Atitudini

Noi cu hoţul stăm la masă

De când Curtea Constituţională a declarat decretul Ghimpu neconstituţional, oamenii de bună credinţă sunt şocaţi şi se întreabă: oare şi piatra din faţa clădirii Guvernului e anticonstituţională şi va fi scoasă?; oare şi muzeele, care trebuie să fie deschise în fiecare localitate, consacrate celor deportaţi, arestaţi, ucişi de enkavedişti tot sunt neconstituţionale?; oare toţi acei care au suferit în urma „eliberării” din 28 iunie 1940 tot nu sunt constituţionalişti, sunt antistatalişti (ca şi descendenţii lor) sau poate chiar şi „fascişti” (cum suntem etichetaţi de unii ziarişti de la fostul palat sau politicieni de la noi şi din Rusia)?; oare copiii şi nepoţii noştri nu trebuie să cunoască adevărul istoric?

Îmi spunea aseară un coleg: „Să ştii că piatra nu va fi scoasă, dar vor fi schimbate cuvintele de pe ea”. Şi a menţionat că pe piatră trebuie de scris: „Gloriosului partid bolşevic, care ne-a adus foamete, gropi cu var, deportări în masă şi ne-a scăpat de
„ culaci”, intelectuali, au format „poporul moldovenesc” şi „limba moldovenească”.

Nu dau apreciere deciziei luate, că nu am cui da, dar să nu uităm că doamna judecător se bâlbâia şi cu greu citea textul. O mai fi având o ţâră de demnitate şi asta o rodea… În ultimul timp, am înţeles că pentru unii judecători (şi nu numai de la Curtea Constituţională), dar şi pentru unii politicieni, demnitatea nu-i o chestie pe care o poţi număra, cu ea nu-ţi faci avere, n-o poţi pune la cont în bancă, nu te poţi plimba şi odihni peste hotarele ţării.

În august 1968, când armata sovietică a ocupat Cehoslovacia, s-au găsit vreo şase persoane (Bogoraz, Orlov, Alexeeva…) care au protestat în Piaţa Roşie din Moscova. Tocmai pe urmă despre ei s-a spus că au salvat demnitatea intelectualităţii sovietice. Dar au salvat demnitatea moldoveanului (dacă nu vă place românului sau basarabeanului) acei şase judecători de la CC?

Revenind la catrenul lui Petru Cărare, putem menţiona că nici poetul nostru n-a avut dreptate când a scris aceste rânduri. Înseamnă că a procedat corect Ivan Bodiul când a dat ordin să fie concediat din serviciu şi nicăieri să nu mai fie angajat. Înseamnă că Petru Cărare n-a avut dreptate, preîntâmpinându-l că-şi va da foc în faţa clădirii Guvernului… Asta reiese din decizia judecătorilor CC.

Să trăiţi, tovarăşi judecători! Să trăiţi, ca să-i vedeţi pe acei care nu poartă piatra în sân, care vor fi mai oneşti, mai inteligenţi, care vor însuşi mult mai bine istoria neamului şi vor lua decizii corecte.

Această lecţie ne spune că trebuie să învăţăm Istoria Românilor, dar nu „Cratkii curs istorii VKP(b)”, redactată de I. V. Stalin. Apropo, toţi actualii judecători de la CC au studiat nu Dreptul Constituţional, ci Bazele statului şi asta e o mare diferenţă. Cum să-i pui alături cu Petru Cărare, care a scris gândul „anticonstituţional” de mai sus încă prin 1970?

Leonid Adarii

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *