Astăzi 19 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 15:26
Abonamente

Actualitate 10 Decembrie 2010, ora 04:45    Din editia print

Istorii de succesNoctiluca lui Vasile Popa

Marime Font

Pe Vasile Popa, patronul SRL „Noctiluca” din Negureni, l-am cunoscut acum 20 ani la un scandal iscat de interviul unuia din capii secţiei din sat a Frontului Popular, care declara că toţi specialiştii trimişi conform repartizării trebuie izgoniţi din casele puse la dispoziţia lor de către colhoz. Vasile, originar din satul Mândreşti, absolvent al Facultăţi de Mecanizare a Agriculturii de la Institutul Agricol, se angajase de curând în gospodăria agricolă din Negureni în calitate de inginer, urmând-o pe soţia sa, Ala, care fusese repartizată aici în calitate de economist. Declaraţiile iresponsabile ale frontistului i-au pus în gardă. „La începutul transformărilor democratice puteam rămâne în stradă, căci relaţiile cu conducerea colhozului erau tensionate. Unora li s-a părut că, cu ajutorul formaţiunii politice, poţi să-i mături pe specialiştii colhozului şi să le iei locul. Slavă Domnului, la Negureni nu s-a ajuns la asemenea faptă ruşinoasă”, ne spune liderul.
Azi, SRL „Noctiluca” arendează la Negureni cea mai mare parte a cotelor de pământ, are în posesie peste 100 hectare de pământ arabil, 18 angajaţi permanenţi, iar în activităţile sezoniere - peste 100 de persoane. Profilul societăţii îl constituie cultivarea legumelor şi cerealelor. Aici se aplică pe larg tehnologii noi de creştere a culturilor agricole. 

SRL cu nume de peşte

SRL „Noctiluca” are 10 ani de la fondare, istorie din care poţi face un scenariu de telenovelă moldovenească. Un timp, Vasile a lucrat ca intendent la şcoala din sat, după care a fost invitat să muncească în calitate de inginer-şef la gospodăria agricolă „Negureni”, un fel de succesoare a fostului colhoz. Dar câţiva ani la rând ieşeau din toamnă cu pierderi enorme. Altfel nici nu putea să se întâmple, zice Vasile, fiindcă rânduielile de acolo erau mai rele decât în cel mai păcătos colhoz: nu exista o evidenţă a muncii, specialiştii plecau la bar imediat după şedinţa de planificare, mecanizatorul venea cale de 10 kilometri cu tractorul ca să-şi cumpere ţigări de la magazin, sfecla de zahăr, încărcată în camioane de mare tonaj, nu mai era trecută pe la cântar, începuseră să distrugă ferma-tip pentru a-i lua materialele la construcţia unei săli de nunţi, îşi aminteşte Vasile.
Prin 1998, când a demarat programul „Pământ”, Vasile a decis să gestioneze el însuşi cotele proprii de pământ şi patrimoniul... indecişilor de a deveni proprietari. A contactat vreo 40 de asemenea persoane, majoritatea trecuţi cu traiul în alte părţi. I-ar fi fost mai greu, dacă nu îl ajuta Mihai, un fost coleg de facultate, azi lider agricol într-un sat de lângă Chişinău.
„Înregistrarea societăţii trebuia s-o fac la Chişinău, mult timp nu-i găseam o denumire. Odată, fiind în vizită la fratele care locuieşte la Ciorăscu, mi-a nimerit în mână o enciclopedie de ştiinţe naturale, unde am şi dat de „noctilucă”, un soi de peşte din Marea Neagră care, în întuneric, emană lumină”, povesteşte el.


Creditele - riscul inevitabil

În 2001, Vasile a luat un credit de 667.000 lei pentru procurarea tehnicii agricole. A gajat... casa fratelui său din Ciorescu.
„Ştefan, fratele meu, pentru aceasta şi-a chemat acasă soţia plecată în Italia, căci era necesară şi semnătura ei pe contractul de gaj. De fapt, solidaritatea noastră frăţească (am patru fraţi şi o soră) m-a ajutat să parcurg perioada cea mai complicată. În anul următor am semănat porumb şi floarea-soarelui. Am obţinut o recoltă destul de bună. Porumbul şi răsărita din anul acela m-au ajutat să întorc o jumătate de credit. Peste încă doi ani am scăpat de datorii. Mai trist e că, întrucât ţineam recolta pe făţărea fostei gospodării, m-au furată cu nemiluita. Un an mai târziu mi-am făcut depozit la fermă. Dar iau credite în continuare, fără ele e imposibil să faci agricultură”, mărturiseşte Vasile.
În al doilea an de activitate, a început să cultive şi legume. Mihai, prietenul de facultate, i-a sugerat să nu rateze ocazia de a folosi apele Răutului de alături. A procurat o instalaţie de irigare, a arat trei hectare din matca Răutului, a lucrat pământul cu o freză şi abia la 1 iunie a plantat răsadul în sol, dar în toamnă a obţinut roade deosebite. A restituit datoriile, dar s-a ales şi cu profit. Asta l-a făcut să mărească suprafaţa grădinii până la şase hectare.

Fără irigaţie şi tehnologii noi nu faci agricultură

Pentru a procura o instalaţie de irigare performantă BAUER, Vasile Popa a contractat un alt credit pe care l-a achitat pe parcursul a patru ani. A cumpărat-o direct de la producător. Va mai lua una. „Sfatul meu pentru agricultori: dacă aveţi o sursă de apă, numaidecât încercaţi să cultivaţi legume, care aduc un venit înzecit faţă de cerealele de pe aceeaşi suprafaţă”, zice Vasile, care aplică pe larg irigarea, chiar şi prin picurare. „În 2007, folosind metoda prin picurare, am obţinut 40 de tone de cartofi la hectar, iar anul curent - aproape 50 de tone. Prin aspersiune obţii doar vreo cinci tone”. Agricultorul este participant la mai multe proiecte. A vizitat Austria şi Olanda. Plecarea în Olanda are o poveste. La solicitarea liderului din Negureni, Ion Rusu, ex-ministrul Agriculturii de pe timpul lui Lucinschi şi coordonator de proiect IFAD, i-a trimis doi experţi olandezi care l-au consultat şi i-au făgăduit că îi vor face cunoştinţă cu agricultura performantă. După 10 zile de aflare în Ţara Lalelelor, a susţinut cu brio un fel de test, după care obţinut un proiect de 1,5 milioane de lei, în care 20 la sută a fost contribuţia lui. Numai aşa a putut să-şi obţină o instalaţie de irigaţie prin picurare. Anul acesta a asigurat irigarea prin picurate pe o suprafaţă de 20 hectare. Este o performanţă pentru raionul Orhei.
Pe o bună parte din această suprafaţă cultivă ceapă, cu o roadă de până la 50 de tone la hectar. Cultura se bucură de o cerere sporită pe piaţă, în fiecare zi îi vin comercianţi tocmai din Cimişlia sau Hânceşti şi cumpără câte 3-5 tone de ceapă sau varză. Totuşi, nu poate miza pe o cultură agricolă anume. Motivul e că are contracte cu mai multe supermarketuri care îi solicită producţie diversă. În al doilea rând, urmăreşte cererea pieţei.

Familia

Succesul afacerii Vasile îl datorează soţiei sale, Ala, cu care convieţuieşte mai bine de 25 de ani, dar şi celor patru fraţi. Familia lor are doi copii - Cristina şi Ion, ambii studenţi.
„Am copilărit la Mândreşti, sat unde legăturile de rudenie sunt foarte strânse. Am avut pe lângă acasă vreo 30 de ari, multe animale, o grădină mare - toate ne cereau să muncim. Faptul că am fost deprinşi cu munca din copilărie ne-a ajutat să ne dumerim mai uşor în faţa unor rigori dure. Părinţii ne spuneau că, dacă nu ne vom sprijini unul pe altul, n-o să reuşim în viaţă. Dea Domnul ca şi alte rude să se susţină reciproc aşa ca noi”, spune Vasile Popa.
Ei încearcă să facă o agricultură modernă. Aici nu se fură, nu se aruncă banii în vânt, nu se munceşte fără rost. „Vă simţiţi norocoşi?”, i-am întrebat. „Da, mi-au spus, dar norocul nostru merge în urma experienţei şi cunoştinţelor pe care le-am obţinut cu anii. Ne străduim să fim un exemplu şi pentru alţii: se pot obţine rezultate bune chiar şi în condiţii de criză. Vrem să facem… lumină prin întuneric, precum noctiluca, peştele din Marea Neagră, care dă de ştire prin lumina corpului său”.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:14

Victoria Dunford,o reprezentantă notorie a molovenilor din Diasporă, stabilită în Marea Britanie, se arată dezamăgită de prestația în Parlament a exponenților PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)