Artă

Noaptea Muzeelor – o aventură nocturnă în Templul memoriei

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, dar şi în spaţiul public vor fi organizate un şir de activităţi speciale. La ora 11.00 va avea loc vernisajul expoziţiei-concurs de desene ale copiilor „Familii pictate în culori amestecate”. Tot atunci, câştigătorilor concursului le vor fi decernate premii. La 11.30, actorii Teatrului de păpuşi „Licurici” vor prezenta un spectacol pentru copii. Peste o oră, la 12.30, în sălile expoziţionale ale muzeului şi în scuarul adiacent se va desfăşura Maratonul de desen. Concomitent, vor funcţiona ateliere de creaţie de artă plastică – decupată şi elastică în tehnicile origami, acuarelă, modelaj. În paralel, vor avea loc mai multe evenimente care vin să distreze publicul: un recital de muzică, dans şi poezie, susţinut de elevii liceelor „Gheorghe Asachi”, „Spiru Haret”, „Eugeniu Doga” şi ai Şcolii-internat din or. Străşeni; concursuri vesele – „Familii talentate la muzeu invitate”; Performance-ul „Muzicanţii şi dansatorii pentru o armonie socială” prezentat de formaţia JJ Jazz şi grupul de dans Under Break.

Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei vine cu un program la fel de interesant. Între orele 18.00 şi 02.00, doritorii pot vizita expoziţiile permanente „Istorie şi civilizaţie”, diorama Operaţiei militare „Iaşi-Chişinău”, proiecţii video, muzică mecanică, muzică clasică, animaţie în costume de epocă. Muzeul va găzdui o miniexpoziţie de vestimentaţie preistorică, autoare – Olga Ivanciuc; proiecţie de documentare (în cadrul Festivalului de film „CRONOGRAF”); un spectacol de teatru; demonstraţii de scrimă; un spectacol de dans contemporan; colţul însetatului: invitaţie la tradiţionalul ceai cu „parfum de istorie”. În curtea muzeului se va desfăşura un târg meşteşugăresc „Meserii de veacuri în viziune contemporană”, ediţia a II-a, expoziţie, demonstraţii, vânzări.

La data de 18 mai, începând cu 1977, Comitetul Internaţional al Muzeelor (ICOM) sărbătoreşte anual Ziua Internaţională a Muzeelor – ziua când este făcut bilanţul unui an muzeistic. Ziua Muzeelor se desfăşoară sub patronajul instituţiilor europene, printre care ICOM, UNESCO, Consiliul Europei, genericul anului muzeal 2010 fiind Museums for social harmony (Muzeele pentru o armonie socială). La data de 15 şi 18 mai, muzeele lucrează în regim de gratuitate pentru toate categoriile de vârstă.

De asemenea, peste 2.200 de muzee din 41 de ţări europene vor participa la cea de-a cincea ediţie a Nopţii Muzeelor, eveniment care le va permite vizitatorilor să descopere aceste instituţii în nocturnă şi într-o ambianţă insolită.

Nelly Gâştemulte, stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *