Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 13:10
Abonamente

Comentariu 16 August 2015, ora 10:38    Din editia print

Marime Font

Noi cum facem?

„Asemănatu-s-a împărăţia cerurilor omului împărat care a voit să se socotească cu slugile sale. Şi, începând să se socotească cu ele, i s-a adus un datornic cu zece mii de talanţi. (...) 

 
 
 

Deci, căzându-i în genunchi, sluga aceea i se închina, zicând: Doamne, îngăduieşte-mă şi-ţi voi plăti ţie tot. Iar stăpânul slugii aceleia, milostivindu-se de el, i-a dat drumul şi i-a iertat şi datoria. Dar, ieşind, sluga aceea a găsit pe unul dintre cei ce slujeau cu el şi care-i datora o sută de dinari. Şi punând mâna pe el, îl sugruma zicând: Plăteşte-mi ce eşti dator. (...) Atunci, chemându-l stăpânul său îi zise: Slugă vicleană, toată datoria aceea ţi-am iertat-o, fiindcă m-ai rugat. Nu se cădea, oare, ca şi tu să ai milă de cel împreună slugă cu tine, precum şi eu am avut milă de tine? (...) Tot aşa şi Tatăl Meu cel ceresc vă va face vouă, dacă nu veţi ierta - fiecare fratelui său - din inimile voastre." (Matei 18; 23-35)
O pildă mai clară despre firea omului nu este. Aici vedem comportamentul nostru. Ne punem seară de seară pe genunchi și rostim Tatăl nostru, îl cântăm duminica în biserică, dar nu ne interesează că spunem de fiecare dată „și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri”. Practic ne cerem singuri osândă. Și cel mai trist e că de obicei certurile, judecarea în instanță, supărarea pe viață, nevorbirea cu celălalt vin de la bani și averi. Orice iartă omul, chiar și calomnia, mai puțin datoriile. Când vine vorba de datorii, toți uităm de învățătura creștină.

Nu mă refer la patronii care nu își plătesc angajații, care au vile și mașini, fac concedii luxoase în timp ce angajații (sau foștii angajați) abia își plătesc chiria. Pentru că vedem bine din pilda Mântuitorului că acei datornici chiar nu aveau de unde plăti. Pe când patronii care trag în piept angajații intră la altă categorie, la cea a păcatelor strigătoare la cer: oprirea plății lucrătorilor, păcat care, conform moralei ortodoxe, se plătește în această viață.Însă atunci când frații se judecă pe casa părinților, când părinților bătrâni li se confiscă pensiile, când pofta noastră de bani aruncă oameni săraci pe drumuri și în închisori, devenim acea slugă vicleană. E adevărat că omul, prin firea lui, își face - cum spunea Sfântul Maxim Mărturisitorul - teologia propriilor patimi și își găsește scuze pentru păcatele lui. Probabil și sluga vicleană ar fi spus: „Când mi-am dat seama câte era să pătimesc din lipsa banilor, m-am gândit că trebuie să recuperez tot ce am dat altora ca să am provizii”. Oricum, și-ar fi găsit o scuză. Indiferent ce păcat facem, ne căutăm îndreptare.

Însă revenind la textul de astăzi, Iisus mai subliniază ceva extrem de important, ceva mult mai greu decât renunțarea la bani și averi: „Tot aşa şi Tatăl Meu cel ceresc vă va face vouă, dacă nu veţi ierta - fiecare fratelui său - din inimile voastre”. Iisus ne spune aici foarte limpede: nu doar iertare, ci iertare din inimă! Dumnezeu să ne dea putere!
 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md