Internațional

Nigeria a dejucat planuri de atac ale grupării Boko Haram asupra ambasadelor SUA şi Marii Britanii

Potrivit unui comunicat, au fost dejucate "planuri de a ataca ambasadele americane şi britanice din capitala Nigeriei, Abuja, precum şi alte interese occidentale".

Cinci suspecţi, originari din statul nigerian Benue şi din Teritoriul Capitalei Federale, au fost arestaţi pe 25 şi 26 martie. Un alt membru al grupării Boko Haram, în vârstă de 20 de ani, a fost arestat în data de 22 martie în statul Yobe şi "a mărturisit implicarea sa în executarea unor activităţi sinistre ale grupului".

"Din motive de securitate operaţională, nu comentăm postura noastră în acest caz. Statele Unite apreciază activitatea Departamentului Securităţii de Stat din Nigeria şi a forţelor de securitate nigeriene în combaterea terorismului şi păstrarea în condiţii de siguranţă a cetăţenilor şi rezidenţilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Mark Toner.

În data de 5 aprilie, Departamentul de Stat american a emis un avertisment de călătorie pentru Nigeria, avertizând că gruparea Boko Haram vizează instituţii guvernamentale şi alte locaţii de pe Teritoriul Capitalei Federale.

Gruparea islamistă nigeriană Boko Haram este afiliată organizaţiei teroriste Stat Islamic. În 2011, Boko Haram a atacat sediul ONU din capitala nigeriană Abuja cu o maşină-capcană, care a fost detonată în zona de recepţie şi a ucis 21 de persoane.

"Suntem recunoscători pentru sprijinul pe care îl primim din partea autorităţilor de securitate nigeriene privind protejarea personalului şi a spaţiilor diplomatice britanice din Nigeria. Suntem în contact permanent cu autorităţile de securitate nigeriene în ceea ce priveşte potenţialele ameninţări la adresa intereselor britanice în Nigeria", se arată într-un comunicat al guvernului britanic.

Preşedintele Nigeriei a anunţat, la sfârşitul anului trecut, că insurgenţa Boko Haram "a fost zdrobită", dar luptătorii săi continuă să ameninţe o vastă regiune din jurul lacului Ciad şi foloseşte copii, în special fete, ca atentatori sinucigaşi.

Gruparea islamistă Boko Haram, al cărei nume înseamnă "Educaţia occidentală este interzisă", a fost înfiinţată în 2002 şi iniţial s-a concentrat pe combaterea educaţiei în stil occidental. Activităţile teroriste ale Boko Haram au ucis peste 20.000 de oameni şi au îndepărtat 2,6 milioane de nigerieni din casele lor, iar câteva milioane se confruntă cu foamete.

sursa: mediafax.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *