despre incidentul șocant din Grădina publică Ștefan cel Mare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:39

Proiectul declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului, propus de blocul ACUM lasă impresia unui manifest electoral, mai mult publicistic și declarativ, decât factologic, pe care l-ar putea înțelege toți cetățenii. De această părere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:37

„Abisul demografic forțează Kremlinul să atragă în Rusia milioane de vorbitori de limba rusă. Cu toate acestea, situația demografică extremă se confruntă cu realitățile economice și propaganda naționalistă“ – scrie corespondentul ziarului elvețian Le Temps.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 09:34

Gazprom a început să notifice oficial țările din vecinătatea Ucrainei că, de la începutul anului viitor, va fi oprit transportul de gaze prin teritoriul Ucrainei, a declarat șeful Naftogaz, Andrei Kobolev, potrivit RBC Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06

După ce l-a făcut knockout în Parlament pe Andrei Năstase, prezentându-l întregii țări drept un mitoman incurabil, Marina Tauber îl face praf și pe contul său de Facebook, îndemnându-l să nu jelească banii, dar să-și ia un profesor de actorie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06 de Mihaela Culcinschi

Mulți dintre participanții la scrutinul din 24 februarie se arată dezinteresați de coaliția care ar urma să fie creată în viitorul Legislativ. La această concluzie a ajuns o echipă a ziarului TIMPUL, care a discutat, timp de două zile, cu persoane întâlnite pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:13

Deputații Partidului Politic ȘOR anunță că, în ciuda unor speculații vehiculate în ultimul timp, vor sta departe de negocierile duse din culise de formațiunile de stânga și de dreapta din noul Parlament și vor rămâne în opoziție. Formațiunea precizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:10

(UPDATE 16:23) Soţia deputatului Sergiu Sîrbu a venit cu unele precizări: "Sergiu mă aștepta pe mine. Trebuia să ne întâlnim. Pavel Grigorciuc trecea pe alături împreună cu avocatul lui Platon și striga în portavoce 'trădătorule'. Sergiu i-a zis 'hai...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)