Astăzi 24 Aprilie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 23 Aprilie 2018
Abonamente

Editorial 4 Ianuarie 2017, ora 09:22    Din editia print

Marime Font

Nimic de rău astăzi

Nimic de rău în aceste săptămâni care urmează. Așa ar face un popor care se cheamă creștin. Dar suntem în situația nu de a închide câte un ochi, ci de a ne lega ambii ochi, de a ne astupa urechile, de a ține o piatră în gură. Doar așa vom reuși să nu spunem nimic rău despre țara în care trăim, despre oamenii care ne conduc. 

a

 
 
 

Trebuie să uităm că nu s-a recuperat miliardul, ba mai mult, să uităm că ni s-a pus nouă în cârcă. Ar trebui să nu ne amintim până pe 8 ianuarie de scumpirile care se țin lanț. Și, eventual, să ne gândim creștinește că împărăția noastră nu e din lumea aceasta și că singurul nostru împărat e Hristos. De Crăciun poate alegem, dacă putem, să nu vorbim nici în șoaptă despre nivelul nostru de trai.

Vom da dovadă de mare tărie de caracter, dacă vom reuși să uităm că Guvernul dă legi în favoarea lui, nu a noastră, sau că Igor Dodon e președintele ales care ne va vorbi la postul național de televiziune la trecerea dintre ani. El, președintele, care, înainte de a fi numit oficial, își cerea scuze rușilor pentru războiul din Transnistria!Cam dificil să ne bucurăm cum trebuie de îndrăgitele sărbători de iarnă. Tare mi-e teamă că la fiecare masă se vor auzi înjurături, ofuri, tânguiri de deznădejde. Pentru că situația moldovenilor e atât de disperată, că nu se mai pot abține: oriunde s-ar duce, orice ar sărbători, punctul culminant al discuției e mizeria politică. Ba mai mult, oamenii își strică prieteniile din cauza politicii. Își pierd liniștea și somnul.

Și cum ar fi fost ca noi să fi sărbătorit deja în Uniunea Europeană, cu salarii decente și brazi europeni? Cum ar fi fost ca în loc de amenințarea cu Istoria Moldovei a socialiștilor (în care, dacă nu știați, se menționează că moldovenii se trag din sârbi!!!), să ne fi cunoscut în sfârșit propria istorie, în care Moldova e una și aceeași pe ambele maluri ale Prutului, tot așa cum avem aceleași colinde, cum mergem cu capra, cu ursul, cu uratul și semănatul.

Însă vorba filosofilor antici: nu trăim cum vrem, trăim cum putem. Cu salarii mici, cu aceeași istorie falsificată și calculată pentru doar ultimele două secole, cu un Ștefan cel Mare transformat, nu doar în bani și bulevard, dar și în miză politică, la fel de ușor de socialiști, cât și - pe drept de data aceasta - de unioniști. Cu datorii la stat, făcute de către stat, cu oligarhi și corupți în fruntea țării, cu singura consolare a urătorilor îndrăzneți, care, măcar o zi în an, pot striga în gura mare pe străzi și pe ulițe frumoasele plugușoare, inventate pe loc, cu trimiteri politice clare.

Dar dacă asta nu vi se pare destul, ca să ne bucurăm cu adevărat, nu trebuie să ignorăm doar realitatea noastră, ci să uităm pentru o zi de războiul din Siria, de atentatele din Turcia, de victimele din Berlin.

Lumea e nesigură, viitorul e incert, sărăcia e condiția noastră. Și chiar și așa încă am forța să vă urez sărbători cu bucurii. 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 23 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească).

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Silviu Tănase

Trei lucruri pe care nu le va face Dodon

În această săptămână, Curtea Constituțională, în unanimitate, a emis o nouă decizie istorică. Instituția, care este garantul Constituției, a emis o decizie ce i-a făcut pe mulți să ia apă în gură. N-am văzut reacții pe fond nici de la opoziția parlamentară sau...

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Nu avem nimic, dar nimicul ne e suficient

Evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, de pe 27 martie, au decurs foarte bine. Solemnitatea momentului a fost marcată de parastasul pentru membrii Sfatului Țării și scriitorii deportați, oficiat de preoții Mitropoliei Basarabiei. 

() Citeşte tot articolul