Actualitate

Nicolas Sarkozy a fost inculpat pentru corupţie şi finanţare ilegală a campaniei electorale

După cinci ani de investigaţie şi două zile de audieri la poliţie, un judecător francez a decis că există suficiente dovezi pentru a-l pune sub acuzare pe Sarkozy, în vârstă de 63 de ani.

Preşedinte al Franţei în perioada 2007-2012, Nicolas Sarkozy este acuzat de corupţie pasivă, finanţare ilegală a campaniei electorale şi ascunderea unor fonduri publice din Libia, din partea fostului dictator Muammar Gaddafi, ucis în octombrie 2011.

După audierile de la poliţie, Nicolas Sarkozy s-a întors acasă, dar a fost plasat sub supraveghere printr-un ordin al instanţei. Sarkozy a fost reţinut marţi la un sediu al poliţiei judiciare din Nanterre, o suburbie a Parisului, iar miercuri a fost interogat din nou.

Fostul preşedinte francez a respins toate acuzaţiile şi susţine că mai mulţi libieni încearcă să se răzbune pentru decizia sa de a trimite avioane de luptă franceze în Libia în timpul revoltei care s-a încheiat cu răsturnarea de la putere a lui Gaddafi în 2011.

Nicolas Sarkozy are la dispoziţie şase luni pentru a contesta acuzaţiile, apoi judecătorii vor trebui să ia o nouă decizie privind iniţierea procesului.

În 2012, site-ul de ştiri francez Mediapart a publicat un document semnat de un fost demnitar libian care afirmă că regimul lui Muammar Gaddafi a acceptat în 2006 să finanţeze cu aproximativ 50 de milioane de euro campania prezidenţială a lui Nicolas Sarkozy.

În noiembrie 2016, Ziad Takieddine, un om de afaceri franco-libian, a declarat că a intermediat transferul a cinci milioane de euro din Libia către Nicolas Sarkozy şi Claude Gueant, fostul şef de cabinet şi director de campanie al preşedintelui francez.

mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *