Chișinău

Noaptea Muzeelor la Chişinău

Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a propus vizitatorilor programul intitulat „Memoria obiectelor. Memoria urbei”, pe care l-au deschis „Arcaşii lui Ştefan”, de la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”. Aceştia au ieşit în scenă costumaţi în uniforme de luptă şi au oferit publicului reprezentaţii de excepţie prin măiestria mânuirii armelor de luptă din diferite perioade ale istoriei, pentru care, spun ei, s-au pregătit timp de câteva luni. Cei veniţi aici au avut ocazia să-i admire pe copiii ansamblurilor „Lia-ciocârlia” şi „Dacia Dans”, au urmărit demonstraţii de scrimă şi lupte cu spada, au vizionat programul muzical-coreografic propus de Art-Studio „Kwantis” şi, la final, s-au delectat cu recitalurile interpeţilor Natalia Gordienco, Pasha Parfeni, Serj Kuzenkoff, Ionel Istrati şi Svetlana Dumbravă. „Ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor este minunată. Şi la celelalte ediţii, dar şi acum sunt plăcut impresionat de numărul mare de tineri vizitatori interesaţi de cultura ţării noastre”, ne-a mărturisit Serj Kuzenkoff.

Aurelia Corneţchi, director adjunct al muzeului, ne-a declarat că în prim-plan au fost scoase un şir de piese cu o legendă deosebită, care povestesc istoria noastră, iar în curtea muzeului a fost amenajat un colţişor din oraşul vechi, deoarece se împlinesc 575 de ani de la prima atestare documentară a Chişinăului. Ea ne-a mai dezvăluit că fiecare al 100-lea vizitator care a păşit pragul muzeului a primit cadou câte un tricou cu sigla muzeului şi inscripţia „Noaptea Muzeelor 2011”.

La Muzeul Naţional de Arte au încins atmosfera aroma de cafea şi paşii de milonga. Noaptea a fost deschisă de vernisajul expoziţiei „Art&Coffee”, realizată de Vasile Botnaru şi Ana Pronina. Aceştia au condus un atelier de creaţie în care vizitatorii au avut ocazia să picteze tablouri utilizând cafeaua – o tehnică mai puţin obişnuită pentru artiştii plastici. Cei pasionaţi de tangou s-au aventurat în ringul de dans, unde au avut parte de lecţii din partea profesioniştilor.

Noaptea Muzeelor a fost luminată de stele ca Geta Burlacu şi trupa НДС, care au interpretat piese în stil jazz şi rock.
„În fiecare an încercăm să pregătim un program nou. Ne dăm foarte bine seama că o mare parte dintre vizitatori sunt aici pentru prima dată, dar important e să le placă ceea ce văd şi să li se trezească dorinţa de a reveni. Punem mare preţ pe calitate, deci şi la ediţia viitoare veţi avea parte de noi surprize”, ne-a asigurat Svetlana Pociumban, director adjunct.

Noaptea Muzeelor este un eveniment cultural care se desfăşoară de şapte ani în toată Europa în peste 3000 de muzee din 42 de ţări. Din 2006, acest eveniment este plasat sub înaltul patronaj al Consiliului Europei, din 2009 – sub cel al UNESCO, iar în acest an a obţinut şi patronajul Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM).

Daniela Moraru,
stagiară la TIMPUL  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *