Politică

Nicolae Timofti a fost sărbătorit la Padova

Sărbătoare cu mult fast la Padova după alegerea preşedintelui RM. Cetăţenii noştri din oraşul italian au sărbătorit recent Ziua Primăverii, la care au salutat alegerea lui Nicolae Timofti în calitate de preşedinte, au felicitat femeile pentru că sunt frumoase şi au dansat „Hora Unirii”.

„Felicităm moldovenii din toată lumea cu ocazia alegerii dlui Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte şi mulţumim tuturor forţelor politice care au contribuit la rezolvarea crizei interne din ţara noastră. La mulţi ani, Republicii Moldova, în calea spre integrare europeană!”. Acesta a fost mesajul lui Alexandru Marcinschi, preşedintele Asociaţiei moldovenilor din Padova, adresat concetăţenilor săi în cadrul festivităţii cu genericul „Mărţisor – Ziua Primăverii”, care a avut loc recent în oraşul italian.

Participanţii la manifestare, care purtau afişele „Afară, armata rusă, din Moldova!” şi „Nu mai vrem pacificatori!”, au păstrat şi un minut de reculegere în amintirea lui Vadim Pisari, împuşcat de către un soldat rus la 1 ianuarie la postul de pacificatori de pe podul de la Vadul lui Vodă. Au mai luat cuvântul fostul deputat moldovean Ştefan Maimescu şi Dumitru Ilinca, consilierul senatorului român Viorel Badea, care au amintit că, în acest an, se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Ţarist, 20 de ani de la declanşarea războiului în stânga Nistrului şi 94 de ani de la proclamarea Unirii Basarabiei cu România. Ai noştri din Padova au vizionat şi un film despre conflictul de pe Nistru, urmat de „Doina de jale”, după care au dansat „Hora Unirii”.

Prezentatoarele evenimentului au fost Viorica Guglea şi Iana Slobodeniuc, iar printre artiştii care au delectat publicul cu un spectacol de zile mari s-au numărat Angela Chirinciuc, Liuba Grecu-Zadnipru, Luminiţa Frunză, Dan Pleşa, Nicolae Singureanu, Pavel Moraru şi Ansamblul de dansuri „Brâuşor” al Asociaţiei „Dacia” din Veneţia, condus de Eugenia Belibov. A avut loc şi o expoziţie de pictură şi ceramică aplicată cu lucrările Olgăi Guţu şi ale lui Umberto Vizentin.

La rândul său, preşedintele Timofti, aflând de la TIMPUL despre acest eveniment, a amintit încă o dată că va face tot posibilul ca să le creeze moldovenilor refugiaţi în străinătate condiţii de viaţă decente în RM. „Sunt convins că nimeni nu se simte mai bine altundeva decât la el acasă. Promiţând că voi fi un preşedinte al tuturor, nu pot să uit de fraţii noştri plecaţi peste hotare pentru a supravieţui. De aceea, vom încerca să-i atragem să se întoarcă în RM, unde să se bucure de toate condiţiile normale de muncă şi de trai”, a menţionat şeful statului.

În afară de acţiunile culturale organizate la Padova, Asociaţia „Baştina” oferă pentru moldovenii de aici şi asistenţă juridică. Experienţa lui Alexandru Marcinschi în domeniul integrării cetăţenilor RM în activitatea publică a urbei italiene a fost apreciată, în repetate rânduri, de către autorităţile locale.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *