Astăzi 13 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2018
Abonamente

Actualitate 10 Decembrie 2010, ora 04:45    Din editia print

Istorii de succesNoctiluca lui Vasile Popa

Marime Font

Pe Vasile Popa, patronul SRL „Noctiluca” din Negureni, l-am cunoscut acum 20 ani la un scandal iscat de interviul unuia din capii secţiei din sat a Frontului Popular, care declara că toţi specialiştii trimişi conform repartizării trebuie izgoniţi din casele puse la dispoziţia lor de către colhoz. Vasile, originar din satul Mândreşti, absolvent al Facultăţi de Mecanizare a Agriculturii de la Institutul Agricol, se angajase de curând în gospodăria agricolă din Negureni în calitate de inginer, urmând-o pe soţia sa, Ala, care fusese repartizată aici în calitate de economist. Declaraţiile iresponsabile ale frontistului i-au pus în gardă. „La începutul transformărilor democratice puteam rămâne în stradă, căci relaţiile cu conducerea colhozului erau tensionate. Unora li s-a părut că, cu ajutorul formaţiunii politice, poţi să-i mături pe specialiştii colhozului şi să le iei locul. Slavă Domnului, la Negureni nu s-a ajuns la asemenea faptă ruşinoasă”, ne spune liderul.
Azi, SRL „Noctiluca” arendează la Negureni cea mai mare parte a cotelor de pământ, are în posesie peste 100 hectare de pământ arabil, 18 angajaţi permanenţi, iar în activităţile sezoniere - peste 100 de persoane. Profilul societăţii îl constituie cultivarea legumelor şi cerealelor. Aici se aplică pe larg tehnologii noi de creştere a culturilor agricole. 

SRL cu nume de peşte

SRL „Noctiluca” are 10 ani de la fondare, istorie din care poţi face un scenariu de telenovelă moldovenească. Un timp, Vasile a lucrat ca intendent la şcoala din sat, după care a fost invitat să muncească în calitate de inginer-şef la gospodăria agricolă „Negureni”, un fel de succesoare a fostului colhoz. Dar câţiva ani la rând ieşeau din toamnă cu pierderi enorme. Altfel nici nu putea să se întâmple, zice Vasile, fiindcă rânduielile de acolo erau mai rele decât în cel mai păcătos colhoz: nu exista o evidenţă a muncii, specialiştii plecau la bar imediat după şedinţa de planificare, mecanizatorul venea cale de 10 kilometri cu tractorul ca să-şi cumpere ţigări de la magazin, sfecla de zahăr, încărcată în camioane de mare tonaj, nu mai era trecută pe la cântar, începuseră să distrugă ferma-tip pentru a-i lua materialele la construcţia unei săli de nunţi, îşi aminteşte Vasile.
Prin 1998, când a demarat programul „Pământ”, Vasile a decis să gestioneze el însuşi cotele proprii de pământ şi patrimoniul... indecişilor de a deveni proprietari. A contactat vreo 40 de asemenea persoane, majoritatea trecuţi cu traiul în alte părţi. I-ar fi fost mai greu, dacă nu îl ajuta Mihai, un fost coleg de facultate, azi lider agricol într-un sat de lângă Chişinău.
„Înregistrarea societăţii trebuia s-o fac la Chişinău, mult timp nu-i găseam o denumire. Odată, fiind în vizită la fratele care locuieşte la Ciorăscu, mi-a nimerit în mână o enciclopedie de ştiinţe naturale, unde am şi dat de „noctilucă”, un soi de peşte din Marea Neagră care, în întuneric, emană lumină”, povesteşte el.


Creditele - riscul inevitabil

În 2001, Vasile a luat un credit de 667.000 lei pentru procurarea tehnicii agricole. A gajat... casa fratelui său din Ciorescu.
„Ştefan, fratele meu, pentru aceasta şi-a chemat acasă soţia plecată în Italia, căci era necesară şi semnătura ei pe contractul de gaj. De fapt, solidaritatea noastră frăţească (am patru fraţi şi o soră) m-a ajutat să parcurg perioada cea mai complicată. În anul următor am semănat porumb şi floarea-soarelui. Am obţinut o recoltă destul de bună. Porumbul şi răsărita din anul acela m-au ajutat să întorc o jumătate de credit. Peste încă doi ani am scăpat de datorii. Mai trist e că, întrucât ţineam recolta pe făţărea fostei gospodării, m-au furată cu nemiluita. Un an mai târziu mi-am făcut depozit la fermă. Dar iau credite în continuare, fără ele e imposibil să faci agricultură”, mărturiseşte Vasile.
În al doilea an de activitate, a început să cultive şi legume. Mihai, prietenul de facultate, i-a sugerat să nu rateze ocazia de a folosi apele Răutului de alături. A procurat o instalaţie de irigare, a arat trei hectare din matca Răutului, a lucrat pământul cu o freză şi abia la 1 iunie a plantat răsadul în sol, dar în toamnă a obţinut roade deosebite. A restituit datoriile, dar s-a ales şi cu profit. Asta l-a făcut să mărească suprafaţa grădinii până la şase hectare.

Fără irigaţie şi tehnologii noi nu faci agricultură

Pentru a procura o instalaţie de irigare performantă BAUER, Vasile Popa a contractat un alt credit pe care l-a achitat pe parcursul a patru ani. A cumpărat-o direct de la producător. Va mai lua una. „Sfatul meu pentru agricultori: dacă aveţi o sursă de apă, numaidecât încercaţi să cultivaţi legume, care aduc un venit înzecit faţă de cerealele de pe aceeaşi suprafaţă”, zice Vasile, care aplică pe larg irigarea, chiar şi prin picurare. „În 2007, folosind metoda prin picurare, am obţinut 40 de tone de cartofi la hectar, iar anul curent - aproape 50 de tone. Prin aspersiune obţii doar vreo cinci tone”. Agricultorul este participant la mai multe proiecte. A vizitat Austria şi Olanda. Plecarea în Olanda are o poveste. La solicitarea liderului din Negureni, Ion Rusu, ex-ministrul Agriculturii de pe timpul lui Lucinschi şi coordonator de proiect IFAD, i-a trimis doi experţi olandezi care l-au consultat şi i-au făgăduit că îi vor face cunoştinţă cu agricultura performantă. După 10 zile de aflare în Ţara Lalelelor, a susţinut cu brio un fel de test, după care obţinut un proiect de 1,5 milioane de lei, în care 20 la sută a fost contribuţia lui. Numai aşa a putut să-şi obţină o instalaţie de irigaţie prin picurare. Anul acesta a asigurat irigarea prin picurate pe o suprafaţă de 20 hectare. Este o performanţă pentru raionul Orhei.
Pe o bună parte din această suprafaţă cultivă ceapă, cu o roadă de până la 50 de tone la hectar. Cultura se bucură de o cerere sporită pe piaţă, în fiecare zi îi vin comercianţi tocmai din Cimişlia sau Hânceşti şi cumpără câte 3-5 tone de ceapă sau varză. Totuşi, nu poate miza pe o cultură agricolă anume. Motivul e că are contracte cu mai multe supermarketuri care îi solicită producţie diversă. În al doilea rând, urmăreşte cererea pieţei.

Familia

Succesul afacerii Vasile îl datorează soţiei sale, Ala, cu care convieţuieşte mai bine de 25 de ani, dar şi celor patru fraţi. Familia lor are doi copii - Cristina şi Ion, ambii studenţi.
„Am copilărit la Mândreşti, sat unde legăturile de rudenie sunt foarte strânse. Am avut pe lângă acasă vreo 30 de ari, multe animale, o grădină mare - toate ne cereau să muncim. Faptul că am fost deprinşi cu munca din copilărie ne-a ajutat să ne dumerim mai uşor în faţa unor rigori dure. Părinţii ne spuneau că, dacă nu ne vom sprijini unul pe altul, n-o să reuşim în viaţă. Dea Domnul ca şi alte rude să se susţină reciproc aşa ca noi”, spune Vasile Popa.
Ei încearcă să facă o agricultură modernă. Aici nu se fură, nu se aruncă banii în vânt, nu se munceşte fără rost. „Vă simţiţi norocoşi?”, i-am întrebat. „Da, mi-au spus, dar norocul nostru merge în urma experienţei şi cunoştinţelor pe care le-am obţinut cu anii. Ne străduim să fim un exemplu şi pentru alţii: se pot obţine rezultate bune chiar şi în condiţii de criză. Vrem să facem… lumină prin întuneric, precum noctiluca, peştele din Marea Neagră, care dă de ştire prin lumina corpului său”.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 19:14

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Aproape 70 de companii au luat de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank credite neperformante în sumă de peste 3 miliarde de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup" lansează astăzi publicația „Impactul economic după 4 ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE" realizată în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:55

Trenul suburban de pasageri nr. 6826, Ungheni-Chișinău, va circula permanent cu un număr de 6 vagoane, care pot acomoda 568 de persoane pe scaune și încă 300 de persoane în picioare. Cele 2 garnituri a câte 3 vagoane, urmează să fie încălzite pe perioada rece a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:06

Este concluzia la care ajuns Asociația Promo-LEX, exponenții căreia au participat astăzi la audierile Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a Ludmilei Kozlowska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:04

Angajații companiei petroliere Bemol se bucură deja de adaosuri la salarii, în urma implementării de către Guvernul Filip a micii reforme fiscale, începând cu data de 1 octombrie. Într-o circulară internă, conducerea întreprinderii informează oamenii că vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:52

Anna Fotyga, deputatul european, care a participat alături de Maia Sandu la conferința organizată la Parlamentul European de Fundația Open Dialog, s-a dezis la scurt timp de ONG-ul condus de Ludmila Kozlovska. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:28

Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea instanţei primare privind arestul preşedintelui "Partidului Nostru" (PN), Renato Usatîi, a comunicat avocatul politicianului, Anatol Istrate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:36

Rusia nu îşi va retrage pacificatorii din Transnistria, pentru că, în caz contrar, acolo vor începe epurări naţionale. O declaraţie în acest sens a făcut membrul Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei al Adunării Federale Ruse, Franţ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:29

Un tren marfar a luat foc, astăzi, în apropiere de localitatea Stolniceni, raionul Ungheni. Două locomotive au fost parțial distruse. Pompierii au reușit să împiedice extinderea focului către vagoane. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:23

Banca Mondială consideră că recent aprobatele amendamente la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală sunt un pas înainte și îndeamnă autoritățile ca ele să intre în vigoare fără întârziere, transmite IPN cu referire la un comentariu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:56

Fostul vicepremier Dmitri Rogozin, acum șeful agenției spațiale ruse, propune reintroducerea unei practici de pe vremea lui Stalin, aceea de a folosi proiectanții de echipamente drept cobai la testele de siguranță, scrie Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:14

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Concurs inedit cu premii... pline de adrenalină lansat pe rețelele de socializare de către B!tonic Moldova, brand sănătos PREMIUM de suplimente alimentare germane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:03

Trei persoane s-au ales cu amenzi și țigaretele confiscate, după ce au încercat să evite controlul vamal. Produsele din tutun au fost descoperite de vameșii de la Aeroport. În total, au fost reținute 13 000 de țigarete de diverse mărci, marcate cu timbru de acciz al RM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:01

Pe bulevardul central și pe alte câteva străzi din centrul istoric al Chișinăului au fost montate indicatoare către principalele atracții turistice din oraș. Lucrările au fost executate de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare în cadrul unui proiect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:27

Motivele pe care liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, le invocă pentru a nu se prezenta la audierile Comisiei parlamentare care anchetează prezumata implicare a fundației Open Dialog în politica moldovenească sunt neserioase. Declarația aparține președintelui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:16

Declarațiile incendiare ale fostului şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, sunt trecute sub tăcere de către o parte a presei din Moldova, cea care se autoproclamă echidistantăși independentă. Acest fapt are o explicație,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:15

Marea Britanie este „deschisă altor relații cu Rusia”, dar Moscova trebuie să schimbe cursul și să oprească atacurile împotriva securității globale și a tratatelor internaționale. Ideea va fi exprimată de premierul Regatului Unit, Theresa May, la banchetul anual al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:12

 Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și al PPDA, Andrei Năstase, refuză să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează implicarea Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, în politica din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:36

În ianuarie-septembrie 2018 exporturile de mărfuri au totalizat 1960,0 mil. dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 18,7%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:29

Ucraina: Victorie a liderilor actuali în „alegerile” din estul separatist

Liderii separatişti actuali sunt arătaţi învingători potrivit primelor rezultate parţiale după alegerile organizate duminică în estul prorus al Ucrainei, în pofida criticilor Kievului şi Occidentului care au denunţat aceste scrutinuri ca ilegale, comentează AFP,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:08

Horoscop 12 noiembrie 2018. Intenţii ascunse, bani și o întâlnire romantică

Horoscop 12 noiembrie 2018. Vin momente cruciale în dragoste, în care se iau decizii importante cu privire la viitor. Va fi totul sau nimic, iar cine vrea o relație serioasă trebuie să-și asume și responsabilități.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 12 Noiembrie 2018, ora: 07:23

10 mituri despre îngrijirea pielii

Apelezi de obicei la sfaturi citite pe internet pentru a-ți rezolva diferite probleme ale pielii, dar nu știi dacă functionează cu adevarat? Este timpul să separam adevărul de mit și să aflăm cum stau lucrurile de fapt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)