Chișinău

Nimic nou în Valea Morilor din Chişinău

Termenul-limită de finisare a lucrărilor de amenajare în Valea Morilor a fost de fiecare dată diferit, ba vara lui 2010, ba toamna aceluiaşi an. Pentru anul 2011 – aceleaşi promisiuni, cu aceleaşi anotimpuri… Viceprimarul Nistor Grozavu spunea în luna mai 2010, în cadrul unei şedinţe operative a primăriei: „Până în toamnă, se preconizează umplerea cu apă a albiei lacului. După finalizarea lucrărilor, în Parcul „Valea Morilor” urmează să fie construite o plajă, cluburi sportive şi un hotel de cinci stele în mijlocul apei”… Tot nămolul, mai promitea el, va fi evacuat până în toamna 2010. Februarie 2011, o altă şedinţă a primăriei: primarul cere un termen-limită pentru finisarea lucrărilor – 1 aprilie 2011. Tot atunci, şeful Direcţiei construcţii capitale, Roman Sofroni, susţinea că lucrările de reconstrucţie decurg conform graficului de execuţie şi anume: au loc lucrări la bazinele şi camerele de limpezire, la montarea conductei de ocolire a râului Nagornâi şi la evacuatorul de fund… În luna iunie – exact cu câteva ore înainte de a se înscrie în cursa electorală pentru alegerile locale – Dorin Chirtoacă a făcut o vizită la lac. Atunci a inaugurat plaja şi a menţionat că acesta ar putea fi deja utilizată „în scopul propriu-zis” .

Potrivit autorităţilor publice locale, orăşenii ar fi trebuit să se bucure în această vară de o plajă bine amenajată şi de un lac de toată frumuseţea. O plimbare până la fostul Parc Comsomolist, însă, îţi taie cheful de plajă, iar alte locuri de agrement lipsesc cu desăvârşire. Lipsesc şi cele două lebede care apăruseră prin bălţile de la fundul lacului. Ce-i drept, există aici o miniplajă şi chiar văd două femei care stau întinse la soare pe nisip. Femeile, Tatiana şi Natalia, spun că au ales să se răsfeţe la soare aici pentru că e aproape de casa lor, deşi anturajul nu este unul tocmai plăcut. Ele şi-ar dori aici o zonă de agrement, întrucât alte plaje curate şi îngrijite nu avem în capitală, iar banii din salariu nu le ajung „pentru destinaţiile exotice alese de deputaţii recent plecaţi la odihnă”.

Apa în lac abia se acumulează. Potrivit autorităţilor, bazinul va fi umplut într-un interval de şapte-opt luni.

Am vrut să aflăm de la autorităţi când, totuşi, orăşenii vor avea parte de un bazin acvatic şi o zonă de agrement de care să se bucure din plin în zilele toride de vară. Edilul capitalei, cu care am discutat la acest subiect, s-a ferit să mai dea un termen-limită privind finisarea lucrărilor. Primarul a specificat că etapele I şi II au fost finisate deja şi urmează ultimele două, care ţin nemijlocit de amenajarea parcului şi crearea zonelor de agrement. „Până azi, au fost finisate lucrările la bazinele şi camerele de limpezire, la montarea conductei de ocolire a râului Nagornâi şi la evacuarea nămolului. În timpul apropiat va fi terminat şi zidul de consolidare a malului, care e construit deja în proporţie de 80 %. Nu-mi pot asuma riscul să dau un termen-limită, dar pot spune că lucrările se desfăşoară în făgaşul normal, conform termenelor stabilite”. Edilul a mai adăugat că, până la sfârşitul anului, vor fi precizate şi termenele de finisare pentru etapele III şi IV. Pentru efectuarea lucrărilor din primele două etape au fost cheltuite 50 de milioane de lei din bugetul primăriei.

Lacul din Valea Morilor a secat în 2006. Atunci, tot peştele din el a murit. Tot în acel an, din luna octombrie, au început lucrările de curăţare a lui, dar conducerea comunistă a intervenit în zonă fără un proiect de execuţie şi fără a avea prevăzute în buget sursele financiare necesare. La scurt timp, lucrările au fost stopate. Abia peste doi ani, Primăria municipiului Chişinău a revenit la acest proiect, reluând lucrările. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *