Eveniment

Niculae Iacob: Noi vom aduce carte ieftina pe piata

Niculae Iacob este administratorul celui mai mare distribuitor de carte in capitala Romaniei – Compania STAND Agentie Difuzare Carte din Bucuresti – care, impreuna cu Editura GUNIVAS din Chisinau, va face ca, in curand, cartea romaneasca de calitate sa ajunga si in R. Moldova. In interviul acordat pentru TIMPUL, Niculae Iacob puncteaza reperele acestei colaborari.

– Domnule Iacob, ce perspective ofera piata de carte romaneasca aici, in RM?

– Cunosc piata de carte din RM si stiu ca este foarte slab aprovizionata cu carte romaneasca. Am evaluat si am constatat personal ca in librariile moldovenesti cartea romaneasca ocupa doar 25 la suta din intregul volum de marfa poligrafica si ca ea este foarte scumpa comparativ cu cartea in limba rusa. In RM pentru mine se deschide o piata de desfacere buna. Exista mari posibilitati deoarece populatia care citeste in limba romana este in crestere, mai cu seama generatia tanara. Noi va trebui sa le aducem cititorilor carte mai ieftina. Si vom realiza acest lucru prin fixarea unui adaos comercial modest si un marketing ce va evita blocajele cu care se ciocnesc actualii distribuitori.

– In ce masura piata de carte romaneasca a fost afectata de criza economica?

– Vanzarea de carte a scazut cu circa 35-40 la suta fata de anul 2008. Asta se „datoreaza”, in primul rand, crizei, disponibilizarilor si, in al doilea rand, faptului ca n-au mai fost rezervate traditionalele sume de bani de la guvern, necesare bibliotecilor scolare pentru procurarea de carte. Or, altadata aceste biblioteci dispuneau de cateva milioane de lei, iar profesorii – fiecare de cate 100 de euro. Era o suma buna. In 2008 a mai fost mentinuta suma de 100 de euro, iar in 2009 n-am avut decat 130 de lei, in loc de 400 de lei. Si s-a creat situatia cand in Romania au aparut foarte multe edituri, s-a diversificat foarte mult piata cartii, avem productie, dar n-avem vanzari.

– Cum se vand in Romania cartile editate in RM?

– Sunt cateva lucrari foarte serioase, editate in RM. Riscurile tiparirii si le-au asumat Editurile GUNIVAS si ARC cu DEXI, spre exemplu. Cartea moldoveneasca are un segment bine definit. Acum Prut International a intrat puternic pe piata romaneasca, Cartier, Stiinta cu dictionare, Epigraf s.a. Circa 7-10 la suta din industria cartii din Romania este de la editurile moldovenesti.

– Pe ce mai contati pentru a avea succes pe piata moldoveneasca?

– Cunosc piata si ofer investitorului moldovean posibilitatea sa cumpere in moneda proprie, ceea ce inseamna mare lucru. N-o sa aiba stresul schimbului valutar. Aceasta va ramane in grija mea si a oamenilor depozitului nostru. In felul acesta, va exista o fluenta in titluri. Toate librariile vor avea posibilitatea sa foloseasca preturile noastre, pentru ca tocmai asta vreau sa fac – sa tin preturile romanesti, eu oferindu-le discountul de vanzare. Nu mai treci vama, nu mai ai grija de transport, nu trebuie sa mai alergi pe la edituri, platesti in lei moldovenesti.

– Sunteti dispus sa investiti in constructia unei librarii si a unui depozit angro aici, in R. Moldova?

– In principiu, da. Deocamdata, insa, pornesc activitatea pe structurile existente aci la Chisinau, gasind spatii in chirie. Daca vom avea vanzare buna de carte, vom investi neaparat.

– Cand lansati afacerea?

– As dori sa fim prezenti pe piata chiar pe 1 sau pe 8 martie, de Ziua Internationala a Femeii.

– Va multumim pentru interviu si va dorim succes.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *