Economie

Nicu Popescu: Este real să mergem în UE fără vize din 2012

Sprijin clar pentru RM

Evenimentul de luni are o importanţă ce nu poate fi subestimată: este un semnal politic foarte clar de sprijin pentru procesul de reforme din RM, o apreciere a vitezei cu care ţara noastră se apropie de UE. Cel mai important element ţine, evident, de iminenta oferire RM a foii de parcurs privind liberalizarea regimului de vize cu UE. Acest Plan de acţiuni, pe care îl pregăteşte Comisia Europeană, va consta dintr-o listă exhaustivă de condiţii, îndeplinirea cărora va permite ca cetăţenii RM să nu mai aibă nevoie de vize când călătoresc în spaţiul Schengen.

Când primim Planul de acţiuni

Cât de repede ne va fi pus la dispoziţie acest document depinde de rapiditatea cu care lucrează Comisia Europeană. Nu putem specula pe marginea calendarului intern al UE. M-aş mira dacă acest document ne va fi oferit în următoarea lună – cel mai probabil este vorba de sfârşitul anului curent sau începutul anului viitor. Dar, din punct de vedere practic, momentul când ne va fi oferit acest plan de acţiuni nu are o importanţă mare, pentru că UE, în urma celor două vizite de evaluare efectuate în RM în septembrie, deja ne-a trimis, acum două săptămâni, în regim de lucru, un set de recomandări pe care trebuie să le implementăm. Acestea se vor regăsi, reformulate şi completate, în Planul oficial. La modul practic, noi deja implementăm multe din aceste măsuri.

Anul 2012, un termen real

Când am avansat această dată ne-am ghidat de experienţa altor state din Balcani. În cazul Serbiei, Macedoniei şi Muntenegrului vizele au fost eliminate la un an şi jumătate-doi după ce li s-au oferit foile de parcurs. În cazul Serbiei vizele au fost eliminate la 18 luni după ce ţara a trecut la eliberarea exclusiv a paşapoartelor biometrice. Totodată, ne ghidăm şi după calendarul nostru intern, ţinând cont de faptul cât de rapid s-au produs reformele interne în RM în ultimul an şi că multe dintre condiţiile cerute de UE pentru ridicarea vizelor sunt deja în proces de îndeplinire. Bunăoară, în trei săptămâni, Serviciul de grăniceri va prezenta Strategia privind managementul integrat al frontierei de stat, care este una dintre acţiunile ce vor figura în foaia de parcurs. Un alt exemplu este introducerea paşapoartelor biometrice, de la 1 ianuarie 2011, care implică foarte multe acţiuni, care deja se realizează, inclusiv dotarea cu echipament special a punctelor de trecere a frontierei. Este vorba de acţiuni uneori complicate, deseori costisitoare, dar care sunt deja implementate.

UE ne vrea un partener credibil

Reuşita acestui efort – de a ajunge la călătoriile fără vize în 2012 – depinde de doi factori majori. Unul ţine de transformările interne: gestionarea frontierelor, securitatea documentelor, reforma Ministerului de Interne. A doua precondiţie este una de ordin politic şi va depinde de capacitatea RM de a mobiliza, prin politica sa externă, sprijinul extern necesar în UE şi de a convinge colegii europeni că RM devine un partener credibil, previzibil şi sigur.

Nimeni nu e contra, dar mai există sceptici

Concluziile formulate la Luxemburg arată că nu există niciun stat în UE care s-ar opune ridicării vizelor pentru cetăţenii RM, există însă unele state care mai au sau vor mai avea diferite întrebări, iar noi va trebui să răspundem, să explicăm, să convingem că RM face faţă şi corespunde criteriilor cerute. Uneori există clivaje interne şi în UE, deseori ministerele de Interne sunt mult mai sceptice faţă de procesul de liberalizare a vizelor decât ministerele de Externe. În mare parte, cred că reuşita acestui demers al RM va ţine de capacitatea noastră de a convinge ministerele de Interne din statele membre ale UE şi acest lucru se va putea face prin stabilirea unor parteneriate cât mai strânse dintre MAI de la Chişinău cu structurile omoloage din UE. Aici mai este mult de lucru. Avem un expert european la MAI, care a elaborat o foaie de parcurs a reformelor din MAI, dl ministru Victor Catan a fost în diferite ţări pentru a stabili o cooperare cu state foarte importante în domeniul dialogului pe vize…

Examenul alegerilor anticipate

UE întotdeauna subliniază faptul că procesele electorale trebuie să se desfăşoare democratic, liber şi corect, de aceea, regăsim această sugestie şi în documentul adoptat luni, cu referire la alegerile din 28 noiembrie. Sunt sigur că nu vor apărea probleme legate de gradul de libertate al procesului electoral, însă ni se atrage încă o dată atenţia asupra acestui fapt, deoarece gradul de democraţie într-un stat e unul din criteriile foarte importante atunci când UE ia decizii atât de delicate ce ţin de eliminarea sau păstrarea vizelor. Din această perspectivă, gradul de democraţie din RM este una din precondiţiile foarte clare pentru ca cetăţenii RM să poată călători fără vize. Formal, rezultatul alegerilor – dacă acestea vor fi declarate libere şi corecte – n-ar trebui să influenţeze acest proces. Totuşi, viitoarea guvernare indiferent cum va fi ea, trebuie să aibă credibilitatea politică de care se bucură actuala Putere pe plan extern, să menţină acelaşi vector extern, acelaşi ritm şi aceeaşi energie în implementarea reformelor. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *