Timpul Liber

Noi facem TIMPUL: Ana Gherciu

Tânăra jurnalistă Ana Gherciu s-a născut la Chișinău, la 31 martie 1990. Deși este din capitală, a avut parte de bucuria unei copilării petrecute, în mare parte, la țară, alături de bunici, când într-un vârf de cireș, când în colibe improvizate, când meșterind o sculptură din noroi.

Studiile liceale și le-a făcut la Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”, unde a descoperit dragostea față de valorile naționale. Mai mult, atunci când conducerea comunistă a găsit o modalitate de a schimba denumirea liceului în „moldo-francez”, spiritul civic și românesc al Anei a adus-o la un pas de exmatriculare. Și asta pentru că răspândea pe coridoarele liceului un manifest împotriva batjocurii aduse istoriei și limbii române. Pasiunea față de arta scrisă și-a educat-o încă de pe băncile școlii, unde, recunoaște ea, scria multe poezii și mici încercări de proză. Tot fiind elevă, a avut ocazia să fie redactor-șef al ziarului școlar, pe care l-a redenumit din „AsachiPress” în „Nonconformistul”. Ziarul a fost închis după ce Ana Gherciu a publicat un interviu cu directorul liceului, intitulat: „Banii din fundația liceului se duc pe desfundarea veceurilor”.

Anii de studenție i-a petrecut la Timișoara, România, oraș de care s-a îndrăgostit din prima zi. Și-a făcut studiile la facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității de Vest, cu specializarea Economia comerțului, turismului și a serviciilor. Totuși, amintirile plăcute se leagă mai mult de cursurile de teatru pe care le-a urmat în cadrul Casei Studenților, de singurul rol principal jucat, de concertele la care a avut șansa să meargă, de multiplele călătorii, de cultura și arhitectura care, la Timișoara, sunt apreciate și valorificate. În acel centru studențesc românesc, Ana a mai aflat cât de fragile sunt relațiile interumane, cât de mult poate costa iresponsabilitatea sau o alegere greșită.

A plecat la studii peste hotare cu promisiunea de a se întoarce acasă și, spre mirarea scepticilor, a revenit. Dintr-o coincidență, exact în perioada respectivă, ziarul TIMPUL a publicat un anunț de angajare pentru postul de reporter, anunț la care Ana Gherciu nu a rămas indiferentă. Aceasta se întâmpla acum doi ani.

Cele mai citite articole ale Anei Gherciu din ultimul an sunt „Cu mâinile legate”, rubrica „Boicot produselor rusești”, „Ce mai dăm rușilor?”, „Moldova sub ocupație informațională. Nostalgie sovietică în rândurile ucrainenilor din Moldova”, „Ia românească veritabilă, între kitsch și influențe”.

Ana Gherciu: „Ziarul TIMPUL a redescoperit în mine capacitatea de a scrie și dorința de a fi un cetățean activ. Mulțumesc cu această ocazie echipei profesioniste care m-a primit cu drag, echipei de la care învăț ce înseamnă jurnalism de calitate, dar și de suflet”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *