Bine, războiul a început de la invadarea Crimeii. Însă atunci ruşii s-au folosit de vicleşugul cu „omuleţii verzi” şi toată planeta s-a uitat în zare căutând bombardierele şi avioanele de vânătoare.
Nu e clar nici acum ce statut internaţional are Crimeea – Rusia a anexat provincia, dar deocamdată nimeni de pe scena internaţională nu s-a grăbit să recunoască această anexiune.
După „omuleţii verzi” din Crimeea au apărut separatiştii din sud-estul Ucrainei. Un amestec nediferenţiat de localnici şi mercenari exaltaţi de idei extremiste, veniţi de prin toată Rusia au aruncat în aer stabilitatea regională. Înarmaţi cu arme furate, conduşi de specialişti în războaie de gherilă vorbitori de limbă rusă – cine poate spune unde au fost pregătiţi aceştia? - separatiştii din estul Ucrainei nu au fost în stare să facă faţă unei operaţiuni militare a Kievului, bine pregătită şi coordonată. De câteva săptămâni încoace rezistenţa rebelilor separatişti din estul Ucrainei scade de la o zi la alta şi îşi pierd poziţiile una după alta. Dacă această situaţie ar mai continua, în câteva săptămâni operaţiunea militară de curăţire a estului Ucrainei ar fi încheiată. Se pare că nu vom afla ce planuri ar fi avut guvernul de la Kiev pentru stabilizarea regiunii pentru că Rusia pare hotărâtă să nu îi abandoneze pe rebeli.
În cursul acestei săptămâni au tot apărut ştiri care arată că în Ucraina intră dinspre Rusia numeroase coloane de tancuri, blindate şi camioane militare. Atenţia mass-mediei internaţionale a fost atrasă de povestea convoiului umanitar rusesc, însă ştirile despre coloanele militare ruse au primit o atenţie minimă. Parcă nimeni nu se grăbeşte să le vadă. Reţelele sociale sunt pline de fotografii şi filme, din când în când câte o ştire se strecoară anunţând lupte între militarii ucraineni şi coloanele de blindate venite din Rusia. Ca şi în Crimeea, trupele venite din est nu poartă însemne, nu îşi asumă identitatea naţională – deşi a apărut la un moment dat o ştire despre militari cu însemnele Rusiei în Ucraina şi există cazul paraşutiştilor ruşi capturaţi, dar în cazul lor există scuza că s-au rătăcit, cine ştie, aveau hărţi vechi.
În presa rusească au început să apară articole care vorbesc despre zeci de militari ruşi care nu şi-au mai contactat rudele şi apropiaţii de săptămâni întregi. Superiorii răspund că militarii sunt la nişte aplicaţii, dar sunt bine-sănătoşi, îşi vor contacta rudele după încheierea exerciţiilor. Şi totuşi în Rusia se răspândesc din ce în ce mai mult zvonurile despre militari morţi în moduri misterioase şi înmormântaţi în secret. Când numărul acestor morţi va atinge un punct critic – ceea ce se va întâmpla destul de curând dacă nu se găseşte o cale de oprire a luptelor – autorităţile de la Moscova vor trebui să recunoască adevărul. Un adevăr simplu: militari ai armatei Federaţiei Ruse au murit în luptă în Ucraina. Ceea ce s-ar traduce într-o expresie pe care toţi oficialii de nivel înalt se feresc s-o rostească – Federaţia Rusă este în stare de război cu Ucraina. Moscova încă vrea să păstreze aparenţele, însuşi Putin a spus că Rusia nu este parte a conflictului, însă morţii nu pot fi ascunşi multă vreme.
|
Ambasada României la Chișinău comunică faptul că Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) va organiza, pe parcursul lunilor aprilie, mai și iunie 2021, un număr de patru ceremonii de depunere a jurământului de credință față de România dedicate Ambasadei...
( ) Citeşte tot articolulPe 16 mai 1812, reprezentanţii Imperiilor Rus şi Otoman semnau dubioasa pace de la Bucureşti, care încheia războiul ruso-turc de la 1806—1812 pentru Principatele Române şi, ca rezultat al târgului, Moldova de la est de Prut (redenumită Basarabia) era anexată Rusiei.
( ) Citeşte tot articolulUn site apropiat premierului Filat afişează o ştire cu următorul titlu: „Vlad Filat pune degetul pe rană: Instituţiile statului nu respectă legea!”.
( ) Citeşte tot articolulUrzicile mai sunt denumite si plantele minune pentru numeroasele lor intrebuintari curative. Nu este nicio noutate ca au un efect astringent, expectorant, tonic, antiinflamator, dar si proprietati diuretice, fiind o sursa importanta de vitamina A, C, E, fier, calciu, fosfati si minerale.
( ) Citeşte tot articolulUrmăresc cu mare atenţie declaraţiile ce se fac în ultimul timp despre „Franzeluţa” S.A. şi, confruntându-le cu situaţia reală de la întreprindere, ajung la concluzia că cineva încearcă intenţionat să inducă în eroare opinia publică...
( ) Citeşte tot articolulBunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.
( ) Citeşte tot articolul